Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

<<<To nie jest dobre miejsce na benefisy i wielkie powroty bądż inne promocje np.Twoich znajomych ze sprzetem.>>>

to jest kłamstwo i jak widze niestety posługujesz sie takimi rzeczami dosc swobodnie

jestem za zapraszaniem autorytetów z prostego powodu , takie spotkania rozkrecaja chęc przyjscia i spotkania z nimi innych ludzi, to nie musi byc dla DIY ale dla gości wystawy ktorzy potrafia czytac i kiedy widza w zaprosznych znane nazwisko to z ciekawosci przyjda

nie podejrzewam abys mial doswidczenie w organizacji jakichkolwiek imprez branzowych ale własnie znane nazwiska napędzaja popularnosc takich spotkań

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Hmmm.

Rozumiem, że w pokoju 608 będzie głównie sprzęt DIY,

jak sama nazwa wskazuje.

OBY

Wg mnie dosyć tej hucpy - "komandir" powinien powiedzieć co postanowił.

Bo czytającym dotąd ten wątek należy się jasna informacja na co stać pokój 608 , czekają również na sporą powagę organizacyją.

Pokój 608 stać na wiele, a powagi organizacyjnej również jest bardzo wiele. W sieci znalazłem już zapowiedzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aha, w kwestii muzyki - proponuję uwzględnić sampler Mangera. Nic nowego, ale będzie i efektownie i dość ładnie. Właśnie go przesłuchuję - bardzo sprytnie maskuje niedoskonałości sprzętu.

Co ciekawe ta plyta nie jest zle nagrana mysle ze jest dobrze ditherowana i pierwotnie prawdopodobnie byla nagrana na analogowym magnetofonie, chociaz pewne aspekty ma mydlane a i bas w niektorych przypadkach nie jest tak niski jak moglby byc np na instrumentach klasycznych. Ale to fakt ona dobrze maskuje sprzety z nalotem cyfrowym, chociaz wydaje mi sie ze mikrodynamiki ta plyta troche nie ma jak i po dluzszym czasie jest meczaca do sluchania. Chociaz jest bardzo efektowna, ale raczej powinnismy pojsc w strone natury czyli dwa mikrofony i dobra reedycja tasmy matki analogowej. Przynajmniej ta sugestia, kierowana jest w strone naszej rady pokoju. Bo latwiej im bedzie zaklasyfikowac sprzet, no i oczywiscie jakies ostre łojenie no i jakis wokal operowy i oczywiscie fortepian obowiazkowo.

Pozdrawiam StasioP

Może też płytka Eric Clapton Unplugged byłaby dobra do ukrycia problemów z basem w weekend, jeżeli takowe by były. Jest taka akustyczna, dynamiczna, natomiast dużego basu tam nie ma. Całkiem jest to z jajem i można całej przesłuchać bez znudzenia. Można coś takiego puścić jako koncert, oczywiście nie upieram się, do uzgodnienia na miejscu. Ledów tak, z czarnej Metallicy 4 piosenki szło by wytrzymać pod rząd, zawsze wydawała mi się trochę szczupła w średnicy i ostra. W sumie możemy narzucić jakiś repertuar. Osobiście w sobotę i niedzielę wolałbym słuchać muzyki niż kończyć kursy. Wiedza jest wszędzie, wystarczy, czytać, poświęcić trochę czasu. A takie spotkanie tylko raz w roku. Z mangera podobał mi się Vivaldi, walking on the moon i coś tam jeszcze.

Z kategorii maskujących: Może Leonard Cohen - Greatest hits ? Z jego starszych ... pojedynczy wokal, coś tam na gitarze brzdąka, nie ma dużego tłoku na scenie ...

A może taka nowsza "10 new songs" to się chyba nazywa - ładnie nisko schodzi wokalem, cała płytka niemęcząca i przyjemna (to ta gdzie jest taki znany kawałek "In my secret life")

... a operowa ... może Sarah Brightman ? Takie trochę na pograniczu opery i komercji. Ma krążki ze znanymi kawałkami typu "Time to say Goodbye", itp.

