Skocz do zawartości
IGNORED

Transformator toroidalny > fuszerka?

pietro242

Rekomendowane odpowiedzi

Pietro:

Czy trafo osiąga parametry znamionowe? Czy obciążone znamionowym prądem oddaje znamionowe napięcie na uzwojenia? Nie buczy za mocno w stosunku do podobnych konstrukcji? Robisz przezroczystą obudowę?

Mam od Lachowskiego 2 trafa, napędzają Ugodę - moje nawinięte są średnio, ale jakoś się tym nie przejmuję, trzymają napięcia i nie brumią a o to przecież chodzi.

Pozdrawiam

Pietro:

Czy trafo osiąga parametry znamionowe? Czy obciążone znamionowym prądem oddaje znamionowe napięcie na uzwojenia? Nie buczy za mocno w stosunku do podobnych konstrukcji? Robisz przezroczystą obudowę?

Mam od Lachowskiego 2 trafa, napędzają Ugodę - moje nawinięte są średnio, ale jakoś się tym nie przejmuję, trzymają napięcia i nie brumią a o to przecież chodzi.

Pozdrawiam

Wlasnie obejzalem trafo od Lachowskiego. Nie ma sie do czego czepic. Profesjonalne. Nie ma złoceń to fakt. Jedyne o czym nie wiem to cena. Moze by sie dalo taniej i równie dobrze?

Ja mam trafa 700VA i 30VA od p. Lachowskiego i też są OK. Mogę pstryknąć fotę jak chcecie. Ale właśnie zastanawiam się czy można gdzieś taniej i też dobrze. Poza tym porównam to mniejsze ze zwykłym trafem nie audio czy jest różnica. Chociaż do urządzeń małosygnałowych chyba przejdę na trafa EI (CC lub R ciężko znaleźć w PL).

System gra dobrze, albo nie....

fotunia na dowodzik ze jest oK ?

Oczywiscie jak tylko dojadę do domu. Ale poważnie to uzwojenia sa wyprowadzone przez dodatkowe koszulki, wszystko wyglada na bajer. Caly dookola jest zawiniety w jakas blache - ciekawe czy to permaloy bo tego nie jestem w stanie sprawdzic ale jakis ekran zewnętrzny jest.

Przy okazji pytanie - do czego jest podlaczany w toroidzie przewód ochronny? Do samego rdzenia?

Obiecane zdjecia trafa od Lachowskiego. 650VA 9 uzwojen, wersja for audio z ekranami 350 zyla z przesylka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30102-062534500 1293641790_thumb.jpg

post-30102-090091700 1293641816_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“Przy okazji pytanie - do czego jest podlaczany w toroidzie przewód ochronny? Do samego rdzenia?”

Po co do rdzenia w trafie toroidalnym?

Polecam wątek:

Ukryta Zawartość

Tam przewód „ochronny” jest podłączony do ekranu elektrostatycznego.

Czy wasze trafa są podobnie ekranowane? ;)

Ukryta Zawartość

“Przy okazji pytanie - do czego jest podlaczany w toroidzie przewód ochronny? Do samego rdzenia?”

Po co do rdzenia w trafie toroidalnym?

Polecam wątek:

Ukryta Zawartość

Tam przewód „ochronny” jest podłączony do ekranu elektrostatycznego.

Czy wasze trafa są podobnie ekranowane? ;)

Przewód ochronny do ekranu? To ciekawe.

Ukryta Zawartość

Nie tyle ciekawe co konieczne jeśli chcemy mówić o bezkompromisowości. A hi-end to chyba bezkompromisowość?;)

Ciekawe? To polecam następujący wątek:

Ukryta Zawartość

Tam dowiemy się dlaczego ekranowanie trafa i odpowiednie jego podłączenie jest istotne ;).

Ukryta Zawartość

Nie tyle ciekawe co konieczne jeśli chcemy mówić o bezkompromisowości. A hi-end to chyba bezkompromisowość?;)

Ciekawe? To polecam następujący wątek:

Ukryta Zawartość

Tam dowiemy się dlaczego ekranowanie trafa i odpowiednie jego podłączenie jest istotne ;).

Ekranowanie jest wazne, ale co to ma wspólnego z ochroną przeciwporażeniową?

Ukryta Zawartość

A ma o tyle, że ekran między uzwojeniem wysokim (230V) i niskimi podłączony z chassis urządzenia (pośrednio z obudową) powoduje po zaistnieniu przebicia ze strony wysokiej natychmiastowe odprowadzenie ładunków do „masy” nim zadziałają zabezpieczenia (np. bezpiecznik różnicowo-prądowego).

Między niskonapięciowymi obwodami a masą nadal nie będzie wysokiego napięcia, które pojawiłoby się gdyby nie było odpowiednich ekranów.

