Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie ...

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Pozwoliłem sobie przenieść naszą rozmowę do innego wątku, tamten wszak tyczy problemu z forum a my go raczej nie mamy?:)

Niestety ogolić się nie pozwolę gdyż noszę zarost od przedwojny! Butelki wymieniam regularnie bo jakże inaczej mógłbym funkcjonować??

Pozdrawiam ze świata brodatych dziwaków:))

Jezdem rad , pomroczność u mnie zje**na straszliwie ostatnimy czasy ,pozdro, z kąd nadajesz fox.

Gówno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A ja zapytam i to bez złośliwości...czy skoro w tym roku wystawa jest największa i wiadomo, że kasa do organizatora popłynie dużym strumieniem to nie można było ufundować pokoju dla biedniejszych kolegów z działu DIY? Wiadomo, że to grupa konstruktorów amatorów, że mają swoje ambicje, z efektami prac bywa różnie ale starają się, niemniej jednak możliwości finansowej mają bardzo skromne. Nie zagrażają też dystrybutorom znanych marek a dodają pewnego rodzaju kolorytu. I czy tak znany i niewątpliwie majętny organizator nie mógł pozwolić sobie na gest by stracić samemu te kilka stówek i taki pokój "sprezentować" biedniejszym kolegom?!!!

Teraz muszą robić zbiórkę od innych forumowiczów by móc taki pokój wykupić. Gdybym skomentował to postępowanie, a powinienem to byłoby, że się czepiam.Nie skomentuję więc choć komentarz nasuwa się jednoznaczny!

Dla mnie to proste ale chętnie wytłumaczę. Audio Show jest organizowane od lat przez Elberotha, który również tu na forum jest od lat. Wystawa w tym roku jest największa, a więc i kasa największa, oczywiście dla niego. I to jest OK. Rynek DIY to malutki rynek pasjonatów, również forumowiczów. Nikomu nie szkodzą, nie odbierają też klientów dużym dystrybutorom. Jak pisałem to pewnego rodzaju folklor audio i dodaje klimatu takim wystawom.Ich wymagania też nie są wielkie i jak przypuszczam pokój dla tych ludzi to pokój, którego żaden większy dystrybutor i tak by nie wziął.

Jak wiesz jest robiona zbiórka od forumowiczów żeby taki pokój wykupić. Gdybym ja był organizatorem to na zasadzie wsparcia takiej ciekawej i nieszkodliwej działalności a jednocześnie dla dobrego wizerunku samego organizatora przeznaczyłbym taki pokój gratis. To są żadne koszty dla organizatora, wręcz grosze a nie jest tajemnicą że Elberoth to człowiek majętny. Oczywiście masz rację myśląc, że takiego obowiązku nie ma bo nie ma. Ale miły gest to zawsze miły gest.Co więcej ludzie myślący na całym świecie wiedzą, że bardzo często odpowiednio skierowany taki miły gest nie będąc kosztownym dla ofiarodawcy potrafi bardzo dużo pomóc w reklamie, marketingu, wizerunku a to po prostu przekłada się na dodatkowe zyski, czasem w dalszej przyszłości.

Nie zawsze i nie na wszystkim trzeba zarobić, nie o każdą złotówkę trzeba sępić bo czasem żeby dostać warto też dać. Ale ty Rafał szczególnie powinieneś to rozumieć. Dziwi mnie, że tego nie rozumiesz. I mój wpis nie mówi o tym, że Eleberoth musiał coś takiego zrobić ale szkoda, że nie zrobił. Przy takiej kasie jaka do niego spłynie po tej imprezie a płacą za to wystawcy to mógłby podarować sobie i odpuścić te kilka stówek.

Może czas żeby organizacją takiego Audio Show zajął się ktoś inny, ktoś kto rozumie, że w interesie całej branży jest budowanie pozytywnego wizerunku audio i rozwoju tego rynku na wielu płaszczyznach a nie ktoś kto tylko patrzy żeby szybko zarobić nie bacząc na inne aspekty.

