Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

ale mi sie te chińskie podobają :-) napewno są inne lepsze , ale te są dla mnie ok, potrafi ktoś chociaż odczytać maila do sprzedawcy z taobao ? pomóżcie proszę

Witam ogólnie to tak zastanawiałem się jak zrealizować ten cały sterownik do tych wzmacniaczy , I doszedłem do wniosku że jednak będzie on rozdzielony , przekaźniki wykonawcze odcinające głośniki oraz te ceweczki itp będą na osobnych pcb , które będą przykręcane zaraz przy gniazdach głośnikowych a cala reszta pcb głównej .

ale mi sie te chińskie podobają :-) napewno są inne lepsze , ale te są dla mnie ok, potrafi ktoś chociaż odczytać maila do sprzedawcy z taobao ? pomóżcie proszę

Ja kupiłem na Taobao przez pośrednika, jest ich kilku, maja swoje strony, na razie czekam na towar, jak przyjdzie to polecę go, no chyba że przyjdzie kamieni kupa to polecać nie będę :D

Trzeba znaleźć najtańszego solidnego i akceptującego paypal, bo niestety większość chce przelew na konto, no chyba że to komuś nie przeszkadza to ma większy wybór pośredników.

Witam ogólnie to tak zastanawiałem się jak zrealizować ten cały sterownik do tych wzmacniaczy , I doszedłem do wniosku że jednak będzie on rozdzielony , przekaźniki wykonawcze odcinające głośniki oraz te ceweczki itp będą na osobnych pcb , które będą przykręcane zaraz przy gniazdach głośnikowych a cala reszta pcb głównej .

Po pierwsze)

Masz świętą rację :) tak będzie najlepiej.

Sygnały prądowe audio na osobnych PCB.

Mógłbyś ewentualnie PCB wyjść zaprojektować razem z protektorem na 1 dużej PCB i tam razem zunifikowane tak aby protektor sterował bezpośrednio wyjściem - mniej kabli i sygnały prądowe w 1 miejscu.

Czy ktoś zamierza robić przełącznik wyjść A lub B albo A+B. Ja uważam że jest to bez sensu ale cóż. Nie ja decyduję.Chodzi mi o to, że wtedy musiałyby być obwody do sterowania 2 kompletami przekaźników ze sterownika.

Jednocześnie Protektor montować blisko tylnego panelu z gniazdami wyjściowymi i kablem 230V. Zadbaj o odpowiednią odległość sekcji 230V od sygnału audio z wyjść końcówek - ;p;p aby kogoś nie zabiło w razie czegoś hahah.

Czy da się zmieścić protektor na takiej samej płytce jak PCB wejść? - można byłoby zrobić wtedy sandwicha na tulejkach sześciokątnych dystansowych 5-8cm. ( np na dole PCB protektora ze sterowaniem wyjść - kable od zasilania i głośników byłyby na dole panelu tylnego, a na górze PCB wejść - gniazda wejściowe byłyby na górze bo wtedy bliżej do przedwzmacniacza i kable się nie mieszają.

Po drugie)

Na płytce ze sterownikiem umieść ewentualnie układ wysterowania wskaźników wychyłowych i to montować blisko panelu czołowego - z możliwością sterowania pilotem (na Płytce obwód do zamontowania fotodiody IR do pilota).

Dla mnie optymalnym byłoby (ale Ja to wyjątek :p :p ) 1 duża PCB z protektorem i układami wyjściowymi na 8 kncówek i 2 trafa 1,5-2,0kVA. Nie chcę jednak kombinować - dostosuję się do większości wszak demokracja rządzi :)

Zastanawiam się tylko jak wykonam sterowanie z 2 protektorów na 1 trafo, bo 4 końcówki popędzę z 1 trafa.

Najwyżej puszczę zasilanie trafo szeregowo przez 2 protektory (2 przekaźniki i 2 komplety sofstartu).

W razie ,, wpadki" odetnie mi zasilanie 4 końcówek bo nie chce mi się bawić w zasilanie każdej końcówki z osobnych przekaźników ze względu na podwójne zasilanie (osobno prądowe i osobno wyższe napięciowe).

Ze względu na spodziewane znaczne prądy, jakby nie mówić wysokie napięcia i jakąś trwałość musiałbym mieć chyba małe styczniki silnikowe 4-polowe sterowane z 24V hahahah.

Poza tym i tak w razie zaniku napięcia na pierwotnym trafa (znacznej jego asymetrii na stałym na kondensatorach - to też może się zdarzyć) lub przepalenia bezpiecznika w trafo musiałoby odłączyć wszystkie 4 końcówki.

Zastanawiam się jeszcze nad wykonaniem 4 uzwojeń 40V i 4 uzwojeń 45V (po 1 komplecie na 2 koncówki).

W razie uwag zostanę przy klasyku - 2x40V - 2x45V chociaż mam już 16 diód podwójnych 2x15A/600V 50ns na 4 komplety uzwojeń dla 8 końcówek.

Edytowane przez muszegozrobic

Dziś miałem trochę czasu, to się podziałało. Jak sprawa transformatorów? Będą przed świętami?

Pogratulować Adrian !

Mam nadzieję że paczuszka od Grześka już czeka na mnie...

I miałem napisać na pw do Mikołaja ale sprawa dotyczy sporej grupy ludzi z tematu więc:

Czy dzieje się coś co powinniśmy wiedzieć w temacie produkcji zamówionych transformatorów?

Dziś odpaliłem. Poszło jak z płatka :-) Na razie na innym trafie, ale gra jak dla mnie idealnie. I w cale nie ma tak mało basu, widać po głośnikach że jest bardzo dobrze kontrolowany. Jestem tylko ciekaw jak będzie grał na konkretnym trafie, ale...trzeba czekać.

Edytowane przez adik82

Witam krótki kurs jak lutować tranzystory końcowe do moich klonów .

Ponieważ już widziałem różne czary mary .

Wkręcamy do otworów mocujących śrubki dystansowe

Wyginamy wyprowadzenia tranzystorów końcowych o 90 stopni , wkładamy w otwory , przykładamy linijkę żeby je wyrównać , podobnie sterujące .

Delikatnie lutujemy od góry , ''żeby złapać'' tranzystory później od dołu .

Potem pasujemy do radiatora i zaznaczamy miejsca na śrubki .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35540-0-50874300-1364061027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś odpaliłem. Poszło jak z płatka :-) Na razie na innym trafie, ale gra jak dla mnie idealnie. I w cale nie ma tak mało basu, widać po głośnikach że jest bardzo dobrze kontrolowany. Jestem tylko ciekaw jak będzie grał na konkretnym trafie, ale...trzeba czekać.

Widzę, że zebrałeś P-5000. Powiedz skąd zdobyłeś 2sa1376/2sc3478?

P.S. MI brakuje mi tylko tych tranów.

Jeżeli chodzi o kwestię przekaźników, Ja był bym za opcją żeby zrobić zabezpieczenie galwanicznie rozwiązane z końcówką.

Na przykład przez PC817, jak to kiedyś robił Bodo_z w Aboxie.

Jest to o tyle dobrze rozwiązanie, że jak ktoś będzie robić dual mono w jednej obudowie to nie będzie pętli mas.

Nu i generalnie nie dużo osób potrafi dobrze prowadzić masy w końcówce, nie jest to takie lekkie jak się wydaje na początku.

A jak zabezpieczenie będzie galwanicznie rozwiązane i nie będzie łączyć mas o niebo łatwiej będzie zrobić porządek z masami.

Powiedz skąd zdobyłeś 2sa1376/2sc3478?

