Skocz do zawartości
IGNORED

jak wytłumić muzykę w pokoju i sprawić by w pokoju była dobra akustyka

Kamyk79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Za niecałe dwa lata zmienię swoje miejsce zamieszkania na rzecz domku szeregowego.

Domek będzie domkiem szczytowym, czyli z jednej strony będzie miał sąsiada, a z drugiej nie będzie miał. Pokój będzie miał 20 m2. Zastanawiam się, po której stronie domu zagospodarować sobie pokój, którego nazwę pokojem muzycznym, czyli:

a) albo wybiorę wariant pokoju od strony północnej z dwoma oknami bez balkonu

b) albo wybiorę wariant drugi, od drugiej strony, z jednym oknem i balkonem oraz z drugim oknem

Pokój 19 m2 będzie w kształcie prostokąta, tj. 6,5 m (po tej stronie będą umieszczona okna/balkon) x 3,10 m (ściany boczne).

Dodam, że tylko jedna ściana boczna w pokoju będzie sąsiadowała z domkiem szeregowym sąsiada. Pokój będzie na pierwszym piętrze. Sufit pokoju będzie sąsiadował z poddaszem mojego domku, a podłoga będzie sąsiadowała z salonem najniższej kondygnacji.

Pytania:

1) Jak najlepiej i czym wygłuszyć/wytłumić taki pokój? Czy jest sens wogóle to robić? Czy jest sens wygłuszać tylko jedną ścianę, czyli tę śćianę, która będzie graniczyła ze śćianą sąsiada zamieszkałego z domku obok?

2) Jakie zastosować drzwi i jaki materiał powinien być w nich użyty by nie przepuszczały dźwięku? Czy zastosować podwójne drzwi?

3) Jak sprawić by w takim pokoju, w którym będzie na pewno duże biurko i duża szafa słuchało się dobrze muzyki i nie było dziwnych efektów z falami odbitymi jak i innymi niekorzystnymi efektami, które mogłyby sprawić, że dźwięk nie byłby dźwiękiem wymarzonym?

Dodam, że dom będzie zbudowany z cegły z materiału na literę "s...", który tłumi hałasy. Nie pamiętam dokładnie jaki to materiał, ale stosuje się go od lat w budownictwie. Pewnie ten kto jest audiofilem będzie znał ten materiał.

Dodam, że interesuje mnie wytłumienie takiego pokoju dla zwykłego zjadacza chleba, by był zachowany stosunek jakości do ceny. Nie jestem rozgłośnią radiową ani audiofilem, chodzi mi tylko o to, by w miarę dobrze słuchać muzyki mając na uwadze najnowsze technologie dot. tej tematyki i mieć lepszy komfort słuchania niż to było jakieś 20 lat temu.

4) Czy okna, które będę miał w takim pokoju będą wpływały niekorzystnie na wytłumienie pokoju?

5) Jeśli chodzi o sprzęt audio do słuchania muzyki to będę planował za 1.5 roku kupić amplituner wraz z głośnikami stereo. Mam więc do Was pytanie. Na co powinienem zwrócić uwagę kupując amplituner? Czytałem w faqach odnośnie głośnikow, ale nie znalazłem nic na temat faqów dot. amplitunerów.

Proszę o pomoc.

Dodam, że jeśli chodzi o tę tematykę jestem jeszcze laikiem dlatego proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

K.

Pozwolę sobie to pytanie przenieść do działu Stereo, jest właściwszy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

1) Jak najlepiej i czym wygłuszyć/wytłumić taki pokój?

Adaptacja akustyczna to nie tylko wygłuszanie, czyli pochłanianie. To także odpowiednie rozpraszanie i odbijanie fal akustycznych.

Czy jest sens wogóle to robić?

Tak, jest sens adaptować pomieszczenie odsłuchowe ponieważ kolumny zagrają tak dobrze na ile pozwoli na to pomieszczenie w którym będą grały.

Czy jest sens wygłuszać tylko jedną ścianę, czyli tę śćianę, która będzie graniczyła ze śćianą sąsiada zamieszkałego z domku obok?

Zależy od tego czy chcesz odizolować pokój odsłuchowy od sąsiada, czy też od reszty mieszkania. Zależy to też o wielkości budżetu, użytych materiałów przy budowie mieszkania, izolacyjności akustycznej poszczególnych ścian itd.

