Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB-I2S-SPDIF na TAS1020B tryb asynchroniczny 24bit/96kHz

JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po świętach powinna być gotowa wersja pozwalająca na przełączanie w locie trybu pracy wew./zew. zegar.

Pozdrawiam

JarekC

M to zostac realizowane za pomoca oprogramowania, czy jakis fizyczny przelacznik?

Dziękuję za podesłanie cen.

Dzięki uprzejmości kolegi JarekC miałem możliwość przetestowania dwóch konwerterów - z izolacją na AUM i bez, oba w wersji full wypas czyli z dwoma oscylatorami kwarcowymi (w sumie to trzema bo zawsze jest jeszcze 6.0000 do USB).

Pierwsze zaskoczenie to dopracowanie projektu od strony użytkowej. Ponieważ jak rozumiem jest to pierwsze podejście kolegi do tematu konwertera SPDIF, spodziewałem się mniejszych lub większych niedoróbek, które można by określić chorobami wieku dziecięcego.

Miło mi przekazać, że poza nie intuicyjnym wyborem źródła zasilania (przestawienie przełącznika w stronę wejścia DC powoduje wybór opcji zasilania z USB, i odwrotnie) przetwornik działał całkowicie bezproblemowo i niezawodnie.

Jest to o tyle ciekawe, że mniejsze lub większe czkawki występują w praktycznie we wszystkich konwerterach które aktualnie testuję, a te pochodzą od znacznie bardziej renomowanych producentów.

Po pierwsze, nie ma problemów z driverami. Urządzenie typu set-and-forget - podłączamy, wszystko się automatycznie wykrywa i instaluje, i działa. Nic nie trzeba ściągać, dogrywać.

Po drugie, nie ma trzasków przy przełączaniu utworów. Wiele z konwerterów które posiadam po prostu 'pyka' przy zmianie utworów (Matrix, V-Link, Audiophileo), co związane jest jak mi się wydaje z chwilową utratą Locka z DACiem (na chwilę miga dioda Lock w DACu) podczas tych operacji. Z konwerterem Jarka C nie ma tego problemu - Lock utrzymywany jest przez cały czas, jak w zwykłym transporcie CD, zmiana utworu, pauza, nie powoduje żadnych zbędnych perturbacji.

Z dacami które potrzebują więcej nich ułamek sekundy na powtórne złapanie Locka (np dCS, gdzie lock trwa ok 5-7s), ma to jeszcze tą dodatkową zaletę, że po wyjściu z pauzy czy naciśnięciu skip nie mamy kilkusekundowej ciszy - lock sygnału nie jest zerwany, więc muzyka płynie od razu.

I po trzecie wreszcie - izolacja galwaniczna na wyjściu zapobiega powstawaniu pętli masy, co niestety jest problemem w Matrixie, V-Linku i Audiophileo (aby się tego pozbyć musiałem komputer wpiąć w te same gniazdka co resztę sprzętu). Konwerter JarkaC będzie w takich przypadkach dla nas łaskawszy.

Jeżeli chodzi o brzmienie, to konwerter JarkaC usytuował bym gdzieś pomiędzy Matrixem (199zł) a V-Linkiem (ok 500zł). Brzmi zdecydowanie ciemniej niż oba wspomniane konwertery (w sumie to ciemniej niż wszystkie które testuję), co z jednej strony oznacza trochę mniejszą ilość szczegółów i informacji o akustyce sali, ale z drugiej strony sprawia że gorzej nagrane płyty nie ranią uszu. Poza tym mamy dobrą dynamikę, bas barwę - aczkolwiek na te aspekty brzmienia konwertery spdif mają zawsze niewielki wpływ.

Większych różnic pomiędzy wersją zwykłą a wersją z AUM nie dostrzegłem, choć oczywiście dużo będzie zależeć od tego jaki mamy zasilacz i płytę główną w komputerze (ile będzie syfu na wyjściu USB).

>Elberoth

Dzięki za czas poświęcony testom.

Problem z trzaskami przy przełączaniu też występował w wersjach prototypowych, początkowo myślałem, że jest to spowodowane konstrukcją układu uruchomieniowego.

TAS1020 pracował z zewnętrznym procesorem. Jednak gdy na docelowej PCB też to występowało zacząłem szukać przyczyn. Efekt ten częściej występował w Windows XP

a rzadziej na Viście i Win7, więc na pierwszy ogien poszły drivery. Np w Win XP przy przełączaniu pomiędzy 96Khz a 44.1Khz driver wysyła nie jedną komendę zmiany Fs

a kilka i następuję kilka kolejnych przełączeń Codeca mimo braku strumienia danych. Pomimo prób z różnymi odtwarzaczami i opcjami np. ASIO efekt pozostawał.

Dopiero zmiana sposobu przełączania i konfiguracji wewnętrznego Codeca TASa spowodowała zlikwidowanie tego problemu. TAS1020B niestety dla programisty

posiada kilka nieopisanych w karcie katalogowej "niespodzianek" i nawet serwis techniczny TI nie potrafi ich wyjaśnić.

