Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmmm..... Powiem wam tak Panowie.... Nie wiem czym to było cięte ale prawdą jest też, że krawędź cięcia i tak zawsze trzeba czymś ''liznąć''. Ja bym na nich winy nie zwalał. Taki urok. Palenie detalu laserem lub wodą to dopiero wstępna obróbka. Trzeba to potem dopieścić

Będzie szansa na jakaś forumową obudowę do p-7100? Jeśli tak, to jestem żywo zainteresowany.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

----------------

Hmmmm..... Powiem wam tak Panowie.... Nie wiem czym to było cięte ale prawdą jest też, że krawędź cięcia i tak zawsze trzeba czymś ''liznąć''. Ja bym na nich winy nie zwalał. Taki urok. Palenie detalu laserem lub wodą to dopiero wstępna obróbka. Trzeba to potem dopieścić

Ja nie mam problemu z jakimiś niedociągnięciami, tnę na frezarce CNC i wychodzi idealnie, niestety woda i laser zostawiają schodki mniejsze większe ale zawsze coś jest ...

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Ja nie mam problemu z jakimiś niedociągnięciami, tnę na frezarce CNC i wychodzi idealnie, niestety woda i laser zostawiają schodki mniejsze większe ale zawsze coś jest ...

Zgadzam się z Tobą w 100%. Jednak nie wszystko opłaca się dawać na frezarkę CNC. Panel przedni wrzucałbym na obrabiarkę CNC. Reszta laser i inne takie...

Witam z mojej strony , przyszły mi pcb do 7100 , wersja Gold ((:: .

Trochę przeciągnąłem zamówienie tych przedwzmacniaczy ale chciałem zobaczyć jak wyjdą pcb 7100 po złoceniu . Wyszły jak powinny , Warstwa złotka jest solidna miedz nic nie prześwituje itp .

Teraz będę lutował - sporo lutował .

Sterownik z zabezpieczeniami, przyszedł mi prototyp , teraz dopiero zamówię dla wszystkich jak ten egzemplarz sprawdzę , trochę się to opóźniło z moimi planami , ale do 2 tyg będą .

Osoby które nie wpłaciły itp , ja nie będę się upominał , odpadają .

Przedwzmacniacze z modelu E-408 niebawem podam cenę , wiadomości z nr konta nie będę wysyłał , 95 proc osób z tej listy mam na liście zabezpieczeń , nic się nie zmieniło wpłata na ten sam nr konta .

Wzmacniaczyk Px-3 wyśle do każdego wiadomości .

Jak by ktoś chciał mam jeszcze pcb do 4100 oraz 550 w super wykonaniu .

do 7100 zobaczę jak to wyjdzie i czy coś zostanie z tego co mam .

Zamówię tez prototyp pree 2810 mini wersja bez potencjometru .

Już sobie obiecałem, że nie będę robił nic nowego:-)

Potem przyszła ochota na poprawę pre 408 na złoconych płytkach.

No i jeszcze pre 2810. Trzeba w to wejść.

I jeszcze jaskiniowiec kusisz takimi ślicznymi płytkami do końcówek mocy:-)

Eech. Ciężkie jest życie diy-owca......

Ale na razie te dwa pre. Później się będę zastanawiał

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

jaskiniowcowi należy się od nas duuuuża skrzynka gorzały za to co dla nas zrobił w temacie accu - mistrzostwo świata !!!

to było tabu dopóki kolega się nie zabrał za robotę, Tomek też się przysłużył , choć z przygodami, ale jaskiniowiec odwalił

mega robotę !!!!!

dzięki ode mnie z mównicy tego forum !!!!

Ja podpisuję się pod tym co pisze Bogdan.

Mimo, że nie odpaliłem jeszcze p4100, ale mam wielkie nadzieje wobec tego projektu.

Muszę zrobić drugie podejście do trafa. Czy poniższa specyfikacja zgadza się z tym co było zamawiane wcześniej?:

TS1000VA PRI: 230V SEC: > 40 - 0 - 40 / 800W > 45,5 - 0 - 45,5 / 100W > 2 x 17V / 50W rdzeń 1.3kW

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Co do trafa - jest ok.

