Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie: byli by chętni na pcb do 450?

Potrzebował bym komplet, a wiem że kilka osób kiedyś chciało.

Gra identycznie jak 4100 czy 7100.

Pcb tylko na rca - i tak mało kto używa xlr czy mostkuje.

Przy 5 kompletach cena za komplet niecale 200, ale to jeszcze się wyceni przed zamówieniem.

No to mam kilka pytań:

1. Jakiej wielkości są płytki

2. Jakie trafo

3. Jakie trany mocy i wejściowe (chodzi o dostępność i możliwość parowania)

4. Może ozłocić? Moje doświadczenia z pre408 są baaaardzo pozytywne. Co prawda dużo zmian w stosunku do poprzedniej wersji i nie wiem co bardziej się przyczyniło, ale zachęciło mnie do tego typu eksperymentów

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Temu 4100 z tego co zauważyłem po opiniach należy podkręcić prąd spoczynkowy do 70-100 mA na parkę .

Adik tak się zastanawiam na co ci znowu ten 450 .

Na wszystkie pytania są odpowiedzi w wątku.

Będę miał chwilę to poszukam.

2- 2x48vac ok 600W + 2x59vac ok 50-100W

3- te same co w 4100/7100

4- wolał bym normalne

Był to kiedyś mój pierwszy i zarazem jeden z lepszych klonów.

Zasilałem go 2x40vac + 2x45vac i grał bardzo dobrze.

Jaskiniowiec - gadałem ci że brat chce tańszy, prosty a zarazem bardzo dobrze grający klon.

A że słyszał na co 450 stać grając ok 12 godzin na poprawinach siostry, więc wybór padł na ten.

Kilka osób jakiś czas temu pytało więc jest okazja.

Jak nie to coś wymyślę.

Edytowane przez adik82

Koledzy proszę Was byście może założyli nowy wątek na temat tego wzmacniacza.

Tu jest tyle opisów różnych końcówek i nawet pre,że jak się czegoś szuka to traci się dużo czasu.

Jeśli jest nowy pomysł to można od razu w nowym wątku i będzie nam wszystkim łatwiej.

pzdr :)

Panowie dzisiaj przyjrzałem się dokładnie dokumentacji 450 i niestety ale muszę z niej zrezygnować.

Układ ten na wejściu na płytce końcówki ma wbudowany przedwzmacniacz na 4580. Ponieważ posiadam pre 408 i nie chcę z niego zrezygnować, więc bezsensu jest mieć w torze dwa przedwzmacniacze. Patrząc na całość końcówki wydaje mi się, że to może być super układ jako integra. Zresztą chyba właśnie dlatego były o tym układzie bardzo dobre opinie. Z tego co ja zaobserwowałem do Accu konieczny jest przedwzmacniacz.

Aktualna lista na 450

1. Adik82

2. Micha7n

3. TD5

4. freedi

Natomiast jak ktoś ma nie wykorzystaną płytkę z 407 albo 408 z dokumentacją to byłbym zainteresowany

Przypomnę,bo potem jak zwykle ktoś przeoczył i na ostatnią chwilę będzie się chciał dopisać :)

Najpóźniej w środę zamawiam obudowy z włoskiego modu i na pewno będę miał dobrą cenę na czarne 5U400 całe z alu.

Są idealne do wszystkich klonów accu ale jak ktoś reflektuje na cokolwiek innego to również nie widzę problemu ale wtedy cena niestety katalogowa-jedynie przesyłka za dobre słowo.

Wszystkie szczegóły na PW.

pozdrawiam

(te są akurat 500 poza tym identyczne)

Pesante dissipante 05/A400N - panel 10mm - czarny [1NPDA05400N]

1x panel przedni wykonany z aluminium 10mm w kolorze czarnym

1x panel tylny z aluminium 3mm anodowanego, czarny

2x pokrywa obudowy wykonana z aluminium 3mm anodowanego, czarna

4x radiator

śruby do montażu

Wymiary:

PANEL: 450mm x 220mm x 10mm

RADIATORY:

4 sztuki 200x40x210mm - rezystancja termiczna pojedynczego radiatora 0,280C/W

OBUDOWA:

szerokość: 448mm, szerokość wewnętrzna 368mm

wysokość: 210mm

głębokość: 400mm

waga: 15,5kg

Ja tylko drapię się po głowie dlaczego teoretycznie trzy takie same układowo wzmacniacze graja każdy inaczej . Pcb do końcówki z modelu 450 zrobiłem jako pierwszy projekt i na bazie tej pcb powstała płytka do 4100 . W 4100 ten wzmacniacz instrumentalny znajduje się oddzielnie , jest reg wzmocnienia itp i są trzy parki tranów końcowych zamiast dwóch .

Powstało kilka szt tych 450 i chyba wszystkim co porównywali ten 450 z 4100 bardziej się podobał 450 . No i tutaj zaczyna się wooduuuu :) .

Musze sobie to jakoś wyjaśnić , tak nie może być . :)

Druga sprawa z racji ze coś tam dłubie nad pree w wersji uproszczonej i na pcb chce wbudować potencjometry z silnikiem . Było by dobrze żeby osoby zainteresowane tym pree wybrały sobie jaki ten potencjometr tam ma byc , żebym mógł na pcb zrobić odp pinout pod ten potencjometr .

Ja tylko drapię się po głowie dlaczego teoretycznie trzy takie same układowo wzmacniacze graja każdy inaczej . Pcb do końcówki z modelu 450 zrobiłem jako pierwszy projekt i na bazie tej pcb powstała płytka do 4100 . W 4100 ten wzmacniacz instrumentalny znajduje się oddzielnie , jest reg wzmocnienia itp i są trzy parki tranów końcowych zamiast dwóch .

Powstało kilka szt tych 450 i chyba wszystkim co porównywali ten 450 z 4100 bardziej się podobał 450 . No i tutaj zaczyna się wooduuuu :) .

Musze sobie to jakoś wyjaśnić , tak nie może być . :)

Druga sprawa z racji ze coś tam dłubie nad pree w wersji uproszczonej i na pcb chce wbudować potencjometry z silnikiem . Było by dobrze żeby osoby zainteresowane tym pree wybrały sobie jaki ten potencjometr tam ma byc , żebym mógł na pcb zrobić odp pinout pod ten potencjometr .

Pewnie większość będzie stawiała na niebieskiego alpsa z silnikiem.

Pewnie większość będzie stawiała na niebieskiego alpsa z silnikiem.

niebieski alps to niezły przymulacz, jak zamieniłem go na drabinkę rezystorową to tuner zaczął grać jak CD;)

niebieski alps to niezły przymulacz, jak zamieniłem go na drabinkę rezystorową to tuner zaczął grać jak CD;)

A mniejszość na drabinki rezystorowe ;) ...

Zrób pod alpsa bo to będzie wybór większości i alps jest dostępny.

Ja i tak przełożę TKD, podłączę kabelkami. Trudno, żeby pod jedną czy dwie osoby robić inne pcb.

Rozumiem, że będzie można kręcić gałą potka? Nie tylko za pomocą tego przycisku?

ten alps to naprawdę straszny zamulacz. Podobnie jak Slawo10, wyleczyłem się już jakiś czas temu z tradycyjnego potencjometru. Jaskiniowiec pomyśl o takim czymś :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam 2 szt. tej drabinki. Jedna już siedzi w słuchawkowcu a druga idzie do pre 408. Funkcjonalność super. Gra równie dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak czy inaczej każdy inny wynalazek podłączy się przewodami.

Z ciekawych rozwiązań to można połączyć potka w trybie shunt.

W torze sygnałowym można wstawić jakiś dobry rezystor a sterujemy tylko rezystancją "do masy".

Zaletą takiego rozwiązania są mniejsze zmiany rezystancji jakie widzi wejście pre w stosunku do normalnego potka, płynna regulacja no i nie mamy stuków podczas przełączania (czasami, szczególnie przy drabinkach występują).

Wadą - mniejsze wzmocnienie oraz to, że równolegle do masy i tak mamy nie najlepszy rezystor, a ponieważ jest to układ napięciowy, to jednak jakość tego rezystora także ma znaczenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...............Mam 2 szt. tej drabinki. ..................

Mihau_r, czy zastosowałeś przekaźniki proponowane przez Ti Kan?

Nigdzie ich nie mogę znaleźć poza sklepem AMB, a dokładnych zamienników też brak.

Mihau_r, czy zastosowałeś przekaźniki proponowane przez Ti Kan?

Nigdzie ich nie mogę znaleźć poza sklepem AMB, a dokładnych zamienników też brak.

tak, przekaźniki mam od niego

Głownie chodzi o uproszczona wersje pree bez aava założę się że 95 proc z tego forum przerazi się stopniem skomplikowania oraz tym że będzie to smd , mam na myśli projekt który kolega robi .

No ale stwierdziłem że zrobię to bez żadnej reg głosu każdy sobie podłączy co będzie chciał .

kiedy pierwsza odsłona?

za 2 tygodnie przyjdzie mi płytka teoretycznie, elementy juz mam prawie wszystkie, Generalnie skomplikowane to nie jest ale w 80% w smd. Jest tam troche elementów w soic8,16 no i trany, rezystory 1206 Edytowane przez nerwowyx
  • Pokaż nowe odpowiedzi