Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

2 x 22uF/50V - elektrolity - na jeden kanał.

Jak by to były mniejsze pojemności.....

A tak troche kosztują cztery sztuki.

Edytowane przez adik82

Na wyjsciu daca miałem 5,6 uF. 2.2 moze byc za malo, bo sie filtr gp uformuje w wielu przypadkach i Ci bas przytnie. Zależy co za nim podłączasz. Na początku bylo nieco sucho, zbyt konturowo ale ostatecznie wyszlo dobrze i dosyć szczegółowo...

System gra dobrze, albo nie....

Co do basu nie było tak źle (roe jest 1,5 uF). Bardziej góra, jakaś taka niepoukładana-tak jak napisałeś. Muszę je gdzieś dolutować niech się ułożą, choć ciężko będzie je upchnąć do E-550 (obecnie roe 3,3 uF).

Można coś sensownego i "taniego" kupić w tej wartości?

Adrian przy tej wielkości i przy tym ile masz tam miejsca to chyba nie bardzo.

Elna Silmic chyba jest optymalna.

Fajnie by było dać tam czerwonego Black Gate'a, no ale obecne ceny to porażka. Nichicon BP jako sprzęgający mi się nie podoba. Gra sucho.

Jeżeli chodzi o plastikowe to też tutaj bym był ostrożny. Accu robiło to pod elektrolit i moim zdaniem takowy powinien pozostać. Albo, jeżeli jest taka możliwość (poprzedni stopień zabezpieczony przed składową stałą) wywalić w zupełności. Ja tak mam.

Plastikowe grają jaśniej zdecydowanie przejrzyściej, dokładniej i szybciej, ale z tego względu może być zaburzona równowaga tonalna. Na pierwszy rzut ucha będzie super, a później może będzie Cię drażniło.

Jak zawsze trzeba próbować i dobrać do własnych preferencji.

Odnośnie MKP (plastikowych) mój osobisty ranking jako sprzęgające w całym paśmie:

1. Mundorf Supreme -najbezpieczniejszy wybór, najrówniej grający kondensator z ceną bliską granicy przewalenia, ale jeszcze akceptowalną

2. Auricap - bardzo fajna, gorąca średnica

3. czerwony Jupiter - niestety ze względu na ceny dużych pojemności tylko do lampy

4. Hovland, Dynamicap - dynamika, ale trochę ostrawo

5. Jantzen Superior - bardziej do zwrotnicy na górę. Jako sprzegający trochę mało basu. Spora dynamika

6. ClarityCap ESA - dokładnie jak wyżej, ale w partsconnexion tańszy aniżeli Jantzen.

7. Mundorf biały - fajnie, ale już z wadami tanich kondów. Mniej przejrzyście góra trochę kremowa. Ale nadal warto.

8. SCR, Solen, Axon - trochę zamulone, w kierunku basu ze szklistymi wysokimi

Poniżej moim zdaniem nie ma sensu schodzić. Jak będziesz miał miejsce na takie kondy, można się zastanowić. Ale wpierw posłuchaj tak jak jest i zobacz czego Tobie brakuje. Później można pokombinować.

To są te które przetestowałem jako sprzęgające. O innych się nie wypowiadam.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Dzięki bardzo Marek.

Tak jak rozmawialiśmy, poczekam na uformowanie się tych eln i wtedy najwyżej coś się będzie myśleć.

Bo na razie to gra całym pasmem super, w różnych konfiguracjach sprzętowych z małym ale, góry jest delikatnie za dużo.

Diody in4148 miały być d3, d4 .

bav 20 d11 , d12 , d13 , d14 , d20 , d19 , d18 .

d16 d15 to sf17

takie zestawienie było w częściach pozostałe to zenerki .

Co do kondensatorów to polecam Intertechnik Audyn Cap Reference .,

Jeżeli chodzi o przekażniki na pcb końcówek to plus jest wspólny .Poszczególne przekażniki dołacza się zmieniając głębokość pętli sprzężenia , i tym samym wzmocnienie . Tylko jak się podłączy odwrotnie polaryzację to te diody przeciwprzepięciowe się uszkodzą , i będzie należało wymienić .

Co do tranzystorów są w drodze na 100 proc bęe je miał w domu w nast tygodniu wtedy roześlę resztę , - czyli wszystko z czym zalegam i nie wysłałem .

Co do pcb zabezpieczeń pracuję nad tym , tylko muszę zrobić prototypy żeby uniknąć błędów i sprawdzić wszystko itp .

Chciałbym zmienić firmę produkująca pcb z Gamy na Merkar .

Żeby poprawić jakość pcb , tylko na razie nie wiem jak to wyjdzie cenowo, bo przykładowo Prototypy pl odpadają , pcb kosztowały by raz drożej .

Obecnie zamawiam pcb 2mm laminat 70 um miedzi .

Jest potrzebny kompromis jakość - cena .

Waldi 06 tam zamawia do swoich dac , takze jakościowo na pewno są lepsze, tylko zobaczę jak wyjdzie wycena .

Za miesiąc będę miał jeszcze parę pcb do kloników p4100 p-5000 A-45 oraz p7100 . Chciałbym je zamówic już w Merkar .

A-45 będzie to projekcik podobny do p-5000 .

Zreszta jak wiadomo topologie układowe wzmacniaczy accuphase są identyczne i bazują na identycznych schematach .

Właściwie występują dwie topologie układowe taka jak w P-5000 i jest to słabsza wersja P-7000 oraz stuningowana gdzie stopnie końcowe pracują w mostku M-8000 .

oraz klasyczny MCS jak sobie to nazywają czyli topologia taka jaka występuję w p-4100 oraz wzmocnionej wersji P-7100 na bipolarach .

A-45 jest to bardziej wypasiona wersja układu z E550 czy A-35 , jednak te wzmacniacze są identyczne układowo jak np 4100 , jest dołożony rezystor przy kompensacji termicznej , żeby kompensacja termiczna przebiegała w innej charakterystyce , ze względu że w stopniu końcowym pracują mosfety .

Czyli bazując na jednej pcb do a-45 można złożyć kilka modeli accu , wystarczy uwzględnić kilka drobnych zmian w wart i to wszystko , trochę sprytu .

Pcb gdzie jest wzmacniacz instrumentacyjny są identyczne układowo .

Prosto mówiąc nie opłaca się klonować innych modeli , ponieważ jest to to samo .

Jednak jedna osoba chce mieć w stopniu końcowym 11 par a drugi 3 pary tranzystorów końcowych i stąd to wszystko i tym samym wymiar pcb jest większy i koszt .

Jak nie masz pewności, to zapytaj również Luisa. Ona ma niedaleko zakład, który inaczej wycenia płytki.

Luis opisze Ci co i jak. Tylko zaznacz, że to płytka 70um.

Jak nie ma pospiechu wyceń w trzech zakładach .

Ok. Grzegorz.

Zacznę więc kolejkę na nowe zamówienie (na razie to z listy tych 4 końcówek)

Jak dla mnie to:

1) muszegozrobic 3 x P-4100-komplet(stereo) - zresztą już pisałem na PW Tobie plus wszystkie tranzystory (listę posiadasz)

Edytowane przez muszegozrobic

Rowniez bylbym zainteresowany, glownie p5000,ale musze sie jeszcze zastanowic.

Czy moglby ktos po krotce, w kilku slowach, opisac charakterystyke brzmienia kazdej z tych koncowek?

Lezy u mnie 407, ale jeszcze torche czasu minie zanim ja odpale a slyszalem,ze 4100 jest od niej duzo lepsza, od ktorej z kolei p5000 jest lepsza.

Chcalbym tylko dowiedziec sie dokladnie, na czym ta "lepszosc" polega...parametr mocy mnie nie interesuje.

Edytowane przez niemand

I tak ma być (1,62k) !!!

Przy 6,21k to serwo w ogóle by niedziałało.

Trzymać się trzeba schematu a nie opisu.

Jak zawsze u mnie pośpiech i nadmiar alkoholu.

Dzięki.

Ja tez dopisuje się do P-7100.

Jaskiniowiec:

Czy tranzystory każdy będzie kupywał i parował we własnym zakresie czy możemy liczyć na ciebie?

Witam wszystkich trochę czasu mnie nie było ale za to mam kilka fajnych projektów wzmacniaczy z przed kilku lat .Miałem okazje zobaczyć kilka modeli i zrobić pcb .Są to accu A-50V oraz P-700 100% zgodne z oryginałem .teraz jestem w trakcie rysowania accu P-1000 . Będę zamawiał płytki w merkarze więc cena powinna być niska .

Edytowane przez Imacman
na prośbę autora

Witam wszystkich trochę czasu mnie nie było ale za to mam kilka fajnych projektów wzmacniaczy z przed kilku lat .Miałem okazje zobaczyć kilka modeli i zrobić pcb .Są to accu A-50V oraz P-700 100% zgodne z oryginałem .teraz jestem w trakcie rysowania accu P-1000 . Będę zamawiał płytki w merkarze więc cena powinna być niska

A co z PCB protektora do 550?

mam zapewne laickie pytanie,

czy mógłby ktoś dokładnie opisać wszystkie wejścia i wyjścia na PCB p4100, mam mały mętlik i nie chcę się pomylić...:)

pozdrawiam

a ja bym tak z ciekawości zapytal - planujecie jakies grupowe zamowienie na obudowy? Chetnie bym sie dolaczyl

Jeśli będą chętni na min.3 szt tej samej(wtedy jest rabat) z modushop.biz to mogę zorganizować zakup,bo transport z Italii mam "prawie"darmo.

mam zapewne laickie pytanie,

czy mógłby ktoś dokładnie opisać wszystkie wejścia i wyjścia na PCB p4100, mam mały mętlik i nie chcę się pomylić...:)

pozdrawiam

(z fotek Jaskiniowca)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35446-0-04057900-1366540187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi