Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy... oraz inne akcesoria

johnnybravo20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moja przygoda z muzyką trwa juz dość długo, ale dopiero w tym roku

Mikołaj przyniósł mi gramofon

Reloop rp1000 ze standardową wkładką AT 3600

Wzmacniacz, to lampowy miusic Angel XD800 który niestety nie ma odpowiednio zaopatrzonego wejscia pod gramofon

i tu moje pytanie

-jaki polecilibyście wzmacniacz słuchawkowy (do 500zł)

na rynku sporo projectów nadów i CA, jest też Miusical Fidelity za 475 zł

-standardowa wkładka jest też tymczasowa, ale raczej będę się upierał przy MM - niższe ceny

Z wkładek myślałem o Audio Technicach lub np Grado black

Na pewno macie wieksze doświadczenie w kwesti analogu zatem prosze o rozsadne porady

Witam

Moja przygoda z muzyką trwa juz dość długo, ale dopiero w tym roku

Mikołaj przyniósł mi gramofon

Reloop rp1000 ze standardową wkładką AT 3600

Wzmacniacz, to lampowy miusic Angel XD800 który niestety nie ma odpowiednio zaopatrzonego wejscia pod gramofon

i tu moje pytanie

-jaki polecilibyście wzmacniacz słuchawkowy (do 500zł)

na rynku sporo projectów nadów i CA, jest też Miusical Fidelity za 475 zł

-standardowa wkładka jest też tymczasowa, ale raczej będę się upierał przy MM - niższe ceny

Z wkładek myślałem o Audio Technicach lub np Grado black

Na pewno macie wieksze doświadczenie w kwesti analogu zatem prosze o rozsadne porady

Po co Ci wzmacniacz słuchawkowy ? przecież i tak one nie mają gniazda phono

audiokarma.org

Z własnego doświadczenia ( bo wiedza fachowa na poziomie początkującym ) moge polecic Cambridge Azur 540P. Sam ma Reloop'a 1000 z wkładka AT-95 i z tym preampem chodzi to całkiem nieźle. Do 5 stów to mozna nawet wziąc wyższy model CA 640P , wystarczy to tego Reloopa z nawiązką ( do wkładek MM i MC )

robiz

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Do 5 stów to mozna nawet wziąc wyższy model CA 640P , wystarczy to tego Reloopa z nawiązką ( do wkładek MM i MC )

Nie przesadzajmy z tymi wkładkami MC i 640P. Do wkładek MM wystarczy.

witam !

Korzystając z okazji [z góry przepraszam johnnybravo20] podobne pytanko:polecacie jakiś phono preamp z regulacją "volume" mój budżet to 600pln.

pozdrawiam

MUSIC NON STOP

Nie przesadzajmy z tymi wkładkami MC i 640P. Do wkładek MM wystarczy.

twierdze tylko , że ten pre ma mozliwośc obsługi wkładek MC, a to jak z nimi gra to zupełnie inna sprawa...

dzieki za odpowiedzi

a co z NADem ? podobno dobry? no i jeszcze projecty

Bo vivanco i monacor to wiem ze musze odpuścić

A ja po raz kolejny odsyłam do wuja google,może znajdziesz jakieś opinie na stronie vinyl engine;tutaj link do youtube,filmik o NAD PP-2 oraz PP-3:

Ktoś na tym forum "strasznie objechał" połączenie Nad i Grado Black [ja właśnie na takim gram] - mi wystarcza,choć nie wiem jak to będzie grało z Twoim lampowcem.

Również sam Nad oberwał na tym forum,wejdz na "zachodnie" fora robi się całkiem miło...

Najlepszym rozwiązaniem jakie przychodzi mi do głowy to wypożyczenie z jakiegoś salonu kilku preampów lub od znajomych audiomaniaków i przesłuchanie w domu na spokojnie.

pozdrawiam i życzę powodzenia.

MUSIC NON STOP

witam !

Korzystając z okazji [z góry przepraszam johnnybravo20] podobne pytanko:polecacie jakiś phono preamp z regulacją "volume" mój budżet to 600pln.

pozdrawiam

Forumowy VSPS wg Ahaji lub NUDA Phono.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

nuda phono... moze i dobry, ale kto mi to sprzeda złożone...

znalazłem w high fidelity test ca 640 wypadł fajnie, ja nie potrzebuje korekcji dla wkladek mc wiec moze ca540 o ile sekcja ta jest taka sama jak w 640

nuda phono... moze i dobry, ale kto mi to sprzeda złożone...

znalazłem w high fidelity test ca 640 wypadł fajnie, ja nie potrzebuje korekcji dla wkladek mc wiec moze ca540 o ile sekcja ta jest taka sama jak w 640

Typowe oszczędne podejście nie żałuj tych kilku groszy więcej i kup CA640P i nie chodzi tutaj o wkładki MC. CA640P jest niestety absolutnym minimum. Ten zaczyna jakoś grać te tańsze tylko są.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

ok CA 640

pomyslalem o 540 gdyz:

- 640 ma osobna sekcje na mc i mm wiec jak znam zycie 540 ma sekcje mm zywcem przeniesiona z 640

wkładek mc i tak nie bede uzywal - po prostu ceny sa kosmiczne jak dla mnie

Co jeszcze powinienem nabyc na początku?

Coś do mycia płyt na mokro. Przynajmniej Knosti. Tylko wylej od razu ten ich płyn i zrób go sam wg receptury forumowej.

Jak Knosti [lub jakakolwiek inna myjka] to po umyciu płyt wyrzuć starą folię i wsadz do nowej antystatycznej folii.Ja polecam Nagaoka Record Sleeves.

Przejrzyj forum--->analog ,tematów było całkiem sporo.

Coś do czyszczenia igły;może być płyn lub specjalna szczoteczka.

Pozomniczka też sie przyda - nie kupuj orofona czy project'a szkoda kasy !!! wejdz na allegro i kup za 5 pln.

pozdrawiam

MUSIC NON STOP

>>>johnnybravo20,

"...pomyslalem o 540 gdyz:

- 640 ma osobna sekcje na mc i mm wiec jak znam zycie 540 ma sekcje mm zywcem przeniesiona z 640

wkładek mc i tak nie bede uzywal - po prostu ceny sa kosmiczne jak dla mnie..."

I tu się mylisz, bo 540P to nie jest 640P bez sekcji MC. Proponuję pożyczyć oba za kaucją w sklepie i posłuchać jeden po drugim. 540P daje brzmienie przesadnie uspokojone i nieprzejrzyste w górnych rejestrach. Jest w nim sporo bałaganu i "niedopowiedzianych" dźwięków, wskutek czego wyobraźnia musi mocno pracować. Z 640P masz podane wszystko w sposób bardziej uporządkowany, brzmienie jest czytelne i otwarte, a dźwięk bardziej liniowy. To tyle w skrócie.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.