Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginalnie powinien być potencjometr 2x50k, tak jest w opisie.

Gdy taki podłącze to w skali od 1 do 10, to między 1 a 8 nie ma wysokich tonów.

Podłączałem 2x10k i od 2 do 8 nie było wysokich tonów

A sprawdź co masz za tym potkiem? Wygląda jakbyś miał jakiś kondensator do masy w ścieżce sygnału.... Tzn od ścieżki sygnału do masy. Robi Ci się wtedy filtr dolnoprzepustowy RC. Im mniejsza impedancja (rezystancja) potencjometru tym wyżej tnie.

System gra dobrze, albo nie....

Wsadziłem dziś accu w obudowę testową. Powalczyłem z masami.

Przy podłączonym źródle dźwięku jest wszystko ok, czy muzyka gra czy nie, czy cicho czy głośno, gra czysto i bez żadnych ale.

Lecz jak dotknę palcem wejścia (nic nie podłączone) i próbuje podgłaszć to słychać takie charakterystyczne buczenie (jak w każdym wzmacniaczu) ale u mnie w okolicach 2-3 (w skali 0-10) pojawiają się trzaski, a po 4 membrane wciąga, trzaski i zabezpieczenie się włącza.

Bez obudowy było tak samo, dla tego włożyłem wszystko do niej żeby sprawdzić efekty i tak samo się zachowuje.

Masy połączone w zasilaczu, tak jak w oryginale. Dokładny opis lub rysunek tych mas mogę zrobić.

U mnie na pcb e-450 musiałem dać ten c25, bo bez niego były przydżwięki. W sumie daniel tak samo go musiał dać.

Przeleciałem już wszystkie rezystory, kondensatory i tranzystory - wszystko na swoich miejscach i o dobrych wartościach.

W e-450 zamienniki polecane przez jaskiniowca.

W pre tylko a872/c1775 zamienione na a970/c2240.

Jakieś pomusły, bo walcze z tym już trzeci dzień i efektów brak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 8800796000_1339099748_thumb.jpg 3331537000_1339099751_thumb.jpg 2305246300_1339099755_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

Opanowane.

Po prostu masa obudowy była podłączona tylko przy zasilaczu.

A powinna być podłączona w najczulszym miejscu wzmacniacza, w tym przypadku w przedwzmacniaczu.

Musiałem ją podłączyć do obudowy przez kondensator 100nF, bo jakieś delikatne śmieci na podkręconym głosie i podpiętym dacu mi zbierał.

Jak narazie gra czysto i detalicznie.

Ma ktoś namiary na ta7318p, do wskaźników z pcb zabezpieczeń?

Bo ten z northa jakiś trefny chyba jest.

Edytowane przez adik82

Niedawno odpaliłem preamp E408.Uruchomienie nie stanowiło problemu.Jedynie nie udało mi się uniknąć offsetu na wyjściu - w jednym kanale -0.3V a w drugim ok -0,4V.Ale nie ma się co dziwić bo tranzystorów nie parowałem.Dlatego użyłem kondensatorów na wyjściu.Brzmienie szybkie i szczegółowe ale z wypełnieniem.W sumie o to mi chodziło.

Ukryta Zawartość

post-426-0-87309000-1339180427_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam kilka słów , jak lutujecie te układy to sprawdzać wartości rezystorów miernikiem dla pewności , nie sugerować się tym co napisał na woreczku sprzedający , oczywiście można po kodach paskowych , ale te czasami można przekręcić , są różne odcienie tych kolorów są w zależności od producenta .

Potem się okazuje że zamiast 4,7 kilo zalutowaliśmy 4,7 oma , i jest buuum .

tylko dlatego że sprzedający pomylił się podczas pakowania na pasku mnożnika.

Tak samo jakieś ingerencje na włączonym układzie ---- zabronione .

Jedynie ustawianie prądu spoczynkowego ---- i to z najwyższa dozą ostrożności .

żeby się coś tam i siam nie zwarło , tylko raz się zaiskrzy i jest problem .--- wielki .

Potem uszkodzenia idą lawinowo .

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie do osób które parowały trany zwykłym miernikiem. (mierząc wielkość hFE)

Dzisiaj zabrałem się za dobieranie par. Przyznam się, że najbardziej nie lubie tej czynności zabierałem się do tego jak kot do jeża.

