Skocz do zawartości
IGNORED

Kupię gramofon do 1000 zł szukam porady

kwinto2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po 20 latach postanowiłem wrócić do płyt winylowych.Szukam kogoś kto pomoże mi w znalezieniu czegoś dobrego w cenie do 1000 zł.Na Allegro jest sporo gramofonów w tej cenie. Telefonując do sprzedających, doszedłem do wniosku że większość sprzętu wypicowana jest na sprzedaż a niektórzy sprzedający niechętnie odpowiadają na pytania.Cena którą chcę przeznaczyć nie jest zbyt wysoka, lecz myślę że z waszą pomocą kupię coś przyzwoitego.Chętnie wysłucham każdej rady.Pozdrawiam kwinto2.

Myślę, że w tej kwocie, można kupić już całkiem fajny zestaw. Moja propozycja na początek:

Wkładka 300 zł. Ja polecam AT 120E.

Gramofon 500-700 zł, można kupić przyzwoity model w bardzo dobrym stanie.

Generalnie musisz wybrać sobie kilka modeli i polować jak trafi się w dobrym stanie. Osobiście polecam coś manualnego (zawsze mniejsza szansa że coś się zepsuje lub będzie szwankować)

Moje typy: Marantz 6100, 6300. Rotel RP-3000 (mam i uważam, że to na prawdę doskonały gramofon, tylko że rzadko bywa na aukcjach).

pozdrawiam

nt

A widzisz kolego gdybyś nie pisał tak późno to może znalazłbyś ten ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zresztą był niedawno na alle... Marantz6100 gramofon używany znacznie tańszy niż 1000zł, ale bardzo krótko aukcja zakończyła się przed czasem, bardzo fajny na początek wiem bo miałem taki, gość który go sprzedawał pisał że to był jego gramofon tak więc wnioskować można że to nie handlarz.

Pozdrawiam, Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

do 1000 zl, jednak uparcie polecałbym Thorensa z serii 145,160, czasem nawet trafiają się w tej kwocie zadbane modele seri 3XX. Pytanie czy ten 1000 zl chcesz przeznaczyc na sam gramofon, czy do tego planujesz jeszcze zakup porządnej wkładki, czy posiadasz wzmacniacz z wbudowanym przedwzmacniaczem itp...

No tak Thorens fajna rzecz sam niedawno kupiłem TD160+SME3009III naprawdę podoba mi się ten zestaw ale to znacznie przekroczyło 1000zł ale wiem że mam gramofon :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

No tak, ale w cenie 600-800 zl spokojnie można trafić Thorensa z typowym ramieniem np TP16 ;) w konfiguracji "firmowej" tez brzmi całkiem zacnie i bije na głowę niejedną nową, często droższą konstrukcję. A z czasem jak zabawa wciągnie, zakupić ramię na ebayu i wymienić na SME... ;)

No tak Thorens fajna rzecz sam niedawno kupiłem TD160+SME3009III naprawdę podoba mi się ten zestaw ale to znacznie przekroczyło 1000zł ale wiem że mam gramofon :)

Jestem zaskoczony tak szybką reakcją,dziękuję bardzo za pomoc.A co sądzicie o Marantz TT4 który jest wystawiony na na Allegro za 400 zł lub TT221 wyglądają całkiem nieźle.Ten sam sprzedawca ma gramofon Realistic Lab500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem co o tym sądzicie.Obserwuję aukcję może pojawi się coś nowego. W dalszym ciągu proszę o podpowiedź.Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ten "Realistic Lab" ma chyba z tego co widzę na foto niezbyt typowe mocowanie wkładki. Raczej odradzam bo możesz mieć pozniej kłopot żeby coś do tego dopasować... Chociaż z drugiej strony samo ramię wygląda na dość typową konstrukcję "jelcopodobną" więc może udałoby się do tego dopasować standardowy koszyczek z mocowaniem 1/2 - sam gramofon wygląda dość solidnie, ale nie znam tej marki więc nie będę się wypowiadać. W kwocie 160 z pewnością znalazłbyś Thorensa 145 lub 160.

pozdrawiam

Vac

Biorąc pod uwagę fabrycznie nowy sprzęt, zdecydowanie polecam Ci najnowszy produkt REGA RP1 z wkładką Ortofon OM5e. Aktualna cena promocyjna wynosi 999 zł.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Myślę że warto rozwazyc zakup tego gramofonu wśród egzemplarzy które ma na zbyciu Twój sprzedawca:

Ukryta Zawartość

CEC to całkiem porządna firma która kiedyś produkowała nienajgorsze gramofony, talerz wygląda dość solidnie.

Ewentualnie ten Dual:

Ukryta Zawartość

ale spróbowałbym ponegocjować cenę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi, z pomocą jednego z forumowiczów, udało się upolować Thorensa TD 320. Do tego AT 120E i...po weekendzie dam znać, jak to brzmi:)Całość, wraz z przesyłką, zamknęła się idealnie w kwocie 1000zł.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Mi, z pomocą jednego z forumowiczów, udało się upolować Thorensa TD 320. Do tego AT 120E i...po weekendzie dam znać, jak to brzmi:)Całość, wraz z przesyłką, zamknęła się idealnie w kwocie 1000zł.

