Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

No nie wiem, z tymi samplerami z gazet jest tak, że są na jedno kopyto i potem że do testów nadaje się jeden utwór z jednej płyty i jest wachlowanie. Z moich doświadczeń jakość takich nagrań jest wystarczająca żeby wszystko usłyszeć, chyba że się szuka wymówki, jak nie chce się przyznać że sprzęt "nie gra". Decyduj.

Jestem przeciwny wszelkim wypalankom CD czy tez samplerom z czasopism. Tylko dobieranne starannie pliki Hi-res albo reedycje z XRCD. Najlepiej zrodlo komputer z Jplay-erem lub patefon z vinylami.

Pozdrawiam Stasiop

• Użytkownicy+

Jestem przeciwny wszelkim wypalankom CD czy tez samplerom z czasopism. Tylko dobieranne starannie pliki Hi-res albo reedycje z XRCD. Najlepiej zrodlo komputer z Jplay-erem lub patefon z vinylami.

Pozdrawiam Stasiop

Z samplerami chodzi wyłącznie o dostępność. Pliki są ok, ale nie wszyscy mają odpowiednie źródło. W takim razie, połączmy jedno z drugim. Znajdźmy pliki z kilkoma utworami, które są również na samplerze.

Wkurzyłem się, zgłaszam swój sprzęt DIY, końcówki wraz z nowym Alephem 3 dual mono z regulacją głośności, bufora, kolumny CZAYA v05, interkonekt i kompa. I podstawki pod kolumny 70cm.

• Redaktorzy

Panowie, przejrzałem sobie tę dyskusję, trochę taka nie teges... Co do prowadzącego, a raczej pilnującego pokoju, bo do tego ta rola często się sprowadza: raz zajmowałem się tym ja, raz Palton, kiedy indziej jeszcze inni koledzy i każdy, kto to robił świetnie wie, że jest to męcząca robota i dość niewdzięczna, bo zamiast spokojnie zwiedzać wystawę musisz siedzieć na dupie i pilnować interesu. I zazwyczaj mało co idzie tak, jak sobie wcześniej zaplanowałeś. Wypowiedzi osób, które traktują to zajęcie jak jakiś niezwykły cymes są dla mnie niepoważne, osobiście bym się tego nie chciał podjąć. Rzecz jasna, jeśli są ochotnicy, to super, na pewno pożytecznie będzie rzecz przedyskutować, czemu nie. A czy audiofil ma być do tego Stary, czy Młody, ganc pomada, byle był silny jak koń, w miarę powszechnie tolerowany i uprzejmy dla odwiedzających.

Co do systemów... Koncepcja dwóch systemów, niby fajnie, ale dopuśćmy możliwość wymiany większej liczby klocków w trakcie wystawy. W końcu to tylko spotkanie towarzyskie, a nie handel. Forumowicze na pewno przyniosą sporo dobrych rzeczy i nie widzę powodu, dlaczego tutaj mamy zadecydować, że ktoś na pewno nie będzie mógł wpiąć swojego wyrobu. Dlaczego rola zarządzającego pokojem ma być łatwa? Niech trochę pokombinuje, pobiega, poprzepina...

Co do alkoholu: picie jest oczywiście wskazane (jeśli ktoś lubi), bo to towarzyskie spotkanie a nie praca biurowa, natomiast co do upijania się... Jesteśmy dorośli, mamy interesujące hobby, każdy z nas ma z pewnością własną historię, kto wie, jak interesującą. A zataczanie się to rzecz trochę jakby z innej bajki.

Pełna zgoda. Zasady już mamy -

1). Głosowanie przez osoby które nic nie wystawiają,

2). Wybieramy dwa systemy w piątek i nic nie zmieniamy w trakcie.

Więcej nic nie potrzeba.

Wskazania- Wietrzenie pokoju... Jednak na naszą obronę przemawia fakt, że mieliśmy największy tłok z wszystkich pokoi. To ostatnie potwierdza, że forum ma dużą siłę rażenia :)

Piotr, nie lepiej przyjąć jakiś znany sampler z gazety, który zapewne większość ma? Wiem, że wielu nie lubi samplerów, ale siła wyższa... Jak przegrasz, będzie, że źle nagrany.

Tak a^propos wietrzenia może ktoś ma nawilżacz -jonizator powietrza? Samo otwieranie okna wiele nie dawało.

Może być audiofilski:). Powietrze jako medium akustyczne też wymaga kondycjonera - nie?:)

Z samplerami chodzi wyłącznie o dostępność. Pliki są ok, ale nie wszyscy mają odpowiednie źródło. W takim razie, połączmy jedno z drugim. Znajdźmy pliki z kilkoma utworami, które są również na samplerze.

Chodzi mi wlasnie glownie o jakosc bo w tamtym roku duzo osob puszczalo muzyke z wypalanek a to totalne nieporozumienie bo jakosc takiego zrodla zawsze bedzie niska chodzi o jitter generowany przez takie plytki. Pliki Flac tez nie sa za dobrym rozwiazaniem bo rozpakowywanie takich plikow w czasie rzeczywistym generuje rowniez spory jitter. Jedyne co uwazam za sensowne i potwierdzone moimi jak i odsluchami ekspertow High-Endu, rippy z oryginalnych plyt najlepiej XRCD (jesli chodzi o CD lub SHM-CD) poprzez Foobar (nie EAC) do wav ( a pozniej konwersja takich plikow bez preringu i z lagodnym filtrowaniem do 96khz i dodanie niskiego ditheru do 24 bitow) no i oczywiscie odtwarzanie Jplayer w trybie hibernacji lub wersja oszczednosciowa CPlayer.

Jesli chodzi o pliki Hi-res to duzo wydan 24/96khz 24/88 czy tez 24/192 nie jest najwyzszej jakosci :((((( trzeba sie w to wsluchac i wybrac odpowiednie. :) Ale jesli juz to tylko pliki w formacie WAV nie FLAC!!!

Najlepszymi obecnie cyfrowymi nagraniami jest format HrX 176kHz z Reference Recordings ma ktos moze na stanie te nagrania? ja mam tylko kilka plikow a to jest format ktory przebija plyte analogowa malo tego jest super rozdzielczy jak tasma analogowa matka jak i barwa jest prawie taka sama jak na koncercie live, warto wiec sie tym zainteresowac :)

No i dobrze byloby aby ten material byl strawny muzycznie tzn jakies postacie swiatowego jazzu czy klasyki a nie wydania pozornie dobre technicznie a muzycznie... mowiac delikatnie dno. Jest sporo takich nagran... :)

I oczywiscie zero nagran elektrycznych bo to do testowania sprzetu nic nam nie wniesie tylko unplugged.

Pozdrawiam Stasiop

A jesli chodzi o ilosc zestawow to ja tez bylbym bardziej za wersja ( w sytuacji duzej ilosci sprzetu i dobrego poziomu jakosciowego) czterech zestawow, tzn dwa zestawy na dzien.

Mi to bez znaczenia. Uważam że powinien grać albo jeden zestaw albo wiele. Pierwsza opcja, to taka że staramy się zrobić coś najlepszego i pochwalić, a druga że jest to pokój eksperymentów i zabaw. Druga opcja jest trochę trudniejsza dla prowadzącego, ponieważ trzeba uspokajać słuchaczy i tłumaczyć im że zaraz będzie grało inaczej i trzeba poczekać na podłączenie :) Chyba że na przykład 3 albo 4 zestawy, sobota do 14, po czternastej, niedziela do 14 itp. :? Czy ktoś weźmie jakieś lampy? Stasiup, opowiadaj co tam zrobiłeś. Ja w swoich kolumnach od zeszłego roku miałem już chyba 10 zwrotnic :)

Piotr, nie lepiej przyjąć jakiś znany sampler z gazety, który zapewne większość ma? Wiem, że wielu nie lubi samplerów, ale siła wyższa...

pewnie, po co ma być za dużo słychać :(

zestaw to spięcie kablami, kabli nie macie więc synergia będzie na miarę "chybił trafił"

przy takiej synergi, komponowanie zestawów i ograniczanie systemów do dwóch ma sens żaden

dopuścił bym, jak pisał Jozwa, wszystkie klocki rokujące i zrobił z tego imprezkę

napinanie się na dźwięk wystawy będzie świadczyło o duuużym zadufaniu w swoje umiejętności Panów Konstruktorów

a nigdzie tej klasy dotychczas nie usłyszałem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Panowie, przejrzałem sobie tę ...

to jak? mozna zmienic organizatora? jestes w stanie to zrobic dla dobra forum i widowiska? czy progres jakikolwiek nie jest potrzebny i dzwiek jak ze słabej komorki to rzeczywiscie wszystko co moze wydac z siebie grupa DIY z tego foruum? ...prosta odpowiedz bez gledzenia i rozwadniania.....

druga rzecz, przejrzales dyskusje po tzw. 'moderacji' czy masz dostep do tekstu źródłowego?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

napinanie się na dźwięk wystawy będzie świadczyło o duuużym zadufaniu w swoje umiejętności Panów Konstruktorów

a nigdzie tej klasy dotychczas nie usłyszałem

A czemu mamy sie nie napinac? ;) Tu nie chodzi o zadufanie ale o wiare w siebie a ona jest wazna dla kazdego konstruktora! A co moze mamy miec kompleksy? Jest sporo firm ktore robia sprzety, super delikatnie mowiac, przecietne i biora za to olbrzymia kase! A my poprzez wymiane doswiadczen tutaj wszyscy sie uczymy, ciagle sie uczymy. W grupie jest sila! Mowcie co chcecie ale w tamtym roku byly momenty ze gralo w naszym pokoju calkiem calkiem dobrze , ale owszem byly momenty slabe nawet bardzo slabe ;).

Mysle ze w tym roku bedzie co pokazac i pokonkurowac z najdrozszymi klockami-tak z najdrozszymi!!! dobrze czytasz ;) Tylko zeby glosniki ktos dobre przytargal...

Pozdrawiam StasioP

• Redaktorzy

to jak? mozna zmienic organizatora? jestes w stanie to zrobic dla dobra forum i widowiska? czy progres jakikolwiek nie jest potrzebny i dzwiek jak ze słabej komorki to rzeczywiscie wszystko co moze wydac z siebie grupa DIY z tego foruum? ...prosta odpowiedz bez gledzenia i rozwadniania.....

druga rzecz, przejrzales dyskusje po tzw. 'moderacji' czy masz dostep do tekstu źródłowego?

Przejrzałem strony dotyczące tego roku, i tak, oczywiście mogę widzieć usunięte posty. Nie warto było większości z nich publikować. Co do "zmiany organizatora", to nie bardzo jeszcze wiem, kto jest organizatorem. Ktoś się jednoznacznie podjął, czy ktoś został wybrany, albo sam się zgłosił? Wydaje mi się, że na razie Palton podjął się tego samorzutnie w ramach samopoświęcenia, ok, a czy ktoś już oficjalnie ogłosił, ze chce wziąć te obowiązki zamiast niego, bo sobie lepiej poradzi? Mam wrażenie, że na razie było tylko wypychanie się nawzajem i bąkanie o demokracji. Jestem oczywiście zwolennikiem progresu, chętnie jednak dowiem się, która konkretnie osoba organizatora spowoduje, że dźwięk się polepszy. Na razie nie wiadomo jeszcze dokładnie, co kto za 2 miesiące przyniesie, a ty juz wiesz, że będzie "dźwięk ze starej komórki"? Słyszałem, ze gramofon peezeeta gra nieco lepiej niż komórka.

