Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Równowaga tonalna jest naprawdę podstawą, większość słuchaczy ucieka po kilku minutach.

wszyscy posługujemy się polskim ale i tak daje to nul gwarancji zrozumienia

przed dokonaniem prezentacji macie wyłonić najlepszych kandydatów,

do tego adaptacja pokoju potrzebna nie jest, potrzebne są identyczne warunki odsłuchu dla każdego z urządzeń

ta część pracy pokaże kierunek koniecznej adaptacji przed dokonaniem prezentacji dla zwiedzających

ustawienie głośności jakimiś testowymi sygnałami jest fajna ale dla fascynatów badania wszystkiego,

przeciętny człowiek słuchając fragmentów w odstępach kilkunastu minut nie potrzebuje dokładnego skalowania głośności

kto tego tekstu nie zrozumiał lub nie akceptuje nie powinien brać się za porównywanie brzmienia IMHO

zwierzakowi kaze polować popęd tak jak facetowi na baby a popęd to emocja a nie intuicja bo chyba nie sądzisz ze faceta pcha do polowania na baby intuicja

czy motywem kopulacji jakiegokolwiek żywego jest rozmnażanie?

polowanie na baby bez odrobiny choć intuicji to pełna wtopa

tak można długo: intuicja, instynkt, popęd, i tak każdy zrozumie co będzie chciał, taka ... "demokracja"

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

widze ze dyskusje przebiegaja jakby nasi konstruktorzy conajmniej robili sprzęt hiendowy codziennie na śniadanie strojony na ucho w zaleznosci od nastroju / przyznam ze pierwszy raz czytam takie bzdury / , a druga strona czyli stary audiofil był niekwestionowanym autorytetem i ekspertem w jednym ciele w Polsce

dlaczego inni nie maja tylu zastrzezeń?

mysioperz ma racje pisząc ze jedynie swary w wątku

ja powiem więcej mamy uporczywe próby ustawienia Rady w konkretnym celu lub czyjejs wizji tyle ze tego nie da sie zrobic bo palton na szczescie wybrał dosc niezalezne osoby

spotkanie jest dla wszystkich ktorzy przyjadą ze sprzętem a rada ma bezwzględnie pomóc im sie pokazać i spróbowac wybrac to co najlepsze to chyba pewnik a nie wejsc do pokoju z klasycznej ustawki

byłem wielokrotnie świadkiem gdy na spotkania przyjezdzali ludzie bez wiecznego parcia na popularnosc i nie byli w stanie sie przepchac przez własciciela grajacego akurat zestawu i jego kumpli - czestokroc sceny zenujące i przykre dla ludzi ktorzy spodziewaja sie ciepłego przyjęcia a nie głupich docinków i dyskredytacji

moze zacznijmy od poczatku jak powinno wygladac DIY i spotkania dla nich organizowane bo chyba sie nie rozumiemy ?

dlaczego inni nie piszą czego oczekuja tyko ciągle ci sami ?

moze dlatego ze ustalenia im odpowiadaja a czas poswięca na szlifowanie sprzętu ?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

zwierzakowi kaze polować popęd tak jak facetowi na baby a popęd to emocja a nie intuicja bo chyba nie sądzisz ze faceta pcha do polowania na baby intuicja

mysioperz da Ci baby.........będziesz siedział w tylnym rzędzie.......tak mi podpowiada instynkt))

widze ze dyskusje przebiegaja jakby nasi konstruktorzy conajmniej robili sprzęt hiendowy codziennie na śniadanie strojony na ucho w zaleznosci od nastroju / przyznam ze pierwszy raz czytam takie bzdury / , a druga strona czyli stary audiofil był niekwestionowanym autorytetem i ekspertem w jednym ciele w Polsce

dlaczego inni nie maja tylu zastrzezeń?

