Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobię opis przeróbki 550 na układ bipolarny i wstawię go na elektrodzie tam się nie zawieruszy .

Co M-8000 moim zdaniem konstrukcja nie zbyt udana i zagra to podobnie jak P-5000

Czyli dobrze ale bez super rewelacji i nie pchał bym się w nią .

Po głowie od jakiegoś chodzi mi inny pomysł, mod końcówki przystosowanej do pracy na stałe w układzie mostkowym na bazie 7100 , z dołożonymi paroma moimi pomysłami , układ który zawierał by to co najlepsze :)) . Planuje za nie długo coś takiego zrealizować , przetestować ., prototyp , i sam jestem ciekaw jak mi to wyjdzie .

Jeszcze do tego wszystkiego brakuje jakiś wypasionych obudów , te modu są niby fajne ale to nie jest to , ogólnie działam w tym zakresie , także myślę że za jakiś czas 2-3 miechy jak wszystko dobrze pójdzie, zwykle zawsze plany mi się opóźniają przeciągają , będę zamawiał obudowy u ziomków zza wielkiego muru ,

Obudowy z pełna obróbka otworami na gniazda itp może nieco podobne do oryginałów :), do których tylko by się wkładało wnętrzności , montowało gniazda i gotowe .

Tylko jak to zwykle ze skośnymi jest, detal to jest 100 szt krótka seria 1000 ale ogólnie to nie jest problem, najważniejsza jest cena . Jak ostatnio zamawiałem prototyp pcb do jednego ze sterowników to koleś z tej firmy aż się prosił żeby zamówić większa ilość, bo 2 szt się kompletnie nie opłacają, no ale w końcu przyjął zamówienie a i tak mi się opłaciło zamówić u nich niż w Polsce .

Do tego powstają dwie wersje sterowników do obsługi tych końcówek, finalne układy już w pełni dopracowane i zminiaturyzowane .

No i można składać ::)))) . Końcówki mocy niczym wizualnie-jakościowo i funkcjonalnie nie odbiegające od jakiej kol-wiek markowej firmówki . Będzie tez można robić obudowy z panelem zamiast anody to powlekanym złotem z gałkami powlekanymi złotem itp , wedle moich ustaleń koszt powinien oscylować w granicach 4000 tys za takie cudo . Zwykłe obudowy będą znacznie tańsze głównie to zależy od ilości jaką bym musiał sprowadzić . Na razie wszystko w fazie rozwojowej .

Wreszcie accu w domku :) w weekend założę panel i górę :]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Małe pytanie, BIAS mocno mi pływa. Wzmacniacz włączony od trzech godzin, czyli rozgrzany, wejścia zwarte, ustawiam ~60mV, wracam za 5min. 62, ok, mierzę w drugiej końcówce, w której też ustawiłem wcześniej 60mV teraz jest tam 55mV, wracam do pierwszej, a tam 47mV... to podkręcam do 60mV, po dwu minutach mam 70mV... Potki nie trzymają? Trany do kompensacji 2sc3964 ale od kol. Jaskiniowca, czyli powinny być pewne, chyba, że jednak nie działają tak dobrze jak 2sc4685... Macie jakieś pomysły?

Jeszcze sprawdziłem w jakiej pozycji są potki od biasu i w jednej końcówce to jest ok 7,5ohma, ale w drugiej potek skręcony prawie na 0. Ustawiłem "na pałę" oba na 7,5ohma, ta która była na 0 ohm teraz ma 55mV a ta, która do tej pory na 7,5 ohma miała 60mV teraz ma 72mV. Cały czas się zmienia. Mogę tak kręcić cały dzień...

Edytowane przez ja_brzoza

Potencjometry na końcach zakresów mogą się tak zachowywać. Choć +/- 5mV to nie wiele. Ja w swoim 408 też byłem na końcu zakresu i zmieniłem szeregowy rezystor aby suwakiem być na środku zakresu regulacji. Łatwiej coś ustawić.

Długie przewody też mogą być przyczyną pływania.

Ew. jeśli grasz przez rezystory lub żarówki na zasilaniu to po ich usunięciu wrócisz na środek suwakiem.

Edytowane przez rs2512

Zawsze będziesz miał dryft prądu spoczynkowego , tranzystorki końcowe nagrzewają się szybciej , nagrzewają radiator a od radiatora dopiero nagrzewa się ten tranzystorek od kompensacji temperatury - do tego jest potrzebny czas .

Ustaw na te 60 , jak ci się nagrzeje , skoryguj ja i tak zostaw .

Te tranzystorki 2sc3964 nie są idealne i do oryginałów im trochę brakuje , maja tylko tylko jedna zaletę można je bardzo tanio kupić 2-3 zł .

Jest to podróbka , zamiennik .

Cena oryginałów 2sc4685 zależy od ilości jaka sprowadzić/kupić, jak biorę do siebie to zawsze minimalną ilość jaka można dostać 50 szt - jak odsprzedaje to w granicach 30 zł szt . Więc większość wybiera ten tani ::))

Tych 2sc3964 nie da się kupić oryginałów , na rynku to są wszystko podróby .

Chyba ze wyciągniesz z jakiegoś uszkodzonego amplitunera , czasami te trany można trafić .

Z tymi tranami jest rożnie ale w większości komp tmp na nich działa poprawnie, ale czasami jest większy dryft czasami mniejszy .

Wiadomo że można znaleźć jeszcze inne zmienniki o podobnej specyfikacji , ale znowu są kompletnie nieosiągalne w detalu . B-900

Jak pisałem wcześniej, przy żarówce w ogóle miałem max 15mV, przy rezystorze 10R max biasu to 50mV, teraz mam podpięte zasilanie już bezpośrednio. Czy ktoś miał podobne doświadczenia z 550-ką, też musieliście zmienić rez szeregowy? (R12 270R?)

