Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do NAD C326BEE i NAD 545BEE?

igorp

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam już sprzęt jak w temacie, do tego interkonekt Proteus silver mk2. Zależy mi na dźwięku czystym, ciepłym, wciągającym i co najważniejsze przy dłuższym odsłuchu nie dźwięk nie może męczyć. Słucham najwięcej R.E.M. ale też klasycznego rocka. Pokój 20 m2. Biorę pod uwagę (jak na razie) KEF IQ30 i MA BX2. Niestety nie mogę sobie pozwolić na odsłuchy itd dlatego muszę kupić w ciemno. W zasadzie jestem początkujący i każdy sprzęt będzie o niebo lepszy niż to coś co posiadam w tej chwili. Jakieś propozycje, uwagi? Cena w granicach kolumn, które wymieniłem.

Igorp

Przede wszystkim, wątpię, żeby nieduże i niedrogie monitory wytworzyły odpowiednie ciśnienie akustyczne z odpowiednim basem i zrównoważeniem rejestrów w pokoju 20m2. Jest parę fajnych monitorów, które z powodzeniem dałyby radę takiemu zadaniu, ale chyba nie MA czy Kef ze stosunkowo niewielkimi membranami (zdaje się, że 16,5 cm w obu przypadkach).

wcześniej posiadałem NAD 325 i z moimi AA Mimas grało znakomicie - zresztą producent zaleca ten zestaw z tą elektroniką. Tam tez są głośniki Tesli 16 cm i basu w moim 19m2 jest wystarczająco.

No rzeczywiście trafne porównanie: MA BX2 i AA Mimas II. Nie wiele się różnią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-1549-075818800 1294088868_thumb.jpg

"16,5 to mala mebrama? nie jedne glosniki podlogowe maja takowe"

Tak, tylko najczęściej w ilości sztuk większej niż jedna w kolumnie, a to chyba robi drobną różnicę, nieprawdaż?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kriso81 nie ma co uwielbiać. To sie nazywa kompromis w małżeństwie. Ogladam duzo filmów i BD jest podłączony do mojego AVR-3806. Sprzetu było za duzo i musiałem zrezygować z jednego klocka.

sattik tu rzeczywiście mój błąd - coś mi się ubzdurało że te kolumny to podłogówki

Niestety nie odsłuchiwałem KEF IQ30 i MA BX2, ale bezpośrednio porównywałem KEF IQ70 i MA BR5/BR6 i powiem, że wbrew pozorom trudny był to wybór - pomimo dużej różnicy w cenie (KEF sporo droższy). Ogólnie KEF,był dużo bardziej kulturalny i gładki. Dźwięk wyższej próby, bez kocyka. Jednocześnie jakoś tak nudno. BR - słychać, że tańszy jednak symfonika brzmiała na BR6 bardziej przekonywująco, tak samo niektóre jazzowe kawałki na BR 5. Brzmiały, nie tyle wierniej co przyjemniej.

KEF jak pisałem, jest jednak wyższej próby, może i bardziej uniwersalny ale sporo droższy. Mój dylemat został pogodzony przez Audio Academy Phoebe III (miałem wóczas ten sam zestaw co Ty - obecnie wymieniłem tylko źródło i pracuje nad wzmakiem).

System gra dobrze, albo nie....

AudioAcademy Phoebe III - będzie lepiej od obydwu wymienionych kolumn. Pod każdym względem. IMHO oczywiście. Patrz mój poprzedni post tutaj.

A przepraszam, zapędziłem się z ceną.

Do 20m2 w takim wypadku popatrzył bym na starszą serię MA a konkretnie na MA BR5 zmieści się w cenie a i będzie więcej "mięsa" w dźwięku.

System gra dobrze, albo nie....

Fajną sprawą jest WYSZUKIWARKA i wystarczy troszkę inicjatywy i pół minuty, żeby znaleźć taki oto temat:

Ukryta Zawartość

Powinien cię zainteresować.

Ukryta Zawartość

W porządku... A lekko schodząc z tematu, gdybym chciał podłączyć kolumny KEF z podwójnym terminalem do wzmacniacza NAD C326BEE w bi-wiring tym kablem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to w jaki sposób skoro ten NAD ma tylko 4 gniazda? Chodzi dokładnie o te końcówki kabelków... W jaki sposób się je "wtyka"?

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

fatman, jakie masz kable?

Właśnie te ;-))

Ukryta Zawartość

Już mam rozwiązanie. Banalne przecież... Jest na obrazku ;-)

Poprosiłem o zlutowanie po dwa od strony wzmaka (C320) w jeden wtyk (Audionova nakręcane)

iQ3 bęą na nich grały.

Czekam na dostawę.

Acha... no i proteus Silver jako IC

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.