A kopały kiedyś Kolegę obudowy zasilanych urządzeń? Tu na Forum były opisywane takie przypadki. Właściwe ekranowanie i połączenia urządzeń eliminują takie „efekty”.

A ma o tyle, że ekran między uzwojeniem wysokim (230V) i niskimi podłączony z chassis urządzenia (pośrednio z obudową) powoduje po zaistnieniu przebicia ze strony wysokiej natychmiastowe odprowadzenie ładunków do „masy” nim zadziałają zabezpieczenia (np. bezpiecznik różnicowo-prądowego).

Między niskonapięciowymi obwodami a masą nadal nie będzie wysokiego napięcia, które pojawiłoby się gdyby nie było odpowiednich ekranów.

A kopały kiedyś Kolegę obudowy zasilanych urządzeń? Tu na Forum były opisywane takie przypadki. Właściwe ekranowanie i połączenia urządzeń eliminują takie „efekty”.

Zaraz zaraz. Przebicie z jednego uzwojenia na drugie nie musi skutkować przebiciem do ekranu.

Masz rację. Oczywiscie.

ps. a co z trafami bez ekranów? Gdzie jest podlaczony PE?

Sądzę, że nie ma on wówczas sensu.

Co prawda sam bym zastosował „uziemienie” rdzenia, ale nie potrafię tego uzasadnić.

„Dobrze, żeby wszystkie elementy przewodzące miały ustalony potencjał”.

Chyba tylko po to.

Natomiast taki przewód po drugiej stronie najczęściej warto podłączyć do chassis, lub tam gdzie podłączony jest PE z sieci do obudowy (chassis).

Sądzę, że nie ma on wówczas sensu.

Co prawda sam bym zastosował „uziemienie” rdzenia, ale nie potrafię tego uzasadnić.

„Dobrze, żeby wszystkie elementy przewodzące miały ustalony potencjał”.

Chyba tylko po to.

Natomiast taki przewód po drugiej stronie najczęściej warto podłączyć do chassis, lub tam gdzie podłączony jest PE z sieci do obudowy (chassis).

Moze wystapic przypadek przebicia uzwojenia pierwotnego do obudowy (malo prawdopodobne) ale wtedy zadziala podlaczenei obudowy do PE. W ogóle ten PE w trafie jakis taki mało sensowny :)

Co do kopania to jakis pseudoelektryk podlaczyl bolec uziemiajacy w kuchni starego mieszkania kobiety na potencjal fazy. Zanim sie zorientowalem po roku jak mnie kopalo ze zmywarka i lodówka ma na obudowie faze to rok to trwalo. Kiedys mi zmywarka wylala i scieralem wode. Na mokrym sie dotknalem zmywarki i zlewu ;-)))) Mimo tego zanim wpadlem na to ze bolec jest na fazie to podejzewalem przebicie na któryms ze sporzetów. Dopiero jak sie z tym przespalem to mnie oswiecilo i sprawdzilem bolec ;-))))

• 2 lata później...

MMMMMGGGGGBBB

Moze wystapic przypadek przebicia uzwojenia pierwotnego do obudowy (malo prawdopodobne) ale wtedy zadziala podlaczenei obudowy do PE. W ogóle ten PE w trafie jakis taki mało sensowny :)

Co do kopania to jakis pseudoelektryk podlaczyl bolec uziemiajacy w kuchni starego mieszkania kobiety na potencjal fazy. Zanim sie zorientowalem po roku jak mnie kopalo ze zmywarka i lodówka ma na obudowie faze to rok to trwalo. Kiedys mi zmywarka wylala i scieralem wode. Na mokrym sie dotknalem zmywarki i zlewu ;-)))) Mimo tego zanim wpadlem na to ze bolec jest na fazie to podejzewalem przebicie na któryms ze sporzetów. Dopiero jak sie z tym przespalem to mnie oswiecilo i sprawdzilem bolec ;-))))

K

FFF

czy rdzeń transformatora może stracić właściwości magnetyczne?

Po długim nieużywaniu trafa ,podłączyłem go do sieci poprzez opóżnione załącznie wywala korki,

moc trafa to 800watt uzwojenie pierwotne 1,5ohma

Czy rdzeń trafa może stracić właściwości magnetyczne? W czym rzecz po dłuższym nieużywaniu trafa wywala bezpieczniki po włączeniu,moc trafa to 650W załączane poprzez układ miękkiego startu

Uzwojenie pierwotne na mierniku pokazuje 1,5 ohm

Nie traci właściwości magnetycznych.

Chyba, że źle zbudowany z kształtek EI i "odeszły" od siebie "połówki"... Ale to jakaś paranoja by była...

