Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Barwa działa jak należy. Przekaźnik mam włożony w podstawkę celowo na odwrót - żeby cały czas była włączona.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

Witam ja wczoraj i dzisiaj ustanowiłem osobisty rekord w lutowaniu bez przerwy , w sobotę z rana 3 godzinki potem od 16 00 do 6 rano w niedziele . Do skutku ((:: .

Składałem te kity , dla osób które chciały złożone .

Układ protekcyjno rozruchowo wskaźnikowy coś tam jeszcze będzie wypasiony także bez obaw .

Przedwzmacniacz też będzie , ale mam ograniczony przerób także stopniowo .

Na razie jak patrze na stos tranów końcowych to głowa mnie zaczyna boleć .

Mam pytanie do wszystkich jak wam spakować rezystory , każda wartość do osobnego woreczka czy mogą być razem w jednym woreczku

Osobiście wolę tą drugą opcję , wiadomo dla czego , ale jak ktoś ma to popalić bo pomylił wartości to raczej tą drugą .

Bo bym musiał dokupić jakiś woreczków .

Tranzystory będą podobierane i parowane , posklejane taśma .

Płytki barwy roześle raczej we teraz wtorek , także w tym tygodniu każdy powinien otrzymać .

Tylko składać .

Cała resztę myślę że tak od 2-4 tygodni .

Później jak będę rozsyłał te pcb do końcówek mocy 4100 i p-5000 to je omówię co i jak oraz błędy w dokumentacjach które niestety występują .

Co do podkładek mikowych , dobra dołożę , mikowe , najlepiej sobie je rozdzielić jedna na 2 -3 .

Klon p-5000 nie ma jakiś ulepszeń projekt jest taki jak dokumentacji jedynie w zasilaniu przy zenerkach jest miejsce na dwa mkt i przy jrc które dołożyłem .

w 4100 jest miejsce w filtrach na dodatkowe 12 kondensatorów mkt - warto je zalutować

oraz dwa dodatkowe elektrolity , także w kitach będzie całość tych kondensatorków .

Ukryta Zawartość

post-35540-0-64278700-1361725527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem skalę w CAD-ie (prototyp).

Teraz trzeba ją wygrawerować w ploterze (grawerce).

Proszę o uwagi (może być na PW)

Skala ma podziałkę logarytmiczną od -60 do +10dB (w oryginale -50 +3dB).

W skali dążyłem do tego, aby obrót kątowy wskazówki po skali był liniowy (Ta7318 przetwarza logarytmicznie), stąd na brzegach podziałka ,,się rozchodzi".

Aby był zakres np co 5dB w części -10 +5dB skala musiałaby być gęściej upakowana.

Jest to do zrobienia jeszcze.

Logo Accu - nie mogłem znaleźć odpowiedniej czcionki więc starałem się zrobić jak najbliżej oryginału.

Naniosłem też skalę mocy w Watach.

W pliku są 3 skale:

górna bez naniesionych mocy (P-5000),

środkowa z mocą dla 8ohm (P-5000)

dolna z mocą dla 8 i 4 ohm (P-5000).

Jesli skala mocy miałaby zostać jest 1 uwaga:

-moce są naniesione wg fabrycznych danych dla P-5000.

myślę, ze tak może zostać nawet dla P-4100 (90W dla 8ohm i 180W dla 4 ohm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muszegozrobic

DJGienek zrobił fajny napis. Może coś podpowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DJ Gienas robił nad łóżkiem więc może drapał rylcem hihihi :):) ????

Nie chwalił się tym.

Ale jesli może, to niech wstawi na forum plik z tekstem albo grafikę.

PS. Zrobiłem jedną wspólną skalę z logiem ACCU i miejscami na diody sygnalizujące rodzaj pracy wzmacniacza. Mozna to zmienić i będą 2 skale na kazdy miernik osobno, Logo będzie pośrodku jak u DJGienasa a te 3 diody pod nim.

U mnie wygląda to tak

1728b95878bedf64gen.jpg

Tarcza wykonana tak samo jak w samochodach do podświetlania wskaźników zegarów ;p ma grubość 0,8mm wykonana z kilku warstw. Podświetlenie to tylko logo i kropki nad napisami

Edytowane przez DJGienek

DjGienek.

Jak wykonałeś tekst Accuphase? Jaka to czcionka? Rysowałeś odręcznie np w corelu?

najważniejsza jest litera ,,A" oraz p i h. Są ogólnie nietypowe.

Tarczę do P-4100 i P-5000 można wykonać niezależnie z czarnego laminatu z białym podkładem (musiałbym okreslić wymiary). Otworki na 3 diody trybu pracy (jaka średnica? 2mm?) i 1 prostokatną (jaki wymiar? - ogólnie dostępne sa 2x5mm)od sygnalizacji włączenia też się da zrobić.

Dodatkowo zrobiłoby się tarcze do wskaźników (po 2 szt na końcówkę).

Odnosnie tarcz musiałbym znać opinie - robić idealnie tak jak jest w oryginalnie (-10dB, -5dB, 0, +3dB), czy tylko usuwać np moce nad skalą decybelową. A może zostawić skalę tak jak jest.

a nie mozna oryginalnego napisu wrzucic do cada, czy corela na wektor?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

Panowie, Już zrobilem.

DJ Gienek mi podesłał logo.

Teraz czekam na wasze opinie odnosnie tarczy i skal na wskaźnikach.

Czy mam robić 1 dużą tarczę na pleksi, czy dużą z 2 otworami i osobno tarcze ze skalami na wskaźniki?

Pozostaje jeszcze wygląd skal: zostawiać Waty czy usuwać? - dla siebie zostawię z Watami i ewentualnie bez jeśli chcielibyście tak.

Zmieniać zakresy decybelowe z -60 +10dB na oryginalne -50 +3dB czy zostawić?

Drobna podziałka jest wyskalowana logarytmicznie co 0,25 zakresu a więc np dla zakresu 1-10W wychodzi 1W, 2,5W, 5W, 7,5W, 10W. W oryginale drobne kreski w podzialce są ogólnie jak popadnie - w centralnej częsci po 2 a na krańcach po 1szt.

Resztę starałem się zrobić jak w oryginale, włącznie z rozmieszczeniem w centralnej częsci opisów (opis wzmacniacza na samym dole ma inną czcionkę od oryginału - tam są wysokie i niskie litery praktycznie tej samej wysokości.

Wszystkie zmiany muszę wykonać do srody bo będę jechał na grawerkę do centrali firmy.

Wstawiam rysunek z oryginalnym logiem (Waty na razie zostawione):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muszegozrobic

Mam jeszcze 1 ważną uwagę.

Tarcza będzie wykonana przez grawerowanie mechaniczne (frez na ploterze). W związku z tym Słynna litera A nie będzie miała ramion zwężających się na krańcach. Myślę, ze frez 1mm będzie dobry.

Kłopot byłby też z wykończeniem liter na ich końcach (coś podobne do czcionki times new roman).

Najmniejszy frez to 0,3mm i aby zrobić każdą literę jak w oryginale, frezarka musiałaby mieć zaprogramowane wiele śladów.

Niezależnie od tego i tak musiałem wykonać kilka rysunków na podstawie glównego (ukrywałem warstwy w Cadzie),

bo konieczna jest zmiana grubości frezów - ogólnie są 4 grubości więc na każde 3 szt są 4 frezy:

- 0,3mm - małe litery i drobna podziałka skali + ramka główna - do kalibracji narzędzia,

- 0,5mm - pozostałe litery i grube podziałki skali + ramka główna,

- 1 mm - logo i środek miejsca na diodę ON/OFF pod nim + ramka główna,

- 1,5-2mm - gruba linia pozioma na skali i pionowa część obramowania (ramki) w celu kalibracji narzdzia.

Dokładniejsze wykonanie to już niestety albo laser albo nadruk albo trawienie fotochemicznie.

Edytowane przez muszegozrobic

Mam jeszcze 1 ważną uwagę.

Tarcza będzie wykonana przez grawerowanie mechaniczne (frez na ploterze). W związku z tym Słynna litera A nie będzie miała ramion zwężających się na krańcach. Myślę, ze frez 1mm będzie dobry.

Kłopot byłby też z wykończeniem liter na ich końcach (coś podobne do czcionki times new roman).

Zastanawiałem się jak sobie z tym poradzisz, z doświadczenia wiem że każda operacja to dodatkowe koszty. Czy wiesz już w jakiej kwocie uda Ci się zrobić taką tarcze ?

Po za tym kiedyś zamówiłem napisy wycinane z pleksy i powierzchnia po frezie mechanicznym nie była zadowalająca, czy przy tak małych frezach nie będzie efektu nierówności po przejściu narzędzia ?

Edytowane przez DJGienek

Okaże się.

Prototyp wykonam w centrali firmy w której pracuję więc za friko.

Grawerka jest nam potrzebna do wykonywania tabliczek opisowych w rozdzielniach elektrycznych.

Pleksi mam na miejscu. Muszę tylko czarnym lakierem pomalować.

Edytowane przez muszegozrobic

Witam te tranzystory wejściowe już dotarły - Cezar je zamawiał ,na razie są u niego , jeszcze muszą do mnie dotrzeć . Także powoli się to kompletuje .

Tranzystory końcowe i barwy, gołe pcb do wzmaków powoli rozsyłam , jutro pójdzie następna partia , w ramach mocy przeróbczej ..

I ja rozesłałem kondensatory.

Może jutro będą miały pierwsze osoby je w domu.

Wysyłane Pocztą polską, tak było wygodniej dla mnie.

Co do zbilansowania płatności i rozesłania pieniędzy postaram się to zrobić jak najszybciej, (jutro lub pojutrze) ostatnio mam sporo pracy i mało sypiam.

czy warości rezystorów 1,33k i 1,37k oraz R604 w barwie są krytyczne, czy można wstawić z typoszeregu?

Jak ma zmienić mi podbicie z 250 przykładowo na 260Hz to nie ma znaczenia, ale jak ma zmienić charakterystykę filtra to może trochę gorzej

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

I ja rozesłałem kondensatory.

Może jutro będą miały pierwsze osoby je w domu.

Wysyłane Pocztą polską, tak było wygodniej dla mnie.

Co do zbilansowania płatności i rozesłania pieniędzy postaram się to zrobić jak najszybciej, (jutro lub pojutrze) ostatnio mam sporo pracy i mało sypiam.

Cześć

Właśnie dostałem elektrolity i obejmki (szczęściarz). No na fotkach wyglądają nieźle ale w realu to Szacun, słoiki jak po ogórach, większe widziałem tylko w falownikach, wielkie dzięki i pozdrawiam

Marek - ja wkładałem w prototypie w szeregu 2x300 i 2x620 i było ok.

W razie wu mam oryginalne wartości.

A kolega pjt to potrafi czytać datashety?

Google nie gryzie.

Kilka sekund szukania i będziesz wiedział że wzmocnieniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi