Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto przesiadać się ze stereo na KD?

zygo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Do tej pory słuchałem muzyki przy użyciu starej poczciwej DIORY WS704 oraz głośników DIY (opartych na przetwornikach Monacor SPH-165KEP i Vifa xt19td). Nie ukrywam, że byłem zadowolony z tego zestawu ale niedawno Diora wyzionęła ducha. Szczerze mówiąc nie chce mi się jej naprawiać i bardzo chętnie spróbowałbym chleba z innego pieca.

W mojej głowie zrodził się pomysł przesiadki z zestawu stereo na KD i w przyszłości rozwijać ten temat. No i tu zaczynają się schody. Jestem studentem więc z kasą krucho. Na amplituner chciałbym przeznaczyć ok 500zł. Firmy, które biorę pod uwagę to Denon, Harman/Kardon, Marantz, Onkyo a jak wiadomo w pieniądzach jakimi dysponuję ciężko jest znaleźć coś dobrego.

Myślałem nad następującymi modelami:

- Denon AVR-3300

- Denon AVR-390

- Onkyo TX-DS 575

- Onkyo TX-SV 525R

- HARMAN KARDON AVR-45RDS

Cały czas obserwuję aukcje i czekam na jakąś okazję :)

I tutaj rodzi się moje pytanie: Czy warto zrobić taki krok jaki zamierzam zrobić? Czy lepiej pozostać przy stereo?

Mam straszny mętlik w głowie bo na jakie forum nie wejdę to czytam, że na KD jest gorsza jakość dźwięku niż na stereo (jeśli chodzi o słuchanie muzyki). Z drugiej strony coraz bardziej "kręci" mnie temat KD i chciałbym go zgłębić. Dodam, że gdybym kupił ten amplituner KD to na razie słuchałbym na swoich starych głośnikach (stereo) a dopiero za jakiś czas dokupił albo dorobił resztę głośników.

Czy możecie mi doradzić jakieś racjonalne rozwiązanie?

Z góry dziękuję, pozdrawiam

Niestety w budzetowych urzadzeniach KD odstaje od stereo.

Jesli wezmiesz dwa urzadzenia o tej samej cenie sklepowej, to muzyke lepiej zagra stereo.

Niestety musisz sie sam upewnic jaka droga dalej podazysz.

Czy bedziesz cieszyl sie muzyka, czy efektami filmowymi.

Zrob tak: idz do salonu np. gdzie sprzedaja urzadzenia Denon-a i popros o prezentacje KD i stereo w tej samej cenie. Nie poprzestawaj na jednym miejscu, bo roznie to jest z tymi prezentacjami.

I ocen sam.

Moj znajomy ma wypasiony apmplituner KD, kilka razy byl w salonie i porownywal, i wnioskuje dokladnie tak jak Ci napisalem. Zawsze stereo gralo lepiej.

Oczywiscie sa urzadzenia KD ktore maja wysoki poziom jakosci dzwieku, ale to nie budzetowka.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Niestety w budzetowych urzadzeniach KD odstaje od stereo.

Jesli wezmiesz dwa urzadzenia o tej samej cenie sklepowej, to muzyke lepiej zagra stereo.

Niestety musisz sie sam upewnic jaka droga dalej podazysz.

Czy bedziesz cieszyl sie muzyka, czy efektami filmowymi.

Zrob tak: idz do salonu np. gdzie sprzedaja urzadzenia Denon-a i popros o prezentacje KD i stereo w tej samej cenie. Nie poprzestawaj na jednym miejscu, bo roznie to jest z tymi prezentacjami.

I ocen sam.

Moj znajomy ma wypasiony apmplituner KD, kilka razy byl w salonie i porownywal, i wnioskuje dokladnie tak jak Ci napisalem. Zawsze stereo gralo lepiej.

Oczywiscie sa urzadzenia KD ktore maja wysoki poziom jakosci dzwieku, ale to nie budzetowka.

Dokladnie tak

• Moderatorzy

Kup wzmacniacz i kiedyś pokombinuj ze sprzężeniem tego z jakimś logitechem/creativem

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

>Czy warto przesiadać się ze stereo na KD?

Osobiście planuję przesiadkę z KD na stereo!!!

Co kto lubi. Jeden woli ogórki - inny ogrodnika córki :)

zalezy tez ogolnie od zrodla odtwarzanego dzwieku, generalnie rpzy slabszej jakosci dzwieku lepeij radza sobie Amplitunery. Maja konwertery cyfrowo analogowe i sa szerzej wysposazone. Zdecyduj co ccesz i jakie materialy odtwarzac. z tych modeli AVR 390 nie wniesie totalnie nic do tego co masz teraz. 525 nie kojaze. Jesli chcesz cos zmienic lepiej kup starszy dobry wzmak

Jako źródło dźwięku to jak na razie niestety komputer i dość dobrej klasy gramofon (Technics SL-1210mk2). Zastanawiam się nad PS3 ale ten zakup dopiero za jakiś czas. A jakie amplitunery moglibyście polecić

Jezeli masz analoga to tym bardziej idz w stereo. Wszystko co chcesz podlaczysz pod tego wzmaka nawet PS3, a sluchanie muzyki bedzie przyjemnoscia, tym bardziej z gramofonu. Kino domowe jest fajne, ale nie ma sie na sile w nie pchac.

Na stereo takze obejzysz film. A jakie glosniki planujesz do KD? Do kina potrzebujesz 6, do stereo 2. Te 2 juz masz. Kupowanie ampli by sluchac na 2 mija sie z celem. A wiekszosc sprzetu potrafi robic downmix 5.1/DTS do stereo.

Ja do niedawna lecialem tylko na stereo i mam zestaw, ktory kompletowalem przez jakis czas. Filmy naprawde sie milo ogladalo. Teraz tylko czekam, az mlody podrosnie i kupuje gramofon. Zestaw KD mam jako osobny, ba nawet uzycie wzmaka stereo jako koncowki mocy dla amplitunera nie spelnilo moich oczekiwan.

Kupilem zestaw do kina, w sumie, aby moc wszystko podpiac do nowego 50" TV. Najwiekszy skokiem byla wymiana z 32" na 50". Dzwiek 5.1 fajny, ale jakosciowo to nadal stereo gora. Stereo gra jakos spojniej w filmach, ale to juz raczej specyfika systemow. W stereo nie ma efektow jak w KD, ale filmow to ogladam okolo 2 tygodniowo, a muzyki slucham prawie caly czas.

To teraz kwestia jaki wzmacniacz wybrać. Dodam, że wolałbym żeby miał zapas mocy czyli tak w okolicach 80, 90 Watów na kanał. Głośniki już pisałem jakie mam. Rodzaj muzyki to ciężko określić. Najczęściej to rap/hip hop, reggae, Drum and Bass, dubstep ale też nierzadko zdarza się jazz, nujazz, funk, chillout, downtempo. Czy np. HARMAN KARDON PM655 byłby odpowiedni czy szukać czegoś innego?

Czy warto się przesiadać ze stereo na KD?

Jeżeli to zrobisz trzymając się pewnych zasad to tak.

Po pierwsze zakładając, że KD wykorzystasz do zwykłej kwadrofoni ( jeśli ktoś już nie pamięta co to jest kwadrofonia odsyłam do archiwów z lat 70-tych ubiegłego stulecia ). Co to oznacza? Wykorzystujemy tylko cztery głośniki. Żadnych centralnych, bocznych, subwooferów i tym podobnych niepotrzebnych do nieczego bzdetów. Czyli dwie duże kolumny przednie i dwie małe tylne. Przód - pasmo wysokie, średnica i doskonały bas. Tył pasmo wysokie i średnica znośna ( np. Cantony GLE 490.2 i GLE 410.2 ). Do tego podłączamy wzmacniacz, który wydobędzie z przednich kolumn głęboki bas ( np. Denon 1911 ). Większość wzmacniaczy KD a takim jest przykładowy Denon 1911 doskonale sprawdza się w stereo więc i w kwadrofoni i systemach surround sobie poradzi jeszcze lepiej. Wzmacniacz stereo choćby najlepszy nawet za 300.000.000 zł nie potrafi stworzyć dżwięku przestrzennego więc totalną bzdurą panującą na forach dotyczących stereo jest uznanie wyższości stereo nad systemami surround. To tak jakby ktoś uważał, że w aucie niepotrzebna mu jest klimatyzacja bo może otworzyć okno. W zwykłym stereo nie stworzymy efektu sali koncertowej, a w przestrzennym kwadro - tak. Słuchając muzyki na żywo w sali koncertowej zawsze tworzy się efekt odbicia dźwięku od ścian tylnych. Tego zawsze będzie brakować w stereo. No chyba, że ktoś lubi jak mu czegoś brakuje, to wtedy stereo jest idealne.

Przypominam jeszcze raz - wyrzucając z systemu KD głośniki centralne, boczne, przednie górne itd., rezygnując obowiązkowo z idiotycznego subwoofera stworzonego dla ludzi głuchych i niedosłyszących - stworzymy idealne środowisko do słuchania każdego rodzaju muzyki. Pozostałe dwie duże kolumny przednie i dwie malutkie tylne dadzą efekt idealnej kwadrofonii.

