Skocz do zawartości
IGNORED

Granica rozsądku

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez palton, 21 Stycznia 2011 - Wpisy nie na temat.
Ukryte przez palton, 21 Stycznia 2011 - Wpisy nie na temat.

Miło jest sobie stadnie pojęczeć :).

Nie przestajecie mnie zadziałać...

O co tu sie kłócić?

- wolałbym mieć McIntosha w komórce, niż Yaquina w salonie...

Jakiego bym sprzętu nie widział na takich filmikach, jest to dla mnie wioska. Fajnie że ludzie maja dobry sprzęt, fajnie że gra im że ho ho, ale po cóż nagrywać to jak gra i puszczać na youtube? Przecież nie wyrazimy tak jakości dźwięku, chodzi o zwykłe chwalenie się. Zdjęcia audio cenię, jeśli są zrobione pięknie, a takie filmiki - śmiech na sali.

Jakiego bym sprzętu nie widział na takich filmikach, jest to dla mnie wioska. Fajnie że ludzie maja dobry sprzęt, fajnie że gra im że ho ho, ale po cóż nagrywać to jak gra i puszczać na youtube? Przecież nie wyrazimy tak jakości dźwięku, chodzi o zwykłe chwalenie się. Zdjęcia audio cenię, jeśli są zrobione pięknie, a takie filmiki - śmiech na sali.

jedni lubia fajne filmiki wrzucac a inni watki zakładać

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Czyli morał z wątku wynika taki, nie pchaj sprzętu na ekran "tuba" jeśli się na nim zmieści.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Przecież nie wyrazimy tak jakości dźwięku, chodzi o zwykłe chwalenie się. Zdjęcia audio cenię, jeśli są zrobione pięknie, a takie filmiki - śmiech na sali.

Nie widzę w tym żadnej wioski... normalna chęć podzielenia się swoim hobby i radością, która z niego płynie :).

Na szczęście nie wszędzi na świecie ludzie reaguja podobnie jak u nas...

Witam,

podstawki szanownych kolegów pod kable bolą? Nawet mam takie z drewna egzotycznego i korka żeby mi się PSC po podłodze nie kładło;-) Małe voodoo drażni bo ktoś sobie cegłę albo podkładki na dzień dziecka kupił i ma i cieszy się?

Gdyby tak ktoś wiedział ile kosztuje w rozsądnym miejscu 1 m.kw. mieszkania w centrum Tokio to może by zrozumiał dlaczego czasami pokoje są małe.

Jakim to prawem jest krytykować czyjeś upodobania? Bo nie po polsku? nie po katolicku?

Typowe objawy zaawansowanego katolandu albo tzw. katotalibanu.

Znaczy, że Kryśkę to tylko bo bożemu i bez gumki bo tak ksiądz każe?

Fajnie, że ktoś ma pasję i może sobie nawet całe ściany sprzętem wykładać jak lubi i nawet wcale go nie słuchać.

Może to prywatnie jacyś interesujący i mili ludzie są?

Kto albo co komukolwiek daje prawo do oceny innych ludzi?

Mało co niektórzy widzieli....;-)

Z tym łuskaniem fasoli to się uśmiałem po pachy;-)

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Należałoby to oprawić w ramkę : )

Therion: Musisz spłonąć na stosie bo akustyka nie ma żadnego znaczenia. Liczy się tylko sprzęt sprzęt i jeszcze raz sprzęt. Muzyka nawet staje się nieważna.... Więc płoń! :-)

I znamienne jest że jest tyle zakompleksionych osób które odbierają tego typu wątek jako zamiar kłótni i atak na siebie.... Jeśli komuś nie pasuje może wątek ominąć szerokim łukiem. I stawiam dobre piwo za film z hi-endem w kiblu lub chociaż w łazience.....

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

kolejny watek dla tych ktorzy lubia oceniac cudzy rozsądek

ile tego można zakładać

3 filmiki , prowokatorski tekscik i mamy dla niektorych kolejny traktat o łuskaniu fasoli na zimowe wieczory

Zgadza się. Założyłem ten wątek, z intencją pogadania na temat sensu kupowania potężnych zestawów do niewielkich pomieszczeń. I parę ciekawych osób się odezwało, coś ciekawego zaczynało pisać...

Tylko że zakładając ten watek zapomniałem o jednym - o zadymiarzach których celem jest niedopuszczenie do żadnej dyskusji na jakikolwiek temat inny niż oni sami uważają za mądry i słuszny (a jeszcze taki nie powstał). Jak zwykle dali

"popis" swojej "wyższej kultury" i elokwencji. Ale spokojnie - znam to forum - pokrzyczą i pójdą dalej. Zostanie parę osob z rzeczywiście ktorymi mozna pogadać.

