Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty i czysty wzmacniacz małej mocy, P2.3W2R

MarcFos751

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój projekt wzmacniacza, możliwe przyda się dla lubiących

majsterkować i poszukiwać nowej jakości. Wzm.mikrofonowy

podałem dla lubiących słuchać w domu odgłosów natury lub

dodatkowo mają ambicję na domofon o podobnym przeznaczeniu.

Audio filtr AFE jest za pracochłonny, ale dzięki niemu całym

przedwzmacniaczem można kierować wejście komputera dla

zapisu wysokiej jakości dźwięków, podałem też sposób pominięcia

tego filtru. Małe głośniki można zastosować od IPODów, które mają

rezystancję Rg=4R i w liczbie dwie sztuki na rezystancję Ro=2R.

Tranzystory mocy są dobre dla prądu Ic=10A lub więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest to mój projekt wzmacniacza, możliwe przyda się dla lubiących

majsterkować i poszukiwać nowej jakości. Wzm.mikrofonowy

podałem dla lubiących słuchać w domu odgłosów natury lub

dodatkowo mają ambicję na domofon o podobnym przeznaczeniu.

Audio filtr AFE jest za pracochłonny, ale dzięki niemu całym

przedwzmacniaczem można kierować wejście komputera dla

zapisu wysokiej jakości dźwięków, podałem też sposób pominięcia

tego filtru. Małe głośniki można zastosować od IPODów, które mają

rezystancję Rg=4R i w liczbie dwie sztuki na rezystancję Ro=2R.

Tranzystory mocy są dobre dla prądu Ic=10A lub więcej.

Od jakiegoś czasu obserwuję Twoją działalność na forum. Czemu ona ma służyć bo do tej pory nie łapię. Zamieszczasz schematy i teoretyczne wywody stosując dziwną manierę używania np BC 211 i BC 213 czyli szumofonów z czasów PRL w stopniach wejściowych czyli tam gdzie je najbardziej słychać, zdaje się ,że BC 107 też gdzieś widziałem. Masz jakieś uzasadnienie żeby takie stosować? Gdzie są realizacje Twoich pomysłów? Może jakieś zdjęcia? Same schematy - to trochę mało.

Polskie tranzystory były i są nowoczesne i lepszych w USA nie mieli i nie mają, a tr.polskiej produkcji można było sobie na kilogramy lub dziesiątki kilogramów zakupić.

Nawet tr.BC313 o dużym wzmocnieniu może pracować przy malutkich prądach w stopniach wejściowych i mniej nisko szumnych tranzystorów nie ma. Forum DIY jest głównie aby sobie z schematów rzeczy robić a moje schematy ja robię na żywo i od razu zamieszczam na forum. Robię to ponieważ nikt poważnie traktuje sterowanie się tranzystorów i jeśli dokładniejsza technika będzie stosowana to myślę właśnie dzięki tym prostym schematom się tak stanie. Fajnie piszą, to właśnie punkty szerokopasmowe wybrałem dla tr.BC313 i BC211 i bez ekranów szumy powstają i tym bardziej dla otwartego wejścia, te szumy to jakość sterowania się tranzystorów i jakoś mylnie przyczyniłem się do złej opinii co do szumów polskich tranzystorów. Nic lepiej nie można zrobić a mała moc czasem wystarcza aby coś takie polubić. Pomyłki zauważyłem w wtórniku emiterowym i poprawiam się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od jakiegoś czasu obserwuję Twoją działalność na forum. Czemu ona ma służyć bo do tej pory nie łapię. Zamieszczasz schematy i teoretyczne wywody stosując dziwną manierę używania np BC 211 i BC 213 czyli szumofonów z czasów PRL w stopniach wejściowych czyli tam gdzie je najbardziej słychać, zdaje się ,że BC 107 też gdzieś widziałem. Masz jakieś uzasadnienie żeby takie stosować? Gdzie są realizacje Twoich pomysłów? Może jakieś zdjęcia? Same schematy - to trochę mało.

daj spokoj...

