Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 42-46 cali o przyzwoitej cenie i malym poborze pradu?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Jestem od paru lat szczesliwym posiadaczem plazmy Samsunga 42cale. Jakosc obrazu w zupelnosci wystarcza i bym nadal sie cieszyl gdyby nie....rachunki za prad.

Tak sie zlozylo ze od kiedy junior na swiecie sie pojawil jakos wiecej TV sie oglada. A to zona najpierw TVN style non stop wlaczone miala, pozniej mlody do bajek sie dorwal i licznik zaczal sie krecic o wiele za szybko (zasilacz 380W).

Robie sobie taki pokoj typowo dla malego kina domowego i tam plazma wyladuje a do pokoju dziennego poszukuje alternatywy.

Rozmiar minimum 42 cale (przez chwile testowalem LDC soniacza 40 i jednak za maly byl), nie wiem czy z podswietleniem LED brac, zalezy mi by obraz byl przyzwoity. Kasy tez nie chce wydac za wiele...to ma byc TV do ogladniecia wiadomosci, bajek i takiego codziennego brzeczenia w tle. Wazne by miescil sie w ok 180W poboru (polowa tego co mi plazma zrzera).

Macie na dzien dzisiejszy jakis faworytow?

Nieco poza tematem ale na wymianie zaoszczędzisz 30 zł miesięcznie czyli 360 zł rocznie na rachunkach jeśli oglądasz telewizję 12 godzin dziennie. Warto?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

LED Samsung C8000 - nawet 150 Watów nie zeżre, obraz - bajka :)

Nieco poza tematem ale na wymianie zaoszczędzisz 30 zł miesięcznie czyli 360 zł rocznie na rachunkach jeśli oglądasz telewizję 12 godzin dziennie. Warto?

Pewnie, że warto :)

Warto warto bo i tak musze kupic drugi tv do pokoju w piwnicy ktory sobie robie jako taki kacik AV ;)

Chcialem juz kupic plazme 50 cali na dol ale zona troche mnie namawia by stara zniesc a tutaj kupic cos oszczedniejszego.

Zwlaszcza ze by zarobic na te cudenka trzeba pracowac i ogladac to moze bede sobie max 2 filmy mc na dole ;)

A cholera ta moja plazma kosztuje naprawde sporo...ciezko to wyliczyc ale ok 50zl mc wiecej jakos place niz przed jej zainstalowaniem...naprawde gra non stop.

Mi sie z samsunga UE 46 C 6500 spodobal. To tez ma byc ladny design a nie tylko parametry.... to pokoj goscinno dzienny wiec ma to duze znaczenie.

Wazne by miescil sie w ok 180W poboru (polowa tego co mi plazma zrzera).

Macie na dzien dzisiejszy jakis faworytow?

Kolego Robert.

Zamiast powtarzać i wypisywać lekkie głupoty co do zużycia prądu przez plazmy proponuję dla spokoju duszy zakupić prosty watomierz ( ok.50 złotych)

i sprawdzić samemu ile tak naprawdę pobiera. W przypadku mojej plazmy 42 calowej panasonica (TX P42S0E) zużycie prądu wynosi średnio:

ok. 80-100 Watt w przypadku normalnych szaro ciemnych scen np. filmy)

ok. 100-130 Watt w przypadku jasnych scen ( np. skoki narciarskie).

Są to dane zmienne. W przypadku LCD pobór jest stały i jeśli nie większy to porównywalny.

Unikniesz wówczas powielania danych sprzed 10 lat i pisania zwykłych głupot.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

"Warto warto bo i tak musze kupic drugi tv do pokoju w piwnicy ktory sobie robie jako taki kacik AV ;)" Napisałeś tak jakby to zużycie energii było najważniejszym powodem wymiany a samo wykorzystanie plazmy jako "nie wyrzucę więc coś z nim zrobię"....

W przypadku LCD pobór jest stały i jeśli nie większy to porównywalny.

Nie jest stały - zazwyczaj nie osiąga maksimum podanego przez producenta np. producent podaje 180 W, rzeczywiste max. to 150 W, ale też zależy od jasności scen, ustawień - zazwyczaj jest grubo poniżej 80 W, a w plazmach mamy co najmniej dwukrotność tego poboru i nie zaczynajmy wojny znowu, proszę :-)

Mi sie z samsunga UE 46 C 6500 spodobal.

Mam też Samsunga 32" C6510 oprócz 46" C8000 - seria 8000 jest lepsza pod względem jakości obrazu, niestety droższa :( design i tu, i tu bardzo ładny.

Dzieki za rade z tym watomierzem...nie mniej jednak jak sie mieszka w jednym domu od 30 lat i nagle praktycznie 2-3mc po zakupie plazmy rachunki ida ostro w gore to chyba cos na rzeczy jest....