Czy warto się przesiadać ze stereo na KD?

Powtarzasz często spotkany błąd myślowy, z którym próbuję na Forum walczyć. Jest stereo, jest KD i jest jeszcze coś trzeciego: wielokanałowa muzyka. Rozumiem, że w niniejszym wątku o nią właśnie chodzi.

Jeżeli to zrobisz trzymając się pewnych zasad to tak. Wykorzystujemy tylko cztery głośniki. Żadnych centralnych, bocznych, subwooferów i tym podobnych niepotrzebnych do nieczego bzdetów.

Absolutnie nie mogę się z tym zgodzić. Obecnie wielokanałowa muzyka jest nagrywana w formacie 5.1. Wykorzystywany jest więc zarówno kanał C, jak i LFE. A podstawową zasadą odsłuchu takiej muzyki jest, że sygnał KAŻDEGO z kanałów przesyłowych musi trafiać do swojego, dedykowanego mu głośnika (poprzez oddzielną końcówkę mocy). Żadnego miksowania na inne kanały, gdyż to psuje zamierzony przez wykonawcę i reżysera nagrania efekt przestrzenny. W kwadrofonii zresztą było tak samo.

Czyli dwie duże kolumny przednie i dwie małe tylne.

To jest totalne nieporozumienie i mieszanie pojęć z KD. W muzyce 5.1 nie ma (jak w KD) kanałów głównych i pomocniczych, efektowych (gdzie wystarczą małe pierdzigrajki). Wszystkie kanały (poza LFE) są główne, pełnopasmowe i równoprawne. Stojąc rygorystycznie na gruncie zasad - to (poza SW) wszystkie głośniki powinny być identyczne. Dopuszcza się dedykowany C, ale powinien być tego samego producenta i z tej samej serii co L/R/LS/RS i dostrojony do nich akustycznie (nie tylko dopasowany wizualnie).

Wzmacniacz stereo choćby najlepszy nawet za 300.000.000 zł nie potrafi stworzyć dżwięku przestrzennego więc totalną bzdurą panującą na forach dotyczących stereo jest uznanie wyższości stereo nad systemami surround. To tak jakby ktoś uważał, że w aucie niepotrzebna mu jest klimatyzacja bo może otworzyć okno. W zwykłym stereo nie stworzymy efektu sali koncertowej, a w przestrzennym kwadro - tak. Słuchając muzyki na żywo w sali koncertowej zawsze tworzy się efekt odbicia dźwięku od ścian tylnych. Tego zawsze będzie brakować w stereo. No chyba, że ktoś lubi jak mu czegoś brakuje, to wtedy stereo jest idealne.

Zaraz na Ciebie wsiądą ortodoksi stereo, probując udowonić, że oni na swoich systemach i niektórych nagraniach słyszą dźwięki tylne. Nie piszą tylko jak to jest fizycznie możliwe. A jak ich o to spytasz - zadadzą sakramentalne pytanie "na czym próbowałeś słuchać, że się z nimi nie zgadzasz". Gdy nie napiszesz - oskarżą Cie o gołosłowność i że prawisz bajki, niczego nie słuchałeś. Gdy natomiast napiszesz: cokolwiek by to nie było - zaczną Cię obrażać, kpić, wyśmiewać i wyszydzać że słuchawszy NA CZYMŚ TAKIM masz wogóle czelność wypowiadać się w temacie.

Ja się pod tymi stwierdzeniami podpisuję oburącz.

Przypominam jeszcze raz - wyrzucając z systemu KD głośniki centralne, boczne, przednie górne itd., rezygnując obowiązkowo z idiotycznego subwoofera stworzonego dla ludzi głuchych i niedosłyszących - stworzymy idealne środowisko do słuchania każdego rodzaju muzyki. Pozostałe dwie duże kolumny przednie i dwie malutkie tylne dadzą efekt idealnej kwadrofonii.

Z przyczyn które wymieniłem powyżej uważam głośniki C i SW za absolutnienie niezbędne. Tylko komplet 5.1 da pełen efekt. Stwierdzenie, jakby subwoofer był "dla ludzi głuchych i niedosłyszących" jest nadużyciem i przesadą. Pozatytym powtarzam, że w dawnej kwadrofonii (skoro się na nią powołujemy) wszystkie 4 głośniki musiały być pełnopasmowe i identyczne .