A w kategorii brzdąkańców - może Andreas Vollenweider, np. Magic Harp, lub może Caverna Magica, White Winds, Down to the Moon, Book of Roses ?

To jest o tyle maskujące, że trudno mieć odniesienie / porównanie do rzeczywistości

Miała być prezentacja sprzętu DIY.

A tak, odbędzie się wielkie maskowanie.

Brawo.

Nie wiem jak inni ale jesli zostane dopuszczony do prezentacji swojego sprzetu to bede gral rowniez na najbardziej ostrych nagraniach na tej planecie;) Przekonacie sie ze w takich ostrych nagraniach jest pelno dynamiki przestrzeni barwy i spokoju- to az dziwne a jednak mozliwe.

Pozdrawiam StasioP

ukrycia problemów z basem w weekend, jeżeli takowe by były.

... No właśnie, kolega sygnalizował, jeśli takie by były. Wcale przecież nie musi tak się zdarzyć, że że będą.

Te maskujące - to po prostu warto mieć taki plan "B" na wszelki wypadek.

Natomiast ambitne łojenie - jestem jak najbardziej "za". Szczególnie w piątek.

Chciałbym też posłuchać co bardziej ambitnych kawałków. W końcu po to tam ciągnę te swoje klamoty, aby dowiedzieć się co te graty potrafią, jak się parują z innym sprzętem, w czym są dobre, a gdzie wymiękają (piątek). No i oczywiście chęć posłuchania "siebie" na tle innych.

Ale to piątek. Natomiast sobota / niedziela - zapewne ma zupełnie inne potrzeby, priorytety i uwarunkowania...

... z kategorii smęcących smutasów - może Eric Clapton - "BLUES" (Live) - dwie płyty CD .... ?

Tutaj właściwie są podane najfajniejsze songi Led Zeppelinów, w każdym razie pokrywa się to z moimi ulubionymi, mam wszystkie zripowane we flacach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czarna Metalica jest ok, ale na samplerach też masz ostrzejsze klimaty, a są lepiej nagrane. Zeppelinów mam kilka płyt, ale niestety są słabo nagrane, poza tym mniej popularne i nie każdy je ma. Pytanie jeszcze, ile osób przyjdzie do nas i będzie oczekiwało łojenia... w poprzednich latach było ich niewielu.

Mam Zeepelinów japoskie wydania mogę zabrać, u Roberta "I" grała wybornie był zaskoczony jakością nagrania bo muzycznie to wiadomo.

• Użytkownicy+

Mam Zeepelinów japoskie wydania mogę zabrać, u Roberta "I" grała wybornie był zaskoczony jakością nagrania bo muzycznie to wiadomo.

Zgadza się, byłem zaskoczony. Oczywiście nie jest to nagrane wybitne, ale całkiem niezłe. Myślę, że możemy jakiś kawałek użyć do testowania sprzętu.

Aha, w kwestii muzyki - proponuję uwzględnić sampler Mangera. Nic nowego, ale będzie i efektownie i dość ładnie. Właśnie go przesłuchuję - bardzo sprytnie maskuje niedoskonałości sprzętu.

Ostatni kawałek rozkłada na łopatki większość kolumn. Bas zwykle się nakłada, a rozdzielczość całości gdzieś wyparowuje. Tylko najlepsze kolumny i wzmacniacze dają radę, odtworzyć gęsty nisko schodzący bas.

To chyba nie mówimy o tej samej płycie. Ostatni na tej mojej to "15. Jazz Variants (The Ozone Percussion Group,Manger, Musik wie von einem anderen Stern)" - czyli dynamiczna perkusja z ksylofonem. Słucham niedawno na moich małych box-ach 250 napędzanych 15W T-Ampem - łupie aż miło, aż koty przybiegły sprawdzić co się dzieje...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Użytkownicy+