mysioperz ma racje pisząc ze jedynie swary w wątku

ja powiem więcej mamy uporczywe próby ustawienia Rady w konkretnym celu lub czyjejs wizji tyle ze tego nie da sie zrobic bo palton na szczescie wybrał dosc niezalezne osoby

spotkanie jest dla wszystkich ktorzy przyjadą ze sprzętem a rada ma bezwzględnie pomóc im sie pokazać i spróbowac wybrac to co najlepsze to chyba pewnik a nie wejsc do pokoju z klasycznej ustawki

byłem wielokrotnie świadkiem gdy na spotkania przyjezdzali ludzie bez wiecznego parcia na popularnosc i nie byli w stanie sie przepchac przez własciciela grajacego akurat zestawu i jego kumpli - czestokroc sceny zenujące i przykre dla ludzi ktorzy spodziewaja sie ciepłego przyjęcia a nie głupich docinków i dyskredytacji

moze zacznijmy od poczatku jak powinno wygladac DIY i spotkania dla nich organizowane bo chyba sie nie rozumiemy ?

dlaczego inni nie piszą czego oczekuja tyko ciągle ci sami ?

moze dlatego ze ustalenia im odpowiadaja a czas poswięca na szlifowanie sprzętu ?

powtórzę wiec - wszyscy posługujemy się polskim ale i tak daje to nul gwarancji zrozumienia :((

o czym więc tu rozmawiać, sami geniusze audio-psycho-fizyko-neuro intelektu

mysioperz da Ci baby.........będziesz siedział w tylnym rzędzie.......tak mi podpowiada instynkt))

Ja? w jakim tylnym rzędzie? żartujesz, w TV ten mecz obejrzę

pa

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

no dobra a może zrobimy jeszcze inaczej.

Ustalmy sobie dwa systemy, które będą grały najlepiej według większości, a ponadto wprowadźmy sobie taki czas, np. 18-20 w sobotę, pod nazwą "Eksperymenty". W tym czasie ku uciesze wszystkich konstruktorów i grona ciekawskich podłączajmy klocki tych, którzy będą chcieli poznać opinię innych z miażdżącą krytyką również, bo jak wiadomo nie zawsze jest miło.

Zróbmy rozpiskę na drzwiach i opiszmy co mają na celu owe "Eksperymenty". I wilk bedzie syty i owca cała - przez cały dzin będą nas reprezentowały systemy najlepsze, a wieczorem hulaj dusza, więc każdy będzie miał szansę.

Co wy na to?

A baby to są w nosie...

• Administratorzy

Uprzejmie informujemy, że w tym roku firma Site S.A. opłaci w całości pokój Audiostereo na Audio Show.

Zamierzamy także zorganizować konkurs, w którym do wygrania będą kable. Możliwe, że będzie też jakieś piwo jak w tamtym roku.

Tym samym zapraszamy do zamawiania kart klubowych, które mogą posłużyć jako nasze identyfikatory.

Więcej informacji już wkrótce.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Palton zastanów się i przeczytaj

no dobra a może zrobimy jeszcze inaczej.

Ustalmy sobie dwa systemy, które będą grały najlepiej według większości, a ponadto wprowadźmy sobie taki czas, np. 18-20 w sobotę, pod nazwą "Eksperymenty". W tym czasie ku uciesze wszystkich konstruktorów i grona ciekawskich podłączajmy klocki tych, którzy będą chcieli poznać opinię innych z miażdżącą krytyką również, bo jak wiadomo nie zawsze jest miło.

Zróbmy rozpiskę na drzwiach i opiszmy co mają na celu owe "Eksperymenty". I wilk bedzie syty i owca cała - przez cały dzin będą nas reprezentowały systemy najlepsze, a wieczorem hulaj dusza, więc każdy będzie miał szansę.

Co wy na to?

A baby to są w nosie...

Kto tu jest kontrowersyjny,bo jak dla mnie od 18 do 20 niezły burdel się zapowiada......tego chcecie wszyscy?.......to proszę bardzo,ale beze mnie.

Mogę tylko zaproponować drugi pokój pt.

ZŁE GRANIE-CZYLI JAK NIE NALEZY KONFIGUROWAĆ SYSTEMÓW.............tylko,ze takie bezsensowne byłoby.

