Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Adam Sikora, ale nabiału przecież nie powinno się jeść.

a kto ciebie tak oklamal ??

Przeciez sery, mleko, twarogi i wszystkie pokrewne produkty sa zdrowe i potrzebne dla organizmu

Chyba zapomniałeś obejrzeć wykładu Waltera Veitha z tego wątku. Nabiał to jedna z najgorszych rzeczy dla człowieka i właśnie jego dobrotliwość jest największym medialnym kłamstwem.

Główne przyczyny szkodliwości nabiału są takie, że Galaktoza odkłada się w organizmie jako odpad i powoduje generalne różne komplikacje, o wyglądzie człowieka nie wspomniawszy. Dwa, to że białko z nabiału ma tak kwaśny odczyn, że nie nadaje się dla człowieka. Powoduje odwapnienie organizmu, kości, osteoporozy i takie tam. Po trzecie zawartość tłuszczu. Zawartości tłuszczu w nabiale są rekordowe i nie mogą być ot tak normalnie podawane na opakowaniach, ponieważ nikt by tego nie kupił. Jest wyższa niż podana na opakowaniach. Po czwarte jest to najgorszy tłuszcz utleniony i każdy nabiał to największe źródło najgorszego cholesterolu, utlenionego. Nie ma nic takiego, co ma więcej szkodliwego cholesterolu niż nabiał. Poza tym choroby przenoszone przez nabiał, bakterie których nie zabija pasteryzacja. Najpierw obejrzyj, a potem powiedz z czym się nie zgadzasz.

Edytowane przez Piotr_1

Nie ogladalem wykładu Waltera Veitha ale znam ludzi ktorzy nie pili mleka, nie jedli sera i teraz choruja na ostoporoze, koscie im sie lamia itd.

To ze niektorzy ludzie nie przyswajaja produktow mlecznych nie oznacza ze sa one niezdrowe lub niedobre.

Podejrzewam ze za pare lat ludzie beda przyswajac tylko coca-cole i wtedy co ? stwierdzimy ze to jest wlasciwe ?

Ja zakladam ze to ogranizmy ludzkie sie zmieniaja pod wplywem cywilizacji, chemii, nawozow itd i stad te problemy z naturalna zywnoscia.

To tak jak z alergia, ktos kto jest normalny i zdrowy nie z tym problemu, a ktos kto jest lipny i zdeformowany przez cywilizacje to ma problemy z alergiami.

To nie nabial jest zly, to czlowiek tak zrujnowal przyrode i siebie ze niedlugo sam zdechnie ze swojej glupoty.

Edytowane przez Adam Sikora

Jesteś w błędzie, przemysł spożywczy dzisiaj opiera się na nabiale i jesteśmy ofiarą zbiorowej dezinformacji, a także kłamstwa, obejrzyj wykład i powiedz z którymi faktami się nie zgadzasz. Uwielbiałem sery, ale już ich nie jem. Wyrzuciłem nawet parmezan. To że ktoś nie jadł nabiału i ma osteoporozę nie jest argumentem. Mogły być inne czynniki powodujące osteoporozę.

o szkodliwości mleka coraz częściej sie pisze. Jeszcze 10 lat temu mleko uważano za żródło zdrowia. Robiłem ostatnio przegląd książek o żywności w bibliotece. Czym nowsza, tym wiecej złego o mleku... Ciekawe. Na technologii żywienia uczą o alkalizującym działaniu mleka i o zakwaszaniu organizmu przez kazeine nic nie wspominają :)

Jedno jest pewne. Teraźniejsze mleko w kartoniku to gówno. Nie ma co zaprzeczać. Jak jest z mlekiem prosto od krowy to nie wiem. Jednakowoż, jak mawiają mleko jest dla cieląt. I jest to święta prawda.

Wg. mnie bardzo ważne jest, aby nie spożywały go dzieci.

Żółte sery - hmm. Wiele podróbek z tłuszczu roślinnego na rynku... Jednak ż.s. sam w sobie jest bardzo ciężko strawny, a dobroci jaki w sobie zawiera nie wchłaniają sie.