2) Jakie zastosować drzwi i jaki materiał powinien być w nich użyty by nie przepuszczały dźwięku? Czy zastosować podwójne drzwi?

Zależy od budżetu, estetyki i oczekiwanej poprawy warunków akustycznych.

3) Jak sprawić by w takim pokoju, w którym będzie na pewno duże biurko i duża szafa słuchało się dobrze muzyki i nie było dziwnych efektów z falami odbitymi jak i innymi niekorzystnymi efektami, które mogłyby sprawić, że dźwięk nie byłby dźwiękiem wymarzonym?

Zatrudnić firmę zajmująca się akustyką, która opracuje projekt adaptacji akustycznej pomieszczenia, zaprojektuje ustroje, uwzględni izolacyjność ściany od sąsiada i jeżeli będzie to konieczne to zwiększy jej izolacyjność, wykona pomiar akustyki, zaprojektuje pułapki basowe, ... i wykona cokolwiek jeszcze będzie potrzebne abyś potem mógł się delektować muzyką.

4) Czy okna, które będę miał w takim pokoju będą wpływały niekorzystnie na wytłumienie pokoju?

Tak, jednak najważniejsza jest nie ilość okien a powierzchnia jaką zajmą. W prawdzie można je zakryć firankami, zasłonami, roletami, kotarami, bądź nawet przestawianymi ustrojami akustycznymi, jednak nie uniknie się faktu iż bas będzie uciekał z pomieszczenia przez okna - dlatego należy to uwzględnić przy projektowaniu adaptacji.

5) Jeśli chodzi o sprzęt audio do słuchania muzyki to będę planował za 1.5 roku kupić amplituner wraz z głośnikami stereo. Mam więc do Was pytanie. Na co powinienem zwrócić uwagę kupując amplituner? Czytałem w faqach odnośnie głośnikow, ale nie znalazłem nic na temat faqów dot. amplitunerów.

Nazwałeś to pomieszczenie "pokojem muzycznym", a szukasz amplitunera - dlaczego? Jeśli ma to być tylko do muzyki to poszukaj wzmacniacza / przedwzmacniacza + końcówki mocy/monobloków.

Możesz określić procentowo ile czasu będziesz słuchał muzyki, a ile oglądał filmy?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Witam,

nie polecam na pokoj odsluchowy pomiesczenia stycznego z domem sasiada. Ja wlasnie skonczylem remont pokoju muzycznego i komfort posiadania mozliwosci glosniejszego posluchania muzyki po 23 jest dla mnie nie do przecenienia. Dodam, ze pokoj muzyczny jest pokojem na scianie szczytowej, za ktora nie ma sasiada. Zastanow sie dobrze, ale dla mnie to rzecz bezcenna. Wczesniej mieszkalem w bloku w wynajmowanym mieszkaniu i zawsze odsluchom wieczorno-nocnym towarzyszyl stres. Dla mnie bylo to jak trauma i nawet teraz lapie sie na tym, ze zastanawiam sie, czy moze aby przpadkiem sasiadka nie slyszy muzyki w nocy.

Jesli nawet wytlumisz sciane dzwieki i tak beda przedostawaly sie do sasiadow, szczegolnie bas, ktory bedzie dla nich b. dokuczliwy. Jesli mozesz, wybierz na pokoj muzyczny inne pomieszczenie.

Co do adaptacji, to na etapie budowy mozna wiele zdzialac. Osobiscie, gdybym sie budowal dalbym dodatkowe wygluszenie w scianach welna mineralna (np. do scianki murowanej dalbym welne i plyty kg; ponadto pomyslalbym o jakiejs nieregularnej fakturze sciany, np. kamienie elewacyjne nie dosc ze wygladaja fajnie, to jeszcze dobrze rozpraszaja dzwiek. Szafa, jesli bedzie to szafa zabudowana na calej scianie moze byc wykorzystana jako ustroj akustyczny, jesli np. bedzie dzielic sie symetrycznie - otwierajac i przymykajac ja moznaby pomyslec o wykorzystaniu jej jako prymitywnych pulapek basowych (zdajac sie na przypadedek oczywiscie). Dobrze byloby tez dodatkowo wytlumic podloge, ale tu trudniej juz, bo trzeba by podnosic jej poziom - latwiej moze byc zastosowac gruba wykladzine z odpowiednim podkladem - dobrze sprawdza sie w charakterze ustroju tlumiacego.