Tak, trafa są z "niesławnego" Cyfrotexu, ale muszę powiedzieć, że póki co nie jest najgorzej, może też dlatego, że zamówiłem je przewymiarowane 2x24V 400VA 32V 100VA na każdy kanał. W głośnikach kompletna cisza, same trafa też bezgłośne. Napięcie na kondach zasilających przy takim ustawieniu biasu jak mam, 31,6V, więc pod obciążeniem też się trzyma.

Mam 2sc4685, ale chyba tylko jedną parkę, mają iść do p-4100.

Ma ktoś może zdjęcie oryginalnego 2sc4685?

Edytowane przez ja_brzoza

Górny rząd to oryginały, dolny podróbka ale bdb jakości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu podróbka, a faktycznie to nie wiadomo co to bo ewidentnie widać (nie na foto - powłoka jest matowa, nie błyszcząca) że był robiony szlif i ponowny nadruk:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 6730578600_1405613230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

Ja wziąłem parę sztuk tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dotarły i wyglądają na oryginały,hfe powtarzalne i najmniejsze zmierzone ponad 1280.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Freedi,te tranzystory nie są produkowane już od kilku lat.

Mogą to być tylko tranzystory wyprodukowane według specyfikacji,ale nie przez toshibe.

Edytowane przez cezar504

Freedi,te tranzystory nie są produkowane już od kilku lat.

Mogą to być tylko tranzystory wyprodukowane według specyfikacji,ale nie przez toshibe.

Wiem ale przy tranzystorach to normalne-ważne żeby robiły to czego się od nich oczekuje .

jeżeli te trany przybyły z japonii(a dokładnie z yokohamy)to są 100% ze specyfikacją i przetestowane.

niezły secik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cezar504

Mieliscie okazje bezposredniego porownania klona do orginalu?

Z tego co wiem,a jestem w temacie klonów accu chyba od początku,to raczej nie.A na pewno nie było takiego pojedynku z P7100.

Może "zaprzyjaźniłby " się z kimś z Klubu Accuphase ? ;)

podejzewam ze nie ja jeden jestem ciekawy jak wyzszlo by bezposrednie porownanie.

z tym ze 7100 jest bardzo daleko po za moim zasiegiem ;)

mialem okazje porownac klona cezara do orginalu A-30 ale za wiele z tego nie wyszlo bo okazalo sie ze klon nie skonczony.

Cezar zapraszal do siebie po ukonczeniu prac ale nie zapuszczam sie narazie w jego strony. musze popracowac nad motywacja

Też chciałbym porównać , tylko na razie zastanawiam się jak wypożyczyć taki wzmacniacz na parę dni , kupować bym go nie chciał .

Na pewno nie warto porównywać gołych końcówek do integry , takie porównanie jest bez sensu .

A po za tym męczyłem kolejną wersje układu zabezpieczeń i sterowania do końcówek mocy .

Już układ ostatecznie dopracowałem i zminiaturyzowałem , poprawiłem działanie vu-metrów , wszystkie regulacje można teraz przeprowadzać od zera , jest nawet osobne wyjście na podświetlanie - oczywiście wszystko zdalnie sterowane . Na podstawie wersji drugiej tego układu poprawiłem wszystkie niedociągnięcia jakie miałem w poprzednim układzie , nie mam już pomysłu jak go jeszcze poprawić .

Układzik będzie potrafi wszystko co jest związane z obsługa końcówek mocy, lista naprawdę długa .

Prototyp już prawie skończyłem ,

Powstanie jeszcze jedna odmiana tego układu tylko bardziej zaawansowana .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35540-0-36901600-1406753398_thumb.jpgpost-35540-0-54749800-1406753415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaskiniowiec

Zrobię filmik jak to działa , jak w pełni przetestuje prototyp - niebawem .

Układ ma jedną wadę jeżeli ktoś uwali w jakiś sposób tego stma - osobiście mnie już nic nie zdziwi , to nie gwarantuje na 100 proc że uda mi się go wymienić , tam są ścieżki o grubości 20mils w odstępach 20 mils . Zawsze istnieje ryzyko ze coś nie wyjdzie ::))) .

Jednak płytki by były z zalutowanym prockiem i jego otoczeniem , układ sprawdzony, zaprogramowany , ale i tak trzeba umieć zalutować resztę drobnicy .

Koszt pcb bardzo niewielki , zmieniłem firmę wyk pcb na made in Hongkong,

ale też zależy od ilości .

mar.s jak ukończę preampa to mogę wpaść do ciebie. będzie p-7100 z c2810 + końcówka mocy z e-350

widze ze nie próżnujesz Czarku :). serdecznie zapraszam. , bedzie co robic
  • 2 tygodnie później...

Zrobię zbiorówkę ale tak pod koniec sierpnia, wtedy układ będzie już skończony , głownie kwestia oprogramowania .

Ten prototypowy moduł wymaga jeszcze kilku poprawek , układzik będzie mógł pracować jako samodzielny moduł bez wyświetlacza , oraz z takim modułem jak w linku, wtedy obsługa będzie zrealizowana na 3,2 cal wyświetlaczu dotykowym .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Zdalne sterowanie za pomocą pilotów logitecha np " Logitech Harmony "

O liczbę funkcji i możliwości na pewno nikt się nie musi martwić , układ będzie tez umożliwiał pełna obsługę i monitoring wszystkiego w końcówkach mocy .

To tak w skrócie .

Możliwe ze uda się załatwić wyprodukowanie krótkiej serii w chinach , także nikt nie będzie musiał niczego lutować ( żadnego smd ) tylko połączy parę kabelków i gotowe .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi