Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

dźwięk zamulony, zero dynamiki, szczegółów też nie odnotowałem... całość lepiej wypadła na moim Kandy tańszym 3 razy...

ok dzieki, mysle ze tu wychodzi cienkosc 250, a moze ktos mial okazje z systemem dzirlonym najlepiej w klasie AB? Tam dynamiki zabraknac nie powinno...

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Ja sluchalem z monoblokami Classe, gralo to nieziemsko. Dawno tak dobrego dzwieki nie slyszalem.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ja sluchalem z monoblokami Classe, gralo to nieziemsko. Dawno tak dobrego dzwieki nie slyszalem.

Super, tylko ze ja szukam optymalnych kolumn do mojej koncowki, a nie wzmaka do ATC. Czujesz roznice ? :)

--

Super, tylko ze ja szukam optymalnych kolumn do mojej koncowki, a nie wzmaka do ATC. Czujesz roznice ? :)

A to przepraszam Pana. :)

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

A to przepraszam Pana. :)

zamiast przepraszac, wystarczylo przeczytac ze zrozumieniem :)

--

Na 11stkach mocy to nie uswiadczysz przy tej klasie wzmakow.

Zrobiłem małe porownanie scm11 vs kef r300(nowe niewygrzane z kartonu) i na szybko to kefy nie maja sie czego wstydzic,bas schodzi nizej i jest go zdecydowanie wiecej,srednica nie jest tak obfita jak atc,lekko wycofana powiedzialbym,gora przejrzysta niemeczaca. Dam im z dwa tygodnie i potem sie nspisze cos wiecej.

Ps-wlasnie sprzedawalem atc sia150 i oboje z kupcem stwierdzilismy ze kefy ladniej graja z sia 150 niz scm11

Kefy jednak nie przetrwaly tygodnia,dzwiek troszke za natarczywy jak dla mnie. Bas jest w kefach potezny,11stki atc moga sie tylko uczyc moim zdaniem,gora jest tez bardziej otwarta w kefach ale nienadajaca sie do dluzszych odsluchow ... srednica niestety jest tak uboga i wycofana ze nie ma zadnej przyjemnosci z wokali i wiekszosci intrumentow wykluczajac perkusje... poki co zostaje w klubie z 11stkami,nie mam narazie cierpliwosci do zmian. :)

Gralo to z caspianem i sm6.

ps-jak podpialem atc po kefach to az sie usmiechnalem :)

Edytowane przez hydrogen

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Mowilem :) ze katastrofa.

Edytowane przez anxion

Sygnatura te kefy bardzo zblizone do bowersow 685 ale jednak trojdrozna konstrukcja robila swoje na basie.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Jesli szukasz brzmienia z dobra srednica, posluchaj PMC, w polaczeniu z Naim gra piekna srednica, wokal brzmi niesamowicie, moge stwierdzic, ze lepiej niz w ATC. I precyzja jest o wiele lepsza, glebia i powietrze w gorze. Minus to inny bas, i skala dzwieku troszke mniejsza niz w ATC. Ale to juz fizyka, sadze, ze wieksze pmc 22 graly by podobna skala jak ATC 11.

Jedno jest pewne, gdyby ATC 11 lub wyzej, mialy bardziej otwarta gore, plus np 87db, byly by to Idealne glosniki, przynajmniej dla mnie. Nie mam pojecia czemu firma atc, robi tak trudne do napedzenia glosniki. Nie rozumiem tego, jesli kogos stac na piece kombajny po 15 tys zl , to sadze, ze raczej by nie kupowal atc, za 5 tys zl :0

Edytowane przez anxion

Jesli szukasz brzmienia z dobra srednica, posluchaj PMC, w polaczeniu z Naim gra piekna srednica, wokal brzmi niesamowicie, moge stwierdzic, ze lepiej niz w ATC. I precyzja jest o wiele lepsza, glebia i powietrze w gorze. Minus to inny bas, i skala dzwieku troszke mniejsza niz w ATC. Ale to juz fizyka, sadze, ze wieksze pmc 22 graly by podobna skala jak ATC 11.

Jedno jest pewne, gdyby ATC 11 lub wyzej, mialy bardziej otwarta gore, plus np 87db, byly by to Idealne glosniki, przynajmniej dla mnie. Nie mam pojecia czemu firma atc, robi tak trudne do napedzenia glosniki. Nie rozumiem tego, jesli kogos stac na piece kombajny po 15 tys zl , to sadze, ze raczej by nie kupowal atc, za 5 tys zl :0

dlatego ze ATC zajmuje sie przed wszystkim rynkiem profesjonalnym, a tam nie szczedzą jeżeli chodzi o prąd. Kolumny dla nas, melomanow, to taka ich troche "fanaberia"...;) Potrafi to zagrac, ale faktycznie trzeba konkretnego kopa.......

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

naprawde?

Możesz trochę rozwinąć myśl.Od dłuższego czasu interesuję się 40-stkami,

ale powoli zaczynam się rozglądać za czymś innym, z powodu czytania

o ich strasznym zapotrzebowaniu na waty (wydajność prądową ).Pozdr. :)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Przy krotkich odsluchach w pomaranczy (reszta toru ta sama) byla spora roznica miedzy 11 a 40, na korzysc tych drugich.

Wrazenie wiekszej otwartosci przy tych samych ustawieniach wzmaka. ten srodkowy glosniczek duzo daje. W sumie wyczytalem gdzies na forach ze 40 sa latwiejsze od 11 i 19.

Przy krotkich odsluchach w pomaranczy (reszta toru ta sama) byla spora roznica miedzy 11 a 40, na korzysc tych drugich.

Wrazenie wiekszej otwartosci przy tych samych ustawieniach wzmaka. ten srodkowy glosniczek duzo daje. W sumie wyczytalem gdzies na forach ze 40 sa latwiejsze od 11 i 19.

Zgadzam się ,gdzieś czytałem że 7 są najgorsze co do napedzenia a później 11

Nastepne w kolejce sa focusy :)

Posłuchaj Focus ale 160 dla mnie najlepsza konstrukcja bo 140 za duzo stucznego basu ,seria x też nie zawracaj sobie glowy jak dla mnie porażka totalna ,

Focusy 160 -bas miły nie jest twardy ale nisko schodzi i jest go wystarczającą , dźwięk bardzo miły , taki powiedział bym jedwabny i nie męczący naprawdę dobra konstrukcja ,średnica lekko wycofana.

:)

Ponarzekajmy jeszcze na te ATC to w krótkim czasie będzie można kupić używki po 1500.

Według mnie nie jest tak źle z tymi kolumnami....porównuję ATC SCM 7 z dobrymi kolumnami jakimi są Paradigm Studio 20v3 (choć to inne brzmienie) i jak dla mnie to nie ma co porównywać...nawet jeśli moje,,siódemki'' z moim słabiutkim Creekiem 4330mkII grają na 2% swoich możliwości to jednak wyraźnie słychać ich wyższą klasę w porównaniu z Paradigm (no, może pomijając swobodę grania, dynamikę, bas)....a jak rozkręcę Creeka na godz. 12 to nawet można zaobserwować drgania membrany:) czyli jest nadzieja na sukces:) Obecnie szukam dobrej spawarki z konkretnym kołem w środku...mam nadzieję, że za ok. 4 tysie coś kupię...ja się nie poddaje:)

aha, wzmacniacz Lavardin ma trafo 160va jeśli dobrze pamiętam czyli mniej więcej tyle co mój Creek...co z tego, że kosztował 14000zł czy ile tam.....ja szukam czegoś z kołem ok. 700va...no nie mówcie, że tyle, już nie wystarczy?...serio musi być chociaż kilowat poboru prądu?:-(

Oj, temat powoli umiera, mija czas zachwytu nad ATC, trzeba będzie zmienić klub....i tak można szukać całe życie wymarzonego sprzętu (dźwięku) i nigdy go nie znaleźć, bo taki pewnie nie istnieje, przynajmniej w przystępnych cenach

Święte słowa Mario 3456

Atc 7 z Creekiem Evo 50 grają bardzo fajnie. Po zmianie z ProAców studio 110- bardzo łatwych do napędzenia przez wzmak- nasąpiła znaczna poprawa dzwięku i to w całym zakresie pasma. Jedyna różnica to poziom głośności przy normalnym słuchaniu wrósł z -50dB na -40dB a przy -30dB wooferki zaczynają pięknie "pompować".

