Skocz do zawartości
IGNORED

Po co wzmacniacz dużej mocy do domu?

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorz7: Przecież z tą różnicą żartowałem. Celowo ją pogrubiłem i na koniec dodałem uśmieszek... ;-)

OK. Co do waszych odpowiedzi jeszcze się ustosunkuję.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Rydz:

A ty masz jakiś problem egzystencjalny?

Masz kilkadziesiąt tysięcy innych wątków.

Czy ja wchodzę do „twoich wątków” i ironizuję na temat twoich pytań dotyczących czy gramofon ograniczy ci powietrze między instrumentami (prawdziwy kontekst z jednego z postów).

Rozmawiamy sobie z Kolegą. Sądzę, że na temat. Bravo ma jakieś przesłanie, którego się domyślam, a ja gram opozycję.

1. Co dzieje się gdy podbijam basy o 10 czy 15dB gałką we wzmacniaczu, a co się dzieje gdy robimy to samo na korektorze w komputerze (oczywiście przyjmujemy że sygnał na wyjściu z komputera cały czas jest na tym samym maksymalnym poziomie).... Czy poziom wzmocnienia się zmieni i przekroczy zakładane? Inaczej. Czy w którym z tych przypadków wzmacniacz zacznie nagle przekraczać wartość którą ustawiłem mu gałką głośności?

Grzegorz napisał że w przypadku wzmacniacza "Podbicie basów o 10dB spowoduje o tyle większą powiedzmy moc na wyjściu wzmacniacza w zakresie tych basów.

Gałka wzmocnienia nie ma tu nic do rzeczy. To tak jakbyś podłączył dwie gałki głośności jedna za drugą. Ja ruszysz którąkolwiek to zmienisz ogólna siłę dźwięku. Tylko ten jeden potencjometr reguluje tylko basy", "A co na komputerze? To nic nie zminia"

Marek Lacki napisał "Dzieje się to samo, a poziom wzmocnienia się nie zmienia bo jest stały."

2. Co dzieje się gdy słucham bardzo dynamicznego nagrania. Gałka wysterowała mi wzmacniacz 100W na 1W, czyli -20dB. W utworze przez pierwsze 30 sekund słychać bardzo cichutkie intro a później pojawia się muzyka z bardzo małą dynamiką (czyli gra cały czas bardzo głośno). Czy wzmacniacz wzmocni w którymkolwiek momencie to jest przy cichej partii, przy głośnej partii i przy przejściu z cichej do głośnej sygnał o więcej niż -20dB tak jak ustawiłem mu na gałce głośności?

Grzegorz: "Wzmacniacz nie zmienia wzmocnień. Ma ustalone wzmocnienie gałką wzmocnienia. Zmienia się sygnał podawany na wejście wzmacniacza."

Marek Lacki: "Gałką ustala się poziom wzmocnienia, czyli napięcie, ale nie moc. Moc jest zmienna i zależna od sygnału. Na gałce ustawionej na godzinę dwunastą moc może oscylować w granicach od 0 W do 100 W i więcej, czyli aż do przesterowania 100W wzmacniacza. Gałką regulowałoby się moc tylko w jednym przypadku: gdyby sygnał podawany był stały, jednostajny, czyli np. szum."

Czy ktoś chciałby jeszcze coś dodać?

PS. Grzegorz dzięki za opozycję ;-) To ułatwia.... Ogólnie posty które nie dotyczą "logiki dowodowej" z przykrością olewam bo w trakcie nad tym nie zapanuję. Jednak jeśli było jakieś pytanie to na sam koniec odpowiem. Np. o to dotyczące dynamiki CD (20 razy mniej znaków które wstawiłem w tym nawiasie wystarczyłoby aby odpowiedzieć). I choćby było 10 stron z tego tematu to całość dokładnie przejrzę bo taki już jestem więc bez wybaczcie jeśli nie doczekacie się tymczasowo odpowiedzi na pytanie lub sugestię "poza zakresem głównym"....

Ciekawy temat no i moje skromne wtrącenie.

Witanko.

