Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

Niby jest do sprowadzenia w Serpencie, ale długi czas oczekiwanie.
Winyle są dostępne.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

10 godzin temu, soundchaser napisał:

neo-progowy zespół Now

Jeszcze taka ciekawostka - tę płytę "Spheres" przyniósł mi kiedyś na giełdę w warszawskich Hybrydach Tomasz Beksiński i w ten sposób poznałem tę grupę, jak zresztą kilka innych progresywnych niszowych kapel...dzięki ŚP Tomkowi.

10 godzin temu, xniwax napisał:

Niby jest do sprowadzenia w Serpencie, ale długi czas oczekiwanie.
Winyle są dostępne.

Dzięki wielkie za polecenie tego sklepu. Nie znałem go, mimo że w ulubionych mam ok. 15. Widać dużo pozycji dość unikatowych. Dla oceny w zasadzie wystarczyło mi to wskazanie plus 2, 3 tytuły, które sam wprowadziłem i już wiem co to jest. Możesz polecić jeszcze jakieś inne, dobre w Twojej ocenie? Wśród znanych mi i wyróżniających się nierzadko pod względem dostępności danych, trudniej osiągalnych pozycji, są na pewno Fan, DVDMax, Independent Music Market, Endisc i oczywiście RockSerwis Kosińskiego. Ostatnio szukałem 2 tytułów Lee Abrahama i jest olbrzymi problem ze zdobyciem jakichkolwiek jego płyt. Jedynie na RockSerwis mamy kilka albumów, w tym jeden który planuję zakupić, ale okres oczekiwania do 2 miesięcy. Pzdr.

Ciężko jest w Polsce, trzeba poza Polską, ale dawno, dawno tego nie robiłem.

9 minut temu, xniwax napisał:

Ciężko jest w Polsce, trzeba poza Polską, ale dawno, dawno tego nie robiłem.

Racja, czasem też na Amazonie można coś trafić.

Dostać płyty Colina Edwina, Ex-Wise Heads czy Stephena Thelena to jest u nas spora sztuka.
Kiedyś były w RS, ale się zmyły.

5 godzin temu, Mark75X napisał:

Dzięki wielkie za polecenie tego sklepu. Nie znałem go, mimo że w ulubionych mam ok. 15. Widać dużo pozycji dość unikatowych. Dla oceny w zasadzie wystarczyło mi to wskazanie plus 2, 3 tytuły, które sam wprowadziłem i już wiem co to jest. Możesz polecić jeszcze jakieś inne, dobre w Twojej ocenie? Wśród znanych mi i wyróżniających się nierzadko pod względem dostępności danych, trudniej osiągalnych pozycji, są na pewno Fan, DVDMax, Independent Music Market, Endisc i oczywiście RockSerwis Kosińskiego. Ostatnio szukałem 2 tytułów Lee Abrahama i jest olbrzymi problem ze zdobyciem jakichkolwiek jego płyt. Jedynie na RockSerwis mamy kilka albumów, w tym jeden który planuję zakupić, ale okres oczekiwania do 2 miesięcy. Pzdr.

Megadisc - wiele wspaniałych tytułów. 

A tak naprawdę to poprostu eBay...tam jest wszystko. Niejedna wypłatę tam zostawiłem...

,, na szczęście " od 3 lat słucham tylko ze streamingu. I dobrze mi z tym. Oczywiście doskonale rozumiem i szanuje tych, którzy zbierają nośniki..

W dniu 6.08.2024 o 17:03, Adi777 napisał:

Het Pandorra Ensemble

Bardzo fajna muzyka zrobiona prostymi środkami.
Nie znałem tego. Dzięki.

Szkoda, że tego typu kapele nagrały tylko jedną płytę.

8 godzin temu, soundchaser napisał:

Jeszcze taka ciekawostka - tę płytę "Spheres" przyniósł mi kiedyś na giełdę w warszawskich Hybrydach Tomasz Beksiński i w ten sposób poznałem tę grupę, jak zresztą kilka innych progresywnych niszowych kapel...dzięki ŚP Tomkowi.

Ciekawe jakby się odnalazł w dzisiejszych czasach gdyby żył...  Myślę, że koniec końców przekonałby się do komputera ( był ortodoksyjnym wrogiem komputerów! ).Nie musiałby jeździć autokarem do Londynu po płyty..  wygodnie z domu kupowałby dziesiątki I setki plyt przez internet...   

Ciekawe czy docenilby walory i nieograniczone możliwości streamingu...

47 minut temu, soundchaser napisał:

Bardzo fajna muzyka zrobiona prostymi środkami.
Nie znałem tego. Dzięki.

Szkoda, że tego typu kapele nagrały tylko jedną płytę.

Tak, warto poznać. Ano, szkoda.

1 godzinę temu, aryman napisał:

Ciekawe jakby się odnalazł w dzisiejszych czasach

To jednak b. trudno ocenić. To była postać iście nieprzeciętna, o wyjątkowo złożonej strukturze psychicznej, bardzo enigmatyczna, myślę że nawet bardziej niż sfera inspiracji jego ojca. Jego profil osobowościowy śmiało może służyć jako podstawa dla stanowiącej naprawdę spore wyzwanie rozprawy doktorskiej z pogranicza psychologii i psychoanalizy. Pamiętam jak na wykładach z psychologii społecznej facet wyjaśniał kilkrukrotnie różne mechanizmy, posługując się właśnie wybranymi przykładami z jego życiorysu. 

15 minut temu, Mark75X napisał:

To jednak b. trudno ocenić. To była postać iście nieprzeciętna, o wyjątkowo złożonej strukturze psychicznej, bardzo enigmatyczna, myślę że nawet bardziej niż sfera inspiracji jego ojca. Jego profil osobowościowy śmiało może służyć jako podstawa dla stanowiącej naprawdę spore wyzwanie rozprawy doktorskiej z pogranicza psychologii i psychoanalizy. Pamiętam jak na wykładach z psychologii społecznej facet wyjaśniał kilkrukrotnie różne mechanizmy, posługując się właśnie wybranymi przykładami z jego życiorysu. 

No to wszystko prawda i dlatego, że był tak skomplikowany już go nie ma...

A szkoda bo mógł jeszcze tyle pięknych rzeczy zrobić...

2 godziny temu, aryman napisał:

Ciekawe jakby się odnalazł w dzisiejszych czasach gdyby żył...

Nie sądzę aby się odnalazł;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

najlepsze grupy holenderskie były z epoki.

Przewodnik po progresywnej Holandii
Earth & Fire za głębokiej komuny dali koncert w polskiej TV b5847af78041bff8021defa15c4fcdca.jpg

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

5 minut temu, xniwax napisał:

Nie sądzę aby się odnalazł;

Ukryta Zawartość

Czytałem to wszystko wtedy na bieżąco z ówczesnego,, Tylko Rocka".

Dziś jednak pomyślałem, że jednak fajnie w tym całym bałaganie by się odnalazł....🙂

Ukryta Zawartość

28 minut temu, aryman napisał:

dlatego, że był tak skomplikowany już go nie ma...

Tak akurat było w jego przypadku. Był "skomplikowany", ale równolegle o skłonnościach autodestrukcyjnych. Na szczęście nie wszyscy tacy są.

Fonderia
Odkurzyłem sobie debiut tego włoskiego zespołu z 2002 r. (wznowienie z 2004 r.).
Zespól powstał w 1994 r. i długo pracował nad swoim docelowym materiałem tworząc muzykę do spektakli teatralnych, filmów TV etc.
Muzyka nie jest łatwa do zaszufladkowania, instrumentalny miks wszystkiego co związane z jazz rockiem, art rockiem, muzyką etniczną, improwizacją.
Nagrali chyba cztery duże płyty studyjne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może kogoś zainteresuje , że fish wydał ostatnio dwa pierwsze solowe, kanoniczne już albumy w nowych wersjach z nowymi mixami.

Vigil i internal:

Ukryta Zawartość

A jak ktoś ma trochę luźniejszej kasy i chce zrobić sobie urlop już w kwietniu 2025 to jest fajna opcja na Karaibach🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A propos fisha jeszcze to ostatnio powrzucał trochę płyt koncertowych na Spotify i tiadal. To tzw ,, oficjalne bootlegi " , które na fizycznych nośnikach od dawna są wyprzedane. Dzięki streamingowi można posłuchać nagrań z początkowego okresu solowego Ryby czyli trasy z lat 1990 - 1991. 🙂

A bit of good news. Awaiting impatiently.

Ukryta Zawartość

Zakładam, że płyta będzie co najmniej dobra, a więc że zasłuży na wzmiankę w tym wątku. Jak dotąd nie wydał ani jednej, której nie mógłbym przynajmniej w ten sposób nazwać. Każdą oceniam jako b. dobrą lub rewelacyjną.

Ukryta Zawartość

79-letni Jon Anderson wydał nową płytę - True - nagraną z The Band Geeks.
Na pewno bardziej rockowa, yesowa płyta niż poprzedni album 1000 Hands: Chapter One.
Ja póki co nie mam jeszcze wyrobionego zdania, ale zawsze mam sentyment do jego głosu.

Jon Anderson:
 „Będziecie się nim cieszyć. Nazywa się True. Mieliśmy razem świetną trasę; a potem kilka miesięcy później zasugerowałem, żebyśmy nagrali płytę, na którą wszyscy czekają, a której Yes jeszcze nie nagrali. I to właśnie zrobiliśmy. Stworzyliśmy album, który Yes nagrałby, gdyby byli razem”.

NO cóż, a co innego miałby powiedzieć 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogul Thrash - Mogul Thrash (1971)

Ukryta Zawartość

Jednopłytowiec, który miał szansę podbić świat i odnieść sukces, a jednak zakończył działalność tylko na tej płycie.
Muzyka jest niezwykle ciekawa i posiada ogromny potencjał. Niestety splot kilku nieszczęśliwych okoliczności nie pozwolił grupie przetrwać i przestała istnieć.
Całą historię nie tylko tej płyty ale też genezę powstania zespołu opisuje świetny artykuł w 31 numerze kwartalnika Lizard z 2018 roku. Polecam przeczytać.

Zespół powołał do życia James Litherland - gitarzysta, który zaistniał wcześniej w innej supergrupie Colosseum. Skład zespołu był naprawdę świetny:

- James Litherland / guitar, vocals
- Malcolm Duncan / tenor saxophone
- Michael Rosen / trumpet, Mellophone, guitar
- Roger Ball / alto, baritone & soprano saxes, brass arrangements
- John Wetton / bass, guitar, vocals
- Bill Harrisson / drums
With:
- Brian Auger / piano (5), producer

6 minut temu, xniwax napisał:

79-letni Jon Anderson wydał nową płytę - True - nagraną z The Band Geeks.
Na pewno bardziej rockowa, yesowa płyta niż poprzedni album 1000 Hands: Chapter One.
Ja póki co nie mam jeszcze wyrobionego zdania, ale zawsze mam sentyment do jego głosu.

Ja już mam. Niestety negatywnie odbieram. Nigdy nie lubiłem solowych płyt Andersona. Nawet sławna Olias of Sunhillow muzycznie była dla mnie zbyt nudna i zbyt "uduchowiona". Zresztą on często niepotrzebnie skażał muzykę tematyką religijną. Jedyna, którą toleruję to Animation.

Co innego Tales from Topographic Oceans - też tematyka religijna, a jednak arcydzieło.

Ukryta Zawartość

A mnie ostatnio ,, nagrało " na Fisha. Przypominam sobie dużo jego solowych  nagrań i odkurzam zapomniane płyty koncertowe.

Nigdy nie miałem w swoich zbiorach płyty live z Poznania z 1999.  No to sobie kupilem 🙂.To nagranie o tyle ważne,  że byłem na tym koncercie. No i na tej strasie grał chyba jednak najlepszy gitarzysta fisha czyli John Wesley.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aryman

Zamówiłem sobie tę książkę.

Ukryta Zawartość

Jakoś ją przeoczyłem, bo ona ukazała się już kilka lat temu.
Teraz odnalazłem reklamę w jednym z numerów kwartalnika Lizard z 2019 roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zapewne już wiecie ale jeśli nie to moze ktoś się chce dołożyć.

Ukryta Zawartość

ogólnie słabo to widzę niestety.

Ukryta Zawartość

Ja też wspomogę. To świetne pismo, zawierające naprawdę profesjonalne i starannie przygotowane artykuły.

Aż tak słabo? Zrzutka nie poprawi sytuacji. Pismo podzieli los "Przekroju" i innych periodyków. Niech się utrzyma chociaż w internecie.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• Pokaż nowe odpowiedzi