Ciągłe stękania że ze wzmakiem lub końcówką za dziesiątki tysięcy to dopiero gra jest trochę krzywdzące dla Atc. Ta zasada ze im lepsza elekronika tym kolumny lepiej grają dotyczy większości kolumn. No cóż niektórzy cieszą się z tego co mają i słuchają dalej a inni szukaja i chwała im za to bo reszta może poczytać na ten temat póżniej na forum.

Muszę się też podzielić swoimi drobnymi modyfikacjami w Atc 40.

Od samego początku irytował mnie terminal głośnikowy nie dość ze potrójny to z tandetnymi gniazdami do których od spodu są blaszki do wsuwek na kablach.

Korzystając z pory roku tj długie zimowe wieczory postanowiłem wymienić je na pojedyncze rodowane. Dzięki temu z toru audio znikneły dwa zbędne elementy wątpliwej jakości tj blaszki przykręcone do gniazd i wsuwki na kablach. Badziewne gniazda zastąpiłem porządnymi rodowanymi ze skręcanym mocowaniem kabli.

Poprawie uległa czytelność skrajów pasma przenoszania a na średnicy może trochę rożdzielczość. Są to bardzo niewielkie zmiany ale jest to krok w dobrą stronę.

Przy okazji grzebania przy kolumnach stwierdziłem ze wytłumienie nie jest do końca takie jak powinno być więc wykleiłem od środka kolumny grubym na 3 cm filcem. Zmiany mniejsze niż poprzednio ale też zuważalne - najwięcej zyskał bas.

Kolejną zmianą jaka zrobiłem to dołożyłem balast na spodzie kolumny. zamówiłem pod wymiar płyty stalowe wycinane wodą 2x 2cm o łącznej masie 15 kg na kolumnę. Mocowanie klejem montażowym o czterema wkrętami. Dało to też korzyść dzwięk stał się "czytelniejszy".

Pragnę podkreślić ze zmiany nie miały kolosalnego wpływu na dzwięk, były zauważalne i na pewno nie wniosły nic złego.Najwięcej zyskamy po wymianie terminali głośnikowych.W drugiej kolejności wygłuszenie filcem wnętrza ścian kolumny. Balast wniósł najmniej. Takie są moje wnioski. Jak ktoś będzie miał ochotę to warto spróbować u siebie- Polecam. Pozdrawiam wszystkich aktualnych i byłych posiadaczy Atc oraz przyszłych. Poniżej parka i nowy terminal.

post-31653-0-53196800-1392903948_thumb.jpg

post-31653-0-75190200-1392903969_thumb.jpg

Gość Heliand

(Konto usunięte)

Ponieważ ostatnio jakoś coraz więcej osób jest, można powiedzieć, umiarkowanie zadowolonych z ATC - takie odniosłem wrażenie, to ja - podobnie jak kolega igor-69 - chciałbym jednak podkreślić ich potencjał. Nie robiłem wprawdzie takiego tuningu, jak powyżej, ale kupiłem na all... kawałek drutu srebrnego 2,5 mm i wywaliłem te nędzne blaszki, które udają zwory. Przedtem próbowałem zworek z miedzi własnej roboty, jakichś konfekcjonowanych za kilka stówek - i nic specjalnego się nie działo. Natomiast po wsadzeniu tego sreberka doznałem lekkiego szoku i sporego zaskoczenia.

No Magico się z nich nagle nie zrobiły :), ale różnica jest spora, nie będę opisywać dzisiaj, potestuję jeszcze parę dni, żeby nie było, że różnicę zobaczyłem, a nie usłyszałem. W każdym razie zdziwiłem się mocno, podobnie jak przy przełączeniu pre i końcówki z listwy filtrowanej bezpośrednio do ściany. Zmiany ewidentne, koszt niewielki, a zaskoczenie pełne. Więc może warto trochę popróbować.

