Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

PCB stopni wejściowych

1. nick30 - 2szt

2. nowy18 - 1szt

PCB barwa

1.adik82 - 3szt.

2. Adam_85 - 3szt.

3. osimar - 1 szt

4. hen- 4 szt

5. Wlodasss - 1szt

6. zigi - 2szt

7. rs2512 - 1 szt

8. fourierek - 2 szt

9. nick30 - 3szt

Od 5 dni słucham e-450 wygrzanego (2 tyg).

Odnośnie wzmacniacza. Osoby które mają PCB ale jeszcze się wahają zabierajcie się za lutowanie, naprawdę warto. Aż mi szkoda, że miałem w 95% skończona konstrukcję od maja i leżała w pudełku. Gram na tym wzmacniaczu już jakiś czas i jest to najlepszy wzmacniacz jaki miałem, a już nie nie jeden dziesiątek wzmacniaczy przeszedł przez moje ręce. Ten wzmacniacz naprawdę ma w sobie najlepsze cechy tranzystora.

Kilka słów o dźwięku.

Wzmacniacz ma bardzo poukładany dźwięk w całym pasmie, nic nie wybija niczego nie brakuje. Dźwięki się nie gubią jeden w drugim, wysoki nie gubią się w basach (to chyba za sprawą tego sprzężenia prądowego). Dźwięki prezentowane bardzo poprawnie talerzy brzmią jak talerzy kontrabas jak kontrabas a nie jakieś dudniło smyczkowe instrumenty jak smyczkowe instrumenty. A przy tym zero dźwięku tranzystorowego. Ponad to wzmacniacz jest bardzo dobrze wyważony. Dokładny ale przy tym nie razi ucha, jest bardzo przezroczysty zmiana CDeka czy DACa różnica jak na talerzu, przy tej swojej przezroczystości ma ładną lekką barwę (nic z tego Morantzowego plumkania). Bardzo ładna mikro dynamika sprawia, że przyjemność sprawia słuchanie muzyki na niskich głośnościach nie ma potrzeby podkręcenia potencjometreu żeby dźwięki powychodziły z kolumn.

Na pewno za tak poukładany dźwięk i brak tranzystorowego nalotu (podejrzewam, że zniekształcenia nieharmoniczne są bardzo niskie) to sprawa symetryczności układu. Składającym radze starannie dobrać trany w czwórki. Ja kupiłem 15 razy tyle ile potrzebowałem na wzmak i z biedą dało się dobrać jeden komplet (ale idealnych) ósemek. Właśnie dla teg, że nie mogę dobrać tranów do preampa nie ma go.

Wzmacniacz jest na tyle dobry, że teraz słuchanie Casndry Wilson to przeżycie estetyczne, na innych wzmakach to różnie bywało łampa była zbyt cukierkowa i mało dokładna na tranzystorowych konstrukcjach słuchać w ogóle nie dało się.

Polecam wszystkim ten wzmacniacz. Patrząc na schematy to wydaje się podobnie ma zagrać 408, nu a może nawet lepiej (bo symetryczne wejście i reg. gain) to 4100. (307 i 407 mają już inny schemat, mniej symetryczny)

Wielkie podziękowania też autorom. Japończykom i naszemu Jaskiniowcu. Jaskinioweic wielkie Ci dzięki kolego. Za to, że rozpracowałeś te wzmacniaczy i przyniosłeś ich do ludzi. Mało z nas kupiło by sobie 450kę lub innego Accu. Nie miałeś łatwej drogi, schematy, prototypy, potem naście projektów PCB, szukanie zamienników. Jeszce do tego wszystkiego sam dobierałeś tranzystory do stopni końcowych dla zbierających. A niektórym kolegom nawet uruchamiałeś. Wielkie wielkie dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gdyby ktoś zamawiał ze sprawdzonego źródła to proszę mi też ze dwie sztuki zamówić.

Mnie już ręce opadają.

Aha. Wcześniej proszę o kontakt.

ja jeszcze mam małą uwagę, żeby rozsunąć potencjometry wysokich i niskich tonów o ile to możliwe bo wydaje mi się, że są zdecydowanie za blisko siebie.

Witam , zamieniłem pozycje tych potencjometrów , zasilacz będzie jednak na tranie , prosto i taniej .

Masa z zasilacza jest łączona za pomocą zworki także ,można jej nie lutować i sobie połączyć masy wedle gustu . Jest tam pare zwór ale juz tego na jednostronnej pcb nie potrafie inaczej obmyślić .

Schemat wstawię później itp. Myślę że tak w piątek zacznę realizować zamówienie na te barwy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Nick30 dobrze słyszeć pozytywne opinie na temat tych konstrukcji , gratuluje uruchomienia .

Co do tych ta7318 warto by było gdzieś skołować działające sztuki , ale nie za tyle ojro, Kupiłem sobie takie fajne wskaźniki , przynajmniej myślę że fajne bo jeszcze nie doszły - także . Albo spróbuje obmyślić jakiś układzik na el dyskretnych , ale na razie mam ograniczona moc przerobową .

Ukryta Zawartość

ja jeszcze mam małą uwagę, żeby rozsunąć potencjometry wysokich i niskich tonów o ile to możliwe bo wydaje mi się, że są zdecydowanie za blisko siebie.

Sądzę, że 5cm byłoby optymalnie. Tu nie są potrzebne duże gałki.

PCB stopni wejściowych

1. nick30 - 2szt

2. nowy18 - 1szt

PCB barwa

1.adik82 - 3szt.

2. Adam_85 - 3szt.

3. osimar - 1 szt

4. hen- 4 szt

5. Wlodasss - 1szt

6. zigi - 2szt

7. rs2512 - 1 szt

8. fourierek - 2 szt

9. nick30 - 3szt

10. Dr.M- 1szt

Witam , zamieniłem pozycje tych potencjometrów , zasilacz będzie jednak na tranie , prosto i taniej .

Masa z zasilacza jest łączona za pomocą zworki także ,można jej nie lutować i sobie połączyć masy wedle gustu . Jest tam pare zwór ale juz tego na jednostronnej pcb nie potrafie inaczej obmyślić .

Schemat wstawię później itp. Myślę że tak w piątek zacznę realizować zamówienie na te barwy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Nick30 dobrze słyszeć pozytywne opinie na temat tych konstrukcji , gratuluje uruchomienia .

Co do tych ta7318 warto by było gdzieś skołować działające sztuki , ale nie za tyle ojro, Kupiłem sobie takie fajne wskaźniki , przynajmniej myślę że fajne bo jeszcze nie doszły - także . Albo spróbuje obmyślić jakiś układzik na el dyskretnych , ale na razie mam ograniczona moc przerobową .

mi się podoba. Ja bym już jej nie ruszał:-).

Odnośnie TA7318 to faktycznie z nimi jest problem. W zasadzie na chwilę obecną nie ma pewnego, w miarę taniego źródła. Ja 2 lata temu kupowałem w Audiohobby. Były droższe aniżeli w North, więc miałem nadzieję, że będą działały. No i.... Próbowałem razem z adikiem na ebayu, kupiliśmy kilka sztuk, żadna nie ruszyła.

Mam jeszcze układ złożony przez Chińczyków na tym scalaku, ale jeszcze nie odpaliłem. Może uda mi się w tym tygodniu. Dam znać.

Tak sobie pomyślałem, że może coś w tych układach zostało zmienione. Stosujemy stare aplikacje. Może warto sprawdzić na aplikacji z datasheet. Wiem, że to praktycznie niemożliwe, ale też dziwne jest to, że nie można kupić działającego układu. Nawet podróby. Przecież to prosty scalak. Układ chyba prostszy od każdego wzmiacniacza operacyjnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez osimar

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Przepraszam za zaśmiecanie tematu,ale chętnie odkupiłbym komplet dobranych tranów mocy i driverów do E 407,lub byłbym wdzięczny za wskazanie pewnego źródła ich zakupu.

O ile pamiętam to te z "bdent.com"okazały się bublami,a w Polsce nie mogę ich dostać...Bogdan kupował bodajże w Eurosemi?(gość handlował na allegro pod nickiem Mark_....ale już chyba przestał).