Nie odstraszajcie młodych konstruktorów, bo audio tranzystory są do siebie bardzo podobne, a polskie były najszybsze i liniowe i w ogóle można na nich coś dobrego robić. Te wszystkie wcześniejsze schematy i te fabryczne to był skromny audio biznes a te moje schematy zawierają znacznie więcej rezystorów i w środkach do produkcji nie są skromne. Drogiej produkcji rzeczy kosztowały dawniej trzy miesiące pracy i miały nazwę Hi Fi i były produkowane na zamówienie a nie seryjnie fabrycznie a co znaczy? dokładna selekcja tranzystorów, do wyliczonych układów i dodatkowo do tego regulacje. Można powiedzieć każda prawdziwa Hi Fi rzecz jest dokładniej robiona i dopiero wtedy dobry i najlepszy schemat ma sens i z tego powodu ludzie wolą zapłacić za sprawdzoną i dobrą rzecz a nie ją samemu robić, ale mile jest takich rzeczy robionych co w ogóle się nadają do słuchania. Zrobić dokładnie dobrą rzecz jest sens jeśli schemat jest prawdą i wtedy celująco wydane są pieniądze. Nie jest dobrze krytycznie pisać i ogólnie nie podając innych możliwości. Daj spokój to można trochę różnie pomyśleć i jedynie może to znaczyć nic lepszego sobie zrobią i to na polskich tranzystorach. Aplikacyjnie to też jakieś bzdurki nie rozumiem tak płytkiego stwierdzenia. Podałem schemat układu porównywalnego z wzm.lampowymi.

Nie odstraszajcie młodych konstruktorów, bo audio tranzystory są do siebie bardzo podobne, a polskie były najszybsze i liniowe i w ogóle można na nich coś dobrego robić. Te wszystkie wcześniejsze schematy i te fabryczne to był skromny audio biznes a te moje schematy zawierają znacznie więcej rezystorów i w środkach do produkcji nie są skromne. Drogiej produkcji rzeczy kosztowały dawniej trzy miesiące pracy i miały nazwę Hi Fi i były produkowane na zamówienie a nie seryjnie fabrycznie a co znaczy? dokładna selekcja tranzystorów, do wyliczonych układów i dodatkowo do tego regulacje. Można powiedzieć każda prawdziwa Hi Fi rzecz jest dokładniej robiona i dopiero wtedy dobry i najlepszy schemat ma sens i z tego powodu ludzie wolą zapłacić za sprawdzoną i dobrą rzecz a nie ją samemu robić, ale mile jest takich rzeczy robionych co w ogóle się nadają do słuchania. Zrobić dokładnie dobrą rzecz jest sens jeśli schemat jest prawdą i wtedy celująco wydane są pieniądze. Nie jest dobrze krytycznie pisać i ogólnie nie podając innych możliwości. Daj spokój to można trochę różnie pomyśleć i jedynie może to znaczyć nic lepszego sobie zrobią i to na polskich tranzystorach. Aplikacyjnie to też jakieś bzdurki nie rozumiem tak płytkiego stwierdzenia. Podałem schemat układu porównywalnego z wzm.lampowymi.

O..... to bardzo ciekawe! Co to znaczy schemat układu porównywalnego z wzm. lampowym ? Proszę też o wytłumaczenie czy tranzystory BDP 491 itp. są optymalne jeśli chodzi o zniekształcenia TIM.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Tak dokładny wzmacniacz nie ma sprawności i po to dobrze zasila się tranzystory i ustawia wieloma rezystorami dokładne punkty pracy aby nic lepiej dało się zrobić i to jest logiczne i właśnie dopiero wtedy takie tranzystorowe wzmacniacze można jakością porównywać z wzm.lampowymi. Tranzystory większej mocy mają większy prąd spoczynkowy i tylko to robi większy udział w tworzeniu się zniekształceń TIM, jeśli ta sama rezystancja Reb steruje lub zwiera wejście tr.mocy, po prostu tr.na większy prąd kolektora są bardziej dynamicznie liniowe i tym bardziej jeśli maleje rezystancja obciążenia wzmacniacza poniżej Ro=1R. Tranzystory BDP... są tylko przykładem takich tranzystorów i dobrze aby dobrane miały małą pojemność Cbe=450pF lub podobnie mało. Ten schemat wzmacniacza jest wyciętym sensem jego jakości, w małej mocy P=2.3W i nic prościej i lepiej nie można zaprojektować, można tylko życzyć powodzenia. Podam jeszcze raz rysunek: wybierać, przebierać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ MarcFos751:

To może inaczej: podaj slew rate tego wzmacniacza, wtedy może coś można powiedzieć o TIM.

Przepraszam ale stwierdzenia "Tak dokładny wzmacniacz nie ma sprawności", "Ten schemat wzmacniacza jest wyciętym sensem jego jakości" to zupełny bełkot, jakby ktoś googlowym tłumaczem przekładał ....

Zdanie "Tranzystory większej mocy mają większy prąd spoczynkowy i tylko to robi większy udział w tworzeniu się zniekształceń TIM" też brzmi mało zrozumiale/sensownie.

Rozumiem - chcesz pomóc innym, zainspirować, znasz się - to pisz po polsku, używaj kropek, średników, przecinków - żeby inni mieli szansę zrozumieć

pozdr - Krzysiek

Trudno mi Was pozdrowić, bo mam stałe podpięcie kilkadziesiąt lat i połączone z znaczną eksploatacją mojego zdrowia, trochę inny człowiek -taki pech. Ale na gwiazdkę podaję ładniejszy schemat. Tak dla żartu, ktoś by się spytał ile przejadłeś aby nie umrzeć?, tak jak świnia dużo je i leży aby dobrze trawić. Nawet w powtórkach w czasie raz miałem pogrzeb bo zginąłem od amerykańskiego neutronowego granatu podstawionym młodym Azjatą. ps.na forum audiohobby ten temat ubył.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno mi Was pozdrowić, bo mam stałe podpięcie kilkadziesiąt lat i połączone z znaczną eksploatacją mojego zdrowia, trochę inny człowiek -taki pech. Ale na gwiazdkę podaję ładniejszy schemat. Tak dla żartu, ktoś by się spytał ile przejadłeś aby nie umrzeć?, tak jak świnia dużo je i leży aby dobrze trawić. Nawet w powtórkach w czasie raz miałem pogrzeb bo zginąłem od amerykańskiego neutronowego granatu podstawionym młodym Azjatą. ps.na forum audiohobby ten temat ubył.

Czyta się jak tłumaczenia z googla. Nic nie można zrozumieć.

Widocznie tylko młodzi i uczący się ludzie mają czas i chęci aby coś się dokładnie dowiedzieć i nauczyć.

Filtr AFE jest szlachetnym audio filtrem i jego przeznaczenie jest

dobre dla uzdolnionych odtwarzaczy CD, aby go stosować zaraz

po przetworniku D/A i wtedy elementy innego filtru tego

odtwarzacza można wyrzucić do śmiecia. Robi się to po uzdolnieniu

urządzenia i wtedy bezpośrednia jakość po D/A ma wysoką jakość,

ale aby tym odtwarzane sygnały były bardzo podobne do

orginalnych to jednak potrzeba stosować lepszy filtr AFE.

Są to prace specjalne i dla tego firmy tak nie robią, bo profesjonalna

jakość odtwarzacza wystarcza aby takie coś mieć i nie inne i

skończyły by się marzenia o innych i niby nowych modelach. Taki filtr

jest też konieczny aby go stosować dla odtwarzania wzmacniaczami

wysokiej klasy audio sygnałów nie najwyższej jakości , bo inaczej

nie są tłumione harmoniczne a sygnał jest wiernie odtwarzany

jaki jest. Wybrane mną szeroko pasmowe punkty pracy kl.A

wymagają aby zastosować taki filtr AFE, bo obwiednia sygnału

za wiernie jest odtwarzana. Co to daje -popularna i najwyższa jakość

wzmacnianego sygnału audio jest równocześnie ładna.

Filtr AFE jest szlachetnym audio filtrem i jego przeznaczenie jest

dobre dla uzdolnionych odtwarzaczy CD,

Pisarz tych postów jest również "szlachetnie uzdolniony". Prawdopodobnie po studiach u prof. Bralczyka a pracę dyplomową pisał pod tytułem "Po co rozumieć co się piszę, skoro można tylko pisać " - pozdrawiam - naprawdę poprawiłem sobie i tak dobry świąteczny nastrój.

Zgodnie z tym wątkiem - biutiful tink

Nie mogłem się powstrzymać...

Ten gość jest chyba z innej galaktyki albo ze Stalowej Woli jak deklaruje na DIYaudio.pl...

Zobaczcie zresztą sami -nick marek157-tam też była niezła jazda!

Wesołych-Wszystkim Normalnym...i tym innym zresztą też.

He He Freedi - chyba ten sam gościu produkował się na audiohobby.pl, nick "cin157", ze Stalowej Woli ;)

rzeczywiście bełkot nieziemski, tym razem o zasilaczu - warto poczytać:

Ukryta Zawartość

miedzy innym "nasłuchiwanie kosmosu sygnałami audio" więc coś z tą inną galaktyką jest na rzeczy :))

tylko ni cholery nie qmkam - po co on to zamieszcza ???

pozdrawiam świątecznie -

Krzysiek

Ukryta Zawartość

He He Freedi - chyba ten sam gościu produkował się na audiohobby.pl, nick "cin157", ze Stalowej Woli ;)

rzeczywiście bełkot nieziemski, tym razem o zasilaczu - warto poczytać:

Ukryta Zawartość

miedzy innym "nasłuchiwanie kosmosu sygnałami audio" więc coś z tą inną galaktyką jest na rzeczy :))

tylko ni cholery nie qmkam - po co on to zamieszcza ???

pozdrawiam świątecznie -

Krzysiek

Wow. Niezła jazda.

Jestem na 100% pewny że to tłumaczenie z googla.

A tak swoją drogą to mam trochę wyrzuty sumienia. W końcu to nie wina MarcFos751. Pewnie jakby potrafił pisać tak żeby go można było zrozumieć to by tak pisał.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.