Biznes, to biznes!

Nie znam szczegółów, jednak hipotetycznie, zachowałbym podobne stanowisko jak Elb.

Nie dałbym w gratisie pokoju, bo zaraz inni "wyciągną rękę" po to samo/podobne.

Dalej..,

Dasz raz, to będziesz musiał dawać zawsze, bo w przeciwnym razie pojadą po tobie.

Dasz mniejszy pokój, to odezwą się głosy, że sknera, bo dał klitki itp.

Dasz rabat, to zaraz inni też będą chcieli.

Możliwości od metra...

Nie zadowolisz wszystkich i głosy oburzenia będą zawsze.

Tak masz jasne reguły i albo kogoś stać, albo nie, kropka.

Co najwyżej, zastanowiłbym się nad nieznacznym rabatem.

No ok, taki jest twój punkt widzenia. Ja to widzę inaczej. Myśląc w ten sposób wszelka działalność non profit czy harytatywna nie miałaby sensu bo twoje argumenty tak samo pasują do wszelkiej pomocy za którą nie bierze się kasy. Zauważ że dystrybutorzy zarabiają na swojej działalności a DIY nie. Mają tylko takie marzenia. Tym rozumowaniem można iść dalej. Wiadomo przecież, że 90% odwiedzających takie Audio Show nic nie kupi a tylko robią tłum i czesto przeszkadzają albo trują gitarę. Można zrobić wejście 200zł i albo kogoś stać albo nie. Byłoby miłej, bez tłoku i smrodu. Tylko czy o to chodzi w takiej imprezie?

Mam to w planie, ale ja jestem jeden, firm 80, a doba ma 24h :(

W niedzielę pewnie się za to zabiorę. Trochę bardziej aktualnie będzie na FB.

Matko! Człowieku. A może powinienem powiedzieć cyborgu. Sam to ogarniasz? Jak w jaki sposób?

Pokój DIY to nie taki głupi pomysł. Z tego co sie orientuje żadna EU wystawa nie oferuje tego typu atrakcji. Warte przemyślenia.

Sly,

Nie chcę się rozwodzić nad tematem i rozkładać na czynniki pierwsze.Prowadzę firmę.Od parunastu lat, ciągnę niezmiennie ten sam wózek i orientuję się jakie skutki mają takie rabaty, ulgi itp.

Uważam, że biznes oparty na prostych, przejrzystych zasadach jest najdogodniejszy, najskuteczniejszy dla wszystkich zainteresowanych stron.

Wyraziłem swoje hipotetyczne stanowisko, bo sam podchodzę w podobny sposób, a i moi klienci z powodu w/w zasad nie nazywają mnie skór...lem!

Co do cen biletów, to moze powinny być droższe - przynajmniej byłoby mniej szeleszczących reklamówek.

Szanuje twój punkt widzenia.Ja prowadzę od wielu lat kilka firm i też jestem za jasnymi regułami gry ale jest też działalność non profit.

Niektórzy biorą w tym udział, inni nie. Gdybym ja był organizatorem AS to jeden pokój dla DIY byłby gratis, reszta płatna i oczywiście wszyscy

komercyjni dystrybutorzy płacą. Ale każdy ma swój styl.

Nie dałbym w gratisie pokoju, bo zaraz inni "wyciągną rękę" po to samo/podobne.

Dalej..,

Dasz raz, to będziesz musiał dawać zawsze, bo w przeciwnym razie pojadą po tobie.

Dasz mniejszy pokój, to odezwą się głosy, że sknera, bo dał klitki itp.

Dasz rabat, to zaraz inni też będą chcieli.

