Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz Cd-72 czy coś innego?

Konio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje muzykalnego odtwarzacza w okolicach 500zł o łagodnym brzmieniu. Ważne by nie miał podbitej wyższej średnicy i górę bez zapiaszczenia i zbytniej ostrości.

Czy warto zainteresować się wymienionym w temacie Marantzem Cd-72 (czy wersja Mk2 prezentuje lepsze brzmienie?), a może inne propozycje w okolicach 500zł.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/75134-marantz-cd-72-czy-co%C5%9B-innego/

Jesli juz Marantz z tego okresu to raczej zwroc uwage na CD 60 SE....

Na allegro widzę 60 ale bez SE...

To nie musi być koniecznie Marantz ale wydaje mi się ,że modele tej firmy to typ brzmienia ,który powinien mi odpowiadać.

z marantzów dobrze piszą o CD63MK2 (tak samo gra CD67SE)

zwykły CD67 ma podobno bardziej ziarnistą górę. Na alledrogo jest 72mk2 i wygląda bardzo ładnie

ja sam posiadam cd42 którego kupiłem za stówkę i bardzo sobie cenię jego granie za takie pieniążki,

dlatego gdybym miał taki budżet jak ty to brałbym, któryś z wymienionych modeli w ciemno. Jeżeli nie będziesz ich modyfikował

to skusiłbym się na CD72mk2, a potem pewnie wymienisz go na CD16 albo CD84 (czy 94 o którego ciężko)

użyj szukajki forumowej i poczytaj o modelach które podałem;)

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Podstawowa roznica miedzu Cd-72 a Cd-72MkII to fakt ze w tym drugim sa juz zastosowane moduly HDAM. Reszta to juz kosmetyka. Obie wersje godne uwagi chociaz moim zdaniem zarowno dzwiekowo jak i optycznie najbardziej udana byla wersja SE z boczkami.

Bo totalne nie jest.

Ale wołać 800zł za prawie 20 letni sprzęt ?! Niedługo będą droższe niż 20 lat temu.

Za 800zł (bo tyle kosztuje na alledrogo ten cd-72) to można mieć wypas denona. Na przykład.

Bo totalne nie jest.

Ale wołać 800zł za prawie 20 letni sprzęt ?! Niedługo będą droższe niż 20 lat temu.

Za 800zł (bo tyle kosztuje na alledrogo ten cd-72) to można mieć wypas denona. Na przykład.

Na przykład jakiego? :)

Naprawdę chętnie rozważę inne propozycje fajnych używanych CD ale post o treści "można mieć wypas Denona" nie daje mi nic bo pewno można mieć też "wypas Yamahę, czadowego Rotela i mega NADa" tylko proszę konkretne modele :)

Zastanów się nad MF V-DAC. U mnie po prostu ośmieszył mojego Marantza CD-63mk II KIS i wytarł nim podłogę.

Używanego powinieneś być w stanie kupić za 700zł, jest więc to trochę więcej niż założyłeś, ale różnica w jakości brzmienia ogromna i warta wydania każdej złotówki.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zastanów się nad MF V-DAC. U mnie po prostu ośmieszył mojego Marantza CD-63mk II KIS i wytarł nim podłogę.

Używanego powinieneś być w stanie kupić za 700zł, jest więc to trochę więcej niż założyłeś, ale różnica w jakości brzmienia ogromna i warta wydania każdej złotówki.

Słyszałem wiele dobrego o tym DACu ale potrzebuję typowego odtwarzacza CD. Na razie odtwarzam płyty z komputera, który jest podłączony cyfrowo z Yamaha DSP AX-1. Odtwarzacza potrzebuję ,żeby za każdym razem nie odpalać komputera gdy chcę posłuchać muzyki. Co do DACa to na razie DAC w Yamaszce mnie satysfakcjonuje ale pożyjemy zobaczymy :)

Konio, jestem za propozycja Elba, odtwarzacz DVD chyba jakis masz ;>

Taaa a potem wzmak stereo bo Yamaha AX1 nie da wystarczająco wysokiej klasy brzmienia ;) Najpierw muszę trafić w totka...

Nie wspominałem o V-DACu pod katem plików. Kup jakikolwiek odtwarzacz (np. Marantza) z wyjściem coax i będziesz miał pełnowartościowy odtwarzacz. Myślę że za 100zł już coś na Alledrogo kupisz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Podstawowa roznica miedzu Cd-72 a Cd-72MkII to fakt ze w tym drugim sa juz zastosowane moduly HDAM. Reszta to juz kosmetyka. Obie wersje godne uwagi chociaz moim zdaniem zarowno dzwiekowo jak i optycznie najbardziej udana byla wersja SE z boczkami.

..taka jest podstawowa roznica...

MARANTZ CD-72

SAA7350GP

CDM-4/19

MARANTZ CD-72a

TDA1547

CDM-4

MARANTZ CD-72SE

SAA7350

CDM-4

MARANTZ CD-72 Mk II SE

TDA1547

CDM-4/28

MARANTZ CD-73

2 x TDA1540D – SAA7030 (M4551)

CDM-0

za góra stówkę upolujesz cd42 do tego dac'a

Pojawia się pytanie czy potrzebuje kolejnego DACa. W Yamaszce mam DACa na kościach PCM 1704 - podobno bardzo przyzwoite i chyba faktycznie kupię tańsze CD i podłącze je cyfrowo.

Weź jakikolwiek IC, podłącz cyfrowo przez coax i spróbuj - będziesz wiedział. Pamiętaj, że same kości, nawet najlepsze, nie graja.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Napracowales sie !

Niestety ja nie mam tyle czasu na siedzenie i googlowanie...

Dziekuje moze sie kiedys to zestawienie przydac.

..zadna tam wielka praca ..trzeba szukac u zroddla...

http://www.marantzphilips.nl/

Ja polecam Yamahę 993 (nie ma do niej lasera) lub Yamahę 890 (laser jest ale poziom niższy). Oraz Kenwooda 8020 (będzie droższy) lub Kenwoody 7020, 7050 lub 7060. Do Marantzów są kłopoty z drogimi laserami, do Kenwoodów tanich laserów jest w bród. Ogólnie patrz czy sprzęt jest na laserze KSS, bo te są powszechnie dostępne.

Ogólnie patrz czy sprzęt jest na laserze KSS, bo te są powszechnie dostępne.

Tia... Szczególnie dostępne są KSS 151A, 272A/B, 273/B , 190A itp

;-(

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Ogólnie patrz czy sprzęt jest na laserze KSS, bo te są powszechnie dostępne.

Oooo , to wspaniale!

Jesli jestes w stanie to wezme spokojnie 20 szt. => mam np. paru Kolegow zakochanych w swoich Sony CDP-XA7ES i chetnie kupia kilka na zapas... 8-)

• 2 lata później...

Odkopie nieco temat.

Czy ktos wie z ktorego roku jest CD72 MKII? Wyglada na nowszy niz poczatek lat '90. Wlasnie podlaczylem takowego do swojego systemu. Niby pasuje stylistycznie do SC80, SM80 i ST50 ale rozni sie detalami. Nie jest tak głęboki jak reszta gratów, ma nieco inne nóżki. Poprostu widać ze jest świeższy. Ekran wali ostro po oczach, a mosiężne śrubki nawet nie mają nalotu.

?👈

Odkopie nieco temat.

Czy ktos wie z ktorego roku jest CD72 MKII? Wyglada na nowszy niz poczatek lat '90. Wlasnie podlaczylem takowego do swojego systemu. Niby pasuje stylistycznie do SC80, SM80 i ST50 ale rozni sie detalami. Nie jest tak głęboki jak reszta gratów, ma nieco inne nóżki. Poprostu widać ze jest świeższy. Ekran wali ostro po oczach, a mosiężne śrubki nawet nie mają nalotu.

Według mojej wiedzy w 1989 wyszedł CD72 natomiast w roku 1990 CD72 MKII. Na przykład mój CD 16 pojawił się 1993 roku.

Kurde, to czemu dali mu juz inne nozki, spłycili obudowe itd.

A ktos mi moze powie dlaczego moj pilot uniwersalny nie chce obslugiwac tego playera? Pilot dziala dopiero po podpieciu pod przedwzmacniacz kablami pod Remote Control. Przeciez w samym CD jest odbiornik IR. Rozumiem ze tunera inaczej nie wysteruje, musze sie podpiac pod Remote Control, ale CD?

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.