To tak na szybko. Zastrzegam, ze nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i zapewne zaraz pojawia sie inni forumowicze, ktorzy moje propozycje skrytykuja. Wydaje mi sie jednak, ze jesli odrobine poczytasz o akustyce bedziesz w stanie sam wymyslic optymalne polaczenie funkcjonalnosci i wymagan wobec pokoju odsluchowego. Tym bardziej, ze jak mi sie wydaje jestes na etapie budowy, co znacznie ulatwia planowanie.

Powodzenia.

Ps.

Amplituner to nie jest dobry pomysl. Kup raczej dedykowany wzmacniacz stereo; tuner bedziesz mogl za niewielkie pieniadze dokupic w przyszlosci. A juz za zadne skarby nie daj sobie wcisnac ampli do KD - nie jest uniwersalny, do stereo sie nie nadaje.

Powrót po dłuższej przerwie...

@Kamyk79 - nie obraź się, ale proponuję na chwilę obecną nie zadawać takich pytań, bo trudno będzie na nie odpowiedzieć. Masz przed sobą prawie dwa lata do przeprowadzki, więc dużo czasu na szukanie i czytanie. Poszukaj w sieci zdjęć z adaptacjami akustycznymi pomieszczeń i opisami do nich. Można z takich zdjęć trochę skopiować na własny użytek, lub dowiedzieć się jak to zrobić samemu. Mnie też trochę dziwi, że chcesz adaptować pomieszczenie pod amplituner. Moim zdaniem, to przerost formy nad treścią, no chyba, że się audiofilsko jeszcze wyrobisz :)

Pozdrawiam

Dodam, że dom będzie zbudowany z cegły z materiału na literę "s...", który tłumi hałasy.

Suporex? Jeśli tak to zdecydowanie odradzam pokój od strony sąsiadów. Mała gęstość suporexu równa się małej izolacyjności akustycznej przy niskich częstotliwości.

Na literę "s.." może być także cegła silikatowa, o większej gęstości i tłumieniu niskich częstotliwości.

Izolacja od sąsiadów jest możliwa, ale na etapie budowy segmentu trzeba by pomyśleć o odizolowaniu całej ściany sąsiada.

Ściana powinna być zdylatowana - odsunięta od sąsiada, lub jeżeli to ze względów konstrukcyjnych niemożliwe obłożona

specjalnymi panelami izolacyjnymi (rozwiązanie drogie) lub dostawioną warstwową ścianką z dwóch warstw płyt g-k i warstwy ciężkiej

wełny mineralnej(stelaż na podkładkach tłumiących drgania). Nie jest to rozwiązanie idealne, bo drgania przenoszą się w dużej mierze

przez stropy, które są związane ze wspólną ścianą. Można również izolować stropy, stosując warstwę blachy dość luźno (rzadko)mocowanej do stelaża odsuniętego ok. 15-20 cm od sufitu - oczywiście również z warstwą wełny.

Jak widać lepiej pomyśleć wcześniej na etapie budowy o odizolowaniu domu od sąsiada niż potem stosować kłopotliwe i drogie półśrodki.

Zagadnienie adaptacji akustycznej pokoju odsłuchowego to już późniejsza sprawa możliwa do zrealizowania na wiele sposobów. W necie można znaleźć dużo informacji na ten temat.

W bardzo małym/minimalnym stopniu chociaż to zawsze lepsze niż płaska twarda powierzchnia.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Specjalne akustyczne tapety produkuje firma Sempatap. Pod poniższym linkiem możesz zapoznać się z produktami {plik Worda):

www.eurodecor.com.pl/grafiki/Image/SEMPATAP.doc

Pozdrawiam

Ptyś

Jesli komus zalezy na uzyskaniu calkowicie nie neutralnej, zepsutej akustyki i jeszcze chce za to zaplacic, to te tapety sa idealnym rozwiazaniem...

