Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na ogródku doszło do zbioru pierwszych pomidorów. Są ogórki i różne takie inne... ;)

Jakoś dziwnie dobrze czuje się latek, kiedy nie muszę jeść tych wszystkich warzywek i owoców ze sklepu...

Sądzicie, że to sugestia?

Obserwuje Córkę i jej Chłopaka. Robiąc kanapki sięgają po pomidory, ogórki, cebulkę działkową. mimo, że nie są tak urodziwe jak sklepowe...

Jakaś epidemia?

...Właśnie, środki ochrony i konserwacji roślin działają NA PEWNO niezrównanie bardziej toksycznie niż wszystkie DOMNIEMANE skutki stosowania GMO. I co, i nic. Z tym jakoś ekooszołomy nie mają na pieńku...

czasem coś przeczytaj zanim napiszesz

i nie myśl tyle, to szkodzi :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10133-0-06749600-1312733080_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Z zainteresowaniem czytam wątek - na razie powiem tylko tyle, że mam wielki szacunek dla Romana Kluski.

Produkuje bez kompromisów - to taki serowy High-End! :)

Jak będę w PL to koniecznie muszę tego serka spróbować!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Mamel

Ukryta Zawartość

A ja proponuję od razu podpisać to:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na kanale PLANETE był ostatnio program dokumentalny o oszustwach związanych z produkcją i sprzedażą oliwy z oliwek. Wiele dużych marek ukrywa fakt konfekcjonowania masowej oliwy z Hiszpanii o wartości 1,5 €/1L. Niektórzy wręcz udają pochodzenie z drogich obszarów produkcji we Francji gdzie koszt produkcji 1L wynosi 10 €. Z kameą odwiedzono jedną z największych przetwórni oliwek w Europie, gdzie główny technolog oprowadzał po zakładzie i opowiadał o produkcji. Mówił o stosowanej technologii próżniowej rafinacji z użyciem temperatur dochodzących do 380°C i o tym, że ta technologia "gwarantuje zachowanie wszystkich walorów otrzymanej oliwy"(?!). Pokazał dwie taśmy konfekcjonowania jednej i tej samej oliwy. Na jednej do plastikowych butelek i na drugiej do szklanych jako EXTRA VIRGINE sprzedawana przez odbiorcę po wyższych cenach. Czy ktoś się czuje nabity w butelkę?

A jak kupilem sobie mydelko z oliwek polecane pare postow wyzej.

Uzywam juz ok 2tyg i co moge powiedziec...

Na poczatku wrazenia zapachowe...niekorzystne. Zona mowila ze smierdzi jej obora :)

Niezwracajac na uwagi myje sie codziennie. Nie mam problemow z wysuszona skora (zwlaszcz na dloniach) ogolnie jakos liczba syfow na skorze jest zdecydowanie mniejsza. Smialo moge POLECIC.

Nie ukrywam ze sprobuje jakiejs pasty do zebow ktore tez tutaj typowali bo na te wszyskie "markowe" juz patrzec nie moge.

Wiec informacji, wiecej uwag, moze oszczedzimy sobie i naszym dzieciom problemow albo je przynajmniej zmiejszymy.

• 2 tygodnie później...

Podpatruję kuchnię chińską w której ważna jest kolejność w przygotowywaniu posiłków. Np. rozgrzewamy patelnie, potem olej, cebula ziemniaki, marchew, kalafior,mięso(...)przyprawy, pomidory i dusimy w sosie własnych. Przejdę do wniosków: nie jadłem jeszcze tak lekkostrawnego i jednocześnie sycącego posiłku. Podobieństwa w kolejności przygotowywaniu posiłków pokrywają się z kuchnią staropolską widocznie ludzie kiedyś słuchali intuicji a teraz mają całe stosy wiedzy i są "mądrzejsi".

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Potrawy tego typu to moja specjalność. Dodajmy, że część warzyw latem pochodzi z mojego ogródka...

Nie czytając książek kucharskich można dojść do jakichś prawidłowości.

Pomidora nie poddamy obróbce cieplnej wcześnie bo zwyczajnie rozpadnie się...

Paprykę dobrze jest "podsmażyć" wcześniej z mięsem aby potrawa nabrała właściwego aromatu.

...

Fajna jest technika woka i wysokotemperaturowej ale szybkiej obróbki. DO tego "podpalenie" zawartości woka w odpowiednimm momencie.

Pychota...

sztuka przetrwania

Edytowane przez jakub102

Jakiś facet przeżył na oceanie 60 dni, najpierw jadł rybkę w stylu europejskim a później intuicja podpowiadała mu żeby jadł głowę, oczy i ogólnie przód rybki. Widocznie więcej lepszych substancji a nasze wyuczone przyzwyczajenia są niezdrowe.

Podpatrzone: podgrzewasz garnek, olej, cebula, czosnek podsmażasz lekko głowy, sos sojowy, dolewasz wody, ziemniaki, marchew, imbir, ocet chiński, przyprawy, gotujesz 35 min. Smak- dobry ale szału nie ma :)

Moja walka o zdrowszą żywność zaczęła się od wymurowania grillo wędzarni. Grilluje się rewelacyjnie, a szyneczki, boczki i inne czary z wędzarki przeszły moje najśmielsze oczekiwania. A dopiero zaczynam. Po ostatnim wędzeniu, z żoną zrobiliśmy ślepy test. Kupiliśmy kawałek szynki sklepowej, niby naturalnej. Po degustacji zdecydowanie faworyt był tylko jeden.

Od dzisiaj pekluje się nowa partia szyneczek. W sobotę kolejne wędzenie.

Muszę dodać że szynka własnej roboty, ma również wady...

szybko znika...

Ukryta Zawartość

post-18928-0-83857400-1315164401_thumb.jpg

post-18928-0-70757400-1315164427_thumb.jpg

post-18928-0-03107600-1315164439_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja walka o zdrowszą żywność zaczęła się od wymurowania grillo wędzarni. Grilluje się rewelacyjnie, a szyneczki, boczki i inne czary z wędzarki przeszły moje najśmielsze oczekiwania. A dopiero zaczynam. Po ostatnim wędzeniu, z żoną zrobiliśmy ślepy test. Kupiliśmy kawałek szynki sklepowej, niby naturalnej. Po degustacji zdecydowanie faworyt był tylko jeden. Od dzisiaj pekluje się nowa partia szyneczek. W sobotę kolejne wędzenie. Muszę dodać że szynka własnej roboty, ma również wady... szybko znika...

ja tez tak chce...buuuu

az sie glodny zrobilem !!

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

I to sie zgadza!

W obecnych czasach mloda generacja jest jakos nadzwyczaj wyrosnieta!

Ojciec maly, matka mala a dzieci giganci

A czemu ?

Bo jedza codziennie tanie kurczaki nafaszerowane hormonami wzrostu!

Dopoki czlowiek dojrzewa takie sterydy i hormony od zwierzat maja wplyw na wzrost czlowieka, po okresie dojrzeania juz nie.

Ukryta Zawartość

Chciałbym podsumować swój sezon letni. Szczególnie bardzo częste i ciężkie wizyty na targowisku, gdzie dość ciężko coś wybrać. Trudniej praktycznie niż w dobrym markecie, ponieważ sprzedawcy są natarczywi, a większość rzeczy jest niskiej jakości lub niejadalnych - podobnie jak i tam. Czasem dzięki Bogu udaje się coś wyjątkowego kupić, wyszukać, coś prawdziwego o prawdziwym smaku, wyglądzie, aromacie. Coś z małych upraw własnych. Czyli zdrowsze. Z roku na rok jest coraz gorzej. Polskie warzywa i owoce są coraz gorsze i nie chce mi się ich jeść. Rzeczy dobre zjadają się same, od razu. Winni są konsumenci. Gospodynie domowe itp. Wcale nie wybierają tego co najlepsze, ani najtańsze nawet. Bo cena czasem nie stanowi o jakości na targowisku. Ogólnie mówiąc ciemnogród, bezguście, głupota i lenistwo. Nie żal mi już tych ludzi. Jedynie dzieci, jak zwykle. Ktoś, kto świadomie zjada coś niesmacznego, ochydnego wręcz, jest gorszy niż zwierzę.