Jeżeli masz pcb wejść V2 (nie tę całkiem ostatnią) to domów jeszcze napięcie 9V - do zasilania przekaźników.

Dasz mostek + kondensator ok 470-1000uF i masz gotowy zasilacz,

Nie ma sensu tego stabilizować bo włączenie wszystkich przekaźników na raz będzie mocno obciążać stabilizator, coś na tranzystorach by trzeba zrobić, a tak masz spokuj.

Przekaźniki maja sporą tolerancję od strony zasilania.

Do 5000 zamawialiśmy 12V, ale to zasilacz identyczny zrobię, tylko w szeregu dołożę rezystor większej mocy by zbić te napięcie trochę.

Edytowane przez adik82

Mam tą wersję z tego największego zamówienia, z zimy. jaka moc tego zasilania 9V ?

Wczoraj trochę polutowałem , i tak będą wyglądać te wzmaki , obsadzenie kondensatorkami będzie podobne , tylko te radiatorki z tranzystorków od stabilizatorków polakieruje na kolor złoty , brązowy kompletnie nie pasuje do tego (: . Te radiatorki podczas pracy są letnie , warstwa lakieru im nie zaszkodzi .

Na razie jeszcze nie grałem na tych egzemplarzach .

Dzisiaj chce jeszcze złożyć ten sterownik i tyle .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35540-0-03631200-1374768378_thumb.jpgpost-35540-0-73542800-1374768389_thumb.jpgpost-35540-0-29282900-1374768404_thumb.jpg

Japońce chyba tego nie przewidziały (::

Super by prezentowały się te układy w przezroczystych obudowach robionych częściowo ze szkła .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pany - co taka cisza?

Wszyscy majstrują wentylatory na te chłodne dni?

Co do tranów, oferta w kashinoki złożona w poniedziałek i jeszcze nie ma odpowiedzi :-(

Co do tego sterownika , w prototyp śmiga , jak należy , dwa błędy opisowe do poprawki plus jeszcze trzy niedociągnięcia - za dużo tłumaczenia . Wersje finalne dla wszystkich zamówię z tymi poprawkami .

Całość pobiera 2 waty max . Także można z tego transformatorka na pcb zasilić jakieś wentylatorki .

Jest to podzielone na sekcje jeżeli ktoś nie polutuje któreś z sekcji to reszta i tak będzie działać .

Jest to nieskomplikowane itp .

Jedynie się zastanawiam w zab zwarciowym jaki prąd zadziałania na parę komplementarną tranzystorów miałby by być ustawiony , przy którym wzmacniacz by się wyłączał .

4A a może 8A - należy sobie w końcu ten prąd jakiś ustalić żeby policzyć wart rezystorów w tym zab. Tutaj mam głupi dylemat . Jaki dać próg żeby układ działał tak żeby nie dopuścić do uszkodzenia tranów końcowych .

Ten pree wysłałem do wyceny ale jeszcze mi tego nie wycenili .

No ja dopiero od połowy sierpnia będę odpoczywał przy remoncie w domu :-)

Bo drugi potomek w drodze.

Można by zrobić rozpiskę dla 4, 6, 8A.

Każdy wie czym będzie obciążać końcówki i sobie zabezpieczenie dobierze.

A jak z px sprawy się mają?

Tak to wygląda po złożeniu , Ten ogranicznik prądowy czy zab zwarciowe - jakby to tam nazwać .

To jest tylko nic więcej niż pomiar napięcia na rezystorach emiterowych .

Czyli jeżeli układ będzie miał ustawiony próg działania na napięcie 1,5 volta , to dal rezystorów 0,1om - będzie prąd wynosił 7.5A a dla 0.47om -1,6A . Przyjmując próg zadziałania 1,5 volta obliczamy sobie dzielnik rezystorowy żeby na złączu E-B uzyskać próg nap otwarcia tranzystora 0.6V .

Teraz prąd zadziałania można rozpatrywać ogólnie dla sumy np - 3 par czy 11 par lub jednej parki komplementarnej . Stad moje dylematy .

Układzik działa natychmiastowo wyłączając wzmacniacz .

Drugie zab zwarciowe wbudowane na pcb końcówek mocy ogranicza prąd przytykając tranzystory sterujące , no ale tranzystorki bardzo szybko padną przez przegrzanie .

Po prostu napisze na schemacie wartości rezystorów odpowiadające poszczególnym progom zadziałania tego zab zwarciowego co np 0.5 volta od 1, 1,5 ,2 ,2,5 - a prąd przy jakim to ma działać sobie każdy sam wyliczy w zależności od typu wzmacniacza i jakie mają wart jego rez emiterowe .

Jest pięć potków jeden od regulacji czasu opóźnienia zał przekaźników , jeden od czułości protektorka ,

i po dwa w termoregulatorach , jeden reg precyzyjna drugi ogólna . Histereza w tych układach wynosi 2 stopnie C . Tranzystory wykonawcze bipolarne , za nimi jest kon elektrolityczny , żeby nie sterować went prądowo - taki silnik went będzie wydawał charakterystyczne buczenie . Sterowanie masą .

Drugi protektor przeznaczony do wykrywania napięcia na obudowie - ale to trzeba odp podłączyć masę do obudowy , przez bezpiecznik lub rezystor .

Wejście na bimetal - większą ilość łączymy w szereg . normalnie musi być w to gniazdo jeżeli nie ma bimetali włożona zwora .

Zdalne sterowanie na bazie avt390 , programowanie pilota jest analogiczne jak w tym kicie, tam to jest opisane . Siedem wyjść jest na goldpinie do wykorzystania do róznych innych potrzeb .

Jeżeli ktoś nie lubi procków może tego nie lutować w ogóle .

Zabezpieczenia załączają się dopiero po załączeniu przekazników i wzmacniacza , żeby daremnie prądu nie żarły .

Ukryta Zawartość

post-35540-0-23701500-1375008087_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

całkiem fajna obudowa

Ukryta Zawartość

i do tego wskaźniki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cezar504

ktoś ponoć jakiś czas temu zamawiał taką obudowę. Cisza jednak, czyżby nie dotarła jeszcze?

Witam pcb do pree z-408 ... 90 zł będą tak samo wyglądać jak te do 7100 całkowicie złocone - takie same będą mieli wszyscy z listy .

Ten cały px-3 - jedna sztuka wychodzi 140 zł , przy 7 szt . plus 7 zł wysyłka .

Także nie wygląda to za ciekawie , Jestem ciekaw czy osoby z tej krótkiej listy są nadal zainteresowane .

Solder maska czerwona gr 2mm 2x70um

Te zabezpieczenia , zamówiłem dopiero teraz po sprawdzeniu prototypów , także wszystko będzie w jednym terminie pree oraz zab , także osoby które miały u mnie je zamówione nie muszą doliczać żadnych kosztów przesyłek , wyślę wszystko razem . Myślę ze nr konta jest znany także nie będę im wysyłał żadnych wiadomości . Tylko niech każdy w tytule wpisze nick i to wszystko .

Tym paru osobom które nie zamawiały u mnie zabezpieczeń wyślę wiadomości .

1. Adik82 - 1szt (złocona)

2. osimar - 1szt(złocona)

3. freedi - 1szt(złocona)

4. Adam_85 - 1szt(złocona)

5. niemand - 1szt (zlocona)

6. descenic - 1 szt (zlocona)

7. maxrider- 2szt(niezłocone)

8. wawjack - 1szt(niezłocone)

9. dudencja - 1szt (wolą większości)

10. darekhifi - 1szt (złocona lub nie)

11. areksz - 1 szt. (zgodnie z zamówieniem)

12. nowy18 - 1szt (niezłocone)

13. bc_leszcz - 2szt (złocona)

14. rafals - 1 szt (złocona)

15. HEN - 1 szt (jak większość)

16. okularek - 1 szt. (złocona)

17. mihau_r - 1 szt. (złocona)

18. jarbub-1 szt.(złocona)

19. Dr.M - 1szt (niekoniecznie zlocona;)

20. zigi - 1szt (złocona)

21. czekin1 - 1szt.(złocona)

22. kogutaudio 1szt (złocona)

23. wuwu4 1szt (złocona)

24. darek549 1 szt (niezłocona)

25. sweatyme - 1szt (złocona)

PX-3 MINI

adik82 - 1szt

gasolin - 1szt

wojtekkom - 1szt

woytl - 1szt

darek549 - 1 szt

bc_leszcz - 1 szt

Zaległe wysyłki itp porozsyłam w tym tygodniu postaram się do piątku , Az będę miał wszystko spakowane o jednym kursie na pocztę .

Edytowane przez jaskiniowiec

całkiem fajna obudowa

Ukryta Zawartość

i do tego wskaźniki

Ukryta Zawartość

Panowie pojawila się szansa na zakup tej obudowy i wskaźników do niej.

Na razie kupię jeden komplet aby zobaczyć co i jak,i jakie koszta.

Mam znajomego Chińczyka on mi pomoże zamówić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A widzieliście takie wskaźniki.

Ukryta Zawartość

Są dostępne w Polsce.

Ukryta Zawartość

>jaskiniowiec

W sprawie PX-3: może warto próbowac zminimalizowac wielkośc PCB, żeby mogła byc konkurentem dla np. Gajnklona?

Widzę tam sporo możliwości upakowania elementów na mniejszej powierzchni.

Może bez fragmentu zasilania?

Może na dwóch płytkach mono?

Edytowane przez jurek

Samo miejsce na przykręcenie radiatora do pcb to trochę niepotrzebne.

Bo radiator zawsze się przykręca do obudowy a pcb na dystansach do obudowy i radiatora.

Na dwóch pcb mono by mogło być, ale dojdzie i tak trzecia z zasilaczem i na jedno wyjdzie, a nawet drożej.

Co do ceny też nie ma się ci dziwić - laminat 2mm, miedź 70um, pcb dwustronna, no i tylko 7 sztuk do zrobienia.

Edytowane przez adik82

Cena nie jest za niska, od ust ostatniego browara chyba nam nie odejmie, raczej mnie tak straszne nie zaskoczyła, chociaż spodziewałem się taniej, koło stówki, ale w końcu wdrożenie produkcji przy takiej małej ilości rozkłada się na mniejszą ilość osób i taki jest finalny efekt cenowy. Przy większym zamówieniu pewnie było by dużo taniej.

>jurek

Miniaturyzacja raczej nie koniecznie sprzyja dobremu brzmieniu, za bardzo ściśnięte ścieżki dają większe przesłuchy, robią się zakłócenia, zniekształcenia i po co to komu, a to da tylko kilka złotych oszczędności. Oddzielenie zasilania od płytek może i da trochę oszczędzi płytki, ale jak komuś przyjdzie do głowy łączenie kondensatorów audiofilskimi kablami, to wyjdzie jeszcze drożej od tego kawałka laminatu.

Weź pod uwagę jeszcze czas i wiedzę poświęcone nad projektem, bo to nie jest na zasadzie "kopiuj - wklej".

Edytowane przez adik82

Cena za płytkę nie jest priorytetem- w ogólnych kosztach składania wzmacniacza to jest mała część.

Projekt i tak będzie tani z powodu zastosowania "nieaccusowych", popularnych tranzystorów i niedużych mocowo traf.

Ważniejsza w/g mnie w tym przypadku jest "kompaktowość" projektu.

Nawet to, żeby żeby PCB dało się upchac w obudowach po popularnych, małych gabarytowo projektach.

Wtedy projekt ma szansę zainteresowania szerszego forum.

Oczywiście decyzja należy do kolegi jaskiniowca.

Tu (dla przypomnienia) link do rysunku PCB zamieszczone przez kol. jaskiniowca:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek
  • Pokaż nowe odpowiedzi