Wnioskuję z powyższego że panele akustyczne są idealne ;)

Ale i tak myślę że regał wypełniony do sufitu książkami oraz miękka kanapa na środku pomieszczenia sprawdzą się lepiej, nie mówiąc już o stronie estetycznej i funkcjonalnej.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ściana powinna być zdylatowana - odsunięta od sąsiada, lub jeżeli to ze względów konstrukcyjnych niemożliwe obłożona

specjalnymi panelami izolacyjnymi (rozwiązanie drogie) lub dostawioną warstwową ścianką z dwóch warstw płyt g-k i warstwy ciężkiej wełny mineralnej(stelaż na podkładkach tłumiących drgania). Nie jest to rozwiązanie idealne, bo drgania przenoszą się w dużej mierze przez stropy, które są związane ze wspólną ścianą.

Kolega dobrze radzi. Od siebie dodam tylko, że sufit można izolować analogicznie do ściany (wełna + 2xKG), a gdybyś chciał izolować podłogę, to specjalne maty izolujące + dodatkowa wylewka.

Polecam lekturę wątku o budowie mojego pokoju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mlb, nie watpie, ze ta tapeta akustyczne to dobry produkt, jednak nie nadaja sie ona zupelnie do adaptacji akustycznej pomieszczenia, gdzie ma byc sluchana muzyka i oczekujemy neutralnych warunkow odsluchowych. W przypadku innego rodzaju pomieszczen moze sie ona bardzo dobrze sprawdzic.

Do amplitunera nie warto wydawać ani 1 zł na przeróbki pomieszczenia na pokój odsłuchowy. Kup sobie wzmacniacz stereo i kolumny - dobrej klasy. Na tym nie oszczędzaj - na adaptacji tak. Wydasz dużo mniej pieniędzy a uzyskasz dużo wyższy efekt soniczny.

Kup firany, ciężkie zasłony, powieś duże obrazy olejne na ścianach a na podłodze dywan. Dokup wygodny fotel i kanapę z miękkiego i miłego w dotyku materiału. I to ci wystarczy za całą adaptację. Zwłaszcza do amplitunera.

To tak jakbyś chciał sobie kupić Fiata Pandę. A do niego koniecznie garaż z kanałem, podnośnikiem do wyciągania silnika, kołyską samochodową do ew. przerabiania samochodu, warsztatem do tuningu itp. A ja Ci odpowiadam - wystarczy Ci normalny garaż.

Dzięki wszystkim Wam za odpowiedzi.

Dodam jedno, nie lubie oglądać filmów, no może poza dokumentalnymi albo videobiografiami muzyków. Sprzęt wykorzystam tylko do słuchania muzyki. Telewizję i filmy, o których wspomniałem będę oglądał i tak w salonie.

Kurcze, nie wiedziałem, że amplituner to nie to samo co wzmacniacz. Wydawało mi się, że to jedno i to samo.

Muszę ogarnąć ten temat przez najbliższe dni mając na myśli to co napisaliście, tylko zastanawiam się czy bazować na tym co znajdę w internecie i samemu zadecydować jak wykończyć pokój czy zdać się na jakąś firmę? Co polecacie? Czy temat jest wogóle do ogarnięcia przez zwykłej osoby, które kocha muzykę, ale nie ma wiedzy na temat adaptacji akustycznej?

Dodam, że nie mam możliwości zmiany pokoju, gdyż ten pokój 19-20m2 powstanie po połączeniu dwóch pokoi i nieważne który pokój zaadaptuje to będzie on graniczył z sąsiadem.

Pozdrawiam i życze wszystkim udanego muzycznie 2011 roku

Amplituner=wzmacniacz+tuner.

Jeśli tego nie wiedziałeś, to pewnie nie masz jeszcze wyrobionego gustu muzycznego. Czyli musisz posłuchać przynajmniej kilku systemów, aby dowiedzieć się jakie brzmienie preferujesz.

To daje do ogarnięcia dwa tematy: akustykę i sprzęt. O ile sprzęt audio zawsze można sprzedać lub zamienić na inny to przy akustyce po zakończonej budowie trzeba będzie robić większy remont, aby na przykład zwiększyć izolacyjność ściany od sąsiada, bo może okazać się że będziesz słyszeć co dzieje się za ścianą. Temat akustyki jest do ogarnięcia, zależy tylko ile czasu chcesz temu poświęcić oraz ile chcesz na to przeznaczyć. Im większa jest to kwota tym większą musisz mieć świadomość tego, że w razie błędnej porady osób trzecich lub własnego nie doczytania możesz zrobić coś co nie da pozytywnego wpływu na akustykę.