A o godzinie 18 pokażemy Państwu jak gra się gorzej, ale niekoniecznie z mniejszymi aspiracjami buahahaa :) ;)

A tak na serio... Godzina osiemnasta w sobotę, to już czas kiedy wszyscy mają trochę dosyć słuchania muzyki i jest to czas najciekawszych rozmów na korytarzu. Niektórzy chcieliby już pójść coś zjeść, a o 20 to już się zamyka i idzie do Harendy. Oczywiście czasem da się coś cichaczem podłączyć, ale to kwestia indywidualnych ustaleń. Zależy co... no będą problemy co, bo wszyscy by chcieli najswojsze, a dwie godziny to krótko na przełączenia i słuchania.

czyli konstruktor będzie siedział dwa dni pod sciana i czekal czy łaskawie pozwolą ponownie pograć :)

ustalanie ponownych wejsc rozkreci nastepne animozje

no dobra dobra, tylko tak rzuciłam...zupełnie nie wiem jak chcecie pogodzić wszystkich tak żeby nikt nie mial pretencji...

niniejszym wycofuję jakiekolwiek wnioski.

Kto tu jest kontrowersyjny,bo jak dla mnie od 18 do 20 niezły burdel się zapowiada......tego chcecie wszyscy?.......to proszę bardzo,ale beze mnie.

Mogę tylko zaproponować drugi pokój pt.

ZŁE GRANIE-CZYLI JAK NIE NALEŻY KONFIGUROWAĆ SYSTEMÓW.............tylko,ze takie bezsensowne byłoby.

Błagam Cię Staruszku nie zachowuj sie jak dziecko, które na fochu zabiera zabawki i idzie do innej piaskownicy...:)

ty jeszcze nie wiesz czy i jak bardzo jestem kontrowersyjna...:)

To jest pokój Audiostereo i po prostu wszystko ma być z audiostereo, bo na tym forum są działy które obejmują łącznie cały system audio i wszystko co jest z nim związane. Więc albo robimy tak żeby pokazać się z najlepszej możliwej strony nie bacząc na jakieś animozje międzyludzkie i czyjeś muchy w nosie albo każdy przepycha na siłę swój pomysł i jak zwykle wychodzimy na totalnych amatorów bez zielonego pojęcia o audio.

Więc albo mamy wspólny front albo nie.

no dobra dobra, tylko tak rzuciłam...zupełnie nie wiem jak chcecie pogodzić wszystkich tak żeby nikt nie mial pretencji...

niniejszym wycofuję jakiekolwiek wnioski.

Błagam Cię Staruszku nie zachowuj sie jak dziecko, które na fochu zabiera zabawki i idzie do innej piaskownicy...:)

ty jeszcze nie wiesz czy i jak bardzo jestem kontrowersyjna...:)

To jest pokój Audiostereo i po prostu wszystko ma być z audiostereo, bo na tym forum są działy które obejmują łącznie cały system audio i wszystko co jest z nim związane. Więc albo robimy tak żeby pokazać się z najlepszej możliwej strony nie bacząc na jakieś animozje międzyludzkie i czyjeś muchy w nosie albo każdy przepycha na siłę swój pomysł i jak zwykle wychodzimy na totalnych amatorów bez zielonego pojęcia o audio.

Więc albo mamy wspólny front albo nie.

Tys prowda:)

Chociaż rozumiem SA. System buduje się dla siebie nie w jeden wieczór i moim zdaniem to co powstanie w piątek na pewno "dupy nie urwie". To co się uda i powinno się udać , to dobranie poprawnie brzmiących zestawień. Panowie i Panie nie miejcie ambicji na najlepszy dźwięk wystawy . Bo dla każdego ucha taki ideał oznacza co innego. Mamy się spotkać i ma być sympatycznie bez tarć , chorej ambicji i przepychanek. Jest mi całkowicie obojętne , czy moje klocki zagrają 5 minut czy dwa dni.

Ale żeby cokolwiek zdziałać wspólny front musi być. Jak na razie mało jest zgłoszonych urządzeń. Jaja o tyle większe, że np transport DIY tylko jeden.

Witam

Obserwując postęp dyskusji postanowiłem się wycofać z wystawiania czegokolwiek,powstrzymując się jednocześnie od swojej oceny dyskusji.

Wyobrażałem to sobie inaczej,moje podejście do DIY zmierza w zupełnie innym kierunku.Bardzo przepraszam ,ale definitywnie rezygnuję.

Pozdrawiam

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jakoś mnie to nie dziwi.

Stworzyła się jakaś dumnie brzmiąca "rada?" (cokolwiek miałoby to znaczyć) co z DIY ma tyle wspólnego co ja z baletem, która pozazdrościła TVNowi i chce sama zrobić program "Mam Talent" (też w jury zasiadają sami fachowcy) to nie dziwne, że prawdziwi konstruktorzy maja to wszystko w dupie :)

Szanowna "Rado?" :), w jakich kategoriach zamierzacie oceniać konstrukcje prawdziwych DIYowców? Śpiew, taniec, gimnastyka artystyczna czy występy z kukiełkami?

Spółdzielnia Pracy "Daremny Trud"

PS. nie obraź się na mnie Piotrek ale jak wiesz, mówię co myślę a co myślę to wiesz.

Kolego niutek- bez jaj. No i co z tego, że masz inne podejście. Każdy ma inne. Mamy konsekwencję podgryzania się.

Jakoś mnie to nie dziwi.

Stworzyła się jakaś dumnie brzmiąca "rada?" (cokolwiek miałoby to znaczyć) co z DIY ma tyle wspólnego co ja z baletem, która pozazdrościła TVNowi i chce sama zrobić program "Mam Talent" (też w jury zasiadają sami fachowcy) to nie dziwne, że prawdziwi konstruktorzy maja to wszystko w dupie :)

Szanowna "Rado?" :), w jakich kategoriach zamierzacie oceniać konstrukcje prawdziwych DIYowców? Śpiew, taniec, gimnastyka artystyczna czy występy z kukiełkami?

Spółdzielnia Pracy "Daremny Trud"

Powoli zaczyna mnie krew zalewać

Następny? Byłeś kolego na poprzednich AS? Czy grało gdzieś tak jak to Piotr1 stwierdził- " urywało dupę"? To jest hotel , a nie pokoje odsłuchowe audiofila. Były lepsze, były gorsze, ale nigdzie nie było idealnie. AS2011 nie wspominam zeszłorocznego- nie był zły jeśli chodzi o DIY.

Torpedujcie dalej - BRAWO

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Powoli zaczyna mnie krew zalewać

Następny? Byłeś kolego na poprzednich AS? Czy grało gdzieś tak jak to Piotr1 stwierdził- " urywało dupę"? To jest hotel , a nie pokoje odsłuchowe audiofila. Były lepsze, były gorsze, ale nigdzie nie było idealnie. AS2011 nie wspominam zeszłorocznego- nie był zły jeśli chodzi o DIY.

Torpedujcie dalej - BRAWO

Czy aby na pewno zrozumiałeś co napisałem?

Krzych2 - dzień jak co dzień

jak wiesz sam- protesty i wyrazanie głebokiego oburzenia na forum nalezy do dobrego zwyczaju :)

szkoda tylko ze ci ktorzy rzeczywiscie moga miec o cos pretensje -milczą

wczesniej proponowałem aby konstruktorzy z uznanym autorytetem i wieloma konstrukcjami w dorobku mieli szanse na autorskie prezentacje na AS bez wstepnych eliminacji o okreslonej godzinie bez przepychanek -ot uszanowanie dorobku

Witam

Obserwując postęp dyskusji postanowiłem się wycofać z wystawiania czegokolwiek,powstrzymując się jednocześnie od swojej oceny dyskusji.

Wyobrażałem to sobie inaczej,moje podejście do DIY zmierza w zupełnie innym kierunku.Bardzo przepraszam ,ale definitywnie rezygnuję.

