Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn - wstępna selekcja

Donut

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem od znajomego za dobrą cenę wzmacniacz i CD :

- Thule Audio Spirit CD150B

- Thule Audio Spirit IA60B

Interconnect van den Hul The Second, głośnikowe v.d.H. CS 122.

No i teraz pozostały kolumny :) Założenia są następujące :

- podłogowe

- budżet do około 5 tys zł/para

- pomieszczenie do 25 metrów

- muzyka - szeroki zakres, ciężkie granie , ale również jazz

Wiem, że podstawa to odsłuch z użyciem posiadanych zabawek, ale trudno, żebym odsłuchiwał 30 modeli ...

Rozejrzałem sie, poczytałem i myśle o :

- Focal Chorus 816V

- Epos M22i

- MA RX6

W przypadku Focala i Epos opinie są takie, że potrzebują dużo prądu i dobrze dobranej elektroniki. Nie wiem jak to sie ma w stosunku do moich klocków. Trudno o jakieś porady, bo o dziwo Thule jest w naszym kraju mało popularny. U kolegi grał z podstawkowymi Audiovector po tuningu i bardzo mi sie podobało.

Może jakieś rady ? Może jeszcze warto poszerzyc liste o inne kolumny ?

(wygląd mało istotny, ale lepiej, żeby były ładniejsze od diabła ;))

Proponuję do Twojej listy dołożyć DYNAUDIO DM 3/7. Chyba najbardziej optymalny zestaw do Twojej elektroniki i wymagań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hmmm, świeży produkt...

Nie wyglądają tak dobrze jak Focale, ale wole lepsze bebechy kosztem opakowania ;)

Tez duńskie, jak Audiovectory hehe

Q21, czytałem posądzenia o stronniczość, bo dystrybuujecie ten sprzęt ...

U Was kupowałem swój pierwszy sprzęt, Onkyo :) Stare dzieje.

Mój wzmak nie bedzie za słaby ? 4omowe kolumny...

Witam, słuchałem kiedyś na identycznym sprzęcie i w podobnym pokoju kolumienek focala i moim zdaniem radziły sobie doskonale z każdym rodzajem muzyki a w szczególności dobrze z muzyka rockową. Poza tym Focale można napędzać prawie wszystkim bo to moim zdaniem mało wymagające kolumny, byleby wzmacniacz nie był zbyt jasny. Śmiało mogę polecić Focale pod ten sprzęt.

Wzmacniacz nie będzie za słaby, seria DM Dynaudio jest skonstruowana tak, aby współpracować nawet ze słabszymi mocowo wzmacniaczami.

Co do stronniczości to w Q21 mamy wszystkie wymienione przez Ciebie kolumny dostępne od ręki w salonie, moja sugestia jest związana wyłącznie z moimi doświadczeniami odsłuchowymi. Wybór jednak należy do Ciebie, trzeba posłuchać.

Oczywiście jeśli nie Dynaudio, to w Twojej konfiguracji Focal - dobre połączenie. Trzeba tylko uważać na okablowanie aby zbytnio nie rozjaśnić dźwięku.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kabelki napisałem jakie mam. Myśle, że nie ma takiego zagrożenia.

Q21, możecie sie mnie spodziewać z moimi zabawkami :) Tylko szkoda, że macie wysoką cene na Focala ... Na pozostałe z listy ceną są konkurencyjne.

Thule to mocny wzmak poradzi sobie z wysterowaniem dynaudio.

Ja proponowalbym kolumny na scanspeakach Akustyka do Thule.

Jesli moglbys nieco dorzucic to model RR229 lub RR22. To sa kolumny na lata.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja ze swojej strony mogę polecić Focale, miałem 714 i bardzo byłem zadowolony. Dodatkowo słuchałem 816 w MD w wawie i też mi się podobały, ale najlepiej zdaj się na swój słuch i wybierz to co najbardziej Ci odpowiada.

Byłem na stronie Akustyka, niestety nie ma cen.

Mieszkam obecnie w Wawie, może sie po prostu do nich wybiore ...

Orientujesz sie jakie sa ceny tych kolumn ?

A to to co? Trzy kolumny cen:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Ja również polecam Dynaudio, tyle że skupiłbym się na używanych starszych modelach, np jakieś z serii Audience(osobiście polecam-72se)albo Contour(od 1.8 w górę). Większość powinna się zmieścić w budżecie 5tysięcy. A brzmienie Dynaudio naprawdę może się podobać.

Witam. Ja dołożę jeszcze jedną markę mianowicie Sonus Faber modele Minima Amator i Concerto bardzo ładne granie razem z zestawem Thule. Dynaudio też dobry wybór.

Pozdrawiam

Ja również polecam Dynaudio, tyle że skupiłbym się na używanych starszych modelach, np jakieś z serii Audience(osobiście polecam-72se)albo Contour(od 1.8 w górę). Większość powinna się zmieścić w budżecie 5tysięcy. A brzmienie Dynaudio naprawdę może się podobać.

A dlaczego starsze używane ?

Witam. Ja dołożę jeszcze jedną markę mianowicie Sonus Faber modele Minima Amator i Concerto bardzo ładne granie razem z zestawem Thule. Dynaudio też dobry wybór.

Pozdrawiam

Zdaje sie, że to sa podstawkowe kolumienki ...

Dynaudio ... Tak sobie patrze i czytam. Excite X32 - to może być to :)

Droższe nieco, ale co tam, raz sie żyje :)

Proponuję do Twojej listy dołożyć DYNAUDIO DM 3/7. Chyba najbardziej optymalny zestaw do Twojej elektroniki i wymagań.

A macie Excite X32 na stanie aktualnie ?