Niestety moja plazma jest pradozerna i tyle... kolega ma panasa 50X20 i jego zasilacz 280W wg producenta...(moja 42cale 380W)

Dodam jeszcze fakt iz w pokoju goscinnym mamy dwa duze okna (stara kamienica) i niestety przy duzym naslonecznieniu slabo bylo z jasnoscia TV.

LCD pod tym wgledem daja sobie chyba lepiej rade. Ale moge sie mylic.

a w plazmach mamy co najmniej dwukrotność tego poboru i nie zaczynajmy wojny znowu, proszę :-)

Bez obaw. Jestem jak najbardziej nastawiony pokojowo :) Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że w przypadku np. Panasonica problem przerażającego poboru prądu przestał istnieć ( w przypadku nowych modeli z 2009 czy już 2010 roku). Gryzło mnie to dlatego szarpnąłem się na watomierz :) I teraz już wiem.

Kolega Robert przeraził się zużyciem energii. Jednakże nie tylko w plazmie szukałbym przyczyny. Podwyżki cen prądu oraz gdy sobie pomierzyłem tu i tam stwierdziłem, że biernie podłączony w domu sprzęt (stand by) potrafi naprawdę nam zeżreć prądu. Więcej od działającej plazmy :) Aby mieć spokój duszy wystarczy szarpnąć się na żarówkę - zamiast starej 100Watt, nową energooszczędną 18Watt. I po kłopocie.

ps. I wcale plazma nie zużywa 2 razy więcej prądu.....:) Te czasy już minęły.

Nie jest stały - zazwyczaj nie osiąga maksimum podanego przez producenta np. producent podaje 180 W, rzeczywiste max. to 150 W, ale też zależy od jasności scen, ustawień - zazwyczaj jest grubo poniżej 80 W, a w plazmach mamy co najmniej dwukrotność tego poboru i nie zaczynajmy wojny znowu, proszę :-)

Dobra, zero wojny, ale to znowu nieprawda.

W LCD pobór prądu nie zależy od jasności scen, no chyba że ma podświetlanie Full LED.

W plazmach wcale nie ma dwukrotnego poboru prądu w stosunku do LED.

Jak sam widzisz rozmijasz się z prawdą i jeszcze gdy napisze ze się mylisz, wymyślasz mi od takich czy innych.

Ale ja wiem, że ty masz monopol na prawdę :-) Wystarczy zmierzyć dokładnie pobór prądu obu TV, a czy to będzie różnica 30, 40 czy 20 % przy danych ustawieniach nie ma znaczenia, bo i tak plazma weźmie więcej, co oczywiście jest nieprawdą z punktu widzenia witka, bo jak być by mogło inaczej :) Zresztą ja mam w swoich TV miernik eco - i w jaśniejszych scenach czy jaśniej ustawiony TV jakoś więcej pobiera prądu wg. tego miernika, ale to oczywiście nieprawdą jest i zapewne to zamysł marketingowy Samsunga był, tak jak i nagroda EISA za najlepszy TV Eco dla LED-a Samsunga była ustawiona, bo to plazma powinna wygrać :-)

No i widzisz już w pierwszym zdaniu zaczynasz wojnę - pytam dlaczego?

Moja plazma pobiera średnio 140 W, więc gdzie widzisz ten podwójny pobór prądu?

Niewiem czy twój samsung ma podświetlanie full led, ale jeśli tak to faktycznie może się pobór zmieniać - przecież napisałem że może się zmieniać ale tylko przy full led. cyt. "W LCD pobór prądu nie zależy od jasności scen, no chyba że ma podświetlanie Full LED."

Jeśli w LCD włączysz kontrast dynamiczny to też będzie zmienny pobór energii (czyli na najzwyklejszym CCFL można uzyskać tą zmienność poboru). Stały jest tylko przy podświetleniu niewygaszanym lokalnie i z nieaktywnym kontrastem dynamicznym.

Jeśli w LCD włączysz kontrast dynamiczny to też będzie zmienny pobór energii (czyli na najzwyklejszym CCFL można uzyskać tą zmienność poboru). Stały jest tylko przy podświetleniu niewygaszanym lokalnie i z nieaktywnym kontrastem dynamicznym.

No OK, ale chyba i tak w stosunku do plazm można przyjąć że jest stały. (jaka jest różnica +/- 10 W?)

No to kijem w mrowisko... :D

007_P1190364.JPG

-

002_P1190800.JPG

-

003_P1190801.JPG

-

005_P1190803.JPG

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem wiem, te wszystkie niby testy niemiarodajne są... ;)

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Moderatorzy

zobacz LG model 8500, niezły obraz, szklana tafla zamiast ramki, rozmiary dla ciebie 42,47

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wazne by miescil sie w ok 180W poboru (polowa tego co mi plazma zrzera).

380W to maksymalny pobór. Średnio wyjdzie niewiele ponad połowę.