Możliwości od metra...

po pierwsze, najpierw trzeba dać - zamiast kwękać na zapas.

po drugie, kupa ludzi dała - mimo że nie zarobią na tej imprezie ani grosza.

czyli są ludzie i ludziska ;)

po drugie, kupa ludzi dała - mimo że nie zarobią na tej imprezie ani grosza.

Bo ci ludzie robia to dla pasji, wystawią tam swoje klamoty i beda zadowoleni. Jak mi cos sprawia przyjemnosc i czegos chce nie placze zeby mi to cos dac tylko mam w gleboko w d... czy ktos sie nademna zlituje i cos da czy nie. A napewno nie zalil bym sie z tego powodu na forum. "Ooo, jaki ja jestem smutny, nie chca mi dac pokoju, a tyle kasy maja". Widze ze zrzucacie sie po 100zl. Dla mnie by to byla drobna suma gdybym byl DIY-owcem i chcial "pochwalic sie" i podzielic swoimi zdolnosciami w gronie innych hobbystow.

?👈

Po pierwsze, to też dałem, ale nie muszę się tym obnosić.

Także są ludzie, którzy wiedzą, a są tacy, którzy nie wiedzą, a dużo bez podstaw kwękają.

Ale każdy ma swój styl.

Sly,

Sam dobrze wiesz jaki czasem na forum masz styl, więc nie wywlekajmy:) Ja w to nie wnikam, a Tobie piątek przebiegnie spokojniej:)

Ale ty Rafał szczególnie powinieneś to rozumieć. Dziwi mnie, że tego nie rozumiesz. I mój wpis nie mówi o tym, że Eleberoth musiał coś takiego zrobić ale szkoda, że nie zrobił.

Pewnie pijesz do tego 1%, ktory zbieram co rok na swego dzieciaczka, czyli tzw KRS. Tez chetnie ci to wytlumacze. Twoj wpis o nr 8 brzmial w ten sposob:

"Widzicie jacy wy jestecie. Prosilem o ten 1% juz dwa razy na forum, a zaden z Was mi go nie dal. Jacy wy jestescie... Macie tyle kasy, przeciez nic to Was nie koszutuje. I tak oddacie ten 1% dla panstwa albo na jakas inna fundacje, a mogliscie dac mi. Bo jestem taki biedny, ale mam ambicje, nie to co inni."

Tak brzmial twoj post. Widziales kiedys zebym napisal cokolwiek takiego ze swojej strony? Ktos da, to da. Nie to nie, jego sprawa. A ty wylewasz zale ze moglby Wam Elb dac pokoj, bo to tylko kilka stowek, a on ma tyle siana. Jaja jakies robisz czy co?

?👈

Ale to szlachetne. Walczysz w imieniu DIY-owcow nazywajac ich poprostu biedakami - "niemniej jednak możliwości finansowej mają bardzo skromne". A mi sie zdaje ze stac ich na wynajecie pokoju jakby tylko chcieli.

?👈

Sly,

Od kiedy to taki pro DIY owski się stałeś.

Wiesz, piszesz pod publikę, bo ludziska lubią takie postawy." Temu gratis, tamtemu za friko", to jest fajne i pięknie się czyta.

Nałapać zielonych można cały worek.

Coś mi jednak nos podpowiada, że robisz pod publikę i tak po prawdzie, masz nieco inne zdanie.Ale to może właśnie Twój styl:)))

Nigdy nie byłem pro DIY. Nawet pisałem, że nie bardzo wierzę w sens takiej działalności ale skoro jednak jest grupa która chce się wystawiać i jest parcie na coś takiego każdego roku to pewnie jest też grono zainteresowane takim działem. Jestem daleki od rozdawnictwa i socjalizmu którego nie cierpię ale akurat tu mam takie właśnie zdanie.