Jestem człowiekiem, który ewoluował od głośniczków komputerowych przez mini-wieżę stereo do pełnego kina domowego. Rozumiem, że mówimy o oglądaniu filmów? Śmiem zaryzykować tezę, że kto raz obejrzał film z dźwiękiem 5.1 w dobrym wykonaniu, ten już nie zatęskni do stereo.

Jestem człowiekiem, który ewoluował od głośniczków komputerowych przez mini-wieżę stereo do pełnego kina domowego. Rozumiem, że mówimy o oglądaniu filmów? Śmiem zaryzykować tezę, że kto raz obejrzał film z dźwiękiem 5.1 w dobrym wykonaniu, ten już nie zatęskni do stereo.

Wydaje mi się, że mówimy o sygnalizowanym w moim poprzednim wpisie czymś trzecim: wielokanałowym odsłuchu muzyki. Ale niech się wypowie miarodajnie Założyciel Wątku. Teza, którą (jak to ująłeś) "śmiesz zaryzykować" nie jest nowa. Autorem była osoba chyba najbardziej zasłużona dla rozwoju dźwięku wielokanałowego, mianowicie Ray Dolby i dotyczyła właśnie muzyki. Brzmiała mniej-więcej (cytuję z pamięci) tak: "kto choć raz posłuchał muzyki docerającej do niego z więcej niż dwóch głośników - temu już nigdy zwykłe stereo nie wystarczy".

Ze wstydem przyznam, że nie wiedziałem skąd Dolby Laboratories zaczerpnęło nazwę.

Trzeba pytać. Nie ma głupich pytań. Bywają wyłącznie głupie odpowiedzi :)

Trzeba pytać. Nie ma głupich pytań. Bywają wyłącznie głupie odpowiedzi :)

Ostatnio się właśnie przesiadłem ze stereo na KD. Kupiłem ONKYO TX-SR608 i muszę powiedzieć że faktycznie w stereo jest lepiej. Nie ma siły. Jeżeli kupuje się za 2000 zł wzmacniacz stereofoniczny z dwoma końcówkami albo Amplituner AV gdzie jest procesor dźwięku i do tego siedem końcówek mocy to nie może być to tej samej jakości. Nie ma takiej siły. Z drugiej strony nie jest wcale tak że amplitunera AV nie da się słuchać. Jednak w tym modelu który ja kupiłem można zapomnieć o wejściu analogowym. Dźwięk z niego to naprawdę tragedia.

Tak. Głeboki, niedudniący bas po ustawieniu głośników w systemie Audyssey przy użyciu pomiarowego mikrofonu załączonego do Denona 1911. To genialne rozwiązanie techniczne nadaje się nie tylko do wielkich sal kinowych i koncertowych ale także do użytku domowego. Jeśli ktoś decyduje się na zakup wzmacniacza bez systemu Audyssey to można to porównać z zakupem auta bez ABS-u.

Całkowicie się z uwagami Bobcata zgadzam. Różnica zdań wynika tylko z tego, że ja piszę o kwadrofonii, a Bobcat o systemie wielokanałowym np. 5.1. Kwadrofonia to inaczej system 4.0 zupełnie wystarczający do pełnego przekazu muzycznego. Wzbogacanie go o kolejne głośniki położone wyżej lub niżej, z przodu, z tyłu, z boku, na suficie, w podłodze, albo u sąsiadów na balkonie to tylko poszerzenie możliwości dla twórców wymyślnych efektów dźwiękowych. Co byscie powiedzieli na to, jakby ktoś zaproponował dodatkowy głośnik w Waszym mieszkaniu np. w kuchni do imitacji odłosów kuchennych z filmu, w którym właśnie z kuchni one mają dochodzić, albo z łazienki z wanny napełnionej wodą dodatkowy subwoofer imitujący pierdzenie w trakcie kąpieli? To by były dopiero dodatkowe niezapomniane efekty filmowe. Pierdzący z wanny Al Pacino z "Zapachu kobiety" w momencie kiedy oglądamy jego młodego opiekuna oczekującego w pokoju. Albo dodatkowy głośnik zamontowany na balkonie imitujący hałas ruchliwej ulicy w wielkim mieście, gdy za naszym oknem tak na prawdę jezioro, pole albo las. Wszystkie te zabiegi nie mają jednak nic wspólnego z odbiorem muzyki, do której przy dobrej akustyce pomieszczenia całkowicie wystarczą cztery głośniki. Dwa z przodu i dwa z tyłu i koniec. Nie muszą być jednakowe w całym zakresie częstotliwości, a to dlatego, że niskie częstotliwości trudno jest nam zlokalizować dokładnie i nie ma znaczenia gdzie się będą pojawiać. Zdecydowanie wygodniej jest jak płyną one z przednich głośników, które zawsze powinny być bardziej rozbudowane niż tylne. Słyszalność dżwięków z tyłu z uwagi na kształt naszego ucha jest słabsza niż z przodu ( to chyba oczywiste !!! ) A więc sumując. Stereo wsparte dwoma głośnikami tylnymi to kwadro. I niech żyją 100 lat twórcy kwadrofonii i konstruktorzy wzmacniaczy wielokanałowych takich jak Denon 1911, które tą kwadrofonię po wyrzuceniu zbędnych dupereli nam zapeniają.