Słuchaliscie ich z moja elektroniką ?

Kolumny Ajkustyka na Scanspeakch zagraja lepiej w kazdym zakresie. Firmowe kolumny na tych przetwornikach to najwyzsza polka. Sprawdz takich producentow jak Xavian, Piega, Phonar, Wilson Audio czy chocby polska ESA i wiele innych. Dynaudio to fajne kolumny, przyjemnie grajace (pisze o niskich modelach Audienece, Excite, Dm- nie mialem przyjemnosci lsuchac szczytwoch modeli) , ale scanspeaki to wyczynowce. Przy lekko ciemnym graniu Thule to moze byc naprawde udane zestawienie. Sprobuj skontaktowac sie z producentem napewno doradzi cos interesujacego.

pozdr.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Donut:

Podane przez Ciebie modele to wypociny współczesnego przemysłu.

Od kiedy „kolumna” z 17 cm głośnikiem basowym może zagrać tonalnie w sposób zrównoważony?

To jest fizyka.

Umów się z kimś kto ma normalne zespoły sprzed lat z dużymi głośnikami basowymi. Idź posłuchaj i sam dojdziesz do wniosku aby kupić coś z drugiej reki.

Za podany budżet można kupić coś znakomitego z używanych. Inne wyjście to zrobić coś na zamówienie na dużych 12 calowych wooferach.

A opowiadanie o tym czy wzmacniacze uciągną te pierdziawki to takie bajanie…;)

Donut:

Podane przez Ciebie modele to wypociny współczesnego przemysłu.

Od kiedy „kolumna” z 17 cm głośnikiem basowym może zagrać tonalnie w sposób zrównoważony?

To jest fizyka.

Umów się z kimś kto ma normalne zespoły sprzed lat z dużymi głośnikami basowymi. Idź posłuchaj i sam dojdziesz do wniosku aby kupić coś z drugiej reki.

Za podany budżet można kupić coś znakomitego z używanych. Inne wyjście to zrobić coś na zamówienie na dużych 12 calowych wooferach.

A opowiadanie o tym czy wzmacniacze uciągną te pierdziawki to takie bajanie…;)

A możesz zasugerować coś "znakomitego z używanych" ? :)

Oczywiście duży woofer i najlepiej zespoły zamknięte.

Poczytaj uważnie watek:

Ukryta Zawartość

Tam znajdziesz część odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

To moje przykłady kolumn w obudowach zamkniętych. Zbudowane rok po roku. I od pół roku nie mogę się zdecydować, ktore zostawić. Chyba kupujący będzie musiał zdecydować za mnie.

Wszystko na revelatorach, więc trudne do napędzenia. Ale 100W/8om powinno wystarczyć.

A piszę o nich żeby pokazać, iż mimo tak różnych głośników niskotonowych, w zakresie basu, trudno im cokolwiek zarzucić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś zestaw Thula tylko wzmak IA100 i kable głośnikowe v.d.H Wind mk.2. Grało to bardzo fajnie w połączeniu

z Audio Physicami Yara. Ale do 25 metrów mogą być za małe,więc moze sparki3 lub tempo.Ze swojej strony polecam zainteresować się polskimi manufakturami, w Wawie masz Akustyka i Akkusa. Wystarczy zabrać swoje klocki isam sprawdzisz

jaki dżwięk Tobie odpowiada a po zakupie na pewno nie będziesz miał wrażenia, że przepłaciłeś.Ja polecałbym jeszcze wyroby tyskiej firmy Studio 16 Hertz - stosunek klasa i jakość do ceny wręcz niesamowita. Sam teraz używam kolumn tej firmy i jestem bardzo zadowolony.

Tu macie ciekawe refleksje Kolegów na temat różnic pomiędzy wielkością woofer`ów:

Ukryta Zawartość

Polecam. Szczególnie ostatni mój wpis, w którym podałem efekty porównawcze na konkretnych utworach. Wówczas miałem zespoły z 10 calowymi basami, obecnie 12 cali :).

A były Kolega Forumowy Przemo eksperymentuje ostatnio z 15 calami ;).

Ukryta Zawartość

Skłaniam sie do AkustyKa. Najbardziej mnie kuszą R229 albo W229. Nie wiem czy te pierwsze pasują do mojego wzmacniacza, na samej stronie producenta jest info : "Partner zarówno dla wzmacniaczy lampowych, jak też dla mocnych wzmacniaczy tranzystorowych, które potrafią dostarczyć do obciążenia 8-omowego ponad 100 W".

Moj wzmak potrafi dostarczyć jedynie 60W :(

A ja ze swojej strony mogę polecić Eposy M22i. Do twoich 25m2 będą idealne. Niedawno miałem okazję przesłuchać za jednym razem kilka konstrukcji w cenach 5-10tys. Powiem szczerze że tak neutralnych i wyważonych kolumn w tej ciężko będzie znaleźć. Co prawda potrzebują wydajnego prądowo wzmacniacza ale odwdzięczają się piękną barwą, dynamiką, nic w nich nie jest przesadzone ani podkolorowane. Kolumny dosyć uniwersalne do każdego rodzaju muzyki. Kolumny nie burzą ścian basem ani nie kłują po uszach nadmierną ilością sopranów a dzięki swojej neutralności można się przy nich zrelaksować i odpłynąć przy swojej ulubionej muzyce :)

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Podzielam zdanie Kardasa. Ciężko o lepsze kolumny w kategorii cenowej w jakiej są eposy. Może nie wyglądają szałowo, ale mają to coś. Materiały użyte do budowy tych kolumn są naprawdę wysokiej jakości. Niestety niedawno pożegnałem się z tymi kolumnami, ale naprawdę szczerze je polecam.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.