Do zadymiarzy mam tylko jedną uwagę: Pogratulujcie sobie - to, że forum dziś ma taki wizerunek, ze czasami wstyd się przyznać do uczestnictwa w nim - to WASZE DZIEŁO. Zrobiliście burdel jak chcieliście. "Melomani o wyższej kulturze".

Jak dla mnie, możecie zakładać białe skarpetki do mokasyn - mnie to wali. Możecie w tym stroju biegać po Krakowskim Przedmieściu - to mnie też wali. Piszcie o yaqinach jakie są złe, piszcie o srakinach które aktualnie posiadacie i o tym jak to one wymiatają inne klocki -piszcie, ale nie TU! Nie właźcie gdzie się was nie zaprasza. Z wami mi się nie chce gadać. PA!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A teraz do osób, które potrafią dyskutować.

Jeżeli ktoś miał kiedyś okazję posłuchać dużych kolumn w małym pomieszczeniu, to wie, że nawet ciche odtwarzanie może być męczące.

Oczywiście pasjonaci i kolekcjonerzy to inna grupa. Znałem człowieka, który w małym mieszkaniu na 6tym pietrze w "salonie" (24m2) przechowywał w idealnym stanie motocykl z II wojny światowej. Każdemu wolno mieć swoje "szaleństwo" o ile nie wyrządza tym krzywdy innym.

Na forum audiofilskim jednak zwykle się rozmawia o jakości dźwięku a w kilku pokazanych przypadkach wydaje mi się, że może być wątpliwy mimo niezwykle zacnych klocków.

Skoro ktoś kreci z tego film i umieszcza na youtoube, to znaczy, że chce to upublicznić. Skoro upublicznił, to znaczy że mamy prawo o tym dyskutować i komentować.

postUżytkownik whitesnake dnia 20.01.2011 - 20:42 napisał

Należałoby to oprawić w ramkę : )

wole słuchać (by coś usłyszeć) niż mieć - wolę paskudne diy w salonie od Maca i EARa (w piwnicy) - snobizm Panowie, głupota nie wybiera, wolę Karaiby

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Akustyka jest bardzo ważna, ale jak ktoś lubi biżuterię - jego sprawa. Sprzęt może się i marnuje, ale w takich warunkach każdy sprzęt by się marnował. Trochę to dziwne, w końcu jeśli ktoś sprawia sobie takie zabawki, powinien zadbać o odpowiednie dla nich środowisko, a jak się nie da to poprzestać na słuchawkach - wbrew pozorom jest tam też duże pole do popisu - np. Orfeusz ;)

Sorry wspaniały silnik wrzucił post dwa razy:(

tu aż się chce popatrzeć :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu.... sie usmialem. papier toaletowy na wypadek awarii zwieracza. Poza tym spoko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj koleś ma niezły piecyk do napędzania Bowersów za kilkadziesiąt tysiaków :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj koleś ma niezły piecyk do napędzania Bowersów za kilkadziesiąt tysiaków :)

Dobre! ;) Oj, żeby ich nie spalił, bo widac że bowersy dopiero wyskoczyły ze skrzyń i jeszcze sie wygrzewają :)

Można założyć wątek zadając pytania bez posiłkowania się konkretnymi przykładami jako obiektami drwiny.

Jak brzmi konkretna konfiguracja sprzętu audio to jest to tylko i wyłącznie sprawa jego właściciela, może mu wcale na brzmieniu nie zależy a lubi po prostu podświetlane wskaźniki McIntosha. Może ktoś inny lubi i chce mieć konkretny model sprzętu bez względu na wielkość pomieszczenia?

Forum audio nie jest po to aby "prostować" ekscesy audiofilskie i sprowadzać na ziemię pasjonatów.

Dla zaawansowanych wyznawców katotalibanu z misjonarsko-kaznodziejskim zacięciem proponuję założenie stowarzyszenia lub fundacji, która będzie miłośnikom Porsche i Ferrari w Polsce tłumaczyła brak zasadności kupowania takich aut na polskie drogi, zwolennikom drogich zegarków wyjaśniała, że przecież każdy chiński "rolex" też dokładnie pokazuje czas a pasjonatom wędkarstwa, którzy kupują kołowrotki za kilka tysięcy złotych tłumaczyła, że ryby to się w markecie kupuje z Wietnamu za kilka złotych kilo.

Jak ten socjalizm w ludziach tkwi, jak jakaś zaraza wyssana z mlekiem matki będzie się to wlokło jeszcze przez kilka pokoleń.

Nie pomoże ani "lanie w mordę przez 10 lat" ani "wypalanie gorącym żelazem".