Ciekaw jestem jakby zabrzmiał mój firmware ( po modyfikacjach związanych z zmianą nadajnika) wgrany do V-Linka.

Może ktoś w Krakowie dysponuje V-Linkiem i mógłby go wypożyczyć.

>PatrykKiermas

W nowej wersji konfiguracja będzie się odbywać przez program/kontrolkę w Windows.

Pozdrawiam

JarekC

jestem posiadaczem Konwerter USB-I2S-SPDIF

wersja z izolacją galwaniczną + dwa generatory

System Operacyjny Win7 64bit

przetwornik zasilany zewnętrznym źródłem 5.3V

po podłączeniu ruszy bez problemy zagrał od razu, ale jest coś dziwnego po jakim czasie grania bez powodu pojawia się 1-2s szum coś pomiędzy białym a różowym, dość niebezpieczne gdyż robi to z max głośnością przy mocnym wysterowaniu może to uszkodzić sprzęt słuch a poza tym za każdym razem jak to się wydarzyło nieźle się zląkłem słucham pełen relax i nagle taki strzał!!! mojemu kotu to wosk chyba będę przelewać;)

co jeszcze mam Fs 44.1, 48, 96Khz. ale brakuje mi 88.2

jeśli chodzi o dźwięk nie chcę się jeszcze wypowiadać dziś podłączyłem, założę jakieś porządne zasilanie obudowę i wtedy coś namażę.

Swoją drogą czy ma może ktoś rozrysowany tylni panel przydało by się coś takiego nie musiał bym tego rozgryzać z suwmiarką

Witam. Jak masz rozwiązane wzmocnienie małej płytki z izolatorem, bo na tych czterech drutach na bank po jakimś czasie się urwie. Poszedłem inną drogą- zdjęcia zrobię wieczorem. Co do tego szumu to raczej wina leży po stronie systemu 64bit, lub zasilania , bądź lutowania generatorów. Raz pojawił się u mnie taki efekt , jak przez pomyłkę na moment zwarłem wyjście któregoś generatora

Krzych 2

planuję zrobić coś czego nie lubię ale na pewno załatwi sprawę, należy płytkę z izolacją galwaniczną obsmarować klejem glu-glu albo jakiś jakaś żywica dwuskładnikowa poliuretanowa, być może może to wina win7 64bit nie wiem, przy płytce nie grzebałę po prostu leżała a więc ta możliwość odpada.

Przy tak małych padach jakie mają generatory może się zdarzyć jakaś wada lutowania, obejrzyj może szkiełkiem powiększającym czy to dobrze wygląda. Może jest słabo polutowane i co jakiś czas lut traci kontakt. Mam lampę z lupą do takich rzeczy i stację , a i tak zawsze jest ryzyko , że coś będzie nie tak.

Format 24/88.2kHz jest konwertowany poprawnie.

Jeśli dobrze pamiętam, to cały bajer z dwoma generatorami polegał na tym, by obsługiwane formaty były wielokrotnością częstotliwości zegara...

Mój konwerter trafił do docelowej obudowy po zewnętrznym HDD. Zasilanie na akumulatorze żelowym 6V 1,3Ah. Zrobiłem prostą ładowarkę buforową i wskaźnik napięcia akumulatora z sygnalizacją progu zbytniego rozładowania ok 5,5V. W zasadzie nic odkrywczego bo ładowarka z noty katalogowej LM 317, a wskaźnik z nieodżałowanego audiotonu. Oczywiście tak prostackie układziki wymagają dobrania elementów. Podane wartości elementów należy traktować orientacyjnie i dobrać . Jeżeli oczywiście ktoś zechce zrobić moją pokręconą wersję:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9598-0-97679500-1334076992_thumb.jpg

post-9598-0-97515000-1334077002_thumb.jpg

post-9598-0-49017300-1334077026_thumb.jpg

post-9598-0-38853200-1334077041_thumb.jpg

post-9598-0-62054900-1334077059_thumb.jpg

post-9598-0-78613700-1334077077_thumb.jpg

post-9598-0-05649500-1334077088_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzych 2

fajnie to wykonałeś i upchnołeś jest to rzeczywiście rozwiązanie na tanią dobra obudowę

czy ten akumulator zamiast tradycyjnego zasilania daj aż tak dużo że warto się w niego pchać ? na ile starcza taki mały Aku.

może bezpośrednie przylutowanie kabelków wejścia usb do izolacji galwanicznej także by coś pomogły, zawsze któreś tam połączenie mniej

Czy warto? Minimalnie na granicy percepcji jest inaczej, nie napiszę lepiej bo lepsze określenie to- inaczej. W kategorii lepiej , gorzej to zewnętrzny zasilacz kontra zasilanie z USB to największa różnica , w drugiej kolejności separacja tu też zysk , ale trochę mniejszy. Zrobiłem w zasadzie dla sportu. W pełni naładowany akumulator wystarcza na całodzienne słuchanie, a ze względu na buforowe ładowanie , można o akumulatorze zapomnieć. Chciałem to tak zbudować , żeby ewentualny demontaż odbywał się bez lutownicy. Nie wydaje mi się , że przylutowanie kabelków do gniazda byłoby wygodne , a o estetyce nie wspomnę, kto wie ile razy jeszcze to rozbiorę . Co mi do łba strzeli jeszcze?

Witam,

Zgodnie z prośbą zamieszczam dokładne wymiary płytki oraz wymiary i rozmieszczenie elementów:

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

post-3707-0-30960200-1334135831_thumb.jpg

post-3707-0-67492000-1334135840_thumb.jpg

post-3707-0-98116900-1334135853_thumb.jpg

post-3707-0-44111700-1334135862.jpg

post-3707-0-33771500-1334135872_thumb.jpg

post-3707-0-89979200-1334136010_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JarekC

rysuneczki super a czy masz może rzut tylniego panela?

jak była by możliwość udostępnienia tego na przykład w formie .dwg albo podobnym tak aby oddać to od razu na laser do palenia?

Witam,

Niestety nie mam.

Nie dysponuję żadnym CAD-owskim oprogramowaniem nie mam też doświadczenia z użytkowaniem tego typu programów.

Programy do PCB nie bardzo nadają się do rysunków technicznych.

Pozdrawiam

JarekC

• 2 tygodnie później...

Witam,

Tak się zastanawiam czy nie zrobić nowej pytki w wersji "Układ wejściowy dla przetworników DAC".

Czyli rodzaj selektora wejść sterowany pilotem lub przyciskami, z wyświetlaczem LED lub LCD.

Wejście USB + 2/3/4 wejścia SPDIF COAX lub Opto.

Za wejście USB i sterowanie odpowiadałby TAS1020B a za wejścia SPDIF WM8805.

Na wyjściu sygnał I2S lub inny z formatów stosowany w DAC-ach.

W TAS1020B zostało trochę wolnego miejsca więc niepotrzebny by był dodatkowy uP do sterownia

Zamieszczam też fotkę izolatora na ADUM.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajny pomysł !

USB+coax+opto przełączane przyciskami Wyjście I2S . Wyświetlacz i pilot niekoniecznie ....

W razie czego pisze się już wstępnie na PCB :-)

Witam,

Tak się zastanawiam czy nie zrobić nowej pytki w wersji "Układ wejściowy dla przetworników DAC".

Czyli rodzaj selektora wejść sterowany pilotem lub przyciskami, z wyświetlaczem LED lub LCD.

Wejście USB + 2/3/4 wejścia SPDIF COAX lub Opto.

Za wejście USB i sterowanie odpowiadałby TAS1020B a za wejścia SPDIF WM8805.

Na wyjściu sygnał I2S lub inny z formatów stosowany w DAC-ach.

W TAS1020B zostało trochę wolnego miejsca więc niepotrzebny by był dodatkowy uP do sterownia

Zamieszczam też fotkę izolatora na ADUM.

Pozdrawiam

JarekC

Czy dla dotychczasowych nabywców przewidujesz możliwość zakupu samych płytek PCB czy tylko zakup gotowego produktu ?

Jakby nie było trochę człowiek zainwestował w aktualną wersję :-)) a tu takie niespodzianki :-))

Właśnie kombinowałem jak 'pożenić' wejście z konwertera z dotychczasowymi wejściami spdif w dac-u tak żeby można było sterować przełącznikiem wejść. Także pomysł popieram, i ponawiam pytanie poprzednika, czy do dotychczasowej płytki będzie można domontować takie sterowanie wejściami?

Witam,

Jak tylko przemyslę koncepcję układu i będę wiedział jakie zmiany są wymagane oczywiście dam znać na forum.

Pozdrawiam

JarekC

Bardzo ciekawie się zapowiada. Dodaję do ulubionych.

Właśnie chcę mieć niestandardowy Digital to Analog Converter. U mnie maszyna zamówieniowa powoli ruszyła. Może uda się coś dobrać.

Nie znalazłem modułu Toslink 192kHz i stoję przed wyborem modułu USB.

Opcje wyświetlacz i pilot są kuszące. Myślałem o opcji DSD, ale do czego to potrzebne?.

(Dopracowanie i uruchomienie będę chciał zlecić komuś lepszemu od mnie.)

Powodzenia

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

• 3 tygodnie później...

Jądro Androida 4.0 jest przygotowane do obsługi USB Audio ale z tego co wiem aktualnie ta opcja jest zablokowana.

Na forach poświęconych Androidowi jest sporo dyskusji na ten temat, wystraczy w pisać w wyszukiwarkę "Android Enable USB Audio"

Pierwszy z brzegu link:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Temat tabletu jako Playera ciekawi mnie od pewnego czasu.

Jednak barierą jest właśnie zablokowana opcja obsługi USB Audio.

Może się coś zmieni w tym temacie bo zainteresowania jest spore i obsługa w jądrze już jest.

Sytuacja jest podobna jak z Windows i driverem do USB Audio Class 2.0.

Tutaj niestety wygląda, że w Win8 dalej nie będzie tego drivera.

JarekC

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.