Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner na 4 Ohm

markus_111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję amplitunera kina domowego, 7-kanałowego do 40m2, który "uciągnąłby" 4-omowe kolumny. Chodzi mi o coś pewnego w cenie do 3000 zł. Wystarczy aby dał sobie rade z kolumnami frontowymi i centralnym bo tylko one będą 4-Ohm, surround'y będą 8-Ohm. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie konkretne odpowiedzi :). Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/77082-amplituner-na-4-ohm/

608/875 napewno nie za cene 3000zl. ale fakt Onkyo swietnie sobie radzi z 4 Ohmowymi glosnikami. Z uzywanych polecam cos z 5 na koncu co z najdziesz najwyzszego. Z nowych 708 chyba ze zwiekszasz budzet do 3500 to moze uda sie 905

W tej cenie nie kupisz nic porządnego.Radze poszukac używaną Yamahę AX1.To świetny wzmacniacz no i made in Japan!Pozdrawiam

Miałem A1 poszła zamiana na 805 Opisałem to już w temacie A1 VS Onkyo 805.

Też polecam Yamaha. Mam ampli RX-V3000 (odpowiednik AX-2).

Jedno na co należy zwrócić uwagę to praca encodera oraz wymiana kondensatora podtrzymującego :o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

W tej kwestii nie ma porównania z Denonem czy Yamaha.

A co to znaczy nie ma porównania?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Jak tak się zastanowić to każdy obecny na rynku markowy amp obsłuży kolumny 4 omowe adekwatne do jego mocy.Czy to Harman czy Marantz,Denon czy Yamaha.Onkyo nie jest w tej dziedzinie jedynym wybawicielem.Jak TX-SR608 pociągnie takie kolumny to i Marantz 5005 da radę.

Co do Harmana, to miałem kiedyś AVR 330 i z kolumnami 4 ohm nie dawał sobie rady, przy głośniejszym graniu wyłączał się i tyle.Nie wiem jak w tej materii spisują się nowsze modele tej firmy.

5z0p3n dość mocne uogólnienie.Miałem okazję wielokrotnie odsłuchiwać ampli Harmana z 4 omowymi kolumnami i nie było problemów.Nawet serwis nie widzi żadnych przeciwwskazań co do takiego połączenia.

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi. W kwestii obsługi 4-omowych zestawów dużo osób polecało mi właśnie Onkyo. Co do H/K to mam obecnie mały model bo AVR21 (ale kupiony wyjątkowo okazyjnie) i z 4 Ohm to sobie nawet radzi... póki głośniej nie odkręcę... Jeszcze raz dzięki za wszystkie porady. Pozdrawiam.

• 8 miesięcy później...

Witam

Posiadam kolumny Canton Karat 770 DC na których napisane jest, iż ich impedancja to 4-8 Ohm. Czy oznacza to że mogę w moim ONKYO 709 ustawić dowolną wartość impedancji z tego zakresu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.