Pozdrawiam

Bardzo Cię szanuję byłem wręcz przekonany,ze do tego dojdzie.-jestes za kulturalny i inteligentny na takie zamieszanie co się szykuje w pokoju.

Liczyłem że sie wszystko ułoży-jeszcze kilku prawdziwych i zdolnych ludzi tworzacych z pasja urzadzenia audio miało chęć sie pokazać ale teraz-

w zyciu nie-bo szkoda na to czasu i nerwów.

Pewnie będę musiał zrobić to samo.....Palton sam stworzył swoją radę mnie tam wziął tylko dla moich kabluf-oraz bym siedział cicho-taka prawda.

W latach 2010 i 2011 był popis..........w tym roku szykuje sie to samo-bo ględzenie po moderatorsku nic nie dało i nikogo nic nie nauczyło.

• Redaktorzy

Panowie, zostawcie na chwilę sprężynę. Zaproponowano nam właśnie zorganizowanie pokazu kalibracji wkładek - dla naszych forumowiczów, w pokoju Audiostero. Proponuje dystrybutor Ortofona. Wstępnie przekazałem, ze możemy być zainteresowani. Co wy na to?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Panowie, zostawcie na chwilę sprężynę. Zaproponowano nam właśnie zorganizowanie pokazu kalibracji wkładek - dla naszych forumowiczów, w pokoju Audiostero. Proponuje dystrybutor Ortofona. Wstępnie przekazałem, ze możemy być zainteresowani. Co wy na to?

Jozwa, takiej wiedzy nigdy nie za dużo. Byłoby super.

Co by nie:)

Natura nie znosi pustki. Ortofon to jakiś konstruktor diy?

• Użytkownicy+

Bardzo Cię szanuję byłem wręcz przekonany,ze do tego dojdzie.-jestes za kulturalny i inteligentny na takie zamieszanie co się szykuje w pokoju.

Liczyłem że sie wszystko ułoży-jeszcze kilku prawdziwych i zdolnych ludzi tworzacych z pasja urzadzenia audio miało chęć sie pokazać ale teraz-

w zyciu nie-bo szkoda na to czasu i nerwów.

Pewnie będę musiał zrobić to samo.....Palton sam stworzył swoją radę mnie tam wziął tylko dla moich kabluf-oraz bym siedział cicho-taka prawda.

W latach 2010 i 2011 był popis..........w tym roku szykuje sie to samo-bo ględzenie po moderatorsku nic nie dało i nikogo nic nie nauczyło.

Zanim palton zajął się dwa lata temu organizacją wystawy, nie było poza nim i Teo NIKOGO chętnego. Z organizacji 2010r jestem dumny, bo nieźle grało, ale przede wszystkim dlatego, że można było poznać tylu świetnych ludzi. Rok temu, nie mogłem być w pokoju w piątek, więc decydowali inni, przede wszystkim Piotr_1. Trzeba by było ponownie przypomnieć o wycofaniu się w ostatniej chwili dwóch forumowiczów z górą sprzętu, co postawiło nas w trudnej sytuacji. Gdy przyjechałem w sobotę rano, starałem się zrobić co mogę, zresztą przy Twojej pomocy - za którą wielokrotnie dziękowałem.

Nie mam już słów... przecież DOSKONALE O TYM WSZYSTKIM WIESZ. Czemu więc manipulujesz faktami, pomimo wielokrotnych sprostowań po raz kolejny piszesz w taki sposób?

Może żeby nie być gołosłownym, kilka cytatów:

palton Napisano 01.10.2012 - 19:01

Fajnie, naprawdę fajnie i miło. Ludzie czytają wątek, bo interesuje ich diy i spotkania z innymi forumowiczami. Czytają i ... no właśnie, ciągłe przepychanki i dogryzanie.

palton Napisano 01.10.2012 - 19:01

Proponuję zmienić styl pisania na bardziej przyjazny, bo Ci co się już zadeklarowali, za chwilę się wycofają. A chyba nie o to chodzi?

Następnie zaproponowałem konkretne rzeczy:

Proponuję krótki regulamin pokoju Diy i proszę o konstruktywne uwagi lub inne propozycje, pozostałych członków rady.