Edytowane przez Piotr_1
Z roku na rok jest coraz gorzej. Polskie warzywa i owoce są coraz gorsze i nie chce mi się ich jeść. Rzeczy dobre zjadają się same, od razu. Winni są konsumenci.

To nie konsumenci sa winni!

To Unia Europejska!

To sa skutki przystapienia Polski do EU. Niedlugo jak juz dopasujemy i zrownamy wszystkie normy i przepisy z zachodnimi to bedziemy mieli dokladnie takie samo gowno do jedzenia jak w krajach zachodnich.

Edytowane przez Adam Sikora

Racja, ale zimą zdarzało mi się kupować lepsze warzywa i owoce z Unii, choć były to produkty drogie. Np. brzoskwinie po 25zł były tak wspaniałe, że zjadłem wszystkie na raz. A tutaj jak kupię 2 brzoskwinie to leżą i czekam aż zgniją i wyrzucę. Może to zły przykład, bo w tym roku chyba nie było polskich brzoskwiń za wiele. Pomidory malinowe kupowałem tylko u jednego gościa z małej uprawy. Reszta smakuje szambem, jakimiś metalami, albo niczym.

Unia robi jakiś kurs jedzenia insektów- co wy na to niebieskie podniebienia?

Może wreszcie zjemy tą stonkę; przy okazji nie potrzebne będą pestycydy...

Urzędnicy unijni są wizjonerami!

• 2 tygodnie później...

Ciekawa grupa suplementów to adaptogeny które dostosowują swoje działanie do potrzeb. Chcesz być bardziej wydajny- możesz, chcesz dłużej/lepiej pospać- możesz. Ze znanych to żeń szeń a ze skutecznych to różeniec górski, ashwagandha, cytryniec chiński.

Polecam cytryniec chiński na wzrok (miałem kiedyś w ogródku to pnącze). Podobnie niezawodna na wzrok jest borówka kamczacka (posiadam kilka krzaków w ogródku).

Różaniec górski (do kupienia tabletki) wydaje się na mnie na oddziaływać. A podobno ma wprowadzać w dobry nastrój...

Na wzrok i oczy: jagoda. Efekt odczuwalny od razu :) Jak ze wszystkimi fajnymi smakołykami nie polecam ilości homeopatycznych. Jeść do syta :)

• Moderatorzy

co do nalewek to bajka sprawa i bardzo prosta: bierzemy wielki zakręcany słój lub kilka, napełniamy drylowanymi węgierkami , wiśniami lub innym HGW - ważne aby owoce były aromatyczne, sypiemy kilka garści cukru na owoce, zalewamy alkoholem wg mnie najlepiej około 60%, zakręcamy słój, majtamy by cukier się rozpuścił, odstawiamy daleko od siebie , czasem majtamy i jakiś czas powstrzymujemy się od wypicia.

do zalania świetne są różne okowity i delikatne bimberki

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jak walczyć?:

Robić swoje:)

Kilka przykładów

Beb 3kg. Pierwszy 100% orkisz, drugi mieszanka orkiszu, komosy ryżowej, amarantusa plus ziarna. Oczywiście na zakwasie. Na koniec pizza własnej roboty. Smakowo na poziomie bardzo dobrych pizzeri krajowych, ale tu przynajmniej znam skład:)

Ukryta Zawartość

post-15620-0-83446800-1319882103_thumb.jpg

post-15620-0-38744900-1319882115_thumb.jpg

post-15620-0-54267600-1319882130_thumb.jpg

post-15620-0-67166400-1319882144_thumb.jpg

post-15620-0-64185600-1319882170_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

po dobrym żarciu w brzuchu nie burczy więc odsłuchy raczej odpadają,

no chyba że śpiewu po nalewkach lub winach

p.s. w tym roku wina nie robiłem bo :a)winogrona po wiosennych przymrozkach w ogródku nie było, b)owoce do kupienia były bez zapachu i niesłodkie

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

A ja zalałem śliwki alkoholem + dodatek. Oczywiście śliwki z ogródka ;)

Jeszcze przymierzam się do tarniny (z obok ogródka, na skraju lasu)...

Nalewka z tarniny uważana za najlepsza z nalewek. Oczywiście z nutą jałowca...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.