Ja pierdycze!!! Chata za dwa lata, sprzęt za 1,5 roku...a tu już plany - pełna para!!! Bez obrazy Kamyk, za 1,5 roku odśwież temat.

?

No właśnie nie do końca z tym się zgodzę co piszesz "byca". Tak jak wspomnieli forumowicze wyżej warto jest założyć pewne rzeczy na samym początku przed budową, bo wtedy wyjdzie taniej i lepiej niż później przebudowywać to co już jest. Za 1.5 roku będę tam już mieszkał natomiast budowa ruszy z 3 kwartałem 2011 roku, ale już w 1 kwartale 2011 roku jestem umówiony z architektem na rozmowy i chciałbym już wiedzieć na czym stoję.

A czy możecie mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego lepiej kupić wzmacniacz stereofoniczny niż amplituner? Czy ja będę w stanie usłyszeć "różnicę"?

A jaki lepiej sprawdza się sprzęt do słuchania rocka i popu oraz reggae? Czy to zależy od osoby, czy ona woli mieć sprzęt z podbitymi basami czy to zależy też od stylu muzycznego jaki się preferuje? Ja najbardziej lubię rocka, na drugim miejscu pop, a na 3-ci reggae i dance. Ogólnie słucham z wszystkiego po trochu, ale najbardziej preferuję rocka.

Co mam powiedzieć w sklepie, żeby dopasowali mi sprzęt do tych styli muzycznych? Chodzi mi o to, żeby gitara np. Santany czy Keith`a Richards`a czy Slash`a czy Kirka Hammeta brzmiała pięknie.

witam, jeśli chodzi o drzwi to mam drzwi firmy na p, 6 prostokątnych szybek półprzezroczystych, oklein drewniana wenge,ościeżnice z uszczelkami, izoluje to super,zamykam drzwi i mnie nikt nie słyszy

jeśli chodzi o sprzęt, to mów w sklepie, że chcesz dynamikę, wykop, krótki twardy bas, to się sprawdzi do muzyki jaką lubisz, jak coś będzie po zakupie kuło w uszy np wysokie tony, to bez problemu skorygujesz to kabelkami, lub w ostateczności pokrętłami wzmacniacza, proponuje na początek kupić coś niedrogiego, później jak będziesz znał swoje preferencje szukać konkretów, pzdr

witam, jeśli chodzi o drzwi to mam drzwi firmy na p, 6 prostokątnych szybek półprzezroczystych, oklein drewniana wenge,ościeżnice z uszczelkami, izoluje to super,zamykam drzwi i mnie nikt nie słyszy

jeśli chodzi o sprzęt, to mów w sklepie, że chcesz dynamikę, wykop, krótki twardy bas, to się sprawdzi do muzyki jaką lubisz, jak coś będzie po zakupie kuło w uszy np wysokie tony, to bez problemu skorygujesz to kabelkami, lub w ostateczności pokrętłami wzmacniacza, proponuje na początek kupić coś niedrogiego, później jak będziesz znał swoje preferencje szukać konkretów, pzdr

Jeśli chodzi o dobór sprzętu do takiej muzyki, to zacząłbym od kolumn i resztę kompletował pod nie. Do wymienionych gatunków muzyki chyba najlepiej sprawdzą się kolumny dynamiczne, z wykopem, grające koncertowo. Poszukaj na forum, wiele o tym było. Dalej wzmacniacz będzie już funkcją tychże kolumn. To tylko jeden ze sposobów, ale sprawdzony.

Co do drzwi, to wziałbym jakieś grube do modyfikacji i oddał po prostu do tapicera by od wewnątrz (od strony pokoju odsłuchowego) obił je grubą tkaniną. W tłumienie dźwieku przez szybki nie wierzę, choć jeśli ich powierzchnia nie jest duża to nie mają pewnie wielkiego wpływu, a już na pewno nie pozytywny.

Mam do Was pytanie.

"Romekjagoda" a w jaki sposób dopasowuje się głośniki do wzmacniacza? Na jakie parametry się zwraca uwagę we wzmacniaczu jeśli zakupi się już głośniki?

Czy takie głośniki dynamiczne o których piszesz dają miej basu?

Mam znajomego, który pracuje w firmie budowlanej, która prowadzi sklep z materiałami budowlanymi. Znajomy ten powiedział, że najczęściej jak dzwonią do niego klienci pokroju tego jak tu na forum:) to pytają się o wełnę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jak zauważyłem na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (strona 15-sta) znajduje się cennik. Dowiedziałem się, że moj dom będzie budowany z cegły, która nazywa się "silka".

W linku przesyłam Wam projekt tej środkowej kondygnacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , w której chciałbym zaadaptować dwa połączone pomieszczenia na jeden pokój muzyczny. Dwoje drzwi to tylko faza początkowa wzięta z oryginalnego projektu, bo na pewno z jednych drzwi zrezygnuję. Niestety nie znam wszystkich wymiarów np. nie wiem jakie są wymiary okien ani drzwi.

1) Jaką więc wełnę najlepiej zakupić by wytłumić pomieszczenie? Co byście mi radzili wykonać, gdzie rozmieścić pułapki basowe o ile wogóle je umieszczać by dźwięk był miodem dla uszu?

2) Czy ta wełna URSA AKP 3/V jest rzeczywiście taka godna uwagi? Jeśli tak to jaką grubość tej wełny zakupić by rzeczywiście efekt wytłumienia był właściwie uskuteczniony? Na stronie z cennikiem jest podany cennik i grubości. Jak wyglądają więc później warstwy na ścianie? Cegła "silka" na tym jest położona elektryka a na tym ta wełna? Proszę wyjaśnijcie mi to...

3) W jaki sposób położyć na śćiany wełnę i mieć możliwość przykręcenia jeszcze dość dużej szafy do ściany oraz mieć możliwość powieszenia obrazów? W jaki sposób poprowadzić przewody od wzmacniacza do głośników mają na ścianach taką wełnę? Proszę o odpowiedź tych, którzy tego typu wełny mają u siebie w domach/mieszkaniach....

4) Czym wykleić sufit i podłogę? Tą samą wełną? Z czego wogóle wykonać podłogę? Mozaika czy coś innego?

5) Czy taka wełna sprawia, że w pokoju jest też cieplej zimą, a latem jest chłodniej?

6) Czy taka wełna nie powoduje tego, że rozmawiając przez komórkę traci się sygnał albo w skrajnym przypadku nie można rozmawiać w ogóle przez telefon?

7) Czy cegła silka jest dobrym materiałem, które dobrze sprawdzają się w pomieszczeniach odsłuchowych? Słyszałem, że najlepszy jest beton. A silka jest się sprawdza?

8) czy mająć na uwadze rozmieszczenie w tym moim pokoju okien może dojść do sytuacji, że bas będzie "uciekał tymi oknami"? Czy jest on w stanie dotrzeć do sąsiąda tego, który jest po prawej stronie na projekcie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale wagon :D

Trochę źle to zeskalowałeś. Jesli to będzie 3,1 x 6,5 to ja bym postawił głośniki na krótszej ścianie oddalone około 120cm (ściana od ogrodu). Ściana od sąsiada zabudowana ustrojami. Fotel w miejscu literki N słowa "muzyczny".

Jak dasz kolumny po kątach jest jest teraz to fotel odsłuchowy gdzie byś postawił aby nie tarasował drzwi?

Rozumiem, tylko może nie napisałem do końca wszystkiego. Ja będę muzyki słuchał pracując przy komputerze, a więc będę słuchał muzyki przy biurku siedząc na krześle/fotelu przy biurku. Fakt szafę o długośći 1,35 m, która jest tak duża że sięga prawie do sufitu dałbym na tej stronie graniczącej z sąsiadem. Tylko teraz nie wiem jak rozstawić biurko wraz ze sprzętem audio i komputerem z mnóstwem kabli, bo gdybym postawił to na środku pokoju (przy tej literce "n" od słowa "muzyczny") tak jak piszesz to moja żona by mnie zatłukła;/ Moja żona tak jak każda kobieta nienawidzi kabli, a jak te kable miałyby iść przez środek pokoju to jak bym o tym jej powiedział spojrzałaby na mnie złowrogo:)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Jeśli dobrze odczytałem Twój szkic, to pokój ten będzie miał dwoje drzwi i dwa okna w dłuższych ściaach. Proporcje długości scian są niezbyt koorzystne jak na pokój odsłuchowy. Na Twoim miejscu nie poświecałbym tyle uwagi całkowitemu wyizolowaniu pokoju i to od wewnątrz. Najkorzystniejsze jest stosowanie izolacji termicznej i akustycznej od zewnątrz. Osiąga się izolacyjność od zewnętrznych warunków cieplnych i akustycznych oraz klimat wewnątrz domu. Zastanów się natomiast czy nie lepszym rozwiązaniem jest podzielenie tego pomieszczenia na dwa mniejsze. Można to zrobić przy pomocy lekkiej ścianki działowej, na stelażu drewnianym lub metalowym, wypełnionym wełną szklaną, i obudowanym obustronnie płytą gipsowo-kartonową, boazerią drewnianą lub panelami ściennymi. Miałbyś wówczas dwa pokoje - jeden muzyczny, a drugi gabinet lub bibloteczkę, w którym na ścianie od sąsaiada ustawić można regały z kśiążkami. Zresztą szkoda, że nie zamieszczasz szkicu przekroju tej ściany. Ona też powinna być zbudowana już w stanie surowym w oparciu o normy izolacyjności akustycznej.