Nie rozumiem też biadolenia o za słabych wzmakach do ATC, to chyba po prostu normalne, że trzeba podłączyć coś o odpowiedniej wydajności. Tylko to dotyczy wszystkich kolumn, nie jest to jakoś specyficznie cecha ATC. I nie ma co przesadzać, słuchałem 40 z Caspianem M2, którego miałem poprzednio, podłączałem Yaqina MC-10L, którego cały czas posiadam, jeśli wzmak jest przyzwoity (nie słabowite 30 W) i ma dobrą wydajność prądową, ma piękną barwę, to z tymi kolumnami to czysta przyjemność. Chyba, że gała ma być odkręcona na 3/4 i przestawiać ściany, wtedy rozumiem, że wszystkiego może być za mało.

W każdym razie - spróbujcie srebra zamiast zworek, może się wam spodobać, chociaż to rzecz gustu, jak we wszystkim. Ja mam zamiar jeszcze spróbować kabla Acoustic Zen Hologram biwire, może to będzie dobre połączenie, chociaż parcia na zmiany już nie mam.

Ponieważ ostatnio jakoś coraz więcej osób jest, można powiedzieć, umiarkowanie zadowolonych z ATC - takie odniosłem wrażenie, to ja - podobnie jak kolega igor-69 - chciałbym jednak podkreślić ich potencjał. Nie robiłem wprawdzie takiego tuningu, jak powyżej, ale kupiłem na all... kawałek drutu srebrnego 2,5 mm i wywaliłem te nędzne blaszki, które udają zwory. Przedtem próbowałem zworek z miedzi własnej roboty, jakichś konfekcjonowanych za kilka stówek - i nic specjalnego się nie działo. Natomiast po wsadzeniu tego sreberka doznałem lekkiego szoku i sporego zaskoczenia.

No Magico się z nich nagle nie zrobiły :), ale różnica jest spora, nie będę opisywać dzisiaj, potestuję jeszcze parę dni, żeby nie było, że różnicę zobaczyłem, a nie usłyszałem. W każdym razie zdziwiłem się mocno, podobnie jak przy przełączeniu pre i końcówki z listwy filtrowanej bezpośrednio do ściany. Zmiany ewidentne, koszt niewielki, a zaskoczenie pełne. Więc może warto trochę popróbować.

Nie rozumiem też biadolenia o za słabych wzmakach do ATC, to chyba po prostu normalne, że trzeba podłączyć coś o odpowiedniej wydajności. Tylko to dotyczy wszystkich kolumn, nie jest to jakoś specyficznie cecha ATC. I nie ma co przesadzać, słuchałem 40 z Caspianem M2, którego miałem poprzednio, podłączałem Yaqina MC-10L, którego cały czas posiadam, jeśli wzmak jest przyzwoity (nie słabowite 30 W) i ma dobrą wydajność prądową, ma piękną barwę, to z tymi kolumnami to czysta przyjemność. Chyba, że gała ma być odkręcona na 3/4 i przestawiać ściany, wtedy rozumiem, że wszystkiego może być za mało.

W każdym razie - spróbujcie srebra zamiast zworek, może się wam spodobać, chociaż to rzecz gustu, jak we wszystkim. Ja mam zamiar jeszcze spróbować kabla Acoustic Zen Hologram biwire, może to będzie dobre połączenie, chociaż parcia na zmiany już nie mam.

A ten drut zamontowałeś w jakichś specjalny sposób czy po prostu owinąłeś wokół terminali?

Czytając powyższe posty dołożę swoje 3 grosze: Ja ze swoich SCM40 jestem zadowolony i nie zamierzam zmieniać nawet na nową wersję w której wg mnie góra jest bardziej agresywna i nie nadaje się na dłuższe odsłuchy. Przed zakupem miałem kilka kolumn w domu m.in. Amphion, Audio Physics, Opera, Herbeth - przy ATC miałem największego "banana" a takiego basu nie miała żadna inna kolumna z powyższych.

W listopadzie u.r. byłem na Audio Show i słuchając tam grającego sprzętu przekonałem się, że wybór ATC w tym przedziale cenowym był optymalny - były zestawy, które brzemieniowo mi się podobały ale dopiero zestawy za ponad 100 kzł wywołały u nie efekt WOW. Oczywiście to jest moja ocena bo każdy ma swój gust lecz swoich ATC nie zamierzam wymieniać. Wg mnie do tych kolumn trzeba dobrać dobre kable, Ja mam Harmonix CS-120.

Edytowane przez Filip710
Gość Heliand

(Konto usunięte)

W ogóle nie owijałem, wygiąłem z drutu proste odcinki o kształcie tych blaszek (tzn. tylko długość i kąt), następnie odkręciłem kompletnie wszystkie nakrętki, przełożyłem drut przez otwory poprzeczne w terminalach (trochę to skomplikowane, ale się da), w związku z czym drut przechodzi przez środek terminali, w dwóch kawałkach, czyli na środku jest łączony. Dlatego kupiłem 2,5 mm, żeby dwa kawałki dały się zmieścić w otwór poprzeczny w terminalu.

Niczemu to nie przeszkadza, kable Furutecha mam z bananami i bez problemu wchodzą w terminal po nakręceniu nakrętki. Mogę zrobić jutro fotkę w razie potrzeby.

W każdym razie warto.

Zaciekawiły mnie te Twoje porównania - zwłaszcza z głośnikami Opera Quinta, w sumie podobały mi się, ale rzeczywiście nieco ostrzejsze. Natomiast bas schodził nieco niżej i był naprawdę całkiem niezły. W każdym razie wyboru nie żałuję.

Edytowane przez Heliand

Heliand ja również posiadam 40-tki.

Jeśli możesz to wklej parę fotek i na spokojno po przetestowaniu napisz jakie efekty przyniosło zainstalowanie drutu srebrnego (co to za drut )

Pozdrawiam

ATC to naprawdę łobuzerskie kolumny. Mimo ,że to "moje" brzmienie nie mogłem znaleźć połączenia 19stek , które całkowicie by mnie satysfakcjonowało. Rotela 06 wymieniłem na Roksana Kandy K2, potem była próba z NADem 375BEE i nadal czegoś brakowało. Pomyślałem ,że nie stać mnie na godziwe napędzenie tych kolumn i ATC SCM 19 wylądowały na allegro. Niestety ceny używanych ATC są w tej chwili śmiesznie niskie co paradoksalnie nie dało mi wyboru i zostałem z ATC. I tutaj niespodzianka bo bez nadziei na jakąś mocarną końcówkę zaryzykowałem i podłączyłem je do czegoś co kompletnie nie powinno im przypasować mianowicie YAMAHY DSP AX1.....Tak tak to jest sprzęt kinowy. Flagowiec z 2002 roku o całkiem sporej mocy ok 150W na kanał. W każdym razie po podłączeniu w biampingu (prawdziwy biamping a nie tylko biwire - Yamaha ma wyjścia na dwie pary kolumn frontowych) mam przed sobą zupełnie inne kolumny. One wreszcie grają!! I to tak ,że ciągle chce się słuchać głośniej! Super kontrola dołu, pełna średnica! Góra jaka jest w ATC każdy wie, dla mnie taka jak lubię bez wygibasów w stylu Focala. ATC to dziwne kolumny są ale nie zamienię tego dźwięku na żadną inną szkołę grania. Co najwyżej wyższe ATC ;)

W ogóle nie owijałem, wygiąłem z drutu proste odcinki o kształcie tych blaszek (tzn. tylko długość i kąt), następnie odkręciłem kompletnie wszystkie nakrętki, przełożyłem drut przez otwory poprzeczne w terminalach (trochę to skomplikowane, ale się da), w związku z czym drut przechodzi przez środek terminali, w dwóch kawałkach, czyli na środku jest łączony. Dlatego kupiłem 2,5 mm, żeby dwa kawałki dały się zmieścić w otwór poprzeczny w terminalu.

