Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Tylu jest chętnych aby coś tam zaprezentować swojego-więc może jeden pokój to za mało?

<<cir>>

A tak na marginesie czy Ci doświadczeni ludzie z autorytetem 20,30,40-letnim-chwala im za wytrwałość..........nie wiedza o tym,że wzmacniacze

aby zaczęły grać potrzeba im tyle czasu ile chcą przeznaczyć na swoja prezentację?

Nie jest to stwierdzenie nieprawdziwe moje indywidualne,abym się czepiał lub coś w tym stylu-lecz tak wygląda rzeczywistość

i zamieszanie z tym związane jest nieuniknione,bo podłączenie systemu ciut trwa.

Stąd naszym zdaniem sprawa selekcji jest niezbędna,aby nie przepinać wciąż urządzeń,gdyż to traci sens.

Myślę teraz głośno,że niektórzy mogą poczuć się nieswojo-gdy ich urządzenia nie będą grały w sobotę ani w niedzielę-w pełni ich rozumiem,

tym bardziej,ze sporo konstruktorów jest zamiejscowych..........więc co z ich urządzeniami?

Powinni mieć możliwość przedstawienia ich w prezentacji chociażby wizualnej-w tej chwili raczej jest to nieosiągalne.

Jeden pokoik ca. 20-25 metrów zmieścić wszystkich konstruktorów z ich urządzeniami,zrobić satysfakcjonującą prezentację,przyjąć setki widzów........

..........sami widzicie państwo,ze nie wygląda to kolorowo-można rzec,ze w prezentacji biorą udział wielcy pasjonaci audio,wręcz desperaci!!

dlatego myślę,ze organizator bezwzględnie powinien to uszanować-bo to oni głównie są siłą napędowa tego portalu.

Życzyłbym więc nie tylko sobie,ale i wszystkim,aby pokój diy nie był tylko jeden-to głownie jest dla mnie priorytetem.

Bardzo proszę o opinie w tym moim zamiarze-czy koledzy go akceptują.

Mój punkt widzenia jest dość dalekosiężny-ponieważ powiem wprost sprawy organizacyjne staram się zapinać na ostatni guzik))

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Aktualizacja:

1. Niutek - wzmacniacz czyli Zerowatt-tranzystor w kl.A Single Ended oraz widoczne na zdjęciach kolumny na szerkopasmowym- Fostex FE126.

2. nibyco - Aleph 30, A5 klon

3. Krzych 2 - konwerter USB-SPDIF JarkaC, DAC PCM1794+ analog Spencer, MSS, źródełko lapek ewentualnie shigaclone (trochę kaprysi na CDR), może jeszcze monobloki Ugoda, hybryda Moscode ( jak ją skończę) tutaj znak zapytania.

4. Stasiop - Nowy wzmacniacz - "Scalpel", Przetwornik Buffalo DACIII - zmodyfikowany gruntownie konwerter JarkaC USB-I2C + analogowka na mikowych kondensatorach ze stromym filtrem w.cz., laptop - JPLAYer kontra Foobar2000 ;)

5. Piotr_1 - Aleph 3 dual mono power klon - końcówka z krokową regulacją głośności, Kolumny CZAYA v05 z podstawkami 88dB , interkonekt stereo Gruby Maciek 0,9m, Bufor stereo OPamp dual mono attenuator, laptop WINAMP, pilot do PC, lutownica, części awaryjne, narzędzia, kilka starszych końcówek mocy awaryjnie - nie będą testowane, może rdac z zasilaczem DIY awaryjnie do porównania USB.

6. Robertinius - dac

7.jarokar - kolumny, trójdrożna konstrukcja na głośnikach: góra Visaton G25FFL, środek Vifa PL11MH-08-08, bas Visaton GF 200, obudowa lity dąb 35mm, moduł wysoko tonowy też z litego dębu. Podstawki pod kolumny z granitu.

stary audiofil

<<A tak na marginesie czy Ci doświadczeni ludzie z autorytetem 20,30,40-letnim-chwala im za wytrwałość..........nie wiedza o tym,że wzmacniacze

aby zaczęły grać potrzeba im tyle czasu ile chcą przeznaczyć na swoja prezentację?>>>

a gdzie napisałem ze to będa kolejne wzmacniacze po pierwsze , po drugie taka prezentacja zwykle nie jest aby powalic dzwiekiem tylko pokazac i opowiedziec o swojej pracy i hobby

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Dla mnie największa ich zaletą jest umiejętność znikania z pomieszczenia, zresztą nie będę chwalił dnia przed zachodem, zagrają to się posłucha na wystawie i wystawicie laurkę lub nie.

Tylu jest chętnych aby coś tam zaprezentować swojego-więc może jeden pokój to za mało?

dwa pokoje to pomarzysz

ale pisałem wcześniej - sobota dla pokazania wszystkich zakwalifikowanych konstrukcji, niedziela dla najlepszych

...palton juz wielokrotnie sprawdzał sie jako organizator wiec nie wiem jaki problem ... to nie jest prywatna impreza w domu

... tylko pokazac i opowiedziec o swojej pracy i hobby

cir - ja edukację w przedszkolu ukończyłem w 1951R

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Użytkownicy+

palton czy oprócz sprawdzonych wczesniej systemów dopuszczasz jednorazowe pokazy np dwa razy w ciagu dnia po 30-60 min o wczesniej ustalonej i podanej na forum godzinie. Byłoby bardzo ciekawie gdyby pojawiły sie prezentacje osób o sprawdzonej reputacji w temacie DIY , wieloletniej działalnosci, doswiadczeniu, fascynujacej osobowosci :) - ktore nie moga sobie pozwolic na spedzenie kilku dni w w-wie natomiast jednorazowy zorganizowany pokaz z wejsciem bez przepychanek i spotkanie z mozliwoscia zadawania pytan przez publicznosc odpowiadałby im ?

Cir, w takim samym stopniu decydujesz jak ja. Jeśli jakiś pomysł będzie fajny, pewnie wszyscy się zgodzą.

Sądzę, że miejsce na takie dodatkowe prezentacje, będzie pod koniec soboty i niedzieli. Powiedzmy ostatnia godzina w tych dniach, nich będzie dla " spóźnialskich". Jest to moja propozycja, ale rada niech to zaakceptuje, o ile będzie taka potrzeba.

ponadto ja osobiście nie toleruję takiego a priori

jak widać na dziś "organizator" jest funkcja dziedziczną

na moją propozycję podzielenia obowiązków usłyszałem, że nikt nie chce zostać tylko odźwiernym (?)

to przy zapewnieniu odpowiedniego splendoru ja wchodzę w tego odźwiernego :)

Przypominam, nie ma już osoby organizatora. Trzeba wyciągać wnioski, a więc RADA POKOJU decyduje o wszystkim.

firmowe tylko do porównania dostarczonych do prezentacji klocków

przecież na czymś trzeba się oprzeć a łatwiej jest ocenić umowną neutralność znanych kolumn rynkowych i na nich dokonać wstępnych porównań niż zaryzykować z nieznanymi diy

Kolumny "firmowe", różnią się od siebie kosmicznie. Nie ma tu mowy o wzorcu dźwięku dla nas. Szkoda czasu na porównania z kolumnami, które połowie z nas, będą się kojarzyć ze złym dźwiękiem. Większość diy, jest bardziej zrównoważona, niż kolumny, których najważniejszą cechą, ma być firmowe brzmienie.

neomamut wczoraj powiedział, że to raczkowanie nie organizacja

ustroje akustyczne i choć wstępne dostrojenie pokoju powinna zrobić f-ma, jakich na forum lansuje się kilka, w zamian za reklamę w naszym pokoju

L3vy (Acoustic lab) i Imacman już zadeklarowali pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie największa ich zaletą jest umiejętność znikania z pomieszczenia, zresztą nie będę chwalił dnia przed zachodem, zagrają to się posłucha na wystawie i wystawicie laurkę lub nie.

Dla mnie największą zaletą jest to, że się spotkamy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny "firmowe", różnią się od siebie kosmicznie. Nie ma tu mowy o wzorcu dźwięku dla nas. Szkoda czasu na porównania z kolumnami, które połowie z nas, będą się kojarzyć ze złym dźwiękiem.

nie "z kolumnami" lecz "na kolumnach" - ludzie! czemu nie spróbujecie zrozumieć przeczytanego

a Harpii toś dopiero podpadł :)

I tu jest właśnie piękna rzecz,powinniśmy zaprezentować w pokoju DIY jak to napisał palton(w innym kontekście) "firmowe brzmienie" ,to oddaje istotę sprawy,nie zaś najlepsze -bo to rzecz abstrakcyjnie względna.

Kolumny "firmowe", różnią się od siebie kosmicznie. Nie ma tu mowy o wzorcu dźwięku dla nas. Szkoda czasu na porównania z kolumnami, które połowie z nas, będą się kojarzyć ze złym dźwiękiem. Większość diy, jest bardziej zrównoważona, niż kolumny, których najważniejszą cechą, ma być firmowe brzmienie.

Może by warto mieć np. jakieś "konkretne" firmowe monitory pod ręką, gdyby okazało się, że kolumny są wąskim gardłem dla reszty, jak to lubi bywać.

• Użytkownicy+

Może by warto mieć np. jakieś "konkretne" firmowe monitory pod ręką, gdyby okazało się, że kolumny są wąskim gardłem dla reszty, jak to lubi bywać.

Mamy 3 pary kolumn, a to dopiero kilka dni, jak wątek ruszył. Do wystawy mamy jeszcze sporo czasu, do 20 października przyjmujemy zgłoszenia. Sądzę, że kolumn będziemy mieli z 5 par, więc po co firmówki. Mogę porównać np. kolumny Piotra1 z moimi (drugimi kolumnami) firmowymi B&W 705, tylko po co? Wynik znam, to inna liga, oraz inna szkoła grania.

• Użytkownicy+

nie "z kolumnami" lecz "na kolumnach" - ludzie! czemu nie spróbujecie zrozumieć przeczytanego

a Harpii toś dopiero podpadł :)

Janie, sam zobacz... mi kolumny Harpii podobają się bardzo, nigdy tego nie kryłem. Dynaudio i inne mulersy mi się nie podobają. Mysioperz gra na Dynkach Secjal 25, misiomor nie lubi ostrości, stary też lubi guuubo. Cir ma Sonusy Cremony...

Patrząc na to, to tylko ja jestem po jasnej stronie mocy ;)

• Użytkownicy+

Dzisiaj ważyłem mojego monitora :) Waży 21kg bez podstawki. Pięć kilo więcej niż rok temu. A bawiłem się tylko w zwrotnice :P :)

Pytanie tylko, czy pięć razy lepiej gra ;) ?

• Redaktorzy

Janie, sam zobacz... mi kolumny Harpii podobają się bardzo, nigdy tego nie kryłem. Dynaudio i inne mulersy mi się nie podobają. Mysioperz gra na Dynkach Secjal 25, misiomor nie lubi ostrości, stary też lubi guuubo. Cir ma Sonusy Cremony... Patrząc na to, to tylko ja jestem po jasnej stronie mocy ;)

Dynaudio S25 jak dla mnie grają raczej jaśniej niż ciemniej.

Janie, sam zobacz... mi kolumny Harpii podobają się bardzo, nigdy tego nie kryłem. Dynaudio i inne mulersy mi się nie podobają. Mysioperz gra na Dynkach Secjal 25, misiomor nie lubi ostrości, stary też lubi guuubo. Cir ma Sonusy Cremony...

Patrząc na to, to tylko ja jestem po jasnej stronie mocy ;)

Cremony miałem przez kilka lat. Są bardzo neutralne, zarzucano im wręcz "suchość" na średnicy (jak zresztą większości kolumn na Revelatorach). Na pewno nie nazwałbym ich "ciemnymi" ani "ciepłymi".

• Użytkownicy+

Dziwne macie spostrzeżenia, dynki 25 słuchałem i wolałbym odrobinę więcej góry. Zaciąganie na średnicy i basie, to już standard dynaudio. Może się to podobać, ale są szybsze głośniki od dynek czy sonus fabera, szczególnie z twardymi membranami jak accuton, czy metalowe seasy.

Tak czy inaczej, damy radę. Przydałyby się jeszcze jakieś kolumny, póki co są 3 pary.

neomamut wczoraj powiedział, że to raczkowanie nie organizacja

ustroje akustyczne i choć wstępne dostrojenie pokoju powinna zrobić f-ma, jakich na forum lansuje się kilka, w zamian za reklamę w naszym pokoju

i ja widzę w tym sens

Bardzo rozsadna i słuszna uwaga-tym bardziej,ze zostało do AS jeszcze dwa miesiące,ale o tym nalezy wspomnieć.

Dostrojenie pokoju z pomiarami raczej jest niemozliwe-ale różne ustroje mile będa widziane wraz z przedstawicielem firmy akustycznej który konkrety powinien przekazać w piatek przed AS.

Robimy pomiar. Analizujemy wykresy i co dalej? W rozmowie z Paltonem dowiedziałem się że nie ma on jako współorganizator dużego wyboru z pośród ustrojów rożnego typu różnych firm. Nikt raczej nie wykona przynajmniej dwóch wielkich RH żeby zlikwidować konkretne podbicia częstotliwości w pomieszczeniu, bo co po 2 dniach zrobić z takimi ustrojami? Oczywiście o ile ktoś zgodził by się wstawić ustroje które zajęły by miejsce przynajmniej dwóm osobom. A jak pamiętamy w tym pokoju niemal zawsze jest tłok i ścisk. Skoro już o tym wspomniałem, to jakie należało by przyjąć wypełnienie pokoju podczas analizy pomiaru? W piątek przy porównywaniu sprzętów będzie kilka osób, a w sobotę i niedzielę nawet ponad 20, które wpłyną na znaczne zwiększenie pochłaniania średnich i wysokich częstotliwości.

Kolejne ważne pytanie: Gdzie możemy wstawić ustroje? Na lewej ścianie mamy dwoje drzwi, dalej przydało by się miejsce dla obsługującego sprzęt grający. Ściana prawa i tylna rok temu robiły za wystawkę różnej elektroniki. Po za tym chcemy osiągnąć jak najwięcej miejsca dla zwiedzających wystawę. Pozostaje tylko ściana za kolumnami i sufit. Na ścianie za kolumnami raczej tylko jej boczne fragmenty, bo przy dużej ilości osób otwarte okno to podstawa, a adaptacja sufitu może być wykonana jedynie przy zastosowaniu stelażu, który nie będzie ingerował w powierzchnie pokoju narażając je na uszkodzenie. Podsumowując powyższe zadeklarowałem się z czterema pochłaniaczami niskotonowymi do ustawienia w rogach za kolumnami. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi lub pomysł na wykorzystanie pomiaru lub innych ustrojów z chęcią go wysłucham.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

...zadeklarowałem się z czterema pochłaniaczami niskotonowymi do ustawienia w rogach za kolumnami.

i

z powodu nieprzewidywalnego wypełnienia (wytłumienia) ludźmi tyle chyba wystarczy , może jeszcze coś do rozproszenia (czasu pogłosu), coś na sufit?

Jasne jest, ze żadna firma nie wykona ustroi za kilkanaście kzł na 2 dni. Temat pomiarów mamy więc zakończony. Tym bardziej, ze jest za wiele zmiennych i potrzebna jest możliwość regulacji akustyki.

Udało mi się załatwić ok 16m2 estetycznych paneli perforowanych w kolorze żółtym. Od spodu samoprzylepne, grubości 40-60mm. Można je będzie dowolnie rozmieścić i wygładzić charakterystykę w zakresie średnio-wysoko tonowym.

Panele po prezentacji będą mogły zabrać do domu chętne osoby (nieodpłatnie). Jeżeli znalazłby się ktoś kto wykonałby do nich ramy drewniane to byłoby wspaniale.

Czy ktoś z forumowiczów może je zabrać z Łodzi do Warszawy?

Jeżeli będą potrzebne absorbery do niskich częstotliwosci to mogę podarować 4szt walców o średnicy 400mm i wysokości 1000mm.

Odnośnie sprzętu to nadal nie widzę godnego źródła. Ja widzę w tym gronie drapak peezeta i ewentualnie jako transport starszego VRDSa lub CDM9Pro po modyfikacji zegara i zasilania. Transport plikowy to kosztowna i trudna sprawa w konfiguracji. Jeżeli nie robił tego Marcin to raczej nie mają szans pobić w/w źródeł.

Kable już omówiliśmy. Osobiście mogę pożyczyć głośnikowe YP Sound Argentum, Sonus Olivę i VDH Revelation. Chyba, ze chcecie droższe to wtedy do Piotrka po Transparenta.W tym przypadku z DIY można spokojnie zrezygnować.

Do porównań kolumn przydałyby się równo grające np. Xavian Evo. Jeżeli DIY je pobije to występuje, inaczej do piachu...

Mysle jednak ze dobrze byloby abysmy mieli w pokoju jakies dobre produkcyjne kolumny do prownan, biorac pod uwage ubiegle Audioshow gdzie kolumny narobily nam tyle problemow. W szczegolnosci te Sonusy powinny dobrze sie sprawdzic w roli monitorow.

Pozdrawiam Stasiop

VRDSa lub CDM9Pro po modyfikacji zegara i zasilania.

Kazdy naped przegra z JPLAYerem i z konwerterem asynchronicznym czy tez dlugim FIFO ktore prawdopodobnie bede tez mial na AS. to juz sa fakty ktorym zaprzeczyc nie sposob.

i co że przegra, jak ktoś będzie chciał zapuścić np. stonsów czy hawajskie gitary to w co to włoży, ma nie posłuchać?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.