Rozumiem, tylko może nie napisałem do końca wszystkiego. Ja będę muzyki słuchał pracując przy komputerze, a więc będę słuchał muzyki przy biurku siedząc na krześle/fotelu przy biurku. (...) tak jak piszesz to moja żona by mnie zatłukła.

Jak żona ma rządzić w pokoju muzycznym to tylko Komputerowe Duale albo Creativy jakieś na biurko i żona będzie szczęśliwa.

A jak szaleć bo to ma być pokój MUZYCZNY to... szaleć:

Ukryta Zawartość

Mam podobny ale mniej kiszkowaty. Pamiętaj, objętość pokoju można odrobinę powiększyć podobnie jak wnętrze kolumny, odpowiednim dobrym wytłumieniem :).

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Jarkog, jeśli chodzi o taki układ to nie wiem czy to do końca dobre rozwiązanie, bo pokój tam gdzie jest biurko miałby 9,97 m2, a po tej drugiej stronie pokój miałby 10,24 m2.

a) Czy odgroda to jest zwykla sciana? Czy to moze byc ta sama sciana, ktora jest w projekcie budynku? Przypomne, ze oryginalnie w projekcie budynku sa to dwa pokoje o powierzchniach takich jak napisalem w tym poscie wyzej.

b) Dlaczego na tym poprawionym szkicu narysowales glosniki ktore sa jakby wbudowane w sciane? Prosze rozwin mysl...

c) czy zwykle oblozenie pokoju welna np. 30 mm, o ktorej wspominalem wyzej, znaczaco tlumi halas? Czy wszystkie inne zabiegi dot. wytlumienia powoduja, ze juz to zwiekszenie wytlumienia jest juz mniejsze? Czy welna jest tym materialem, ktory najbardziej tlumi? Czy latem w takim pokoju nie jest gorąco, ze komputer moze sie grzac?

a) Czy odgroda to jest zwykla sciana? Czy to moze byc ta sama sciana, ktora jest w projekcie budynku?

Gdybym miał takie możliwości jak ty (i do tego kasę) to poważnie przemyślałbym projekt odgrody jako ściany właśnie. Byle nie ściany kartonowo-gipsowej. W zasadzie to przemknęło mi to nawet przez myśl u mnie w domu takie coś. Ale to dość ekstrawagancki pomysł, przyznaję i musiałbyś posiłkować się fachowcami od dźwięku/kolumn. Ciężka ściana to praktycznie idealna odgroda ale ma też swoje wady. Takich "kolumn" już nie przesuniesz :) Dlatego samemu to można zapomnieć raczej. No może gdyby na szerokopasmówkach :))). Mogłoby być ciekawie. Poczytaj sobie (a masz czas) wątki o odgrodach właśnie lub o idealnej obudowie głośnikowej. Ewentualnie hasło odgroda idealna czy nieskończona jakoś tak.

b) Dlaczego na tym poprawionym szkicu narysowales glosniki ktore sa jakby wbudowane w sciane? Prosze rozwin mysl...