Niczemu to nie przeszkadza, kable Furutecha mam z bananami i bez problemu wchodzą w terminal po nakręceniu nakrętki. Mogę zrobić jutro fotkę w razie potrzeby.

W każdym razie warto.

Zaciekawiły mnie te Twoje porównania - zwłaszcza z głośnikami Opera Quinta, w sumie podobały mi się, ale rzeczywiście nieco ostrzejsze. Natomiast bas schodził nieco niżej i był naprawdę całkiem niezły. W każdym razie wyboru nie żałuję.

Jeżeli mógłbyś wrzucić fotki to byłbym zobowiązany :-)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

ATC to naprawdę łobuzerskie kolumny. Mimo ,że to "moje" brzmienie nie mogłem znaleźć połączenia 19stek , które całkowicie by mnie satysfakcjonowało. Rotela 06 wymieniłem na Roksana Kandy K2, potem była próba z NADem 375BEE i nadal czegoś brakowało. Pomyślałem ,że nie stać mnie na godziwe napędzenie tych kolumn i ATC SCM 19 wylądowały na allegro. Niestety ceny używanych ATC są w tej chwili śmiesznie niskie co paradoksalnie nie dało mi wyboru i zostałem z ATC. I tutaj niespodzianka bo bez nadziei na jakąś mocarną końcówkę zaryzykowałem i podłączyłem je do czegoś co kompletnie nie powinno im przypasować mianowicie YAMAHY DSP AX1.....Tak tak to jest sprzęt kinowy. Flagowiec z 2002 roku o całkiem sporej mocy ok 150W na kanał. W każdym razie po podłączeniu w biampingu (prawdziwy biamping a nie tylko biwire - Yamaha ma wyjścia na dwie pary kolumn frontowych) mam przed sobą zupełnie inne kolumny. One wreszcie grają!! I to tak ,że ciągle chce się słuchać głośniej! Super kontrola dołu, pełna średnica! Góra jaka jest w ATC każdy wie, dla mnie taka jak lubię bez wygibasów w stylu Focala. ATC to dziwne kolumny są ale nie zamienię tego dźwięku na żadną inną szkołę grania. Co najwyżej wyższe ATC ;)

Był już tu jeden kolega i pisał ze podpinal 40 do amplitunera 6.1 i pisał ze było super ze dopiero zaczęły grać ze dostarcza im się na każdy poziom prądu

:)

a sprawdzales czy nie masz wlaczonego equalizera :)

Bo ja tez jak podinalem do atc, mojego pionka 922 do atc to gralo super :) tylko ze bylo ustawione + 6db na kanal plus bass i treble +8

Edytowane przez anxion

Widzę że Twoje 40tki stoją na granitach i kolcach z podkładkami czy takie zestawienie coś wnosi. Ja zrezygnowałem z kolców na rzecz Soundspeaków i nic to nie wniosło w stosunku do ustawienia bezpośrednio na parkiecie.

Gość Heliand

(Konto usunięte)

Czy ja wiem, w zasadzie niewiele - postawiłem je tak z dwóch powodów - na podklejonych filcem płytach łatwiej przesuwać kolumny, a podkładki i kolce dałem z tego powodu, żeby się nie przesuwały, tzn. przejściowo stały w ogóle bez kolców, ale na śliskim granicie to niezbyt dobre rozwiązanie, mało nie zjechała mi jedna kolumna, jak się dzieci z kotem ganiały.

Więc dałem kolce i podkładki, te podkładki mają od spodu gumowy pierścień, więc się nie przesuwają, wszystko stoi bardzo stabilnie. Wpływu na dźwięk jakoś większego nie zauważyłem

a sprawdzales czy nie masz wlaczonego equalizera :)

Bo ja tez jak podinalem do atc, mojego pionka 922 do atc to gralo super :) tylko ze bylo ustawione + 6db na kanal plus bass i treble +8

Wszystko na direct. Jestem lekko zaskoczony ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.