Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil coś dłubie

KotD

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Klient bardziej wyrafinowany celował w Bolero, Scherzo, Tango, Rondo. Wykonanie tych kolumn było pierwszorzędne, stolarka na wysokim poziomie, fornir na obudowie i przetworniki jakie do dziś można nabyć za śmieszne pieniadze. Te głośniki są bardzo dobre jakościowo i nie ma się czego Tonsil wstydzić.

Wiekszość osób nigdy nie słyszała wyrobów Tonsila - na forach można zauważyć powielane wpisy, wręcz przekopiowywane o mizernej jakości wyrobach Tonsila co nijak się ma do rzeczywistości.

Stolarka na wysokim poziomie w Scherzo? Zaraz padnę ze śmiechu;-) To było kartonowe pudełeczko do którego wsadzono dwa 25cm basy jako taką średniotonówkę i żałosny tweeter. Niestety miałem coś takiego również w wersji eksportowej (Barcarolla). Mało tego chciałem to coś tuningować ale się nie dało. Zwykły tani Peerless dawał o wiele lepszą jakość dźwięku niż ten gwizdek. Czytając Twój wpis mam wrażenie że nie do końca wiesz o czym piszesz.

PRL-owskie kolumny Tonsil to padło... przebrnąłem przez większość oferty...jedyny model , który moim zdaniem można było słuchać bez katorgi to mały Mazurek 110. Reszta to wiórowa tandeta z Altusem na czele - do dziś w mojej spiżarni pełni rolę schowka na trunki.

?

Stolarka na wysokim poziomie w Scherzo? Zaraz padnę ze śmiechu;-) To było kartonowe pudełeczko do którego wsadzono dwa 25cm basy...

Barcarolla to chyba Scherzo 120 - najsłabsza wersja.

Jednak nie można powiedzieć, że Scherzo 350 to kartonowe pudełko. To żywe ponad 20 kg dźwięku. W porównaniu z tym co widziałem ostatnio w sklepie hi-fi (opisałem wyżej) Scherzo bije na głowę wszystko co tam stało zarówno wykończeniem jak i dźwiękiem.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Jednak nie można powiedzieć, że Scherzo 350 to kartonowe pudełko. To żywe ponad 20 kg dźwięku. W porównaniu z tym co widziałem ostatnio w sklepie hi-fi (opisałem wyżej) Scherzo bije na głowę wszystko co tam stało zarówno wykończeniem jak i dźwiękiem.

...w którym sklepie w Media Markt?

?

Jeśli Scherzo gra podobnie do Voyagerów to jedne z gorszych kolumn jakie słyszałem, brzmienie matowe i dudniące.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Siesta/fiesta zobacz że f3 jest na poziomie 55hz to świadczy o tych tonsilach tylko i wyłącznie żle oraz to, że dziesiątki monitorów będą bardziej liniowe dla f3=50 niż te żałosne w tej kwestii głośniki tonsila.

A Tonsil posiada takie liniowe kolumny?

Panie liniowe kolumny jak pokarze na tym forum to napiszą że to monitory studyjne i do domu się nie nadają! Poczytajcie sobie klub aps'a jak to wystarczy zmienić logo, kapitał i jak można robić kolumny w Polsce.

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

A to ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Moja Barcarolla to Tonsil Scherzo 350. Ponad 20kg tektury. W środku niezły pogłos po "puknięciu" w obudowę. Zresztą co ja będę pisał: zapytaj McGyvera on usiłował to coś tuningować. Tani Perless grał na zupełnie innym poziomie niż tamte wysokotonówki. Jak jest ktoś z Krakowa mogę je oddać za darmo. Leżą mi gdzieś w szafie w stanie idealnym.

byca myślę że nasi adwersarze muszą się zastanowić czy Tonsil to znakomite hi-fi w sensie ogólnym czy w porównaniu do plastikowego badziewia z MM. Na to drugie nawet nie zwracam uwagi.