Zrobiłem zwykły zasilacz na lm317 ustałiłem go na 9V podpiołem do miernika zamiast baterii wlutowałem z miernika (M-830B) trzy przeowdy z krokodylkami podpiłem tran ale wartość wzmocnienia na mierniku mocno się zmieniała rzędu 30 jednostek. Odpiłem zasilacz i podłączyłem baterię wartość wzmocnienia wachała się już w granicach 1-2 jednostek. Zmierzyłem ponad 80 tranów. Po czym miałem przerwe godzinną. Po powrocię wzieło mnie sprawdzić dokładność pomiarów i jest całkowita kicha. Teraz jak mierze trany to pokazuje inne wartości hFE mniejsze niż wcześniej o 20 jednostek. Połączenia wszystkie sa OK. Temperatura nie uległa aż takiej zmianie.

W czym jest probłem???

Czy, to bateria tak szybko wysiada?

Dotyczy E-408

czy mogę dać zamiennie:

1. MA167 - PH4148

2. 1SS81 - BAV21?

Co to są za diody przy zasilaniu +/- 66V (przy kondensatorach c14 i c15) - na płytce brak opisu?

I jeszcze jedno - odwrotnie lutujemy tranzystowy Q14 i Q15 (w miejsce 2sb647 lutujemy 2sd667 i odwrotnie)? Reszta tranzystorów jest ok?

Czy lutować kondensatory CX? Bo na fotce Jaskiniowca widzę, że są polutowane?

----------------

Kondensatory do E408

C5 i C6 są wg schematu 68uF/100V, a na opisie PCB na 25V. Wystarczą na 25V?

Jakiego typu najlepszy będzie kondensator w miejscu C2, C12, C13, C3, C4, C14, C15? Gdzie warto wsadzić styroflexy, a gdzie wystarczą foliowe?

----------------

Tak samo jak w 407.

Bias 4mV.

A miejsca pomiarowe, przy tranzystorach końcowych, tam gdzie się łączą rezystory 910 om, "+" przy 2sc3263 a "-" przy 2sa1294.

adik82,

nie znam niestety 407. Dzięki za info dotyczące biasu.

Bardzo bym prosił o odpowiedź na pytania o te diody (na płytkach w dolnych rogach przy C14 i C15) oraz o kondensatory Cx (lutować, czy nie?)

----------------

Panowie, dysponuję chyba takimi płytkami. Jeśli jest ktoś zainteresowany, to proszę o kontakt na PW. Cena - taka za jaką nabyłem.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie złożyłem jeszcze docelowej wersji E407 - plytki nadal czekają w szufladzie, ale włożylem dotychczasową wersję na płytkach jaskiniowca do obudowy na duuuużo lepszych radiatorach od polskiej kształtki , na której miałem problemy ze stabilnością temperaturową, zamienilerm też trany mocy na dobierane z onsemi, chociaż poprzednie po przemierzeniu mimo , iz nie dobierane były niemal identyczne - w onsemi dobierają sample albo tak dopracowałi produkcje ,że nie ma prawie żadnych ochyleń w partii.

Gra to super, chociaż z moim DAC DIY na AD1865 o dziwo się nie zgrało i musiałem podłączyć lampucerę - dziwne....

teraz jako preampa używam modyfikowanego CA 540R i jest git.

Docelową wersję E407 będę robil zimą, bo trochę już jestem zmęczony poszukiwaniami, a narazie delektuję się obecną wersją, która trzyma Dali Grandy za gardło jak żaden z moich dotychczasowych wzmacniaczy - super !

Ja też troche powalczyłem z e-450 + Volcano.

Miałem problemy z masą cyfrową, ale po woli eliminuje niedogodności.

Jak Volcan0 był po za obudową było ok, jak włożyłem wszystko do obudowy jaja się zaczęły.

Słychać było załączenie i wyłączenie przekaźnika sekcji analogowaj, oraz inne urządzenia w domu.

Taki charakterystyczny trzask.

Brumów czy przydźwięków brak.

Narazie cały czas w obudowie testowej, musze kupić transformator dedykowany, kondensatory zasilacza ( na rzie są po 2 x 12000uF na strone), radiatory fishera (wys-15cm, szer-40cm i głę.-4cm) mam.

Jak już wszystko będzie, kolega będzie projektował obudowę.

Ale i tak przy sygnale wejściowym ok 2,1V i potencjometrze -4dB nie idzie myśli pozbierać.

Grałem na pre z 408 stłumionym do ok 10dB oraz unisonusie z allegro na opa2604 i ten drugi dużo lepiej brzmiał.

Teraz będę robił barwę z 450 i zobacze co z tego będzie.

Choć wolał bym jakąś sprawdzoną, lecz na razie brak pomysłu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tych płytek do 407 były dwie wersje pierwsza raczej znacznie gorsza od wersji drugiej wersji.