100W na miesiąc czasu, licząc 10h dziennie = 15zł

chcesz oszczędzać to sobie kup LEDa, tylko oczywiście różnica w cenie między nim a plazmą jest taka, że płacisz za różnicę w poborze prądu za 10 lat z góry przy zakupie ;)

380W to maksymalny pobór. Średnio wyjdzie niewiele ponad połowę.

100W na miesiąc czasu, licząc 10h dziennie = 15zł

chcesz oszczędzać to sobie kup LEDa, tylko oczywiście różnica w cenie między nim a plazmą jest taka, że płacisz za różnicę w poborze prądu za 10 lat z góry przy zakupie ;)

Jeśli nawet plazma weźmie 200-250 W to i tak LED weźmie połowę z tego, zresztą powyżej jest wszystko czerwone na czarnym, a co do różnic w cenie to wcale nie są tak drastyczne by wyrównanie ich trwało 10 lat :-)

zależy od wielkości ekranu i klasy cenowej, im mniejszy i tańszy budżet tym różnice są mniejsze

w klasie ~50' różnica cenowa na starcie akurat wystarczy na te 10 lat nadpłaty z góry za prąd :p

Nie rozumiem Was... Don111 dobrze to ujął. Nawet gdy ktoś ogląda 12h dziennie (są tacy?) a różnica wynosi 100W wychodzi parę groszy.... Nad czym się tu rozdrabniać? :-/

Nie rozumiem Was... Don111 dobrze to ujął. Nawet gdy ktoś ogląda 12h dziennie (są tacy?) a różnica wynosi 100W wychodzi parę groszy.... Nad czym się tu rozdrabniać? :-/

Tak to działa właśnie...

Hasło: niższe rachunki za prąd. I nie ważne, że lodówka stoi i ciągnie ileś tam razy więcej. Pralka, żelazko, czajnik, suszarka. Jasne, działają krócej, ale ziarko do ziarka i udział zużycia prądu przez TV robi się marginalny.

Markiieeting, panie.

Pralka, żelazko, czajnik, suszarka. Jasne, działają krócej, ale ziarko do ziarka i udział zużycia prądu przez TV robi się marginalny.

Markiieeting, panie.

Lekka hipokryzja.

Mczaj: Kiedyś sam wpadłem w błędne koło "oszczędzania" energii...... Wyszło mi że niektóre zakupy zwrócą się za kilka lat o ile wcześniej się nie zepsują lub ich nie wyrzucę ze starości niż to co niby zaoszczędziłem na rachunku.... Po co komu w w kiblu "żarówka" energooszczędna.... Niby było 40W teraz jest 8W. Jarzeniówka bodaj 50 dych a ja święcę tam światło 365 dni x 5 minut jak niedobrze pójdzie i dzień niestrawny lub moczopędny. Przez cały rok świeci 30 godzin..... Przy żarówce kosztowałoby mnie to całe 1,2 kWh czyli 60 groszy... Ale przy jarzeniówce jest lepiej! 0,24 kW czyli jakieś 12 gorszy.... 48 groszy oszczędności w roku! Ale na jarzeniówce przepłaciłem 48 złotych czyli albo muszę czekać 100 lat (!!!) aby inwestycja się zwróciła albo muszę zacząć czytać na kiblu....

Wiem że ma to związek żaden w temacie poszukiwań LCD ale warto czasami zastanowić się za ile ta nasza "energooszczędność" się zwróci ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pobór prądu przez różne TV.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Lech36: Wiele tłumaczy.... Zaznaczcie "Indication of panel type" od razu jest łatwiej zobaczyć jak jest....

To jest świetne... Na dole wpiszcie sobie kWh price 0.5, jako walutę wpiszcie zł i ustawcie 12 godzin dziennie :-) Albo bardziej ludzko tj. 6 godzin... W ciągu roku pomiędzy najbardziej skrajnymi modelami są to bardzo małe kwoty....

Jeśli nawet plazma weźmie 200-250 W to i tak LED weźmie połowę z tego

Zgoda, ale pod warunkiem, że LED będzie 42 calowy a plazma będzie 65 calowa i dodatkowo w technologii 3D i oglądać będziesz... śnieg :)

Nie ulega wątpliwości, że plazmy o tej samej przekątnej ekranu obecnie w czasach " zielonych" pobierają prądu na poziomie LCD ( jakby co LED to też LCD ). A kto nie wierzy, zamiast przepisywać internet, niech sam sobie zmierzy watomierzem.

Eee tam, awanturować się o pobór prądu. Jak AV (Filip Kulpa) testuje TV to mierzy też średnie testowe zużycie.

LCD wypadają tu lepiej. Przekątna 40cali to wyniki już poniżej 100W. Plazmy 42 to około 200W lub więcej.

Moja plazma miała w teście pobór 300-350W.

Krótko - jak ktoś kupuje TV żeby oszczędzać na prądzie, znalazł już najlepszą technologię: LCD.

Jak to mówią: cel uświęca środki :))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.