Jeżeli kupuje się za 2000 zł wzmacniacz stereofoniczny z dwoma końcówkami albo Amplituner AV gdzie jest procesor dźwięku i do tego siedem końcówek mocy to nie może być to tej samej jakości. Nie ma takiej siły.

Jest taka siła. Zdecydownie lepiej brzmią Cantony GLE 490 plus 410 z wykorzystaniem czterech końcówek mocy amplitunera ( Denon 1911 - 2000 zł ) niż z dwóch kanałów wzmacniacza stereo ( HK 990 - 5.500 zł ). Porównałem, słyszałem, stwierdziłem. Dlaczego lepiej? To proste. Cztery kanały to nie dwa.

Ostatnio się właśnie przesiadłem ze stereo na KD. Kupiłem ONKYO TX-SR608 i muszę powiedzieć że faktycznie w stereo jest lepiej. Nie ma siły.

Wielokrotnie pisałem, że czynienie porównań jakości dżwięku jaki można uzyskać ze stereo i z 5.1 PRZY TYM SAMYM BUDŻECIE jest nieuczciwym zabiegiem intelektualnym. Dla uzyskania tej samej jakości z 5.1 trzeba wydać wielokrotność kosztu stereo. Za przyjemności się płaci. Niestety tak ten świat jest urządzony.

Kwadrofonia to inaczej system 4.0 zupełnie wystarczający do pełnego przekazu muzycznego.

...z odbiorem muzyki, do której przy dobrej akustyce pomieszczenia całkowicie wystarczą cztery głośniki.

Do obecnych nagrań, które są 5.1 - nie jest to prawda, z przyczyn, które podałem powyżej.

Dwa z przodu i dwa z tyłu i koniec. Nie muszą być jednakowe w całym zakresie częstotliwości,

...płyną one z przednich głośników, które zawsze powinny być bardziej rozbudowane niż tylne.

Stereo wsparte dwoma głośnikami tylnymi to kwadro.

Muszą być jednakowe, też pisałem dlaczego. Kwadro to było podwójne stereo, co wielokrotnie powtarzano w czasach, gdy próbowano tę technikę wypromować. A więc cztery identyczne głośniki. Żadne stereo wsparte pierdzigrajkami z tyłu.

Dalsze dywagacje o głośniku w kuchni, bądź na balkonie (wybacz) trącą demagogią.

Coś się Waćpan tak uczepił tego kwadro? Czyżbyś był (jak w starej piosence Mieczysława Fogga) "sentymentalny starszy pan"?. Wielokanał muzyczny 5.1 to obecny w prostej linii spadkobierca i kontynuator tamtego kwadro.

swój problem już rozwiązałem. Stwierdziłem, że jednak póki co to nie stać mnie chyba na w miarę dobrze grające KD. Mój budżet był chyba za bardzo ograniczony. Zakupiłem wzmacniacz stereo Luxman L-430. Jestem w trakcie odsłuchiwania ale jak na razie to bardzo mi się podoba. Więc na ten czas zostaję przy stereo. Jak będzie mnie stać na coś porządnego to pewnie pobawię się w KD.

Ale serdecznie dziękuję Panowie za rady. pozdrawiam

Ja znalazłem kompromis, posiadam wzmaka stereo Onkyo i wzmacniacz kina yamahy. Większość Yamah ma wyjście pre-out. Łączysz dwa wzmaki interkonektami czyli w stereo pod jakieś źródło (ja ustawiłem na aux/video) a drugą końcówkę do preout na kolumny frontowe. Czyli Stereo obsługuje frontowe kolumny a yamaha centralny oraz tyły. Jestem w pełni zadowolony bo dźwięk z CD idzie bezpośrednio do wzmaka stereo a Yamaha wykorzystuje go do sygnału na fronty. co prawa koszt się powiększa ale przynajmniej nie ma straty w jakości CD na tanim 5.1

W razie niejasności dołączyłem schemat

Schemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.