Dobrze, że karawana spokojnie idzie dalej.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Ja proponuje żeby każdemu komu się ten wątek nie podoba po prostu się odpierniczył i czekał cierpliwie na zakładkę hi-end. Jestem przekonany że wtedy na stereo będzie można pogadać o wszystkim i wszelkie ideologiczne wywody o czym wolno lub nie wolno pisać czy rozmawiać znikną jak ręką odjął.

PS. Tak. Dzięki zakładce hi-end także poprawi się kultura na forum....

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Witam

Jestem totalnym noobkiem w dziedzinie audiofili :) od niedawna czytam o tym zjawisku i ogolnie zajmuję sie nagłośnieniami estradowymi nie dużej mocy bo max do 2 x 15kW.

Ja ten wątek autora odebrałem w ten sposób ze umieszczony sprzęt (b.drogi) na danych metrach wogóle nie zagra, zadławi sie na śmierć nie mówiąć o niepożądnaych basach które powstają od umiejsowienia kolumn, nigdy ten sprzęt nie zagra (zwlaszcza kolumny) tak jak powinny, jak chciał ich konstruktor. Tak jak ja mam kolumny powiedzmy zestaw 2x4kW i włącze na nim cicho muzyke to to niebrzmi !!! (oczywiście plener) dopiero po odpowiednim rozkręceniu mocy gra to tak jak powinno. Ale to tylko moje zdanie bo u nas w estradzie nie liczy sie czy kabel zasilający wzmak dużej mocy, ma złote napisy i ładny ekran tylko czy ma odpowiedni przekrój :) bo tylko to ogranicza moc/wydajność koncówki która napędza doły :)

Pozdro

.

A może właśnie skończyć z socjalistycznymi zakazami dyskutowania na niektóre tematy i przejść do demokracji, w której można zakładać wątki i dyskutować o tym co dziwi, śmieszy, zastanawia.

Nie kpiłem z właścicieli tych sprzętów, tylko poddałem pod zastanowienie z audiofilskiego punktu widzenia (nie kolekcjonerskiego) duszenie ich w pomieszczeniach zupełnie do tego nieprzystosowanych.

To samo powiem o właścicielu nowofunlanda trzymającego go w 32 metrowym mieszkaniu, to samo o ferrari parkującym cały rok pod chmurką i to samo o bowersach 800tkach wetkniętych w 12m2.

bravo32

Nie nadymaj się tak bo Ci opona w motorynce pęknie.

Therion dla ciebie zdedykacją ;)

Taki sobie cytat:

Należenie do mniejszości, nawet jednoosobowej, nie czyni nikogo szaleńcem. Istnieje prawda i istnieje fałsz, lecz dopóki ktoś upiera się przy prawdzie, nawet wbrew całemu światu, pozostaje normalny. Normalność nie jest kwestią statystyki. (George Orwell)

Chcesz pomóc innym?

Najpierw pomóż samemu sobie;-)

Pozorna irracjonalność bywa czasem bardziej racjonalna i znajduje mocniejsze uzasadnienie niż niektóre z pozoru racjonalne działania.

Tak jak napisałem, można dyskutować o wielu tematach ale bez wyśmiewania i oceniania innych.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 20 Stycznia 2011 - Obraźliwe sformułowania
Ukryte przez palton, 20 Stycznia 2011 - Obraźliwe sformułowania

Witam

Jestem totalnym noobkiem w dziedzinie audiofili :) od niedawna czytam o tym zjawisku i ogolnie zajmuję sie nagłośnieniami estradowymi nie dużej mocy bo max do 2 x 15kW.

Ja ten wątek autora odebrałem w ten sposób ze umieszczony sprzęt (b.drogi) na danych metrach wogóle nie zagra, zadławi sie na śmierć nie mówiąć o niepożądnaych basach które powstają od umiejsowienia kolumn, nigdy ten sprzęt nie zagra (zwlaszcza kolumny) tak jak powinny, jak chciał ich konstruktor. Tak jak ja mam kolumny powiedzmy zestaw 2x4kW i włącze na nim cicho muzyke to to niebrzmi !!! (oczywiście plener) dopiero po odpowiednim rozkręceniu mocy gra to tak jak powinno. Ale to tylko moje zdanie bo u nas w estradzie nie liczy sie czy kabel zasilający wzmak dużej mocy, ma złote napisy i ładny ekran tylko czy ma odpowiedni przekrój :) bo tylko to ogranicza moc/wydajność koncówki która napędza doły :)

Pozdro

A potem dj używają stoperów do uszu

a tu.... sie usmialem. papier toaletowy na wypadek awarii zwieracza. Poza tym spoko.

poproszę te 2 końcówki marantza model 9 resztę mogę olać :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

arnipl

hmm, zalezy z jakiego punktu widzenia, ja nie nagłasniam dyskotek a jesli naglasniam cos w pomieszczeniu gdzie jest DJ to on jest na scenia a ja na froncie i tak jak on chce głośno odsluchy tak ma, w plenerze jeszce nikogo nie widzilem w stoperach :) a odniesienie tak dużej mocy to mialem w kotekscie cichego grania na mocnym sprzecie, i przy okazji przekroju kabla zasilajacego.

ogolnie zajmuję sie nagłośnieniami estradowymi nie dużej mocy bo max do 2 x 15kW.