Wczoraj mieliśmy zapowiadane spotkanie testowe w Inowrocławiu, były moje klamoty, przyjechał też Jarokar z kolumnami, aż z Mazur. Kolumny okazały się ideowo dość podobne konstrukcyjne, o podobnym charakterze i rozmiarze przetworników. Kolumny Jarokara były dla nas pozytywnym zaskoczeniem. Strojenie obu kolumn trochę inne, po innych biegunach tonalności, Jarokara faworyzujące trochę górę i mocniej akcentujące wysoką średnice, natomiast moje z obszerniejszym całym zakresem basu, ale łagodne na górze. Różnice pomiędzy nimi mieściły się w zakresie charakterów brzmień, jakie dają różne wzmacniacze, np. lampowy Phast vs tranzystor w klasie A, czy typowy wzmacniacz w klasie AB. Te różnice pomiędzy kolumnami dają nam dobre pole manewru i dobrą możliwość wstrzelenia się w pomieszczenie czy charakterny system. Jako wzmacniaczy używaliśmy mojego Alepha oraz Phasta, jako źródła komputera z jplay, asynchronicznym odbiornikiem USB, Rdacem na sterydach, a do słuchania płyt bardzo fajnych odtwarzaczy CD - starszego Audio Neta oraz Linna Jarokara. Interkonekty Tara labs - takie lepszejsze, za 5k, głośnikówki paltona też były dobre, ale za krótkie. Kolumny Jarokara mają typowo, poprawnie i łagodnie strojony bass refleks, więc może w niedużym pomieszczeniu będą lepsze. Moje liniowo schodzą prawie do 20Hz, kosztem nieznacznego podbicia w zakresie 50-100Hz (około +2dB), co jednak w małym pomieszczeniu może się okazać zgubne.

Efektywność obu zestawów kolumn na poziomie około 87dB, moje mają impedancję na minimalnym poziomie 5ohm z dość łagodnym przebiegiem impedancji w całym zakresie. Jarokara nie wiem jaką mają impedancję, prawdopodobnie trochę wyższą.

Piotr dobrze wszystko opisał, więc dodam tylko kilka słów. Sądzę, że obie pary kolumn dadzą radę w Sobieskim i pod względem ilościowym nie będzie problemów. Mówię tu głównie o basie, który jest największą bolączką na wystawie. Obie pary kolumn dają się napędzić lampką 18w, więc pod tym względem też jest ok. Komputer jako źródło zawiódł, były problemy z zawieszaniem się. Być może to wina tego konkretnego egzemplarza, lub ustawień. W połączeniu z dacem rDac, było jaśniej niż z CD lina i Audio Neta (nie taki on starszawy znów, choć kilka lat ma strzelam~5) . Wzmacniacz Piotra jest ok, ale lampa ma kilka cech wyjątkowych. Pytanie, czy lampy chłopaków będą tak dobre jak Phast i czy zgrają się z resztą. Jeśli nie, to tran będzie bardziej równy jako całość, więc ostateczne oceny pozostają nierozstrzygnięte.

Ukryta Zawartość

post-24402-0-84906100-1351810128_thumb.jpg

post-24402-0-33545200-1351810151_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Halo,halo-czy to kujawskie odsłuchy

Czy może pokój diy dla podpuchy))

Jedno i drugie :)

Dałbyś podobny opis ze spotkań które były u Ciebie i mielibyśmy już jakąś namiastkę wiedzy o sprzęcie.

Piotr dobrze wszystko opisał, więc dodam tylko kilka słów. Sądzę, że obie pary kolumn dadzą radę w Sobieskim i pod względem ilościowym nie będzie problemów. Mówię tu głównie o basie, który jest największą bolączką na wystawie. Obie pary kolumn dają się napędzić lampką 18w, więc pod tym względem też jest ok. Komputer jako źródło zawiódł, były problemy z zawieszaniem się. Być może to wina tego konkretnego egzemplarza, lub ustawień. W połączeniu z dacem rDac, było jaśniej niż z CD lina i Audio Neta (nie taki on starszawy znów, choć kilka lat ma strzelam~5) . Wzmacniacz Piotra jest ok, ale lampa ma kilka cech wyjątkowych. Pytanie, czy lampy chłopaków będą tak dobre jak Phast i czy zgrają się z resztą. Jeśli nie, to tran będzie bardziej równy jako całość, więc ostateczne oceny pozostają nierozstrzygnięte.

O adaptacji akustycznej i wystroju się nie wypowiem :)

Najbardziej podoba mi się stolik hi-end i kable głośnikowe. Czyja to konstrukcja?

W takich warunkach raczej ciężko przeprowadzić miarodajne porównanie czegokolwiek. To już lepiej trzeba było podrzucić to do mnie, po 10 minutach wszystko byłoby jasne.

• Użytkownicy+

O adaptacji akustycznej i wystroju się nie wypowiem :)

Najbardziej podoba mi się stolik hi-end i kable głośnikowe. Czyja to konstrukcja?

W takich warunkach raczej ciężko przeprowadzić miarodajne porównanie czegokolwiek. To już lepiej trzeba było podrzucić to do mnie, po 10 minutach wszystko byłoby jasne.

Nie widziałem Twojej propozycji z organizacją spotkania. Pewnie gdzieś przeoczyłem przypadkiem, a szkoda...

Kujawskie nie odbywają się u mnie z powodów wybitnych warunków, tylko z braku innych chętnych. Mam świadomość, że ludzie mają wspaniałe ołtarzyki, w pięknych kapliczkach. Tyle, że zachowują się jak pustelnicy...

Panele z wełny mineralnej PT80 może nie są szczególnie piękne, ale działają. Sądzę, że nie gorzej od gąbki. Będą wkrótce rozpraszacze, wtedy wyniosę kanapy i przemebluję wszystko. Z pomieszczeniem nie ma większych problemów, chociaż zawsze można lepiej. Część stolika została u znajomego (byłem tam z całym sprzętem), więc ratowaliśmy się prowizorką. Nie sądzę, żeby podłoże miało wpływ na dźwięk komputera...

Głośnikowy widoczny na zdjęciach, to zdaje się Ultralink. Ja używam Audioquesta Midnighta i uważam go za kabel bardzo dobry.

IC to Tara Air1 seria II, sieciówki Nemesis Audio Projekt, do tego Sunleiste.

Komputer jako źródło zawiódł, były problemy z zawieszaniem się. Być może to wina tego konkretnego egzemplarza, lub ustawień.

Jesli byl JPLAY to popierwsze on wymaga bardzo mocnej maszyny a jesli juz jest to slabszy komputer to trzeba JPLAY-a skonfigurowac pod slabszy sprzet. Tzn silnik Xtream jest bardzo wymagajacy co do zasobow systemowych, wtedy komputer moze rwac. Dodatkowo jesli byl tam foobar jako nakladka to nie moze byc zadnych DSP bo wtedy tez moze rwac. Po za tym nie ma nic lepszego jesli chodzi o naped anizeli JPLAY. To moje zdanie jak i wielu juz ludzi z swiatowego High-Endu.

Pozdrawiam StasioP

Komputer słaby i Vista porażka. Na xtremie chodzi, ale koledzy nie przyzwyczajeni, że trzeba poczekać aż policzy. Natomiast jak Viscie się przypomni, że musi zrobić jakąś aktualizację, że wychwyci samokrytycznie swoją niedoskonałość, podczas grania, to wtedy się robi halt tragiczny, nawet foobara nie idzie zamknąć.

a którego T-ampa masz? (które pcb)

Tego:

031708_imgA_T-amp.jpg

Oczywiście jak dam zbyt głośno to zaczyna się przegrzewać, ale do nagłośnienia małego pomieszczenia jest ok. Boxy mają impedancję 4 ohm, może dlatego. Głośniki są niewielkie więc bas nie schodzi bardzo nisko, ale i tak przy odpowiednim ustawieniu - trudno uwierzyć że taki mały a taki wariat.

Jako źródło mam Dell Latitude E6420 - chyba pierwszy Latitude z dobrą karą muzyczną na pokładzie, przy podkręconym Foobar2000 gra zdumiewająco przyzwoicie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ja słucham na PC od wielu lat, karty dźwiękowe, synchroniczne dace, to wszystko grywało fajnie w nocy. Za dnia, to już zależało od fazy księżyca, nie wiem od czego. Nagle włączało się sprzęt i tak nie grało, że nie szło słuchać. Teraz zawsze jest dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.