Moje kolumny miały 180 watt sinus i 350 muzycznej. Dwa razy po 25cm bas (ciężko było o punktowe mocne zejście) plus głośnik średnio i wysokotonowy. Na koniec Adam (Mac) założył tweeter Peerlessa. Po kilku tygodniach za niewielkie pieniądze kupił je jakiś pasjonat KD z Wawy.

disco, oswieciles mnie! teraz juz wiem, dlaczego mcgyver juz nie tjuninguje kolumn i przeniosl sie na lampizacje! tjuning twoich tonsili to bylo dla niego traumatyczne doswiadczenie! :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

disco, oswieciles mnie! teraz juz wiem, dlaczego mcgyver juz nie tjuninguje kolumn i przeniosl sie na lampizacje! tjuning twoich tonsili to bylo dla niego traumatyczne doswiadczenie! :D

Hahaha być może;-) To było już dość dawno temu. W każdym razie tego tekturowego g... nie polecam nikomu.

uwielbiam merytoryczne dyskusje ! watek o dłubaniu to przedewszystkim temat Tonsilów Pulse więć poczekajmy az ktos naprawde bedzie miał z nimi do czynienia i wtedy ferujmy wyroki.

Ocena wg zdjęć , wykresów , przesądów nt marki oraz " kolega kolegi miał " powinny być automatycznie kasowane !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

uwielbiam merytoryczne dyskusje ! watek o dłubaniu to przedewszystkim temat Tonsilów Pulse więć poczekajmy az ktos naprawde bedzie miał z nimi do czynienia i wtedy ferujmy wyroki.

Ocena wg zdjęć , wykresów , przesądów nt marki oraz " kolega kolegi miał " powinny być automatycznie kasowane !

Jakich człowieku przesądów? Wychowałem się na Tonsilu potem ufałem firmie przez wiele lat aż zostałem sprowadzony na ziemię. To było szalenie bolesne i nie życzę nikomu. Niektórzy tutaj mają po prostu zbyt małe doświadczenie w audio poza tym fani Tonsila często kierują się ceną bo są w dość młodym wieku (co jest raczej oczywiste). Prawda jest taka że są to produkty kiepskie poniżej tzw klasy budżetowej.

A czy Tonsil ma zamiar składać to w Chinach?

Czekolada Wedla nie smakuje?,przecierz to już nie nasz Wedel!

Przecież!

Szynka konserwowa firmy Krakus 20 lat temu była PYSZNA ,od paru lat odkąd przejął ją jakiś niemiecki koncern jest w smaku jak mydło !!!!

Młodzi ludzie już nigdy się nie dowiedzą jak smakowała polska szynka ,dziś nie ma już odniesienia.

A propos kolumn Tonsila ,osobiscie uważam ,że brzmiały lepiej niż budżetowe kolumny japońskich marek Sony , Technics w czasach komuny ,w czasach Pewexu

Piotr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A propos kolumn Tonsila ,osobiscie uważam ,że brzmiały lepiej niż budżetowe kolumny japońskich marek Sony , Technics w czasach komuny ,w czasach Pewexu

Od najniższych modeli - tak. Jednak obie firmy miały w swoich ofertach kolumny grające znacznie lepiej od Tonsila. Niektóre modele Sony brzmiały bardzo dobrze i do dziś potrafią zaskoczyć.

Jakkolwiek z wypowiedziami większości kolegów na temat raczej "średniej" jakości wyrobów Tonsilu muszę się zgodzić, to jednak miała ta firma w swojej historii kilka udanych wyrobów.

Przykładami mogą być Excellence, z dawniejszych wyrobów Cheops, dobrze wspominam również Perfekty150, Sonaty (największy model- nie piszę symbolu, bo go różnie oznaczali), Sub-sat1, bardzo niedoceniane Premium, a chyba nawet lepsze od Siesty, które są ich następcą.

Nie są to wyroby dobre w skali bezwzględnej, tylko chodzi mi o półkę cenową w porównaniu do kolumn firm zachodnich.

Jakkolwiek z wypowiedziami większości kolegów na temat raczej "średniej" jakości wyrobów Tonsilu muszę się zgodzić, to jednak miała ta firma w swojej historii kilka udanych wyrobów.

Przykładami mogą być Excellence, z dawniejszych wyrobów Cheops, dobrze wspominam również Perfekty150, Sonaty (największy model- nie piszę symbolu, bo go różnie oznaczali), Sub-sat1, bardzo niedoceniane Premium, a chyba nawet lepsze od Siesty, które są ich następcą.

Nie są to wyroby dobre w skali bezwzględnej, tylko chodzi mi o półkę cenową w porównaniu do kolumn firm zachodnich.

Szkoda tylko ,że Tonsil posiadając największą halę bezechową w Europie i mając park maszynowy nie pokusili się o to aby robić dobre lub wybitne kolumny nawet w oparciu o głośniki innych producentów jak robią to mniejsze firmy kolumnowe jak Xawian ,Gamut itd.,itp

Ale niestety najtrudniej jest zmienić mentalność w ludziach .

