Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Rotel RA-1520 + RCD-06 SE?

jantor

Rekomendowane odpowiedzi

a dealer nie powiedział wam że B&W ???

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Napiszcie, Koledzy jaki macie mniej więcej zakładany budżet na głośniki, jakiej słuchacie muzyki, etc. Łatwiej będzie doradzać.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Z ciszy, która panuje w tym temacie wnioskuję, że tylko my dwaj zdecydowaliśmy się na tak "karkołomne" zestawienie elektroniki;)

ze swojego zestawu jestem bardzo zadowolony, w ciemno nie wybierałem odsłuchiwałem Creek Evo, Cambridge 740 A, Denona PMA 1510, Nada 355, Vincenta sv 129, Marantza 7004, i żaden nie dorównuje, Rotelowi RA 1520, dużym plusem tego zestawu jest możliwość dobrego odsłuchu starych źle nagranych płyt, brzmią dobrze.

to jest nowy dość zestaw, więc może nikt na tym forum jeszcze go nie ma.

ja myślę tak max do 4500 za parę słucham rocka raczej lekkiego, jazzu, bluesa, popu, preferencje od kolumn to muzykalność, dobry bas i wyraźna, lecz nie męcząca góra, średnica oczywiście też musi być dobra.

Pomieszczenie ok 20m2 moze później być większe, i w grę wchodzą tylko podłogówki.

Jak z B&W to pasowało by posłuchać na cm-kach. Jeżeli nie ma być ostrej góry, a Rotele nowe mają to do siebie że grają dosyć "wyraźnie". W połączeniu z B&W np 685 jest moim zdaniem za ostro. Szukaj kolumn z tekstylną kopułką. Może Pro-ac. dystrybutor Rotela ma chyba jakieś na promo w Twoim budżecie. Żeby nie było reklamy to może coś z Heco. Celował bym w serię Celan lub wyżej. Magnat Quantum jeszcze. Z tych 2 ostatnich to będziesz miał bas schodzący bardzo nisko, co w połączeniu z rotelem daje "mocne" odczucia. Ja to kocham. popytaj jeszcze w klubach i nie muszę pisać żeby w ciemno nie brać. Tylko odsłuch.

pozdrawiam.

Napiszcie, Koledzy jaki macie mniej więcej zakładany budżet na głośniki, jakiej słuchacie muzyki, etc. Łatwiej będzie doradzać.

Budżet - do 4000 zł.

Muzyka - rock i klasyka (raczej kameralne składy).

Mogą być kolumny podstawkowe (mam już standy) jak i wolnostojące.

Głośniki raczej do cichego słuchania z uwagi na sąsiadów.

A do 25m to odradzał bym monitory. Z tego co słyszałem na własne ucho to nie ma szans żeby monitor zszedł tak nisko jak 2 kolumny w/w.

Jak chcesz uważać na sąsiadów to może faktycznie monitory. Ale zapomnij o najniższych rejestrach które są zmorą dla sąsiadów. Natomiast jest artykuł gdzie renomowane nazwisko w świecie audio głosi że właśnie monitory trzeba "rozkręcić" żeby uzyskać taką samą dynamikę co kolumna wolnostojąca grająca ciszej.

ja bym brał wolnostojące. Mam prawie co dzień do czynienia z Rotelem 1062 i cd1072 + Proac chyba 120. Praktycznie tak samo grająca elektronika jak u Ciebie I jest naprawdę zacnie. U mnie gra starszy Rotel 935 z Heco Metas 500. Można zauważyć że oba zestawy mają wysokie przetworniki tekstylne. Grają w 18 i 20m2. No i Rotel + Rock to jest to.

Może Xaviany Gran Colona są za ok 4k pln. niebawem będę mógł ich posłuchać. Wysoki ton na sanspeak-u ma lepiej promieniować niż u mnie. Natomiast nie wieże żeby zeszły tak nisko jak Heco lub Magnat. No ale nie samym basem człowiek żyje.

A do 25m to odradzał bym monitory. Z tego co słyszałem na własne ucho to nie ma szans żeby monitor zszedł tak nisko jak 2 kolumny w/w.

Jak chcesz uważać na sąsiadów to może faktycznie monitory. Ale zapomnij o najniższych rejestrach które są zmorą dla sąsiadów. Natomiast jest artykuł gdzie renomowane nazwisko w świecie audio głosi że właśnie monitory trzeba "rozkręcić" żeby uzyskać taką samą dynamikę co kolumna wolnostojąca grająca ciszej.

ja bym brał wolnostojące. Mam prawie co dzień do czynienia z Rotelem 1062 i cd1072 + Proac chyba 120. Praktycznie tak samo grająca elektronika jak u Ciebie I jest naprawdę zacnie. U mnie gra starszy Rotel 935 z Heco Metas 500. Można zauważyć że oba zestawy mają wysokie przetworniki tekstylne. Grają w 18 i 20m2. No i Rotel + Rock to jest to.

Może Xaviany Gran Colona są za ok 4k pln. niebawem będę mógł ich posłuchać. Wysoki ton na sanspeak-u ma lepiej promieniować niż u mnie. Natomiast nie wieże żeby zeszły tak nisko jak Heco lub Magnat. No ale nie samym basem człowiek żyje.

Dzięki za wartościowe porady.

A jak by się zgrywały z tą elektroniką monitory Dynaudio np. DM 2/7 lub 2/8?

Zainteresowałbym się np. KEF iQ70, oczywiście Monitor Audio, Xavian, Epos M15.2, Amstaff Mini, etc...

U mnie z Rotelem świetnie sprawdzają się Usher S-520. Mam następujący zestaw Rotela: przedwzmacniacz RC-03, dwie końcowki mocy RB-03 oraz odtwarzacz RCD-06. Bardzo dobrze ten zestaw grał z Vienna Acoustics Mozart Grand, Haydn Grand, bardzo przyjemnie z Koda K-2000B. Jakoś średnio z B&W 683 - dla mnie za ostro, za dobitnie, męcząco. Podłączałem także JPW 1010i - dużo basu i dźwięk wręcz wylewał się z pomieszczenia.

Trzeba próbować, słuchać i zastosować metodę kolejnych przybliżeń :)

Koledzy, ten Wasz zestaw Rotela to jest świetna kompozycja. Naprawdę warto dobrać spokojnie i bez pośpiechu dobre głośniki. Ten sprzęt zasługuje na nie.

Zainteresowałbym się np. KEF iQ70, oczywiście Monitor Audio, Xavian, Epos M15.2, Amstaff Mini, etc...

U mnie z Rotelem świetnie sprawdzają się Usher S-520. Mam następujący zestaw Rotela: przedwzmacniacz RC-03, dwie końcowki mocy RB-03 oraz odtwarzacz RCD-06. Bardzo dobrze ten zestaw grał z Vienna Acoustics Mozart Grand, Haydn Grand, bardzo przyjemnie z Koda K-2000B. Jakoś średnio z B&W 683 - dla mnie za ostro, za dobitnie, męcząco. Podłączałem także JPW 1010i - dużo basu i dźwięk wręcz wylewał się z pomieszczenia.

Trzeba próbować, słuchać i zastosować metodę kolejnych przybliżeń :)

Koledzy, ten Wasz zestaw Rotela to jest świetna kompozycja. Naprawdę warto dobrać spokojnie i bez pośpiechu dobre głośniki. Ten sprzęt zasługuje na nie.

Sugerujesz, że mam pozostać przy posiadanych aktualnie B&W 685 (nie pisałem wcześniej, że je posiadam) do czasu aż będzie mnie stać na kolumny co najmniej 3x droższe?

No przecież Kolega określił budżet na głośniki do 4000zł. Ciekawe co Koledze "nie pasuje" w B&W 685? Wiele osób je chwali.

Moim zdaniem, warto raz a dobrze zainwestować w bezwzględnie lepsze kolumny niż sam system CD+wzmacniacz. To zawsze opłaca się pod względem dźwięku. Głośniki są jak instrument muzyczny, a ten im lepszy tym muzyka lepiej, dojrzalej gra. W zakładanej kwocie przez Kolegę mieści się np. Vienna Acoustics Haydn Grand - warto posłuchać! Ewentualnie czasami można znaleźć w oscylującej wokoło 4000zł VA Bach.

Tak Dynki to jest to. Tylko drogo się cenią. Z Violeta propozycji Kefy bym odpuścił i Monitor audio . Po ostatnich odsłuchach sa konstrukcje lepsze. Xaviana moze wyprzedzić Dynaudio szczególnie z Rotelem. reszty propozycji nie znam...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.