W wczoraj kupiłem nowe monitorki 2 po 150W

Mieszkam na niecałych 60m2 a pomieszczenie docelowe ma 27m2. Wzmacniacz z ubiegłego stulecia RADMOR 5102-T, miałem kilka zestawów głośnikowych do niego i odwieczny problem z doborem odpowiednich kolumn.

zawsze było to samo, a mianowicie przypalone głośniki i pierdzący bas już przy 5-6...

a do 10 daleko. Mieszkam w Dani i to na co się odważyłem kosztowało mnie wiele odwagi. Wziąłem tego 11-kilogramowego radmora i pojechaliśmy do profesjonalnego sklepu z kolumnami. W wcześniej umówiłem się z sprzedawcą że przyjadę z czymś takim 2x25. Podłączyliśmy piękne danony....30w - niestety już na 7- demce zaczęły popierdywać i podskakiwać. Pan sprzedawca zaproponował inne, po pieczołowitym podłączeniu kabelków nastąpiły podobne objawy... Przy czwartym zestawie w końcu prawie idealnie!!! Mięsisty basik zaczął miło pomrukiwać, scena, przestrzeń, głębia.

Mina tego pana była dziwna... a potem w domciu czytam opis nowych kolumienek, zrozumiałem dlaczego ten pan tak się zdziwił. Kupiłem 150 watowe ...........

NA ZAKOŃCZENIE mieszkając w bloku niema sensu kupować potężnego wzmacniacza, praktycznie niema możliwości wykorzystania jego potencjału.

Natomiast miło się słucha z czegoś takiego co ma sporo zapasu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Grzegorz7 Ja egzystuje Pół wieku na tym padole, pewnie bliżej mi do drewnianej jesionki jak dalej.

Jeżeli mi zarzucasz dokładnie przytoczony przez ciebie cytat to może wklej ten fragment.

Po za tym ,wiecej luzu i Zyczliwości od wszystkich udzielających się na tym forum.Pozdrawiam rydz.

Po za tym jako meteorolog podpowiedz mi kiedy wybrać się na ryby w najbliższych dniach.

We wzmacniaczu dużej mocy nie chodzi tylko o to żeby (w bloku ... ?) w pełni wykorzystać jego potencjał "mocowy". Niech sobie gra i cichutko. Chodzi o to żeby wysterował kolumny z dużą łatwością, z takim zapasem mocy aby nigdy nie doprowadzał do zniekształceń (które to psują dźwięk i mogą doprowadzić do uszkodzenia kolumn).

dlaczego duza moc:

1 i najwazniejsze - w popularnych wzmacniaczach jak i wzmacniaczach ktore poza garstka kupuja tez masy - im wyzszy model to wraz z poprawami (w tym brzmieniowymi) rozwniez dodaja mocy - powod: dla masy jest to wazne a wiec majac wiecej mocy podane jest wieksze prawdopodobienstwo ze masa kupi (czytaj ze firma zarobi), sprzet ktory masa NIGDY nie kupi nie stosuje tej zasady bo i tak nie zarobi na tym, reasumujac: KASA jest kluczowym czynnikiem jak zwykle

2. reszta drugozednych spraw

chwilowy brak działalności w audio.

Zróbmy obliczenie: skuteczność głośników 90dB oznacza poziom dźwięku 90dB w odległości jednego metra od kolumny dla jednego Wata przy impedancji 8 lub (2,83V RMS). Czyli jeśli mamy w odległości 3m od kolumny uzyskać tę samą głośność 90dB, to potrzeba 9W. Gdyby chwilowe wartości natężenia dźwięku miały dochodzić do 99dB, to potrzebujemy moc chwilową 8 razy większą: 72W, dla 102dB, 144WW etc.

Przy efektywności kolumn rzędu 87dB wartości te będą dwa razy większe czyli:

90dB - 144W

93dB - 288W

96dB - 576W

Biorąc pod uwagę, że dla impedacji poniżej 8 Ohmów, 2,83V RMS oznacza większa moc, to otrzymujemy w zależności od kolumny nawet trzykrotnie większe wartości dla niskich tonów.

=========

Albo z innego punktu widzenia:

Zróbmy prostą kalkulację przy założeniu, że średnie zapotrzebowanie na moc, to 4W.