Od Jaskiniowca i Freedi'ego. Ostatnio dokupiłem jeszcze na zapas od Jaskiniowca z tego co mu po kitach zostało. Idzie je dobrać do max 50 hfe, także jest dobrze. Złożyłem z tego co miałem w domu tą trzecią "uszkodzoną" pcb 5000, tu włożyłem wejściowe o rozrzucie ok 130 hfe stronami, jak zdobędę jakiś radiator to zobaczę z ciekawości co się będzie działo na wyjściu. I ogólnie pokatuje tą pcb na zwarcia itp. Co do docelowego kompletu to na wejściu mam rozrzuty rzędu max 30 hfe i każde następne stopnie, aż do końcowych niemal że idealnie poparowane, a na wyjściu jest max 0,5-1mV.

Czy któryś z panów wie coś na temat pre,który był zamawiany i "robiony" w wątku 406?

Chodzi mi o jakiekolwiek informacje na temat tego układu,bo praktycznie zrobiłem już dawno i prawie o nim zapomniałem a teraz być może mógłby się przydać.Oczywiście nie do P5000,tu poczekam na coś innego...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-27084-0-18890900-1364242419_thumb.jpgpost-27084-0-37798400-1364242447_thumb.jpg

tak to wyglądało kiedyś,teraz są odpowiednie kondensatory i poprawione błędy zrobione wtedy na szybko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od Jaskiniowca i Freedi'ego. Ostatnio dokupiłem jeszcze na zapas od Jaskiniowca z tego co mu po kitach zostało. Idzie je dobrać do max 50 hfe, także jest dobrze. Złożyłem z tego co miałem w domu tą trzecią "uszkodzoną" pcb 5000, tu włożyłem wejściowe o rozrzucie ok 130 hfe stronami, jak zdobędę jakiś radiator to zobaczę z ciekawości co się będzie działo na wyjściu. I ogólnie pokatuje tą pcb na zwarcia itp. Co do docelowego kompletu to na wejściu mam rozrzuty rzędu max 30 hfe i każde następne stopnie, aż do końcowych niemal że idealnie poparowane, a na wyjściu jest max 0,5-1mV.

Hmm..

...przegapiłem zamówienie u Jaskiniowca. Nie wiem za bardzo co teraz z tym zrobić.

W 450 dobrałem 2 8ki z rozrzutem 0,5-1hfe. Co prawda mam tak sc2240/sa970.

W P-5000 mamy do dobrania 12sztuk na wejściu masakra (ja z około 60tranów dobrałem 2 8ki i to uważam za cud, ale skąd 12)

To co piszesz o DC na wyjściu to ono jest tam automatycznie ustalane na 0, przecież tam jest DC servo. Rozrzuty moim zdaniem będą mieć wpływ na zniekształcenie.

Ostatnio zastanawiam się żeby rezygnować z 5000 i brać się za 4100, ze względu na te trany.

Możesz napisać kilka słów o porównaniu 5000 do 4100. Czy są inne różnice w dźwięku oprócz kontroli basu co oczywiście jest zrozumaiłą cechą 5000 patrząc na ilość tranów w stopniu końcowym. Czy są inne różnice? Mi w 450 na przykład jak by odrobinę brakuje przestrzeni. Czy 4100 też niedomaga na "przestrzeń"?

"Czy są inne różnice? Mi w 450 na przykład jak by odrobinę brakuje przestrzeni"

Hmmm mam 450 :) ... nie brakuje przestrzeni w porównaniu z GC,Ugodami,NAD C315bee..... ;) dla mnie wystarczający wzmak...

Witam , paczuszki systematycznie wysyłam , ale wszystkie nie na raz bo by kobita na poczcie zawału dostała . Także ktoś dostanie w tym tygodniu a ktoś inny w następnym .