Pozdro

Faktycznie nie wielkie moce :) Rozumiem Cię, bo mam wzmacniacz 12,5W :))) Żartuję.

Witam Cię i dzięki za wsparcie. Dokładnie o to chodzi. Co innego, gdy ktoś ma, bo kolekcjonuje. Jego prawo. Jednak słuchanie już nie koniecznie może wiązać się z przyjemnością.

Ja proponuje żeby każdemu komu się ten wątek nie podoba po prostu się odpierniczył i czekał cierpliwie na zakładkę hi-end. Jestem przekonany że wtedy na stereo będzie można pogadać o wszystkim i wszelkie ideologiczne wywody o czym wolno lub nie wolno pisać czy rozmawiać znikną jak ręką odjął.

No i własnie dzięki takim osobom jak Ty, chce mi się tu jeszcze zaglądać. Dzięki. Ja również mam nadzieję, że zadymiarze sobie tam wyemigrują (bo przecież każdy z nich ma HI END. Wprawdzie sam zrobił, ale to hajend na pewno) i przez najbliższych parę lat będą przekonywali innych współdyskutantow że ich hajend jest najhajendszy z hajendów. I żaden Yaqin mu nie podskoczy.

Gość rochu

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez palton, 20 Stycznia 2011 - Nie na temat.
Ukryte przez palton, 20 Stycznia 2011 - Nie na temat.

Ja proponuje żeby każdemu komu się ten wątek nie podoba po prostu się odpierniczył i czekał cierpliwie na zakładkę hi-end.

A może to ty zrobisz nam tę łaskę się odp.. od tego forum?

Therion dla ciebie zdedykacją ;)

Fajne. Wprawdzie z tego co widzę jedna z kolumn stoi "w przejściu" ale skoro widoczni na filmie panowie nigdzie się nie spieszą ... No, ale nie wypada tego komentować. Może po prostu są kolekcjonerami.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 21 Stycznia 2011 - Wpis nie na temat.
Ukryte przez palton, 21 Stycznia 2011 - Wpis nie na temat.

Wątek byłby nawet fajny, problem tylko z komentarzem w tytule. Całkiem niepotrzebnym i nakręcającym choćby miłośników motorynek, zapewne również kolekcjonerów.

A może to ty zrobisz nam tę łaskę się odp.. od tego forum?

Rochu, przepraszam - a kto to jest "nam"? Ty i kto jeszcze? Nie wiem czy zauważyłeś, ale NAM(!) się fajnie gada.

Rozumiesz?

Gość rochu

(Konto usunięte)

(..) a kto to jest "nam"? Ty i kto jeszcze? Nie wiem czy zauważyłeś, ale NAM(!) się fajnie gada.

To od słuchania Yaqina tak się robi?

Witam,

podstawki szanownych kolegów pod kable bolą? Nawet mam takie z drewna egzotycznego i korka żeby mi się PSC po podłodze nie kładło;-) Małe voodoo drażni bo ktoś sobie cegłę albo podkładki na dzień dziecka kupił i ma i cieszy się?

Gdyby tak ktoś wiedział ile kosztuje w rozsądnym miejscu 1 m.kw. mieszkania w centrum Tokio to może by zrozumiał dlaczego czasami pokoje są małe.

Jakim to prawem jest krytykować czyjeś upodobania? Bo nie po polsku? nie po katolicku?

Typowe objawy zaawansowanego katolandu albo tzw. katotalibanu.

Znaczy, że Kryśkę to tylko bo bożemu i bez gumki bo tak ksiądz każe?

Fajnie, że ktoś ma pasję i może sobie nawet całe ściany sprzętem wykładać jak lubi i nawet wcale go nie słuchać.

Może to prywatnie jacyś interesujący i mili ludzie są?

Kto albo co komukolwiek daje prawo do oceny innych ludzi?

Mało co niektórzy widzieli....;-)

Z tym łuskaniem fasoli to się uśmiałem po pachy;-)

No dajeze spokoj, ze nie po katolicku zaraz tu sobolewski bedzie Cie kropil swiecono wodo za obelgi, a i xniwax przylozy jakas zdrowaske.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To od słuchania Yaqina tak się robi?

Nie. Od niesłuchania.

Ale masz rację, zamiast posłuchać muzyki z Yaqina zechciało mi się popisać na forum.

Dobrze, że jesteś czujny i mi to obrzydzasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.