Super, gratulacje! gdzie upolowałeś takiego Thorensa? Tez szukam 318 albo 320, ale na allegro pustki...

Super, gratulacje! gdzie upolowałeś takiego Thorensa? Tez szukam 318 albo 320, ale na allegro pustki...

Niemiecki E-Bay i przeciwieństwie do polskich handlarzy tam jak gość zajmuje się gramofonami to na poważnie. Owszem ceny są trochę wyższe niż u przypadkowych sprzedawców ale są pewni i profesjonalni i potrafią gramofon zapakować i przygotować do wysyłki. Tak przynajmniej było w moim przypadku.

@paweljazz właśnie z tymi niemcami ebaja to słyszałem różne opinie... ;) zresztą sam od dłuższego czasu próbuję i żaden ze szkopów nie radził odpisać na moje wiadomości dotyczące stanu sprzętu, jego sprawności lub ew. wysyłki do Polski :(

Kolega kupiła na "ebeju" TD 318, od jakiegoś Jurgena Klopsa. Wizualnie-ideał. Od początku nie trzymał mu obrotów, ale nie to, żeby zwalniał - raz zwalniał, raz przyspieszał. Wymienił pasek-nic. Drugi pasek-nic. Okazało się, że walnięty jest silnik i uszkodzenie to musiało powstać znacznie wcześniej, niż w momencie dostawy. Naprawa silnika była nieopłacalna, w związku z tym kupił jakiś używany egzemplarz. Summa summarum: gramofon wyniósł go 1400zł, a miał być "ganz neue"...Nie ma na to reguły - i na naszym alle, i na niemieckim ebeju można trafić na przekręta.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

W dalszym ciągu dziękuję za zainteresowanie.Widziałem wczoraj na Niemieckim e-bay Marantza 6300 podoba mi się ten gramofon,lecz bałbym się chyba kupować od Niemca,zresztą kombinatorzy są wszędzie.Kolega z forum zaproponował mi Sharp Optonica RP-7100 wygląda fajnie ale wydaje mi się że jest zbyt przeładowany elektroniką.http://new-hifi-classic.de/forum/index.php?topic=5474.0

W dalszym ciągu dziękuję za zainteresowanie.Widziałem wczoraj na Niemieckim e-bay Marantza 6300 podoba mi się ten gramofon,lecz bałbym się chyba kupować od Niemca(...)

ty się raczej bój kupować od Polaka...

Ja kupiłem na eBay.uk 318 z TP21 za 75 funtów.Dotarł do mnie w tym tygodniu.Dobrze mieć jednak kogoś na wyspach,kto wyśle gramofon do kraju(możliwość tańszej wysyłki) a przy okazji dla pewności zapakuje go konkretnie.Z przesyłką wyszło troszkę ponad 500zł.Gramofon ogólnie w stanie bardzo ładnym.Technicznie też-kwestia regulacji i już u mnie gra.Zastąpił 145.Jednak... ;-)Tak więc reguł nie ma.Jak wszędzie...

Trochę przegiął z ceną za tego Garrarda :-] no i z tym hi-end w opisie aukcji to też nadużycie :-]

Ukryta Zawartość

Za 200 można pomyśleć ale za 799??!!

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Witam

Co powiecie na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Witam

Miałem przyjemność tydzień temu przeprowadzać konserwacje Sony PS X 50 kolegi z forum.

Są to bliźniacze modele z tym że X50 ma regulacje wysokości ramienia.

Obudowa wygląda na plastik ala naprawdę jest to jakiś żywiczny kompozyt jest gruba i sztywna, mechanika i elektronika godna zaufania jak na Sony z tamtych lat przystało.

Gramofon jest ciężki i stabilnie stoi na regulowanych stopkach.

Odsłuch wypadł super.

Marantz CD-6000OSE KI

Sony PS-X50

Musical Fidelity X-LPS

Bryston BP-20

Bryston 4B ST

Urei 813C

Ukryta Zawartość

ale 40-tka to chyba jeszcze nie PUA7...?

Wiadomo że 40-tka to tańsza wersja za PS-X50 z takim ramionkiem trzeba wybulić 1200 zeta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co powiecie na ten gramofon?

Ukryta Zawartość

Nie chciałbym wydawać więcej niż 400zł.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich.

Jestem ciekaw Waszej opinii o tym zacnym sprzęcie:

Ukryta Zawartość

Rozmawiałem na jakimś forum z Niemcami i zachwalali tego Philipsa - choc to mało znany u nas sprzęt ale bardzo wysoki model.

CO SADZICIE?

M

Ukryta Zawartość

Ao tak a propo gramofonów z allegro dorzucam cuś takiego: (na forum nie znalazłem, więc za jakiekolwiek opinie bardzo dziękuję ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapewne wart jest swoich pieniędzy ale nie wiele więcej niż cena wywoławcza. Musisz liczyć się z tym że opis jest nie do końca zgadza się z prawdą, jeżeli gość pisze że igła w stanie idealnym a na trzecim zdjęciu z drugiej czwórki widać że jest ona ewidentnie skrzywiona to zastanawiałbym się nad stanem technicznym.

Pozdrawiam, Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.