Natomiast może być zwarcie między zwojami. Rezystancja praktycznie bez zmian, natomiast pobór prądu w zależności od "jakości" zwarcia może być bardzo duży.

No i sam układ autostartu może nie działa...

Nie wiemy jakie jest napięcie wtórne. Zakładając, że niskie to przy mocy 650W rezystancja 1.5R zwarciem raczej nie jest.

Może po prostu trzeba sprawdzić bezpieczniki?

Trafo 650W przy rozruchu bierze sporo prądu...

Ja bym na siłę go włączył i obserwował. Nawet jeśli jest zwarcie to kilka sek go przecież nie uszkodzi, a będziesz wiedział czy jest coś na rzeczy.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Zwarcie jednego, czy kilku zwojów w stosunku do kilkuset dla uzwojenia pierwotnego to żadna zmiana rezystancji.

Dla dużych traf jest jak napisał Sybic niewielka.

A to moje trafo 350 VA w wykonaniu z pogrubionym drutem. Jak widać drut jest 2,0mm a trafo wcale nie musi mieć "krzywego" uzwojenia. Czy ktoś mierzył średnicę drutu w transformatorach audio od p. Lachowskiego w których ma być pogrubione uzwojenie wtórne? Co to znaczy "pogrubione"? Korespondowałem z tym panem w sprawie wykonania trafa, ale okazało się niemożliwe do wykonania w/g mojej specyfikacji. Chciałem właśnie drutem 2.0 mm. Według obliczeń gęstosci prądu w uzwojeniu (2-2,5 A/mm2) drut o średnicy 2,0 mm powinien byc dla prądu 6,28 - 7,85A. Czy jakiś posiadacz transformatora audio od p. Lachowskiego mógłby na forum podać dane trafa: moc, napięcie i srednicę drutu uzwojenie wtórnego? Czy ktokolwiek rozbierał takie trafo audio i sprawdził impregnację uzwojenia, ekran ? Jestem bardzo ciekawy. Załaczam zdjęcia mojego trafa za 100.00zł

Ukryta Zawartość

post-8766-0-00218600-1383245865_thumb.jpg

post-8766-0-67470700-1383245874_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem trafo od toroidy.pl, i miało zwarcie na pierwotnym, wymienili bez problemów na własny koszt wysyłki w obie mańki.

Tylko pytanie, dlaczego takie coś wysyłają, nie ma kontroli produktów?

W sumie to 5 traf już od nich kupiłem, z czego jedno felerne.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

...ale okazało się niemożliwe do wykonania w/g mojej specyfikacji. Chciałem właśnie drutem 2.0 mm.

a co jest złego w nawinięciu podwójnym drutem o średnicy 1.4 mm?

Bo z podwójnego uzwojenia są same korzyści. Trafo ma mniejsze rozmiary, bo drut łatwiej nawinąć. Rezystancja wewnętrzna też z deka mniejsza.

Ja kupiłem 3 trafa od Lachowskiego i muszę powiedzieć, że są niezłe.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Też kupowałem i kupuję ale tylko w wersji audio, bo ze zwykłymi różnie to bywało.

Przeważnie są gorszej jakości, tzn lubiły pomrukiwać itp, dla czego? A nie powinny.

Jest rzesza osób którzy nie mieli ze zwykłymi problemów, ja do nich nie należę.

Jest w ogóle jakaś alternatywa dla traf Lachowskiego? Pytam bardziej z ciekawości niż potrzeby.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Jest w ogóle jakaś alternatywa dla traf Lachowskiego? Pytam bardziej z ciekawości niż potrzeby.

Jeśli chodzi o zwykłe toroidalne to polecam http://www.breve.pl/PL/katalog/transformatory-toroidalne/tts-p123.html

a co jest złego w nawinięciu podwójnym drutem o średnicy 1.4 mm?

Bo z podwójnego uzwojenia są same korzyści. Trafo ma mniejsze rozmiary, bo drut łatwiej nawinąć. Rezystancja wewnętrzna też z deka mniejsza.

Ale takie 2 druty 1,4mm to POŁOWA (1,5mm2)powierzchni poprzecznej drutu 2mm. Rozumiem, że to Twoje trafo ma takie uzwojenie. A jaka moc?

Ale takie 2 druty 1,4mm to POŁOWA (1,5mm2)powierzchni poprzecznej drutu 2mm.

2 druty o średnicy 1.4-1,45 mm to tyle co powierzchnia pojedynczego drutu o średnicy 2 mm.

2 druty nawinąć łatwo, zaś jeden gruby już trudniej. Trafo będzie "spuchnięte". Pewnie dlatego mało kto podejmuje się takiego zlecenia.

Nie pytaj o moc, a o prąd. Takie dwa druty pociągną do 13A

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.