Pokój Diy na wystawie Audioshow 2012, ma na celu zaprezentować szerokiej grupie audiofili i melomanów sprzęt diy, wykonany przez forumowiczów portalu audiostereo, oraz zachęcać do uczestnictwa w życiu forum.

- Rada Pokoju Diy reprezentuje forum audiostereo.

- Członek rady zobowiązuje się do wyłaniania sprzętu wyłącznie na podstawie jakości dźwięku, poprzez oddanie głosu.

- Konstruktor przyjmuje do wiadomości decyzję "Rady Pokoju". W wypadku przegranej urządzenia, konstruktorowi przysługuje prawo do ponownego 15 minutowego porównania ze sprzętem wybranym.

I. Skład rady:

1. mysioperz,

2. palton,

3. cir,

4. misiomor,

5. stary audiofil.

II. Lista konstruktorów:

1. Niutek,

2. nibyco,

3. Krzych 2,

4. Stasiop,

5. Robertinius,

6. jarokar

7. mamel

8. Piotr_1

(lista jest otwarta do 20.10.2012.)

III. Lista akustyków diy:

L3VY,

Imacman,

VI. Lista płyt użytych w trakcie eliminacji:

1.

2.

3.

V. Na wystawie będą grały dwa systemy "A" i "B", w następującej kolejności:

Sobota: system "A" - 10.00 - 14.50, system "B" - 15.10 - 20.00

Niedziela - system "B" - 10.00 - 14.20, system "A" 14.40 - 19.00

W przerwach na przełączanie systemu, konstruktorzy i akustycy będą opowiadali o zastosowanych technologiach.

VI. Ewentualne wcześniejsze spotkania w celach wstępnej weryfikacji urządzeń, nie mogą zamykać drogi do prezentacji sprzętu w piątek przed wystawą, dla pozostałych chętnych.

Wielokrotnie prosiłem, żebyś napisał o co Ci chodzi. Zachowujesz się jak Tymiński z czarną teczką. Napisałem też, że jeśli poznamy Twoje propozycje i będą lepsze niż moje i innych, to z radością Cię wesprzemy. Chcielibyśmy tylko je poznać, bo nie wiadomo o co Ci chodzi...?

Chłopaki ręce mi opadły....ja nie muszę zasiadać w jury w charakterze "czarnej mamby", mam co robić na AS.

Jak tak to wszyscy mądrzy, a jak trzeba coś zrobić to się okazuje, że nie ma komu poza "złym manipulatorem" Paltonem odstawmy Paltona i może jakimś cudem samo się zrobi i przyjdziemy w sobotę na gotowe...masakra jakaś...

przychylam się do propozycji Józwy o schowaniu sprężyny... kable mogę dostarczyć, niekoniecznie musimu grać kablami za 100kzl.... Stary Audiofilu ja np. spotkałabym się żeby poznać Twoje zdanie, bo masz duużo większe doświadczenie niż ja i bardzo to sobie cenie, bo zarówno od Ciebie jak i od każdego kto siedzi w audio dłużej mogę się sporo nauczyć i to jest dla mnie interesujące a nie Twoje kable, bo jeśli myślisz, że o kable chodzi to słabo, kable się znajdą. A swoja droga ja również z chęcią dowiedziałabym się jaki masz pomysł, bo co dwie i więcej głów to nie jedna, więc może masz dużo lepszy pomysł.

• Redaktorzy

Natura nie znosi pustki. Ortofon to jakiś konstruktor diy?

Tak, oczywiście. Dosyć znany.

Ze swej strony, żeby nie pokazywać kalibracji wkładki na jakimś gramiaku fabrycznym (brr!), mogę przywlec na ten pokaz swój gramofon AD FONTES. Przy okazji będzie można popatrzeć, jak się sprawuje na żywo ten nowy armboard zrobiony przez Andrzeja. Jeśli akceptujecie, napiszcie. Dam znać Ortofonowi, ze idziemy na to i ustalimy, ile to ma trwać, kiedy i jak.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.