Zakładając, że najgłośniejsze partie utworu odbiegają od średniej o 21 dB, czyli 128 razy, mamy maksymalną potrzebną moc 512W i to nie biorąc pod uwagę różnic w impedancji, które mogą dołożyć jeszcze czynnik 2 i już mamy 1000W.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Słuchałem 1,5-watowgo OTL-a z 3 metrów ,łeb chciało urwać :-)

Wzmacniacze lampowe to osobny przypadek: przy przesterowaniu generują wprawdzie zniekształcenia, ale przyjemne dla ucha.

Tak czy owak bardzo proszę o skorygowanie moich obliczeń. Może poczyniłem złe założenia, albo wkradł się błąd?

Podstawy elektrotechniki i elektronikę miałem bardzo dawno temu. Ale podbicie poziomu sygnału o 10 dB (czyli napięcia, np. w zakresie tonów niskich) powoduje wzrost mocy o 20 dB (moc, przy założeniu że kolumna to czyta rezystancja R, jest równa P=U*U/R, czyli napięcie do kwadratu podzielić przez rezystancję). Czyli wzrost poziomu napięcia o 20 dB pociąga za sobą wzrost mocy o 40 dB, które wzmacniacz musi dostarczyć. Zapotrzebowanie na moc rośnie więc bardzo szybko. Ponieważ kolumny stanowią obciążenie złożone z R, L i C, w praktyce jest to trudniejsze obciążenie od czystej rezystancji. Najważniejsza jest we wzmacniaczu moc chwilowa, która zapewnia "czyste" przeniesienie piku w chwilach, kiedy muzyka taki trudny dla wzmacniacza fragment zawiera. Oczywiście moc skuteczna podawana przez producentów też jest ważna. W domu wiec trzeba dysponować mocą w zakresie kliku - kilkudziesięciu watów, ale 100, 200 czy 300W przy dużych pomieszczeniach i wymagających głośnikach też się przyda.

Grzegorz ma racje. Zauwazcie, ze porusza on tylko czubek gory lodowej. Jakosc wzmacniacza zalezy od mnostwa parametrow.

Ogolnie, zabierajac sie za DIY warto najpierw odswierzyc program z fizyki ze szkoly sredniej albo chociaz podstawowej/gimnazjum. Na wiele pytan znajdziecie tam odpowiedz. Np wczesniej kwestionowana sprawa napiecia i natezenia pradu zmiennego. Natezenie pradu zmiennego tego co do domow plynie jest przesuniete fazowo o 90 stopni wzgledem napiecia. Graficznie taka cosinusoida nalozona na sinusoide. To jakie jest napiecie gdy natezenie pradu osiaga maximum?

Inny kawalek czubka gory lodowej zwiazany z transients. Wielu amatorow wybierajac wzmacniacz mocy zapomina o roli zasilacza. Poniewaz dobry zasilacz jest drogi to fabrycznie na nim robi sie powazne oszczednosci. Zakladajac, ze mamy adekwatny i wydajny podwojny mostek prostowniczy i odpowiednie trafo musimy przeanalizowac kondensatory. To jest czesto najdrozsza czesc zasilacza i najslabsza. Z kilku parametrow kondensatora porusze tylko jeden najczesciej pomijany w rozwazaniach a mianowicie jego szybkosc ladowania i rozladowywania. Dobry kondensator propylenowy osiaga 2500V/us i wiecej, najlepsze elektrolity sikorela (Siemens, pozniej Epcos je robil) troche ponad 100V/us (okolo 30 euro za 10,000uf). Elna audio czarno/zlota seria osiaga 80-90V/us. Top Nichicons 90-100V/us. Dobry standartowy cap 10,000uF kosztujacy niecale 20 dolarow wyrabia zaledwie 30-40V/us w najlepszym wypadku. Pytanie: jak zaprojektowac zasilacz aby wzmacniacz Stochino wyrabiajacy ponad 300V/us parwidlowo pracowal?

pozdrawiam,

bravo, niezależnie od wyników Twoich przemyśleń, obliczeń i tego czy Mac wskazuje dobrze czy źle, koniec końców bedziesz miał następujące możliwości:

- tranzystorowy wzmacniacz niskiej mocy (minimum co można kupić to chyba 2 * 20W) + efektywne kolumny

- wzmacniacz lampowy + j.w.

- tranzystorowy wzmacniacz dużej mocy + mało/średnio efektywne kolumny

- mocny wzmacniacz lampowy + j.w.

nie lepiej sprawdzić nausznie, która kombinacja po prostu Ci odpowiada? Bo z obliczeniami i teorią to jest tak, że wyjdzie Ci coś, co w praktyce po prostu się kompletnie nie potwierdzi - i co wtedy? Albo okaże się, że najlepiej gra kombinacja nie brana w ogóle pod uwagę.

Bo ja np. polecam: mocny wzmacniacz + efektywne kolumny :)

może paroma watami można napędzić poprawnie jakieś wysokoefektywne kolumny, szerokopasmowe głośniki, ale współczesne niskoefektywne kolumny niestety potrzebują mocnego kopa. Bez uczciwych i szybkich 100 W to nawet nie ma co podchodzić do np Dynaudio 52 SE. A przecież to takie maluchy!

Ja mam 250W przy 8 ohmach i 400 przy 4 i uważam, ze to akurat:) Daje swobodę doboru głośników i pięknie steruje większość kolumn do przeciętnego salonu. Moc słychać nawet przy niskich głośnościach.

Seba78

Dokładnie to samo pisałem na poprzedniej stronie- współczesne rozwiązania stosowane w kolumnach wymagają silnego wzmacniacza. Dawniej, gdy technicznie nie dało się wyprodukować wzmacniaczy o dużych mocach (w rozsądnych cenach), głośniki również musiały być wysokoefektywne. Obecnie nie ma problemu z uzyskaniem jakiejkolwiek mocy wzmacniacza, więc kosztem utraty efektywności kolumn, da się uzyskać małe zniekształcenia, niskie zejście, itp, ale niektóre kolumny mają efektywność nawet poniżej 80 dB! Niech ktoś to spróbuje napędzić wzmacniaczem o mocy np kilkunastu wat.

Jak pisałem wcześniej.... Dyskusja bardzo szybko schodzi na ogólniki jeśli tylko na chwilkę odejdzie się od wyznaczonych wcześniej parametrów... Tak tylko wtrącę: porlick o jakiej efektywności masz kolumny? I podaj proszę link do sklepu gdzie w cenie 1000-5000 zł masz współczesne kolumny o efektywności poniżej 80dB.

PS. Za dłuższą chwilkę wrócę do przerwanego tematu rozważań.

Audience 52 SE mają 84dB przy 2,86V RMS, 1m. Zauważmy, że nie jest to 1W/1m. Kolumny te mają ok 4Ohm, więc tak naprawdę mamy tu do czynienia z efektywnością 1W/1m 81dB. Minimum, to zresztą 3,5Ohm, czyli momentami efektywność jest jeszcze mniejsza.

Można teraz policzyć, że aby uzyskać 90dB w odległości 3 metrów od kolumny potrzeba (3^2) * (2^3) * 1W = 9*8 W = 72W.

Dla chwilowego natężenia 99dB potrzeba natomiast 8 * 72W = 576W.

W sygnale muzycznym jest cała masa krótkotrwałych pików znacznie odbiegających od średniego natężenia. Jest chyba oczywiste, że wzmacniacz nie powinien będzie przez te krótkotrwałe obciążenia przesterowany. W przypadku wzmacniaczy lampowych takie przesterowania są znacznie mniej szkodliwe.

Dd6:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to? Znalazłem w jednym sklepie... "(2.83 V/1 m) 86 dB"... Może w jakiś sposób mają 81dB... Coś więcej poza jednym modelem który nie jest już produkowany? Może też porlick znajdzie popularne modele o swoich mega słabych efektywnościach ponad 80dB.... Śmiało....

PS. Zapamiętaj swoje rachunki.... Do późniejszego zweryfikowania (teraz nie będę tego robił).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. Dynaaudio Contour S 1.4: 85 dB (2,83 V/1 m) 4Ohm, czyli 82dB (1W/1m)

2. B&W 84dB spl (2.83V, 1m) 5.1 Ohm, czyli podobnie

itd.

Można dyskutowac ile mocy potrzeba, ale na pewno nie jest to kilka watów. Potrzebnej mocy nie będą też odzwierciedlać żadne wskaźniki na wzmacniaczu, bo tu chodzi o krótkotrwałe maxima.

Warto tu zauważyć, że właśnie małe monitory mają małą efektywność, a nie duże wolnostojące kolumny. Dla tego uwaga: kupując małe monitory potrzebujemy wydajnego wzmacniacza.

Dodatkowo to jest podstawowa cecha wysokiej klasy wzmacniacza, że jest on w stanie krótkotrwale oddać znacznie większą moc niż nominalna. Te wartości nie są ujęte w danych technicznych, ale jest to jedna z przyczyn istotnych różnic w jakości reprodukcji.

DD6: Czekam dalej na coś współczesnego poniżej 80dB.... A jeśli podajesz jako producenta B&W to racz to robić dokładnie i dodaj proszę na przyszłość nazwę modelu.

Do tego co jest potrzebne dlaczego i po co mam nadzieję dojdziemy powolutku.... Cierpliwości....

Ponieważ jestem oczarowany brzmieniem basu z kolumn zamkniętych, mailowałem niedawno z Troells'em Gravessenem na temat kolumn DTQWT, których jest konstruktorem. Są to kolumny wysokoskuteczne 95db/2.8V, w zamkniętej obudowie i nisko schodzącym basie do ok 30Hz. Zapytałem go czy ta konstrukcja nie będzie zbyt skuteczna do Accuphase E-406 (180W/8ohm lub 240W/4ohm) i czy wybrać jakiś inny wzmacniacz do nich (np. jakiś Pass). Napisał, że nie i że z jego doświadczenia, nadmiar mocy wpływa dobrze na każde kolumny o ile ich nie spalimy. Poprawia niemal zawsze dynamikę. Napisał, że sam gra z 50 Watowej lampy, ale pewnie ze 100W byłoby jeszcze lepiej. Generalnie im więcej mocy, przy zachowaniu pozostałych parametrów (THD+N, szumy etc) tym lepiej. Coś w tym musi być.

System gra dobrze, albo nie....

Są to kolumny wysokoskuteczne 95db/2.8V, w zamkniętej obudowie i nisko schodzącym basie do ok 30Hz.

Przy jakim spadku? ... bo chyba każde kolumny "schodzą" do ok. 30 Hz ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Przy jakim spadku? ... bo chyba każde kolumny "schodzą" do ok. 30 Hz ;)

Chodziło mi oczywiście o pasmo przenoszenia +/-3dB, no niezależnie od pomieszczenia jest to ok 35Hz, ale przy odpowiednim ustawieniu kolumn 30Hz. Wykresy są na stronie tych konstrukcji.

Ale w mojej odpowiedzi nie to pasmo jest istotne, chodziło mi o wpływ mocy na kolumny.

Tymczasowo temat korekcji zostawię na później... Samo wzmocnienie...

2. Co dzieje się gdy słucham bardzo dynamicznego nagrania. Gałka wysterowała mi wzmacniacz 100W na 1W, czyli -20dB. W utworze przez pierwsze 30 sekund słychać bardzo cichutkie intro a później pojawia się muzyka z bardzo małą dynamiką (czyli gra cały czas bardzo głośno). Czy wzmacniacz wzmocni w którymkolwiek momencie to jest przy cichej partii, przy głośnej partii i przy przejściu z cichej do głośnej sygnał o więcej niż -20dB tak jak ustawiłem mu na gałce głośności?

Grzegorz: "Wzmacniacz nie zmienia wzmocnień. Ma ustalone wzmocnienie gałką wzmocnienia. Zmienia się sygnał podawany na wejście wzmacniacza."

Marek Lacki: "Gałką ustala się poziom wzmocnienia, czyli napięcie, ale nie moc. Moc jest zmienna i zależna od sygnału. Na gałce ustawionej na godzinę dwunastą moc może oscylować w granicach od 0 W do 100 W i więcej, czyli aż do przesterowania 100W wzmacniacza. Gałką regulowałoby się moc tylko w jednym przypadku: gdyby sygnał podawany był stały, jednostajny, czyli np. szum."

Obaj mówicie że wzmocnienie jest stałe. Zgoda. Marek nawet lepiej to ujął że wzmacniane jest napięcie a nie moc. Choć w sumie o to samo chodzi to bardzo dobrze że o tym wspomniał! :-) Tak samo dobrze że Grzegorz wspomniał o źródle :-) Dodajmy więc do naszego 1W także volty....

Będą bardziej sensowne w tym ujęciu i posłużmy się 2V jako odpowiednik 1W dla 4Ohm. Załóżmy lepiej że sygnałem jest albo stałe 1kHz albo szum ale wtedy impedancja kolumn jest stała w całym zakresie dla całej częstotliwości i wynosi 4Ohm. Dzięki temu będzie łatwiej.... Proszę się tego na razie zbytnio nie czepiać bo zdaję sobie sprawę że upraszczam kilka rzeczy. Obiecuję że z czasem dojdę także do samych amperów....

Więc jeszcze raz. Mamy źródło sygnału które podaje maksymalnie 0,25V na wejście wzmacniacza który to na wejściu te 0,25V przyjmuje jako maks sygnału. Gałkę głośności ustawiamy "na współczynnik wzmocnienia równy 8". Odpowiada to dokładnie temu co chcemy uzyskać czyli zamianie maksymalnego napięcia wejściowego 0,25V na maksymalne 2V które otrzymamy na wyjściu wzmacniacza. W efekcie otrzymamy od 0,01W do 1W....

Kawałek ma dynamikę 20dB.

Co odpowiada poziomom od 0,0250V do 0,25V podanego na wejście wzmacniacza. Początkowo utwór gra na 0,025V by później wskoczyć na 0,25V później znów opada na 0,025V i za chwilę znów wskakuje na 0,25V.

Wzmocnienie jest stałe tak więc będziemy mieli na wyjściu sygnał proporcjonalnie większy do wejściowego.

Napięcie wyjściowe będzie wynosiło odpowiednio od 0,20V (0,025*8) dla cichych fragmentów do 2V (0,25*8) dla tych super głośnych.

Po zmianie na moc wyjdzie nam odpowiednio 0,01W - 1W (dalej w uproszczeniu o którym wcześniej mówiłem).

PS. Jeśli kogoś razi że dynamika jest może zbyt mała mogę policzyć całość jeszcze raz dla kawałka o dynamice 40dB.

Czy będzie moment w którym przy wzmocnieniu x8 otrzymam na wyjściu więcej niż 2V? Nie....

Czy będzie jakikolwiek pik napięcia (który dużo osób przedstawia tu jako transjent) podany na wejście wzmacniacza który spowoduje otrzymanie na wyjściu więcej niż x8 to jest więcej niż 2V? Nie...

Czy jest zatem coś takiego jak zapotrzebowanie na "większą moc chwilową" w którymkolwiek momencie dokładnie w wyżej wymienionym przypadku i konkretnie w tych aspektach: gram cicho, przechodzę z cicho w głośno, gram głośno, przechodzę z głośno w cicho i znów gram cicho?.... :-)

Oczywiście proszę nie mieszać teraz do tego amperów bo także dojdziemy do tego z czasem.... I do być może wielu innych rzeczy także. Przynajmniej taką mam nadzieję.

Proszę o ewentualne uwagi do powyższego.

A mógłbyś policzyć dla np. 100dB? Chodzi mi o to, ze przy wyjściu na max 2V, dynamika będze ograniczona poziomem szumu - wyjdą Ci takie niskie wartości napięcia, że będą zlewać się z szumem. Pełną dynamikę wzmacniacz osiąga na wyższych amplitudach sygnału wyjściowego (i odpowiednio wejściowego).

Barmanekm: Proszę daj sobie na wstrzymanie :-) Godzinę, sześć godzin.... Troszkę cierpliwości. Uprzejmie proszę....

Innych także proszę w miarę możliwości nie odbiegać tematem od poprzedniego wpisu....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.