Jak na wersje prototypowe to i tak dobrze to wychodziło .

Co do tych pcb gdzieś początkiem września będę miał na zbyciu ze 3 komplety do montażu układu z modelu E-350 , będzie to wersja po prototypowa nie zawierająca chochlików , typu brak kawałka ścieżki co mi się zdarzało .

oraz jeden komplet do montażu układu z modelu P-5000 .

Ceny na razie nie wiem . Pokarze we wrześniu .

Jaskiniowiec - a nie myślisz zrobić jakiejś prostej barwy któregoś z modeli accu? Np 450, wystarczy regulacja + - 4dB.

Czasami słuchając ciszej chciałbym mieć więcej niskich rejestrów. (Jestem fanem Q-Dance, w sumie mój półtoraroczny synek też).

Kilka osób by się nazbierało na pcb.

adik82 przemyśl dorobienie regulowanego lub stałego kontura - zestroisz go pod swoje uznanie, a unikniesz dodatkowgo stopnia aktywnego w torze sygnałowym, proste i skuteczne rozwiązanie

nie wiem niestety jak gra oryginalny E407, ale "moja" kopia jest rewelacyjna, słucham cały dzień i nie mogę się nadziwić....

źródłem jest dysk Trekstor a preampem mocno modyfikowany CA540R v 1 - o dziwo lepiej się zgrał z klonem niż DAC na AD1865,

wcześniej z innymi wzmacniaczami AD1865 deklasował inne, ale z klonem accu było za ostro - nieprzyjemnie

teraz mam wszystko: super stereo i kino za jednym zamachem - narazie nirvana....

za obudowe robi Palladium LA1200, z którego wykorzystałem też trafo - reszta wywalona, ponieważ trafo miało tylko symetryczne odczepy

+- 76 DC więc odzieliłem stopień napięciowy diodami żeby napiecie pod duzym obciążeniem tam nie siadało,

to się sprawdza super.

Jestem naprawdę bardzo zadowolony, polecam wszystkim ten wzmacniacz - miałem do niego nosa,

dziękuję jaskinioweic za płytki - bez Ciebie nie dałbym rady !!!

kupiłem we Włoszek koncówkę P700 ( tzn zapłaciłem kasę ) , tylko "makaron" zapomnial jej do mnie wysłać

i mam mały problem , bo troche mnie kosztowała, podejrzewam ,że to rozwinięcie E407 do kwadratu,

ale teraz odpuściłem wzmacniacz i walczę o odzyskanie pieniędzy :-(

szkoda bo to referencja i miałbym z głowy, chociaż kopia tez jest super

może jeszcze kiedyś , gdy odzyskam kasę zapoluję na P700 lub P550

adik82 przemyśl dorobienie regulowanego lub stałego kontura - zestroisz go pod swoje uznanie, a unikniesz dodatkowgo stopnia aktywnego w torze sygnałowym, proste i skuteczne rozwiązanie

nie wiem niestety jak gra oryginalny E407, ale "moja" kopia jest rewelacyjna, słucham cały dzień i nie mogę się nadziwić....

źródłem jest dysk Trekstor a preampem mocno modyfikowany CA540R v 1 - o dziwo lepiej się zgrał z klonem niż DAC na AD1865,

wcześniej z innymi wzmacniaczami AD1865 deklasował inne, ale z klonem accu było za ostro - nieprzyjemnie

teraz mam wszystko: super stereo i kino za jednym zamachem - narazie nirvana....

za obudowe robi Palladium LA1200, z którego wykorzystałem też trafo - reszta wywalona, ponieważ trafo miało tylko symetryczne odczepy

+- 76 DC więc odzieliłem stopień napięciowy diodami żeby napiecie pod duzym obciążeniem tam nie siadało,

to się sprawdza super.

Jestem naprawdę bardzo zadowolony, polecam wszystkim ten wzmacniacz - miałem do niego nosa,

dziękuję jaskinioweic za płytki - bez Ciebie nie dałbym rady !!!

kupiłem we Włoszech koncówkę P700 ( tzn zapłaciłem kasę ) , tylko "makaron" zapomnial jej do mnie wysłać

i mam mały problem , bo troche mnie kosztowała, podejrzewam ,że to rozwinięcie E407 do kwadratu,

ale teraz odpuściłem wzmacniacz i walczę o odzyskanie pieniędzy :-(

szkoda bo to referencja i miałbym z głowy, chociaż kopia tez jest super

może jeszcze kiedyś , gdy odzyskam kasę zapoluję na P700 lub P550

• Pokaż nowe odpowiedzi