Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

od spodu chyba kółka będziesz musiał założyć aby to przestawić jakkolwiek:)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

od spodu chyba kółka będziesz musiał założyć aby to przestawić jakkolwiek:)

A po co? jak ma się za sąsiada Peksę to te 80-90kg da radę przenieść :)

Co do chłodzenia- te 100W biorą 2 końcówki głównie na bias (w iddle P-7100 - 135W). U mnie będzie 8 końcówek z czego 2szt P-4100 biorą jakieś 60W w iddle (tak z serwisówki wynika) -a więc 8szt ze 200-230W.

Poza tym idzie globalne ocieplenie - po co biedak ma się pocić. Wentylatory ustawię na 50'C albo na regulację ciągłą PWM w zależności od temperatury (często stosowane w komputerach do chłodzenia procesora) z progiem załączenia 50'C

P-4100 stereo waży 28kg - więc z wagą tego czegoś mojego (85kg) jestem do przodu :) Natomiast P-7100 49kg.

Masz tą pewność, że podczas włamania nikt ci go nie wyniesie z domu :].

Ciekawi mnie efekt końcowy.

Czy kompensacja temperaturowa nie powinna być na tym samym radiatorze co tranzystory końcowe? U ciebie widze radiatory podzielone.

Masz tą pewność, że podczas włamania nikt ci go nie wyniesie z domu :].

2 złodziei miałoby co robić aby nie narobić hałasu a nie-daj Bozże spuscić sobie to na cichobiegi firmy szelest.

Czy kompensacja temperaturowa nie powinna być na tym samym radiatorze co tranzystory końcowe? U ciebie widze radiatory podzielone.

Napisałem że końcówki będą przykręcone od wewnątrz do płyty alu 1cm a od zewnątrz do niej będa przykręcone radiatory.

W temacie radiatorów.

Ponieważ mam zamiar spróbować wyrzeźbić własną obudowę do P5000 zacząłem właśnie od radiatorów.

Kiedyś w kupiłem parę kilo profilu A6023 i zrobiłem coś takiego:

Jak widać:radiatory nie są łączone żebrami(jak to wszyscy robią i co mnie strasznie razi) ale ok.5mm płaskownikiem pomiędzy nimi,co daje złudzenie jednolitości i moim zdaniem lepiej to wygląda...

Ciepło z tranów i tak jest przekazywane przez 10mm płaskownik(na fotach na razie tylko jeden) przykręcony do pleców obu radiatorów wkrętami,ale tak rozmierzonych,że nie kolidują potem z tymi od tranzystorów.

Cały radiator ma długość 381 mm wysokość 200 ale można wg uznania

Całość ,choć jeszcze nieszlifowana i krzywo ucięta jest bardzo sztywna i faktycznie tworzy jakby jeden kawałek,co mi lepiej odpowiada jak łączenie na szybkiego żebrami.Można jeszcze poanodować i za dużo niższą cenę mam prawie oryginał :)

Zastanawia mnie tylko czy takie łączenie nie jest gorsze w sensie rozprowadzania ciepła...w sumie to i tak ten płaskownik(pomysł Jaskiniowca chyba) jest tutaj za to odpowiedzialny...

Jak myślicie?Bo roboty z takim łączeniem jest znacznie więcej jak z tymi łączonymi żebrami...

ps.Jakby ktoś reflektował to mogę(akurat mam trochę wolnego czasu) zrobić parę takich (lub innych) radiatorów,bo zostało mi parę kilo:)

...Koszta jakie poniosłem(nie licząc pierwszych błędów) to ciut ponad 100 zł także nie jest to nawet płowa oryginalnych o tych wymiarach...a ile zabawy:)

Edytowane przez freedi

Jeżeli pomiędzy płaskownikiem a radiatorami jest dobra przewodność cieplna (jakaś pasta powinna być) to nie powinno być problemu. Ważne aby oba radiatory miały bardzo dobry styk z płaskownikiem. Tranzystory od biasu i/lub wszelkie półprzewodniki od kompensacji temperatury powinny być wtedy też na płaskowniku.

System gra dobrze, albo nie....

mam u siebie identycznie z tym, że płaskownik dałem 10x80mm, do tego bedzie anodowany co wykluczy jakiekolwiek podkładki pod tranami;)

Mimo wszystko jednak bym nie rezygnwał z podkładek... Trany jeżeli nie mają pzrystosowanej obudowy (plastikowej), tylko zwykły metal, to nie jest on zwykle wystarczająco gładki, ponadto dochodzi kwestia izolacji... Anodę łatwo uszkodzić.

System gra dobrze, albo nie....

Mam pytanie odnośnie diod w P-4100.

może ktoś rzucić okiem i potwierdzić czy dobrze dobrałem kitowe diody??

D3, D19 - BAV20

D4, D18 - 1N4148

D6, D8, D10, D17 - 1N4148

D9 - nie widzie na PCB.

D1, D21 - BZX55C5V1

D12,D13 - BZX85C15

D14, D15 - PH C8V2

dodam, że zostały mi przy takim zestawieniu x 4BAV20 i zabrakło 4x 1N1N4148 może są zastępczo traktowane wtedy byłoby wszystko okey;)

chmmm powinno się zgadzać wszystko sprawdzałem .

D8,D6,D10,D17 -- 1N4148 - 8 SZT

DD3,D4,D18,D19 -- BAV20 - 8 SZT

D21,D1 ZENERKI 5,1 VOLT - 4SZT

D13,D12 ZEN 15VOLT/1,3 WAT - 4SZT

D14,D15-- 8,2 VOLT /1,3WAT - 4SZT

D20,D2 -ORAZ DODY NA MOSTEK PROST SF-17 -12 SZT

Panowie - nikomu nie zostały luźne dwie sztuki 2SC4685 ?

Te zamienniki z north 2sc3964 to są do d..y.

Lubią się dziać cuda.

I najlepsze że zamawiając te za 3,50zł czy teza 13zł to wysyłają z jednego "worka".

Chyba że znalazło by się jeszcze kilka osób to można by pokombinować z ponownym zamówieniem?

Edytowane przez adik82

Witam , ogólnie to tak - pcb do tych wzmaków sie robią , będzie to najlepsza seria pcb - zmiana firmy produkcyjnej itp . I jeszcze sporo drobiazgów dopieściłem - oraz opisy . Niebawem będą .

Chciałem jeszcze zamówić te protektorki i układy zabezpieczeń i softu .\

Protektory jednak będą podwójne - stereo . z tymi TA7318P do wskaźników oraz z zab zwarc .

jako osobny układ . - zmiana planów .

A na tej pcb soft startu będzie reszta pierdół, będzie miała wymiary 13cm X 17cm jednostronna na niej będzie wszystko oraz drugi protektor - tylko zab na tej pcb będą wyłączać cały wzmak , a klasyczny protektor będzie znowu odcinał gniazda wyjściowe - ten na pierwszej pcb .

Na obydwu pcb będą zab zwarciowe , tylko ich kalibracja zależy od typu wzmacniacza , raczej tego jakie wart mają rezystory emiterowe w P-4100 - 0,1om w p-5000 - 0,22om a w p-7100 -0,47om .

Dla każdej końcówki należy dobrać inny dzielnik rezystorowy zęby to zab działało - w zależności od progu zadziałania - jaki sobie tam ustalę . Zabezpieczenie to jest wpinane w punkt pomiarowy pądu spoczynkowego w tych wzmakach zgodnie z polaryzacja +/- inaczej nie bedzie działać .

Pierwotnie chciałem dać potencjometr, tylko z tym potkiem jest tak - jak kto sobie pokręci tak będzie działać. - możliwe że i wcale . Później podam wartości .

Nie będzie tam żadnych super filozofi , wszystko na tanich częściach które sporo osób może wygrzebać z szafki .

Pierwsza pcb - klasyczny protektor , zab zwarc , + wskaźniki wysterowania

Druga układ rozruchowy do trafa + filtr . protektor , zab zwarciowe , możliwość wpięcia bimetali , drugi protektor wykrywający pojawienie się -/+ zasilania na obudowie , przebicie podkładki pod tranzystorem mocy itp .tylko tutaj należy odp połączyć masy - zadziała nawet jak by się pojawiło 230v na obudowie - bez jego uszkodzenia . - masę do obudowy łączymy za pomocą rezystora który zadziała jak bezpiecznik - wszystkie gniazda muszą mieć masę izolowaną od obudowy . Rożnica potencjałów spowoduje wyłączenie wzmacniacza i sygnalizację awarii . Po zadziałaniu zabezpieczenia podtrzymują wyłączenie do skasowania .

Plus procek pod załączanie z pilota - ja akurat bez pilota żyć nie potrafię .

Tutaj pójdę na łatwiznę i będzie to układ z avt 390 zaprogramowany układ można kupić za 10 zł .- osiem wyjść, możliwość zaprogramowania dowolnego pilota . Każdy może sobie kupić . Na pcb są transoptory żeby odizolować zasilania , w zależności jak kto sobie będzie chciał to będzie można sterować z pilota tą pcb wejścia ,

przełączać gniazda xlr- rca wzmocnienie , mostkować kanały , oraz na mono .

Załączanie manualne może się odbywać za pomocą dowolnego przycisku o obciążalności nawet kilku mA na dowolne nap - w większości układów soft -diy tego nie ma .

Pcb przewidziana do montażu na trafem .

Więcej raczej nie trzeba .

Kto w ogóle jest zainteresowany czyś takim , bo parę osób pisało ale nie wiem ile tego zamówić tych pcb. Ceny nie znam zależy od zainteresowania .

Lista PCB protektorów:

1.freedi - 2 wersje po szt.

2.adik82 - po sztuce

3.woyteksirocki - pcb nr 1 dwie szt.

4.maniol - 2 wersje po sztuce

5.Olkowski-po sztuce

6. crossover64 - 2 wersje po 1szt.

Lista PCB protektorów:

2.adik82 - po sztuce

5.Olkowski-po sztuce

7. descenic - 2 wersje po sztuce

Lista PCB protektorów:

2.adik82 - po sztuce

5.Olkowski-po sztuce

8. gasolin - 1x wersja 1, 3x wersja 2

Lista PCB protektorów:

2.adik82 - po sztuce

5.Olkowski-po sztuce

9. ja_brzoza - 1x wersja 2

Lista PCB protektorów:

2.adik82 - po sztuce

5.Olkowski-po sztuce

10.kikomola - 2 wersje po 1 szt.

Lista PCB protektorów:

2.adik82 - po sztuce

5.Olkowski-po sztuce

11. okularek - 2 wersje po 1 szt.

Grzesiek, możesz wstawić fotosy tych protektorów? Dla mnie ważne są akurat wymiary tych PCB z uwagi na ilość dostępnego miejsca.

Czy w tej drugiej PCB protektory działają niezależnie? Chodfzi mi o współpracę tych zwarciowych oraz tych wyłączających trafo lub wzmacniacz.

Są dostępne gotowe kity AVT390-C za 50zł - uruchomione i sprawdzone.

Edytowane przez muszegozrobic

Lista PCB protektorów:

2.adik82 - po sztuce

5.Olkowski-po sztuce