Generalnie, mleko dziaała alergizująco, jest ciężko strawne ze względu na kazeinę, laktozę, galaktoza odkłada sie w organiźmie, dodatkowo kazeina zakwasza organizm, zalega w okrężnicy. Do tego tłuszcz... Dadajmy do tego hormony, antybiotyki, brak bakterii lactobacillus... haha toć to trucizna...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawostka. nawet na tvn było o tym. zadziwiające

Ukryta Zawartość

gratuluje autorytetów

reporter TVN :)

może opublikuja swoj test ile moze wytrzymac reporter TVN w zamknietym aucie w pełnym słoncu nim padnie

bardzo pouczajace doswiadczenie na temat fizjologii człowieka

dlaczego mimo wszystkiego człowiek zyje coraz dłuzej-fenomen na kolejny program tvn

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

No ja rozumiem uczuciową więź z produktami mlecznymi różnej maści, dieta to wolny wybór dorosłego człowieka. Jednak jeżeli chodzi o dzieci, to sytuacja jest trochę inna i powinno się im darować im tą niedźwiedzią, czy krowią przysługę.

Nie rozumiem o co chodzi w tym reportarzu. Najpierw słusznie mówią, że mleko nie nadaje się dla człowieka, a potem ubolewają że ktoś podrabia ser i że mleko jest pasteryzowane, jakby to miało takie znaczenie w jaki sposób się chcesz dobić. Nie rozumiem takiej metodyki... Jeszcze jakieś tragedie że masło jest podrabiane. O co im chodzi? Jak należy interpretować ten reportaż? To zwykłe robienie sieczki z mózgu. Normalny człowiek po obejrzeniu tego stwierdzi, że to wszystko nie ma sensu i nic nie zmieni w swoim życiu.

Edytowane przez Piotr_1

Człowiek w naturze pochodził na słońcu, miał więcej witaminy D i wystarczyło że zjadł trochę orzechów i problem wapnia z głowy. Mleko świeże od krowy zapewne jest zdrowe, a te z kartonów śmierdzi nie wiadomo czym.

Życie się wydłuża ale myślę że 90% ludzi nie czuje "powera" na co dzień.

tłusty czwartek

dokładnie, film troche nie przemyślany, ale zawsze coś, zwykły kowalski nie załapie o co chodzi, zrozumie z tego, że mleko jest oszukane i trzeba na nie uważać. Jak ja znajomym opowiadam o mleku używając "trudnych słów" to nie chcą mnie słuchać, trzeba troche prościej, samo powiedzenie mleko jest niezdrowe nie wystarcza.

Ja mleka i przetworów mlecznych nie jem jakiś czas. Jak mam ochotę na musli własnej roboty to kupuje mleko sojowe albo ryżowe.

Generalnie po zmianie diety czuje się zdecydowanie lepiej,mam więcej energii, nie potrzebuje dużo snu żeby sie wyspać, spię głęboko, wstaje wcześnie rano, mam znacznie większa umiejętność skupienia sie, w skrócie chce sie żyć. Zrobiłem sobie nawet lightowy detox :) Ciężko było, byłem w ów czas mocno rozdrażniony, wyskoczyło mi sporo dziwnych pryszczów, schudłem kilka kg. Nic dziwnego - organizm wydalał syf. Nie żałuje. zobaczę jak po roku spożywania dobrego jedzenia będzie zachowywał sie mój organizm.

umiar umiar no i jeszcze raz umiar...

gdzie jak gdzie ale w jedzeniu w kontekście zdrowia

- nie że jest Wskazany - jest KONIECZNY...

Edytowane przez mily

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Jedno jest pewne. Teraźniejsze mleko w kartoniku to gówno. Nie ma co zaprzeczać. Jak jest z mlekiem prosto od krowy to nie wiem.

Zgadza sie jednak panowie ale nie siejcie tutaj herezji!!

Mleko jest zdrowe i przetwory nabialowe takze !

To ludzie sami powodowani checia zysku i zarabiania pieniedzy zaczeli produkowac pseudo mleko , pseudo sery i inne gowniate produkty nie majace nic wspolnego z prawdziwym mlekiem i prawdziwym serem.

Jednak te naturalne produkty sa dobre i to nie ulega watpliwosci.

Prawdziwe mleko, ser, maslo itd sa dobre i zdrowe.

To tak jak mieso, mieso jest dobre i zdrowe, ale jak kupisz zdechlego kurczaka z fermy to przeciez to jest chemiczny plastik.

Edytowane przez Adam Sikora

Zgadza sie jednak panowie ale nie siejcie tutaj herezji!!

Mleko jest zdrowe i przetwory nabialowe takze !

To ludzie sami powodowani checia zysku i zarabiania pieniedzy zaczeli produkowac pseudo mleko , pseudo sery i inne gowniate produkty nie majace nic wspolnego z prawdziwym mlekiem i prawdziwym serem.

Jednak te naturalne produkty sa dobre i to nie ulega watpliwosci.

Prawdziwe mleko, ser, maslo itd sa dobre i zdrowe.

To tak jak mieso, mieso jest dobre i zdrowe, ale jak kupisz zdechlego kurczaka z fermy to przeciez to jest chemiczny plastik.

a na czym opierasz swoje przekonanie o właściwościach zdrowotnych mleka?

to że jest niezdrowe to nie herezja, to pewna rewolucyjna nowość, którą zweryfikuje czas - to jest moje zdanie. Kiedyś sądzono,że Ziemia jest płaska, a kto mówił inaczej, wiecie sami.

Ja wiem, że mleko jest zdrowoe od babci, która mi opowiadała, że kiedyś leczono przeziębienia mlekiem... no i w książkach czytałem ze mleko jest zdrowe bo jest zdrowe i tyle. Muszę znaleźć dowody. Bo sam podchodze do każdej nowej teorii nieufnie. Jak na razie zauważyłem ze lepeij sie czuje jak nie pije rano mleka, nie muli mnie i cere mam lepszą. Ale, czas jeszcze pokaże;)

Edytowane przez Zdzislav

mleko ktore nie ma nic wspolnego z mlekiem, ser ktory nie jest serem

mix maslowy ktory nie jest maslem , jajka z substancjami trujacymi itd.

no i ludzie dochodza do wniosku ze nabial jest zly

ale to nie jest nabial , to jest pseudo nabial

ja pisze ze nabial jest zdrowy, a filmik jest o pseudo nabiale

na czym to opieram ? na zdrowej logice,

od tysiecy lat ludzie pili mleko, jedli jajka, jedli sery a tu nagle w XXI wieku "pseudo naukowcy" sieja panike i herezje ze nabial jest trucizna , biedni nie myslacy ludzie odrazu sobie to koduja w glowach i opinie ta przyklejaja takze do prawdziwego naturalnego nabialu

Filmik jest o falszowanych produktach nabialowych , i po takim mleku napewno wiekszosc odrazu dostaje sraczke lub alergie lub co tam jeszcze opisywaliscie haha

na czym to opieram ? na zdrowej logice,

od tysiecy lat ludzie pili mleko, jedli jajka, jedli sery a tu nagle w XXI wieku "pseudo naukowcy" sieja panike i herezje ze nabial jest trucizna , biedni nie myslacy ludzie odrazu sobie to koduja w glowach i opinie ta przyklejaja takze do prawdziwego naturalnego nabialu

Nie. Tylko w kilku krajach na świecie, głównie w Europie północnej rozwinęła się kultura spożywania nabiału. U ludzi zamieszkujących inne rejony problem nie występuje, ponieważ w ogóle nie trawią Laktozy i u większości spożycie nabiałowego produktu daje instant sraczkę, więc nawet nie mają tego wyboru co my. A także nie mają tych problemów zdrowotnych co my. Cellulit to jeden z objawów spożywania dużej ilości nabiału. A także zawalenie układu sercowo naczyniowego.

Edytowane przez Piotr_1

Mogę powiedzieć po sobie.Kiedyś piłem sporo mleka.Od roku nie piję praktycznie wcale i świetnie się z tym czuję.Co do wapnia i białka w mleku wystarczy obejrzeć wcześniej zamieszczony film,żeby zmienić pogląd na jego zdrowotność.Pamięta ktoś jeszcze jak kilka lat temu promowano picie mleka w tv,,pij mleko będziesz wielki''?I nagle tego zaniechano.

Jak na razie zauważyłem ze lepeij sie czuje jak nie pije rano mleka, nie muli mnie i cere mam lepszą.

Mleko ma działanie usypiające właśnie. Ale i tak go lubię.

A tych badań tyle jak i naukowców, że nie wiadomo komu ufać i kto mówi prawdę.

A mleko kwaśne?

To raz, a dwa:

Od dawna dało się przeczytać tu i ówdzie, że mleko jest trawione przez człowieka jedynie do któregoś tam roku życia.

Co na ten temat wiecie?

Grzegorz7 Uprzedziłeś mnie.

Organizm dorosłego człowieka nie jest przystosowany do trawienia mleka!!!!!

Sprawa ma się inaczej z jogurtem i kwaśnym mlekiem.

• Moderatorzy

rzeczywiście są ludzie, którzy nie trawią laktozy czy chorują po zjedzeniu jajek - współczuję im,

nie siejcie jednak fermentu, że generalnie nabiał i jajka są szkodliwe - pod warunkiem, że mleko od krowy czy kozy a jajka kurzęce - a nie hipermarketowe imitacje

zdrowa dieta musi zawierać nabiał i jajka

szczególnie gratuluję koledze , który został zwolennikiem wyrobów sojowych - estrogeny w nich zawarte powodują w dłuższym okresie czasu podwyższenie tembru głosu, zwiększone otłuszczenie i spadek libido

nawet krowy którym dawano w paszy zbyt wiele soi miały problem z zacieleniem ponieważ taka ilość estrogenu działa dla samic antykoncepcyjnie

niektórzy w wątku idą w kierunku wegetarianizmu - ich sprawa ale niech nie zarzucają szeroko pojętemu białku zwierzęcemu i tłuszczom szkodliwości

zwierzęta roślinożerne mają inny układ zębów oraz przewód pokarmowy przystosowany budową (np 4 żołądki u przeżuwaczy - czepiec,księgi, żwacz, trawieniec )do długotrwałego trawienia zieleniny przy udziale bakterii,nasz układ pokarmowy pokazuje że jesteśmy WSZYSTKOŻERNI, jest on prawie identyczny jak u wszystkożernych świniowatych

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Oscypki są dobre, chyba jedyny neutralny nabiał. Każdy ma inny organizm i co innego mu odpowiada także kłótnia nie sensu lepiej słuchajcie swojego organizmu. Pierwsza dieta która sprawdziła się z moją intuicją to dieta na podstawie grupy krwi, warto spróbować.

tłusty czwartek

Nie nie, był już wykład o nabiale, bardzo dobry, nie będziemy się w wątku cofać w rozwoju tylko dlatego że ktoś lubi mleczko, kocha serek czy coś. Skoro badania i wnioski naukowe na was nie działają, to spożywajcie nabiał, ale nie wprowadzajcie w błąd innych osób. To ten film dla przypomnienia, ale co niektórzy są zbyt leniwi żeby go obejrzeć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety ale to kolejny kościelny zoolog, wystarczy poczytac o nim i posłuchac zmanipulowanych bzdur ktore wygłasza

tu pare nastepnych istotnych problemów ktore zawodowo porusza

--Czy Jezus był Mesjaszem?

-- Gdzie zmarłych przechodzą po śmierci?

--Jak to będzie koniec świata?

jedyna dieta ktora broni sie od lat to dieta srodziemnomorska i nie musiecie wymyslac nowej nauki, lepiej zapoznac sie z dietą bo skala wypowiadanych tu bzdur zaczyna przekraczac tą ze stron dla wegan :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

niestety ale to kolejny kościelny zoolog, wystarczy poczytac o nim i posłuchac zmanipulowanych bzdur ktore wygłasza

tu pare nastepnych istotnych problemów ktore zawodowo porusza

--Czy Jezus był Mesjaszem?

-- Gdzie zmarłych przechodzą po śmierci?

--Jak to będzie koniec świata?

jedyna dieta ktora broni sie od lat to dieta srodziemnomorska i nie musiecie wymyslac nowej nauki, lepiej zapoznac sie z dietą bo skala wypowiadanych tu bzdur zaczyna przekraczac tą ze stron dla wegan :)

Humorek znów nie dopisuje? Może znów się obrazisz na jakiś czas, a nam w swojej miernocie pozwolisz wypracować trafniejsze poglądy? Dieta śródziemnomorska nie istnieje. W każdym kraju jest trochę inna. Jedni jedzą ryby przez całe życie a inni zielsko. Mają różne preferencje, dostępność i budżet. Są też tacy, co jedzą kartofle z oliwą i twierdzą że to zdrowe. Są tacy co jedzą mięso i tacy co nie. Są tacy co jedzą tłusto i tacy co chudo. Inaczej to wygląda w Turcji, inaczej w Grecji, inaczej na Sardynii, inaczej we Włoszech, inaczej na Sycylii, w każdym regionie Włoch inaczej. Należałoby się raczej doszukać w którym regionie ludzie są najzdrowsi, najszczęśliwsi i żyją długo.

Chciałeś zdyskredytować tak ciekawą postać? Na jakiej podstawie? Na takiej, że zadaje jakieś filozoficzne pytania? Znasz na nie wszystkie odpowiedź? Zapewne tak, ale nie powiesz.

Jestem w szoku!!

Po co my wchodzilismy do UE ??

Ukryta Zawartość

Polska tymczasem, jak pisze Komisja Europejska, ustawą z lipca 2006 roku wprowadziła ogólny zakaz wytwarzania i wprowadzania do obrotu paszy genetycznie zmodyfikowanej oraz jej stosowania w żywieniu zwierząt.

I bardzo dobrze!! Popieram polskich politykow!

Ci idioci i debile w Brukseli niech sami sobie zra swoje ogorki, pomidory, papryke itd zmodyfikowana genetycznie!

Chce nas jednym slowem OTRUC!!

Ja bym oskarzyl UE o to ze truje cale spoleczenstwo!

Glupota urzednikow w Brukseli siega zenitu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adam Sikora

Jestem w szoku!!

Po co my wchodzilismy do UE ??

Ukryta Zawartość

Przed wstąpieniem do Unii nasze normy żywnościowe były znacznie surowsze niż wspólnotowe. Kiedyś mieliśmy inną filozofię i rzeczywistość - opowiada prof. Jan Ludwicki z Państwowego Zakładu Higieny. Jeśli dopuszczalna dawka konserwantu wynosiła od 10 do 50 jednostek, w Polsce zezwalano na 20, na Zachodzie na 50. Szkoda, że po akcesji to my dostosowaliśmy się do unijnych standardów, a nie na odwrót - wzdycha prof. Ludwicki.

W Unii nie ma na przykład przepisów regulujących jakość przetworów mięsnych, warzywnych, pieczywa i napojów bezalkoholowych. Można je faszerować konserwantami (E od 200 do 299), mimo że przynajmniej niektóre sprzyjają powstawaniu nowotworów. Z drugiej strony, wydłużają czas przydatności do spożycia i tym samym zapobiegają groźnym zatruciom. UE zmusiła polskich producentów do podniesienia standardów sanitarnych i bakteriologicznych. Nasza kiełbasa po wejściu do Unii jest więc bezpieczniejsza, ale bardziej naszprycowana chemią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Może już niedługo ktoś ich w końcu o to oskarży.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.