Hasło Odgrody. Duużo czytania ale masz czas :) W skrócie to jedynie deska z głośnikiem, minimum cewek i kondków a najlepiej wcale (szerokopasmówki).

c) czy zwykle oblozenie pokoju welna np. 30 mm, o ktorej wspominalem wyzej, znaczaco tlumi halas? Czy wszystkie inne zabiegi dot. wytlumienia powoduja, ze juz to zwiekszenie wytlumienia jest juz mniejsze? Czy welna jest tym materialem, ktory najbardziej tlumi? Czy latem w takim pokoju nie jest gorąco, ze komputer moze sie grzac?

Generalnie im wełna ma wyższą gęstość (ciężar vs objętość) to lepiej tłumi szczególnie niższe rejestry (o ile da się jej bardzo grubo). Tłumienie na łapu capu to niestety ciuciubabka. Ale zawsze można spróbować. To jeżeli chodzi ci o tłumienie pokoju. Jednak są różne opcje przystosowania pomieszczenia odsłuchowego. Temat szeroki i kosztowny. CHyba że koszt wełny na eksperymenty (a może się nie spodobać) nie ma dla ciebie większego znaczenia. Wełna 30 mm to w zasadzie niewiele na wytłumienie samego hałasu. Jako wytłumienie węższego pasma może się sprawdzić. Jeżeli chodzi natomiast o ścianę sąsiada, to poszukaj informacji o tzw. greenglue. Tu o tym wspomina się:

Ukryta Zawartość

Może sama ta ściana do sąsiada z doklejoną ścianą na kanapkę z tym klejem da wymierny efekt. Tu niestety nie ma fachowców w takich sprawach, musiałbyś indywidualnie zgłębić temat.

Co do grzania się kompa to tym najmniej bym się martwił. U mnie w robocie informatyk pochował je w szafkach(sic) a pomieszczenie słoneczne jak cholera. Dobrze że pozdejmował w nich tylne ścianki. Najważniejsze to dać zasilacz z zapasem wydajności i sprawne wydajne wentyle. Izolacja podobno ma to do siebie, że zimą pomaga mieć cieplej a latem chłodniej :). Jeżeli będziesz miał temperatury które ty zniesiesz, to i komp z dobrych podzespołów powinien dać radę.

Generalnie masz wspaniałą szansę zrobić sobie niemal od podstaw fajny pokój (mimo że trochę wąsko). Ale nie da się tego niestety zrobić oszczędzając na kosztach. Nad czym i ja ubolewam :(. Robiąc z byle czego i samemu można się nawet zniechęcić. Do tego Ta Żona! Co to krzywo patrzy :))). Niedobrze, oj niedobrze.

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Jeśli chodzi o wybór wełny, to 30mm na pewno nic nie wniesie. Jeśli, to jak najgrubsza o niskim współczynniku przepuszczalności lambda. Stracisz kilka cm więcej, ale zyskasz izolacje znacznie lepszą. Zainteresuj się wełną 15cm lub 18cm.

Co do odgrody, to można łatwo zrobić sztywną ściankę z bloczków Ytong - prosto się muruje, dasz radę sam, albo fachowiec w jeden dzień postawi. Ewentualnie można dać kanapkę z np. 2 płyt MDF po 18mm każda, oczywiście z gęsto rozstawionym żebrowaniem stelarza.

Będąc na etapie projektowania pokoju polecam Ci jednak poważnie rozważyć 'połamanie' ścian, czyli likwidację dużych równoleglych powierzchni. Ja zrobiłem tak u siebie przy okazji remontu, wymagało to dużo pracy, bo opuszczałem część sufitu, i 'połamałem' dwie ściany, ale efekt super - robiłem to bez pomiarów w ciemno, ale się opłaciło, bo nie mam żadnego dudnienia przy żadnej częstotliwości od 30Hz w górę (niżej nie schodzą mi kolumny, choć sub być może tak, ale dudnienia i tak nie ma). Polecam też grubą wykładzinę na pianomacie na całą podłogę. Robi sie przytulnie i akustycznie b. dobrze.

Pamiętaj, że drugi raz pewnie takiej okazji nie będziesz miał. Nie bój się radykalnych posunięć, bo potem będziesz przez następne lata żalował, że nie wykorzystałeś okazji.

Ja naprawdę zainwestowałbym w porządne odizolowanie się od sąsiada, bo bez tego on będzie Ci walił w ścianę przy każdym głośniejszym słuchaniu, szczególnie jeśli ma obok Twojego pokoju sypialnię.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.