A czemu mamy sie nie napinac? ;) Tu nie chodzi o zadufanie ale o wiare w siebie

a to mam skromne pytanie:

czy ktoś przyniesie coś własnego projektu czy same klony które zawsze grają jedynie inaczej

i czy konstrukcja jest finalna, bo piata zwrotnica wykonana tuż przed AS czy 16- apgrejt poprawiający przestrzeń, wykonany w listopadzie o tym nie świadczą

jedyną wiarą w siebie jaką obserwuję jest, że jeśli ktoś lutuje Wellerem, kilkanaście konstrukcji rocznie, stosuje komponenty po 400zł i testuje to na gazetowych samplerach ...

faktycznie - to duża wiara

• Redaktorzy

Wstępnie, ponieważ Palton postanowił sie poświęcić, a ja nie mam najmniejszego zamiaru (mam prawie jednocześnie konferencję, na szczęście w Wawie), proponuję żeby albo ktoś jeszcze się zgłosił, że chce samodzielnie organizować wszystko, i dlaczego, albo (i to jest chyba sensowne) żeby jedna-dwie osoby zainteresowane organizacją przyłączyły się do Paltona i zrobiły to wspólnymi siłami. Jak się rzekło, organizator zwykle nie bywa jeden. Stary A. jeśli rzeczywiście ma na to ochotę, mógłby w ramach tego popilotować prezentację gramofonu peezeeta. Tylko jedna rzecz: system powinien być możliwie DIY, nie?

czy ktoś przyniesie coś własnego projektu czy same klony które zawsze grają jedynie inaczej

Przeciez w tamtym roku bylo kilka wlasnych konstrukcji...;)

stosuje komponenty po 400zł

Kilka osob stosowalo dosc drogie komponenty, mijasz sie z prawda ;)

i testuje to na gazetowych samplerach ...

A tu sie zgodze ;) ale pracuje nad tym (na forum) aby to sie juz wiecej nie wydarzylo, w tym roku zrodla i pliki powinny byc dobre bardzo dobre ;)

Kilka osob stosowalo dosc drogie komponenty, mijasz sie z prawda ;)

chyba się nie rozumiemy, z tego co zauważyłem też coś czasem sklecisz

ale nie sądzę, byś był wyznawcą teorii, że bez wstawienia Audio Nota nie ma szans żeby zagrało

za to ruskie lampy cool! - bo dużo?

tu nie widzę wyrywnych konstruktorów wydających kasę

a lampy są tak dobre jak ruskie pierogi ("jedzcie dorsze gówno gorsze")

faktycznie - duża wiara

że bez wstawienia Audio Nota nie ma szans żeby zagrało

Z pewnoscia chodzi Ci o lampowki Starego A. musze przyznac po doswiadczeniach swoich przez ten ostatni rok ze jesli chodzi o srednice i gore to nie bylo lepszego dzwieku w pokoju jak na lampowce StaregoA. Zreszta na temat pracy lamp moge duzo wypowiadac ale w skrocie to uwazam ze nie ma lepszego elementu jesli chodzi o audio jak prymitywna trioda na ruskiej lampie ( chodzi mi o barwe i wysokie czestotliwosci). Z dynamika takie lampy jednak sobie zupelnie nie radza i z basem rowniez, chociaz barwa na basie tez byla najlepsza! Caly czas pracuje nad tym aby moja tranzystorowka grala w zakresie srodka i gory i barwnie na basie tak jak lampa wlasnie StaregoA tylko ze z naturalna dynamika i z dobra stereofonia. Bo wiem ze tranzystory maja ogromny potencjal aby poprzez ogromne predkosci i duze wzmocnienia uzyskac to samo a wlasciwie to przeskoczyc. Bo jednak dzwiek lampy z bardzo plytkim sprzezeniem w zakresie gory i srodka to jest to co slychac w naturze np na instrumentach klasycznych czy wokalach. Chociaz trzeba tez przyznac ze lampowki jednak dopalaja dzwiek i nie jest to do konca zgodne z prawda ale to dopalenie nie drazni ucha a wlasciwie jest mile i ekscytujace :) Ale tranzystor przeskoczy lampe tak jak geste formaty np HrX przeskoczyly patefon analogowy - takie jest moje osobiste zdanie

Pozdrawiam Stasiop

lampy są tak dobre jak ruskie pierogi

Oj na temat elementow z bylego ZSRR to moge powiedziec tylko same dobre rzeczy np kondensatory czy lampy sa najwyzszej jakosci jesli chodzi o audio.

A jesli chodzi o pierogi ruskie to sa bardzo dobre - dla mnie oczywiscie :)

na temat phasta i podobnych produkcji wykonanych dla chleba, jako że znam nieźle ich podejście do rematu, mam wyrobione zdanie

ani tran nie przeskoczy lampy ani odwrotnie jeśli obie będą zrobione pod rzetelna granie a nie gusta

niestety krzemowca nie potrafię a na ruskich lampkach dla mnie nic nie gra czyli temat produkcji doskonałego lampowca,przy dzisiejszym rynku lamp się różowo nie rysuje

z resztą, porządne również firmy przestały robić porządne tranzystory i wiara konstruktora wraz z ambicjami coraz bardziej zmierza w kierunku działań irracjonalnych

dla tego piszę za Jozwą "imprezka" :)

z resztą, porządne również firmy przestały robić porządne tranzystory

Nie no tranzystory dalej sa dobre robione Sanken, Toshiba, Sanyo, Samsung ostatnio no i Motorola dzis ON. Problemem sa podrobki robione przez Chinczykow ktore zalewaja swiat i jak sie okazuje sa one nawet w takich konstrukcjach jak satelity geostacjonarne i statki kosmiczne. Jesli chodzi o tranzystory to jest tylko jedna rada mlotek mikroskop i zobaczyc co w srodku wtedy wiadomo co to jest, jak i co sie kupuje ;)

chyba się nie rozumiemy, z tego co zauważyłem też coś czasem sklecisz

ale nie sądzę, byś był wyznawcą teorii, że bez wstawienia Audio Nota nie ma szans żeby zagrało

tu nie widzę wyrywnych konstruktorów wydających kasę

a lampy są tak dobre jak ruskie pierogi ("jedzcie dorsze gówno gorsze")

faktycznie - duża wiara

Mamel chyba jednak troszkę przesadzasz. Poczułem się wywołany do tablicy bo moje pre ( lampowe ) grało w zeszłym roku. Może nie zastosowałem najdroższych elementów ale lampy e288cc Siemensa, Auricapy, drut Neotecha i kilka tantali AN tam w środku było. Układ prosty SRPP a zasilanie na GZ34 niestety bez dławików ( bo nie weszły ). Nie jestem jakimś wielkim konstruktorem ale takich na tym forum trochę jest i fajnie byłoby gdy się wreszcie czymś swoim pochwalili zamiast tylko krytykować. Szkoda bo zabrakło dobrych urządzeń lampowych. Przytargaj coś swojego. Jak nie masz budy ( jak ja chwilowo ) to teraz chłopaki w zakładce DIY robią zbiorówkę w modushopie i będzie czas na przygotowanie.

Wstępnie, ponieważ Palton postanowił sie poświęcić, a ja nie mam najmniejszego zamiaru (mam prawie jednocześnie konferencję, na szczęście w Wawie), proponuję żeby albo ktoś jeszcze się zgłosił, że chce samodzielnie organizować wszystko, i dlaczego, albo (i to jest chyba sensowne) żeby jedna-dwie osoby zainteresowane organizacją przyłączyły się do Paltona i zrobiły to wspólnymi siłami. Jak się rzekło, organizator zwykle nie bywa jeden. Stary A. jeśli rzeczywiście ma na to ochotę, mógłby w ramach tego popilotować prezentację gramofonu peezeeta. Tylko jedna rzecz: system powinien być możliwie DIY, nie?

Wstępnie jest propozycja żeby Palton sie nie poswiecal, ze chetnie ja i wiele osób by widzialo w roli tego meczennika Starego Audiofila, ktory ma troche utrudnione pisanie przez was, czy jest mozliwe zebys zrobil cos dobrego dla tego forum? po prostu odsunal osoby, ktore osmieszaja idee DIY? czy jest to mozliwe Alek zebys sie wzniosl ponad to bagno, ktore tutaj stworzono?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Wstępnie jest propozycja żeby Palton sie nie poswiecal

A czemu nie Palton? Jest dobry medialnie, ma gadane, jest w zasadzie obiektywny i uwazam ze ma wyksztalcony sluch muzyczny

Stary A. to jednak postac kontrowersyjna chociaz z duzym doswiadczeniem - warto i jego miec w ekipie, chociaz ktos chyba go musi go delikatnie trzymac za rogi. W realu StaryA. to calkiem fajny gosc tylko na forum lubi sobie poswirowac ;)

Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść...

Dziwię się wam, że skoro demokracja nie wypaliła wam rok temu to powracacie do niej, każdy zna wynik, a i tak pchacie ten pomysł dalej.

Wybierzcie jedną osobę, która ogarnia temat i sama stworzy sobie zestaw, który będzie grał przez całą sobotę. Niech zagospodaruje pokój wcześniej, dajcie jej znać co może od was wykorzystać i niech działa. Jak nie zagra to wiadomo kto jest winny i za rok już go nie dopuścicie. Jeśli nie czuje się na siłach organizacyjnie to jedna osoba może mu pomóc.

Na drugi dzień organizujecie cyrk, każda małpka zwozi swoje graty i robicie to co zwykle. Jakoś nie wierzę, że uda wam się przez Internet dogadać, że ten przywozi to, ten tamto itd. Później będą wymówki, że "u mnie w domu jeszcze wczoraj grało" i będzie was musiał ratować stary audiofil ;).

Największym plusem jest taki fakt, że wiadomo, który pokój omijać w niedzielę, heh - mniejsze tłumy.

Zebrać chętnych od pokazu w pierwszy dzień, zebrać komisję trzyosobową, która ich oceni i będzie werdykt. Członek komisji nie może być ochotnikiem.

• Redaktorzy

Wstępnie jest propozycja żeby Palton sie nie poswiecal, ze chetnie ja i wiele osób by widzialo w roli tego meczennika Starego Audiofila, ktory ma troche utrudnione pisanie przez was, czy jest mozliwe zebys zrobil cos dobrego dla tego forum? po prostu odsunal osoby, ktore osmieszaja idee DIY? czy jest to mozliwe Alek zebys sie wzniosl ponad to bagno, ktore tutaj stworzono?

Po pierwsze nie widzę powodu, dlaczego Palton nie miałby się zajmować organizacją, skoro po pierwsze, chce, a po drugie, nikt inny nie chce. Bo jeśli Stary A. też chce, to dlaczego ty uporczywie mówisz zamiast niego? Wypowie się, porozmawiamy. Spokojna głowa, jego wpisu nie przeoczę. To po pierwsze, a po drggie, jakieś pomysły na organizację całości, poza kwestią osoby do roboty? To nie jest najistotniejsze w tym interesie. Trzeba nakłonić firmę do sfinansowania pokoju, zorganizować te wszystkie meble, ustalić co z czym i kiedy... Może też wykładzik jakiś?

• Redaktorzy

Ja tam nie wiem. Dźwięk wystawy, choćby miała żyłka pęknąć. Bez przesady. Ważne, żeby był dobry, a nie, żeby boże broń ktoś nie pokazał czegoś lepszego. To jest impreza towarzyska a nie paraolimpiada.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.