Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt dla idealnej słyszalności smaczków gitarowych

zefka

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyżej.

Jestem totalnym laikiem. Czytam to forum i nie mogę dojść do ładu. Nie znam się na sprzęcie audio. Chcę kupić kolumny i wzmacniacz i co tam jeszcze trzeba, bo odtwarzacz CD mam (gemini CDMP 1300).

I teraz moje pytanie. Jaki sprzęt powinnam nabyć, żeby idealnie bez korekcji słyszeć oryginalne brzmienie gitar i saksofonu (no, oczywiście, ew. zniekształcone w procesie tłoczenia).

Proszę o porady.

Aha. Budżet to około 5-8tys pln - czy za takie pieniądze jestem w stanie kupić jakiś sensowny zestaw startowy?

I teraz moje pytanie. Jaki sprzęt powinnam nabyć, żeby idealnie bez korekcji słyszeć oryginalne brzmienie gitar i saksofonu (no, oczywiście, ew. zniekształcone w procesie tłoczenia).

Proszę o porady.

Aha. Budżet to około 5-8tys pln - czy za takie pieniądze jestem w stanie kupić jakiś sensowny zestaw startowy?

Zainwestuj raz, a dobrze. APS AEON + jakis przedwzacniacz (wzmacniacz jest wbudowany w glosniki, kolumny aktywne). 8k powinno wystarczyc.

nsnotes

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jak wyżej.

Jestem totalnym laikiem. Czytam to forum i nie mogę dojść do ładu. Nie znam się na sprzęcie audio. Chcę kupić kolumny i wzmacniacz i co tam jeszcze trzeba, bo odtwarzacz CD mam (gemini CDMP 1300).

Proszę o porady.

Witam! Wątpię, aby "jakiś jeden sprzęt" w pełni zaspokoił Twoje oczekiwania. Zabierz ze sobą swoje ulobione płyty ze "smaczkami" i kogoś ktozna się trochę więcej od Ciebie w tej materii do sklepu(ów). Powiedz o co Ci chodzi i nie zapomnij dodać ile chcesz zostawić w tym sklepie(ach). Zapytaj o możliwość wypożyczenia do domu. Osłuchaj w sklepie i jeśli to możliwe w domu. Nie kieruj się przy tym tylko pierwszym wrażeniem, ale i dłuższym odsłuchem. I wybierz. Pozdrawiam.

Kupując sprzęt używany możesz mieć w tej kwocie brzmienie które naprawdę Cię zaskoczy (in plus oczywiście). Zajrzyj na allegro, wybierz coś i skonfrontuj to na forum - Twoje pytanie jest na zbyt dużym stopniu ogólności aby na nie sensownie odpowiedzieć.

Proponuję na początek posłuchać wzmacniaczy marki Rotel - mam wzmacniacz tej firmy i bardzo dobrze odtwarza zarówno gitary, jak i saksofon. Jeśli chodzi o kolumny to nic mi nie przychodzi do głowy, jestem raczej słuchawkowy.

<><

justas32 - jak powinnam je uszczegółowić. Napisałam, że zależy mi na gitarach i na saksofonach (no, czasem jeszcze puzon i trąbka) . Na allegro to kota w worku można kupić, tak mi się wydaje.

Dwa sprawdzone zestawienia w tej cenie to Creek + Epos oraz kompletny zestaw Regi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chciałabym, żeby kolumny były gustowne i nie straszyły wyglądem. ( i pasowały do fioletowego salonu)

Kolor mozesz sobie zamowic. Do tego ladne podstawki i bedzie ok.

nsnotes

OK. Masz dosyć dużo pieniędzy. Idź do salonu ze sprzętem hi-fi ze swoimi płytami (!), powiedz wprost że masz tyle ile masz na sprzęt i niech Ci coś zaproponują. Kup tylko taki sprzęt który "wciśnie Cię w podłogę" albo przy którym się rozpłaczesz. Inne sobie odpuść. Jeżeli nie znajdziesz takiego w pierwszym salonie - idź do drugiego. Trzeciego. Jak usłyszysz "TO" to czego szukasz, to będziesz wiedziała że to właśnie ten sprzęt. Jeżeli tego czegoś nie usłyszysz - absolutnie niczego nie kupuj ! Po kilku odsłuchach sama szybko poznasz czym się kierować, i że dużo sprzętu jest słabego. Cudzymi gustami się nie kieruj - nie warto ... Jeżeli już będziesz wiedziała coś swojego - wtedy zapytaj jeszcze raz.

OK. Masz dosyć dużo pieniędzy. Idź do salonu ze sprzętem hi-fi ze swoimi płytami (!), powiedz wprost że masz tyle ile masz na sprzęt i niech Ci coś zaproponują. Kup tylko taki sprzęt który "wciśnie Cię w podłogę" albo przy którym się rozpłaczesz. Inne sobie odpuść. Jeżeli nie znajdziesz takiego w pierwszym salonie - idź do drugiego. Trzeciego. Jak usłyszysz "TO" to czego szukasz, to będziesz wiedziała że to właśnie ten sprzęt. Jeżeli tego czegoś nie usłyszysz - absolutnie niczego nie kupuj ! Po kilku odsłuchach sama szybko poznasz czym się kierować, i że dużo sprzętu jest słabego. Cudzymi gustami się nie kieruj - nie warto ... Jeżeli już będziesz wiedziała coś swojego - wtedy zapytaj jeszcze raz.

Justa dobrze radzi. I zacznij od APSow. Zaloze sie, ze postawia poprzeczke tak wysoko, ze w tej cenie malo ktory audiofilski zestaw dorowna. Zaoszczedzisz sobie czasu na sluchanie drogich slabeuszy ;)

nsnotes

Yamaha NS-1000M i lampa na KT88 :P

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dziękuje za rady, jutro w takim razie z zestawem ukochanych płyt wybiorę się do sklepu.

A jeśli chodzi o lampy to czy to jest taka sama zasada jak przy wzmacniaczach gitarowych? Bo niby lampy są najlepsze, ale jednak różne są opinie, także na tym forum. Gitarowiec też twierdzi, że tylko lampa, bez lampy nie ma życia, czy to prawda?!

Wzmacniacze dzielą się na dobre i złe. Są dobre i złe lampowe, są dobre i złe tranzystorowe. Lampom przypisuje się "ciepło". Są "ciepłe" i "zimne" brzmieniowo wzmacniacze lampowe, są ciepłe i zimne brzmieniowo wzmacniacze tranzystorowe. Jeżeli chciałaś się zapytać czy wszystkie wzmacniacze lampowe na rynku są dobre, odpowiedź brzmi - nie. Jeżeli chcesz wiedzieć czy wszystkie wzmacniacze lampowe na rynku są lepsze od tranzystorowych - odpowiedź również brzmi nie. Patrz zdanie numer 2.

APS'y chyba raczej nie do gitar. Dla mnie za suche były jednak. A słuchałem przez pre lampowe a nawet i przez Amplifona. Miałem je jednoczesnie z Kef Q1 i na tanich Kef właśnie struny urzekały jednak bardziej. Co do wzmaka, to nie mogę zapomnieć właśnie gitar akustycznych z Aplifona WT30-II.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

jak chodzi o kolumny polecam swoje (Acoustic Energy EVO 3) kolumienki za 800zł do dostania na allegro.

I link do poczytania o nich :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a resztę przeznacz na dobry wzmak, CD i kable

ja z dźwięku gitar jestem zadowolony, czy to klasycznych (Rodrigo y Gabriela) czy elektryka Gilmoura z płyty PULSE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gitarowiec też twierdzi, że tylko lampa, bez lampy nie ma życia, czy to prawda?!

Może ma na myśli wzmacniacz gitarowy (który z definicji ma dać coś od siebie) ... bo do wiernej reprodukcji (wzmacniacz do kolumn przy odsłuchu=w naszym domu) to nie bardzo.

APS'y chyba raczej nie do gitar. Dla mnie za suche były jednak. A słuchałem przez pre lampowe a nawet i przez Amplifona. Miałem je jednoczesnie z Kef Q1 i na tanich Kef właśnie struny urzekały jednak bardziej. Co do wzmaka, to nie mogę zapomnieć właśnie gitar akustycznych z Aplifona WT30-II.

APSy może są nie tyle suche co nie dodają nic od siebie, szczególnie AEONy. Jeśli źródło gra sucho to tak to będzie podane. To podobnie jak z topowymi modelami słuchawek Grado. APSy pasmo mają bardzo liniowe i to jest paradoksalnie czasem problem :)

Generalnie polecam te monitory

Oprócz tego zauważyłem, że dużo lepiej grają z wyłączonym kontrolerem basu. Ten układ jednak trochę psuje barwę i właśnie lekko osusza. Nikt z Was tego nie zauważył?

Dziękuje za rady, jutro w takim razie z zestawem ukochanych płyt wybiorę się do sklepu.

Nie zapomnij też wziąć swojego odtwarzacza CD, bo to kluczowy element dobrego dźwięku. Żebyś się po prostu nie zdziwiła potem, że kolumny i wzmacniacz, które Cię zachwyciły w salonie audio, wcale już nie zachwycają po przywiezieniu do domu.

justas32 - jak powinnam je uszczegółowić. Napisałam, że zależy mi na gitarach i na saksofonach (no, czasem jeszcze puzon i trąbka) . Na allegro to kota w worku można kupić, tak mi się wydaje.

]

Ok, to już coś. Czyli średnica możliwie rozdzielcza i wypełniona dźwiękiem. Jak dla mnie definicja aangielskiej szkoły dźwięku. Szukałbym angielskich kolumn (używanych) + dobrej amplifikacji. Przy tej kasie kupiłbym też źródło cd + dac'a (daje tańszym kosztem lepsze efekty niż sam cd z wysokiej półki - ale to tylko zasłyszana opinia, sam Dac'a zewn. nie słuchałem).

Powrót po dłuższej przerwie...

Oprócz tego zauważyłem, że dużo lepiej grają z wyłączonym kontrolerem basu. Ten układ jednak trochę psuje barwę i właśnie lekko osusza. Nikt z Was tego nie zauważył?

Nie wiem jak AEON, ale IO moim zdaniem lepiej grają z włączonym kontrolerem basu (jakby niżej schodzi i jest lepiej "dociążony" - ale nadal jest szybki/czytelny/nierozlazły/niepodbity)

Nie wiem jak AEON, ale IO moim zdaniem lepiej grają z włączonym kontrolerem basu (jakby niżej schodzi i jest lepiej "dociążony" - ale nadal jest szybki/czytelny/nierozlazły/niepodbity)

Z IO jest taka sama historia, choć nie aż tak wyraźnie. Nie wiem czego słuchasz, ale na akustycznej muzyce czy wokalu słychać jednak, że z włączonym kontrolerem basu APSy grają bardziej naturalnie. Szczególnie słychać to w oddaniu barwy dźwięku. Z racji równości ich pasma to wine za zbyt odchudzony/nie dociążony dźwięk ponosi DAC lub CD, ewentualnie akustyka pomieszczenia. Jest to niewątpliwie zaleta tych monitorów, że można sobie coś tam skorygować do smaku.

Wzmacniacz na lampie KT88, głośniki na polipropylenie np. Vienna Acoustics Haydn Grand, dobre źródło np. Rega, Rotel, Roksan, etc.

A tak genealnie to trudno doradzać osobie, która dopiero zaczyna. Najlepiej wybrać się do porządnego studia hi-fi na cały dzień i samemu posłuchać.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ojej. Ile informacji. Większości nie rozumiem :) ale ok. Spisałam nazwy i będę testować.

Tylko mam problem, bo nie mam z kim pójść :( a jak pan w sklepie zobaczy, że taka sierota przyszła, to wciśnie kit. Bo słuch to mam taki przeciętny, a nie absolutny...

Fakt... zależy czego autor wątku oczekuje? Samo brzmienie gitar jest różne (struny nylonowe)dźwiek cieplejszy - tu sprawdzą się dobrze Vienna, Dynaudio - bardziej emocjonalny typ prezentacji. Brzmienie ze strun metalowych wierniej odtworzy Epos lub Monitor Audio. Tam gdzie trzeba drive, wirtuozerii doskonale sprawdzą się Triangle np z lampą.

?

Fakt... zależy czego autor wątku oczekuje? Samo brzmienie gitar jest różne (struny nylonowe)dźwiek cieplejszy - tu sprawdzą się dobrze Vienna, Dynaudio - bardziej emocjonalny typ prezentacji. Brzmienie ze strun metalowych wierniej odtworzy Epos lub Monitor Audio. Tam gdzie trzeba drive, wirtuozerii doskonale sprawdzą się Triangle np z lampą.

Proszę Cię...z tego by wynikało, że do różnej muzyki powinnam mieć różny sprzęt...to bez sensu totalnie.

Ogólnie mi o gitary chodzi - elektryczne, akustyczne, klasyczne oraz o saksofony... słucham różnych gatunków muzyki...

Sama widzisz, jak ciezko doradzic. Co osoba to opinia ;) Jak mowil justa, najlepiej wez swoj odtwarzacz pod pache, kilka ulubionych plyt i zacznij sluchac po sklepach. Nie spiesz sie, posluchaj kilka razy, kilku zestawow. Nie daj sie nabrac na efektowny dzwiek, czyli taki co fajnie brzmi na poczatku, ale meczy po jakims czasie. Nie daj sie nabrac na kulturalne brzmienie, czyli takie co nigdy nie daje czadu i staje sie nudne ect ect Sluchac sluchac sluchac....

nsnotes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.