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.

...Albo nawet odkupię uruchomione końcówki jakiegoś klona accu.

Edytowane przez freedi

Przepraszam za zaśmiecanie tematu,ale chętnie odkupiłbym komplet dobranych tranów mocy i driverów do E 407,lub byłbym wdzięczny za wskazanie pewnego źródła ich zakupu.

O ile pamiętam to te z "bdent.com"okazały się bublami,a w Polsce nie mogę ich dostać...Bogdan kupował bodajże w Eurosemi?(gość handlował na allegro pod nickiem Mark_....ale już chyba przestał).

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.

...Albo nawet odkupię uruchomione końcówki jakiegoś klona accu.

A to są 2SA1186 / 2SC2837 ?

Bo mam kupione w sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 50 par. Wyszło po 15zł/parę. Mogę kilka odsprzedać. Można sparować polaryzacje razem (czyli mogę idealne np. czwórki dobrać), ale między polaryzacjami wzmocnienie jest różne o około 20-25%. Podobno ze starego zamówienia też nie dało się dobrać polaryzacji takich samych. Co myślicie? Może tak być? Ja będę wkładał do E-406.

Ukryta Zawartość

Wzmocnienia na różnych polaryzacjach mogą być różne, nie będzie to miało wpływu na THD. Accu czasami nawet montuje z różnych grup. Ważne by te same polaryzacje miały w miarę zbliżone.

Co do bdent, to nie wiem, bo mi e-406 grała na nich bardzo dobrze, zresztą sprawdzałem ich u samego sankena.

System gra dobrze, albo nie....

Mam jeszcze układ złożony przez Chińczyków na tym scalaku, ale jeszcze nie odpaliłem. Może uda mi się w tym tygodniu. Dam znać.

działa:-)

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

E450 w obudowie w wersji Beta ;) .... nie patrzeć na kable przed mostkiem (cienkie) ponieważ mi brakło jak zdobędę zmienię ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

osimar

mi się podoba. Ja bym już jej nie ruszał:-).

Odnośnie TA7318 to faktycznie z nimi jest problem. W zasadzie na chwilę obecną nie ma pewnego, w miarę taniego źródła. Ja 2 lata temu kupowałem w Audiohobby. Były droższe aniżeli w North, więc miałem nadzieję, że będą działały. No i.... Próbowałem razem z adikiem na ebayu, kupiliśmy kilka sztuk, żadna nie ruszyła.

Tak sobie pomyślałem, że może coś w tych układach zostało zmienione. Stosujemy stare aplikacje. Może warto sprawdzić na aplikacji z datasheet. Wiem, że to praktycznie niemożliwe, ale też dziwne jest to, że nie można kupić działającego układu. Nawet podróby. Przecież to prosty scalak. Układ chyba prostszy od każdego wzmiacniacza operacyjnego.

A może zamiast TA7318 zastosować BA6138 ,jest dostępny za grosze ,a funkcjonalnie to samo

aktualizacja

PCB stopni wejściowych

1. nick30 - 2szt

2. nowy18 - 1szt

PCB barwa

1.adik82 - 3szt.

2. Adam_85 - 3szt.

3. osimar - 1 szt

4. hen- 4 szt

5. Wlodasss - 1szt

6. zigi - 2szt

7. rs2512 - 1 szt

8. fourierek - 2 szt

9. nick30 - 3szt

10. Dr.M- 1szt

11.freedi - 2 szt.

aktualizacja

PCB stopni wejściowych

1. nick30 - 2szt

2. nowy18 - 1szt

PCB barwa

1.adik82 - 3szt.

2. Adam_85 - 3szt.

3. osimar - 1 szt

4. hen- 4 szt

5. Wlodasss - 1szt

6. zigi - 2szt

7. rs2512 - 1 szt

8. fourierek - 2 szt

9. nick30 - 3szt

10. Dr.M- 1szt

11.freedi - 2 szt.

12.methan - 1szt.

aktualizacja

PCB stopni wejściowych

1. nick30 - 2szt

2. nowy18 - 1szt

3. grzegorz1rr - 1szt

PCB barwa

1.adik82 - 3szt.

2. Adam_85 - 3szt.

3. osimar - 1 szt

4. hen- 4 szt

5. Wlodasss - 1szt

6. zigi - 2szt

7. rs2512 - 1 szt

8. fourierek - 2 szt

9. nick30 - 3szt

10. Dr.M- 1szt

11.freedi - 2 szt.

12.methan - 1szt.

PCB stopni wejściowych

1. nick30 - 3szt

2. nowy18 - 1szt

3. grzegorz1rr - 1szt

4. gasolin - 3szt

PCB barwa

1.adik82 - 3szt.

2. Adam_85 - 3szt.

3. osimar - 1 szt

4. hen- 4 szt

5. Wlodasss - 1szt

6. zigi - 2szt

7. rs2512 - 1 szt

8. fourierek - 2 szt

9. nick30 - 3szt

10. Dr.M- 1szt

11.freedi - 2 szt.

12.methan - 1szt.

13.gasolin - 3szt

PCB stopni wejściowych

1. nick30 - 3szt

2. nowy18 - 1szt

3. grzegorz1rr - 1szt

4. gasolin - 3szt

5. zigi - 2szt

PCB barwa

1.adik82 - 3szt.

2. Adam_85 - 3szt.

3. osimar - 1 szt

4. hen- 4 szt

5. Wlodasss - 1szt

6. zigi - 2szt

7. rs2512 - 1 szt

8. fourierek - 2 szt

9. nick30 - 3szt

10. Dr.M- 1szt

11.freedi - 2 szt.

12.methan - 1szt.

13.gasolin - 3szt

wieslawa

A może zamiast TA7318 zastosować BA6138 ,jest dostępny za grosze ,a funkcjonalnie to samo

Najciekawsze -ma takie same wyprowadzenia na piny jak TA7813 ,tylko mniejsze napięcie zasilania ,typ 15V ,chociaz TA7318 ma podobnie ,2 x8,5V

Edytowane przez wieslawa

Jakby ktoś miał odsprzedać parowane 2sc5200 2sa1943, chętnie kupię 2x3pary, kol Jaskiniowiec ostatnio miał, jednak już się nie załapałem.

Przy okazji pytanie, w p-4100 co jest ważniejsze, parowanie PNP-NPN czy zbieżność w obrębie grupy? Czy obie?

Pozdr

Łukasz

@woyteksirocki

Dzięki. Już dzwoniłem i napisałem maila do sprzedawcy, ale właśnie chyba nie ma bliskich NPN do NPN i PNP do PNP. Jeszcze ma sprawdzić dokładnie. Jakby co eBay no ale tu robi sie ryzykownie.

Dostałem odpowiedź:

"Nie mam tak sparowanych. Różnica między N i P wynosi 10. Nie sprzedaję sparowanych NPN-NPN. Tylko NPN z PNP i PNP z PNP".

Pytałem o parowanie NPN-PNP, NPN-NPN i PNP-PNP.

Zna ktoś tanie i sprawdzone źródło? Może jest więcej chętnych i można by gdzieś zamówić i poparować.

Edytowane przez ja_brzoza

Sprawa ma się tak:

Dziś lub jutro jaskiniowiec postara się dokładnie wycenić pcb barwy i pcb wejść.

Co do tranzystorów mocy 2sa1943/2sc5200 jest możliwość zamówienia "palet" po 100 par.

Więc jak by było zainteresowanie można akcję przeprowadzić.

Wiadomo że kolega jaskiniowiec jest zapracowany w pracy jak i w domu, jednak dał się namówić na zamówienie jak i sparowanie pod potrzeby nasze.

Koszt jednej pary to ok. 10zł. (+ co łaska - nieobowiązkowa moja propozycja - ponieważ i tak kolega dużo zrobił dla nas, za co osobiście jestem mu bardzo wdzięczny :-) )

Tranzystory te można zastosować z powodzeniem: 307, 407, 408, 450, 4100, 5000, 7100 .... i inne.

Można robić listę.

Adik82 - 2x6par + 2x3pary

Edytowane przez adik82
  • Pokaż nowe odpowiedzi