Piotr

Discomaniac, nie chcę byc wredny ale w jednym ze swoich starszych wpisów twierdzileś, że Scherzo 350 z jakimś tam wzmacniaczem gra rewelacyjnie. Cóż, może Ci się gust zmienił :)

Nie wiem dlaczego kolumny Tonsila miałyby byc kiepskie. Głosniki Tonsila stosowało i stosuje wielu 'markowych' producentów. Czyżby więc ci inni producenci potrafili lepiej je zamontować w obudowach i lepiej policzyć zwrotnice? Wątpię. Ba, spora ilość obecnych kolumn bazuje na głośnikach 'no name' o parametrach nieznanych nikomu.

Aż się boję pomysleć ile trzeba byłoby zapłacić za zachodnią konstrukcję na poziomie Rondo 300. Ale jeśli komuś nie podoba się dźwięk Tonsilów to trudno, jednak nie można mówić, że wykonanie tych kolumn było kiepskie. Dzisiejsze paczki jakie widuje w sklepach nie umywają się do masywnych wytworów Tonsila. Jak już pisałem żenujace jest wykonanie obecnych kolumn - ostatnio zabiła mnie jedna firma (nie pomnę nazwy) reklamująca produkt okleiną 'piano black'. Zobaczyłem to w sklepiku i zarechotałem - plastik imitujący lakier fortepianowy a cena z kosmosu.

Zawsze można znaleźć cos lepszego od Tonsila ale przecież Tonsil to nie był wysokiej klasy sprzęt odsłuchowy!! To był produkt dla przecietnego człowieka i z takimi produktami należy wytwory Tonsila porównywać. Przecież przecietny angol nie kupuje do domu odsłuchów za 8 tyś funtów - raczej za 800 a i to juz bardzo drogo. Tak więc porównania do odsłuchów wysokiej klasy i ceny są nieuzasadnione.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Discomaniac, nie chcę byc wredny ale w jednym ze swoich starszych wpisów twierdzileś, że Scherzo 350 z jakimś tam wzmacniaczem gra rewelacyjnie. Cóż, może Ci się gust zmienił :)

Nie wiem dlaczego kolumny Tonsila miałyby byc kiepskie. Głosniki Tonsila stosowało i stosuje wielu 'markowych' producentów. Czyżby więc ci inni producenci potrafili lepiej je zamontować w obudowach i lepiej policzyć zwrotnice? Wątpię. Ba, spora ilość obecnych kolumn bazuje na głośnikach 'no name' o parametrach nieznanych nikomu.

Aż się boję pomysleć ile trzeba byłoby zapłacić za zachodnią konstrukcję na poziomie Rondo 300. Ale jeśli komuś nie podoba się dźwięk Tonsilów to trudno, jednak nie można mówić, że wykonanie tych kolumn było kiepskie. Dzisiejsze paczki jakie widuje w sklepach nie umywają się do masywnych wytworów Tonsila. Jak już pisałem żenujace jest wykonanie obecnych kolumn - ostatnio zabiła mnie jedna firma (nie pomnę nazwy) reklamująca produkt okleiną 'piano black'. Zobaczyłem to w sklepiku i zarechotałem - plastik imitujący lakier fortepianowy a cena z kosmosu.

Zawsze można znaleźć cos lepszego od Tonsila ale przecież Tonsil to nie był wysokiej klasy sprzęt odsłuchowy!! To był produkt dla przecietnego człowieka i z takimi produktami należy wytwory Tonsila porównywać. Przecież przecietny angol nie kupuje do domu odsłuchów za 8 tyś funtów - raczej za 800 a i to juz bardzo drogo. Tak więc porównania do odsłuchów wysokiej klasy i ceny są nieuzasadnione.

Yayacku

Też, nie chcę być wredny, ale jak ktoś pisze, że Cheops itp dobrze grają, to mi szelki spadają..posiadałem te kolumny pół roku i wież mi lub nie... jakoś nie mogłem doszukać się pozytywnych cech dźwięku.

?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzisiejsze paczki jakie widuje w sklepach nie umywają się do masywnych wytworów Tonsila. Jak już pisałem żenujace jest wykonanie obecnych kolumn - ostatnio zabiła mnie jedna firma (nie pomnę nazwy) reklamująca produkt okleiną 'piano black'. Zobaczyłem to w sklepiku i zarechotałem - plastik imitujący lakier fortepianowy a cena z kosmosu.

fox tą "masywnością" Tonsilu rozbawiłeś mnie do łez;-) Miałeś Ty kiedyś w ogóle Tonsila w domu? Nie sądzę. Scherzo 350 to zwykła sklejka pusta w środku. Tyle że nawalili głośników - tylko po co? Mówisz ze głośniki Tonsilu są wysokiej klasy? A które dokładnie? Bo na pewno nie twetery. Zgadzam się że Tonsil należy porównywać do firm marketowych i sprzętu z najniższej półki brzmieniowej dla tzw. Kowalskiego.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tak w kółko Macieju,spory czy Tonsil robił szmelc czy nie,robił i szmelc i poprawnie grające kolumny,które dawały wiele satysfakcji tym

których nie było stać na coś lepszego.Przecież czekamy na nowy model może jednak pozytywnie zaskoczy poczekajmy.

fox tą "masywnością" Tonsilu rozbawiłeś mnie do łez;-) Miałeś Ty kiedyś w ogóle Tonsila w domu?

A kto nie miał :)

Ostatnio nabyłem za śmieszne pieniądze Bolero 200. Ledwo to udźwignąłem. Kupiłem raczej z ciekawości niż z potrzeby.

Scherzo 350 to zwykła sklejka pusta w środku. Tyle że nawalili głośników - tylko po co?

No to musiałbyś zobaczyć jak są wykonane inne pudła markowych producentów. Wpadły mi czas temu nowe kolumny Sony (nie pamiętam modelu) gdzie za wysokotonowy robił głośnik piezoelektryczny, mniej wiecej taki jak w zegarkach z melodyjkami. Obudowa to chyba był papier sprasowany ale logo Sony dumie na maskownicy widniało. Z daleka prezentowało się ładnie. Nie muszę chyba dodawać, że te Sony kosztowały cztery razy tyle co nabyte ostatnio z ciekawości Bolero.

Mówisz ze głośniki Tonsilu są wysokiej klasy? A które dokładnie? Bo na pewno nie twetery.

Tweetery może nie, ale niskotonowe i średnie nie mają się czego wstydzić.

Zgadzam się że Tonsil należy porównywać do firm marketowych i sprzętu z najniższej półki brzmieniowej dla tzw. Kowalskiego.

Może nie najniższej. Jednak na pewno nie wysokiej. Zwykła półka z głośnikami dla przeciętnego Mr Smitha

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mój powyższy wpis oczywiście nie do foxa a do yayacka. Sorry.

Tyle że te midwoofery to patent Mission a nie Tonsila.

Dziwne zeby Schezzo nie wazyly ponad 20kg skoro to duze skrzynie z 25cm wooferami. Wiec nawet z kartonu mimo woli beda wazyc ponad 20 kilo. Co do jakosci wykonania to zgadzam sie z discomaniakiem. Moj kumpel mial bodajrze mniejsze Voyagery 200 i nic specjalego tam nie bylo. Spasowanie tez srednie. Zreszta sam mialem Diory na tych samych glosnikach (jedynie wysokotonowiec byl inny) i to nic specjalego. Zeby bylo smiesznie zainwestowalem jeszcze w 4 nowe woofery ponad 400zl!! Za te same 400 juz bym mial lepsze kolumny. Cale szczescie ktos je kupil za 600zl. Gadal nawet podobnie do yayacka. Ze woli te stare, bo nowe to kiepskie. Tylko ze potem zalil mi sie do telefonu ze wysokie sa do bani, ale to juz nie moj problem.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dziwne zeby Schezzo nie wazyly ponad 20kg skoro to duze skrzynie z 25cm wooferami. Wiec nawet z kartonu mimo woli beda wazyc ponad 20 kilo. Co do jakosci wykonania to zgadzam sie z discomaniakiem. Moj kumpel mial bodajrze mniejsze Voyagery 200 i nic specjalego tam nie bylo. Spasowanie tez srednie. Zreszta sam mialem Diory na tych samych glosnikach (jedynie wysokotonowiec byl inny) i to nic specjalego. Zeby bylo smiesznie zainwestowalem jeszcze w 4 nowe woofery ponad 400zl!! Za te same 400 juz bym mial lepsze kolumny. Cale szczescie ktos je kupil za 600zl. Gadal nawet podobnie do yayacka. Ze woli te stare, bo nowe to kiepskie. Tylko ze potem zalil mi sie do telefonu ze wysokie sa do bani, ale to juz nie moj problem.

Nie no ważą ponad 20kg tylko co z tego?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.