A mi sie zdaje ze chcesz poprostu osmieszyc Elba albo cos w tym stylu, bo ci zalazl za skore. Ale niestety popelniajac takie wpisy to sam sie pograzasz wiec wyluzuj sie lepiej. Piatek jest. Chodz lepiej po jakies piwo do sklepu. Ja zaraz ide :D

?👈

.., i dziwnym zbiegiem okoliczności, piszesz w wątku Adama przeciwko niemu:)))

Nigdy nie byłem pro DIY. Nawet pisałem, że nie bardzo wierzę w sens takiej działalności ale skoro jednak jest grupa która chce się wystawiać i jest parcie na coś takiego każdego roku to pewnie jest też grono zainteresowane takim działem. Jestem daleki od rozdawnictwa i socjalizmu którego nie cierpię ale akurat tu mam takie właśnie zdanie.

On jest organizatorem. Nie moja wina. Napisałem tylko co o tym myślę i tyle.Poza tym skoro pisał jak to bezinteresownie organizuje AS to szkoda, że o tym nie pomyślał. A zupełnie inna rzecz to uważam że AS w takiej formie nic nie wnosi dla wystawców a i dla publiczności niewiele. Są inne pomysły, znacznie lepsze. Ale to nie jest temat na ten wątek.

Nie bądź sknerą Kolego Organizatorze i zatrudnij studenta na umowę zlecenie. Wtedy przestaniesz marudzić nad swoim trudnym życiem. Rekorodowa wystawa to jakieś ochłapy można rzucić studenciakowi aby zrobił porządki na stronie internetowej.

Oczywiście cały wysiłek organizatora i wystawców byłby na nic, gdyby nie wspaniała publiczność która wiernie towarzyszy wystawie od 17 już lat !

Jaki wysiłek organizatora? Normalna działalność handlowa mająca na celu osiągnięcie maksymalnego zysku. Publiczność jest wspaniała bo przychodzi i płaci za bilety. No i jest wspaniała bo gniecie się w małych klitkach, w smrodzie i schodzi po ciemku schodami (vide hotel Sobieski). I to wszystko w cenie biletu do kina wyposażonego w klimatyzowaną salę z wysokiej klasy dźwiękiem i wygodnymi fotelami. Faktycznie wspaniała ta publiczność...

Rynek DIY to malutki rynek pasjonatów, również forumowiczów. Nikomu nie szkodzą, nie odbierają też klientów dużym dystrybutorom. Jak pisałem to pewnego rodzaju folklor audio i dodaje klimatu takim wystawom

Jak wiesz jest robiona zbiórka od forumowiczów żeby taki pokój wykupić. Gdybym ja był organizatorem to na zasadzie wsparcia takiej ciekawej i nieszkodliwej działalności a jednocześnie dla dobrego wizerunku samego organizatora przeznaczyłbym taki pokój gratis.

a prowadzę od wielu lat kilka firm i też jestem za jasnymi regułami gry ale jest też działalność non profit.

Niektórzy biorą w tym udział, inni nie. Gdybym ja był organizatorem AS to jeden pokój dla DIY byłby gratis, reszta płatna i oczywiście wszyscy

komercyjni dystrybutorzy płacą.

Trochę idealizujesz Sly.

To nie jest non profit. Wczorajsi DIY - owcy z forum dzisiaj wynajmują u elba pokoje jako komercyjni producenci audio.

Pokój gratis to nie jest dla organizatora działalność charytatywna, tylko inwestycja w przyszłość.

Widocznie pomijalna...

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Wiecie może co się stało? Spalem od wczoraj do dzisiejszego rana, potem wstałem i pojechałem do pracy. Wracając spotkałem liści i ludzi i samochody, wszyscy się oni byli kur..a zadowoleni. Pomyslałem.... i ja będe :) Surrealistycznie mnie wzięło bo słucham Phisha sobie i whisky piję... Excela wątek zamknęłi i dupa jest, poczytac nie ma co... a tak wesoło się w tamtym wątku piło... co począć Excelu?! Co począć?! Ja pytam :( Już raz przestałem pic, przez kobietę ale przez .... eh.... szkoda gadać....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.