Rozrzut pomiędzy tymi tranzystorami wejściowymi jest ok 30-50 hfe pomiędzy npn i pnp , wszystkie sprawdzałem i odrzucałem wszystkie takie dziwolągi które odbiegały od większości . Nierealne było by ich dokładne dobranie . Układ będzie przy takiej różnicy pracował poprawnie , ale większa różnica np Adik zalutował dla eksperymentów o różnicy 130 hfe i pojawiło się 0,8 volta na wyjściu , już serwo nawet nie wyrabiało w oryginalnej postaci .

W zasilaczu na pcb wejścia z 4100 jest błąd głównie z powodowany moim pośpiechem i niedopatrzeniem, pierwotnie miał być to zasilacz na stabilizator-ki na tranzystorkach , a później zmieniłem to lm-y a zapomniałem zmienić pinout - i tak wyszło . Wiec każdy dostaje te pcb z zalutowanymi lm337-317 .

0,8V to na dobry początek. Z czasem jak się tranzystory nagrzewały to podskoczyło do ok 1,5V. Modyfikując serwo, zeszliśmy z Jaskiniowcem do ok 300mV i znowu podczas grzania się tranów podskoczyło do 800mV. Ale miałem wsadzone lm833n. Włożyłem njm4580 i podczas uruchomienia na zimno jest ok 1-2mV i powoli rośnie. Dochodzi do ok 70mV jak się rozgrzeje i już tak zostaje. Więc dobrze jest sparować wejściowe do max 50hfe.

To co piszesz o DC na wyjściu to ono jest tam automatycznie ustalane na 0, przecież tam jest DC servo.

Wyżej masz opisane, że od pewnego momentu serwo już "ciężko" pracuje.

Czy są inne różnice w dźwięku oprócz kontroli basu co oczywiście jest zrozumaiłą cechą 5000 patrząc na ilość tranów w stopniu końcowym. Czy są inne różnice?

Są różnice, ale ja niepotrafię tego opisać jak niektórzy. Po prostu mnie się podoba jakość i moc tej końcóweczki.

Mi w 450 na przykład jak by odrobinę brakuje przestrzeni.

Hmmm mam 450 :) ... nie brakuje przestrzeni .....

I ja w 450 jak i 4100 nie słyszałem jakiś niedomagań. Każdy z tych klonów brzmi inaczej. Ale to musiał bym mieć ich kilka, zebrać się w kilku i wtedy oceniać. Zanim sprzedałem 4100 i uruchomiłem 5000 minęło trochę czasu a w między czasie słuchałem na 407 :-)

Lewy miernik to dc na wyjściu a prawy bias :-)

Ukryta Zawartość

post-35446-0-07276700-1364316166_thumb.jpg

post-35446-0-37334800-1364316308_thumb.jpg

post-35446-0-94512700-1364316311_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

Jeszcze jedno pytanko odnośnie wejściowych tranów.

Porównywał kto jak wypada różnica brzmieniowa pomiędzy 2sa1376/2sc3478 vs 2sa970/2sc2240 ?

Czy para 970/2240 gra gorzej od 1376/3478 ?

Ja raczej nietoperzem nie jestem więć nie wiem. Ważniejsza jest w tej materii topologia układu (końcówki).

Części oczywiście powinny być markowe (czyli oryginały o powtarzalnych parametrach a nie tam żadne za 500zł za szt ze złota) Stosowanie podrób o loteryjnych parametrach się mści później.

To ma wpływ na THD, liniowość, pasmo mocy, współczynnik tłumienia, wydajność prądową itp,

Edytowane przez muszegozrobic

Ja będę miał po świętach-Grzesiu tak mówił więc nie ma tematu...

Chciałbym jednak wiedzieć kiedy dostaniemy transformatory.

Są jakieś wieści od Mikołaja?Był na forum ostatnio 21-ego...a może nie?

Witam ogólnie sprawy się maja tak kity do p-5000 mam przygotowane wszystko zapakowane sprawdzone , jutro we wtorek wysyłka do wszystkich .

Do paczek bez otwierania dorzuciłem dwa rezystory i dwa jrc z podstawkami , potem podczas weryfikacji ilości i lutowania z kitu z tych części wyszło mi że ich zapomniałem . Te części będą znajdowały się osobno .

Rezystorki z pcb wejścia są osobno w woreczku . Z tych części co tam włożyłem wszystkie końcówki powinny o ile dobrze zostanie zlutowane działać od razu .

Błędów opisowych nie ma żądnych i wszystko lutuje się wedle schematu .

Myślę że każdy co się podjął tego projektu ma na tyle wiedzy że wie jak polutować wszystkie parowane tranzystory itp .

Kity do 4100 maja się niekompletnie , brakuje 2sa1145oraz 2sc2705 oraz 2sc5171 2sa1930 - te ostanie kupiłem jakieś podróby i ogólnie dup... .

Które można jakoś sensownie sparować .

Prawdopodobnie zakupie te tranzystory u japońców , tylko będziecie musieli trochę znowu poczekać ,

Bo ogólnie w polskich sklepach albo chora cena , albo badziewie ,a te od Markg mam zakupione i nie da się ich z jakimś małym rozrzutem dobrać .

Mam nadzieje ze po zakupie oryginałów u skośnych , będą któreś zachodziły wzmocnieniem z tymi co mam , a wtedy będzie można nawet z pół tys tego dobrać.

Także będziecie musieli trochę jeszcze poczekać .

Te protektory zrobię niebawem bo na razie nie miałem zbytnio czasu , ponieważ siedziałem w tych paczkach .

Powstanie też nowy projekt wzmacniacza w klasie A czyli klon A-45 .

Czyli konkretne ciepełko i znacznie większa moc . (: .

Projekt będzie bardzo podobny do P-5000 .

oraz później przedwzmacniacz .

Moim zdaniem klony p-4100 oraz p-5000 są to najbardziej udane końcówki .

Dźwiękowo każdy z nich różni się i jednemu bardziej przypadnie do gustu p-5000 drugiemu p-4100 . Miejscowi audiofile u których grały te końcówki , egzemplarze które mam zrobione, naprawdę mieli niezłe dylematy , głównie to zależy od gustu .

Tylko moje egzemplarze mogą nieco się różnić dźwiękowo, ponieważ w niektóre miejsca powpychałem egzotyczne rezystorki .

Na razie klony te kładą dźwiękowo każdy wzmak z którym wchodzą w konfrontacje, obojętnie za ile tyś w klasie AB .

P-7100 na razie nie testowałem, jeszcze nie skończyłem .

szybkie info.

dzisiaj wróciłem z zagranicy i w tym samym momencie dostałem telefon, że trafa są gotowe.

jutro jadę je odebrać i zabieram się za pakowanie i wysyłanie.

pozdrawiam

przytachałem wczoraj trafa do domu, po pracy zajme sie pakowaniem - muszę kupić jakieś pudła. taśmę i chyba folie bombelkową do wypełnienia.

jest tek kilkaset kilo!

ale... czy ktoś poza freedim chce fakturę wat? czekam na wiadomość do jutra odnośnie faktury, na resztę będzie paragon - zeskanuję go i zamieszczę w temacie.

ufff

Mam pytanie do zorientowanych, czy ktoś zamawiał trafa w firmie badel ? (dla urządzeń audio) jak z wykonaniem ?

Pytanie zasadne bo wyszło sporo taniej niż w toroidy.pl dla P5000

nic nie wiem na temat tej firmy.

co do naszego zamówienia - cześć osób nie podała adresów wysyłki, to opóźnia sprawę wysyłki.

proszę o jak najszybsze ogarnięcie tematu poprzez PW

Edytowane przez Dr.M

przytachałem wczoraj trafa do domu, po pracy zajme sie pakowaniem - muszę kupić jakieś pudła. taśmę i chyba folie bombelkową do wypełnienia.

jest tek kilkaset kilo!

Ale jak to "przytachałeś" ? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi