Skocz do zawartości
IGNORED

Przyklejony wątek w zakładce Stereo dla świeżaków !

Swing

Rekomendowane odpowiedzi

Z takim pomysłem się do Was zwracam. Co o tym myślicie ?

Zbierzmy podstawowe informacje napisane przez Nas, autorstwa forumowiczów AS (co by nie kopiować czyjejś twórczości) i zamieśćmy jako przyklejony wątek w Stereo.

Czytanie cały czas tych pierdół, które są tworzone przez nowych użytkowników, a dotyczące podstawowych rzeczy już staje się naprawdę żenujące.

Jak podłączyć te 2 kabelki ?! Krew mnie zalewa, a wartościowe wątki giną w gąszczu tego badziewia.

Nie do końca jest to jednak cały mój postulat.

Co z egzekwowaniem konieczności zasięgnięcia informacji z tego właśnie wątku ?

Tu jest potrzebne jakieś rozwiązanie i tu musi zadziałać administracja/moderacja.

Jak to zrobić ?

Mój pomysł wygląda następująco.

Informacja dołączana do maila przy rejestracji, na PW po stworzenia konta, podczas konfiguracji konta (alert z taką informacją) o istnieniu takiego czegoś jak zbiór podstawowych informacji z dziedziny audio dla laików. No i najtrudniejsze :) Zmiana w regulaminie ! Mówiąca o przymusie zapoznania się z tymi podstawami i nie tworzenia wątków dotyczących tego co jest w nich zawarte, pod groźbą ostrzeżenia, biczowania, rozstrzelania.

Czy to ma sens, co o tym myślicie, czy da się to zrobić ?

No i najtrudniejsze :) Zmiana w regulaminie ! Mówiąca o przymusie zapoznania się z tymi podstawami i nie tworzenia wątków dotyczących tego co jest w nich zawarte, pod groźbą ostrzeżenia, biczowania, rozstrzelania.

A widziałeś kiedyś usera mającego pilny problem z kabelkami który uważnie czytałby regulamin przy rejestracji? ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie chodzi mi o cały regulamin tylko zamieszczenie we wszystkich możliwych miejscach info z linkiem do takiego wątku i wzmiankę do czego prowadzi zamieszczanie takich tematów oraz usuwanie takich bzdetów. Na mniej komercyjnych forach tematycznych takie przypisy wiszą wszędzie gdzie się da. Z autorami takich wątków się nie patyczkować. Nie wierzę, że nikt nie zwróci na to uwagi. Rozumiem, że nie czyta się regulaminu jeśli jest info, że tworząc konto zgadzasz się z regulaminem i zobowiązujesz się do jego przestrzegania bla,bla,bla, tak jak to się wszędzie odbywa. Co drugi by przeczytał taką wiedzę w pigułce. Zawsze to o połowę takich wątków mniej. Jakoś w przyklejonym temacie o tanich wzmakach jest jakiś ruch i na pewno dzięki temu wątkowi jest mniej tematów "wzmacniacz do 400zł". Zawsze to coś, a chyba większość chce czytać sensowne i ciekawe wątki, zamiast dowiadywać się co to jest bi-wiring po raz tysięczny. Zawsze można spróbować, wystarczy trochę chęci. Co do forumowiczów, to po prostu unikać takich wątków i nie wypowiadać się, bo to tylko upewnia założyciela o tym, że to ciekawy wątek i warto założyć też kolejny z podobnym shitem.

Mlb

Myślę że jest to dobry pomysł. Na innych forach, gdzie są takie wątki z podstawowymi informacjami zdaje to egzamin. Niestety większość userów ma problem z używaniem wyszukiwarki, a tym bardziej zbyt długie czytanie mocno ich nuży. Oczekują od innych podania gotowego rozwiązania ich problemu na tacy. Uważam że z takimi nie ma co się pieścić, a wątki tego typu wysyłać w kosmos.

Oczywiście przy tworzeniu takiego wątku była by potrzebna współpraca kilku lub kilkunastu bardziej doświadczonych forumowiczów, którym reszta by nie przeszkadzała swoimi głupimi docinkami.

Mam zacząć wklejać najciekawsze wątki z kilku ostatnich dni żeby zobrazować problem, czy już wszyscy się przenieśli do zakładki Hi-end i nikogo nie interesuje bajzel w Stereo ?! :)

Póki co przeklejanie do "HI-END" chyba się znudziło.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A widziałeś kiedyś usera mającego pilny problem z kabelkami który uważnie czytałby regulamin przy rejestracji? ;)

Wszystkie wątki,zwłaszcza osób z niewielkim stażem powinny zaczynać się w jednym miejscu.To tylko ułatwi ich przenoszenie.Nie ma znaczenia jak taką zakładkę nazwiecie.

Ja bym zrobil kilkudniowy okres kwarantanny zaraz po rejestracji. Brak mozliwosci pisania przez pierwsze 7 dni. Jak ktos cos pilnie potrzebuje to zmusi go to do szukania, a jak ktos chcial jakas glupote napisac, to moze po tygodniu sie rozmysli.

Ja bym zrobil kilkudniowy okres kwarantanny zaraz po rejestracji. Brak mozliwosci pisania przez pierwsze 7 dni. Jak ktos cos pilnie potrzebuje to zmusi go to do szukania, a jak ktos chcial jakas glupote napisac, to moze po tygodniu sie rozmysli.

Taki mechanizm już ma miejsce. Posty świeżych użytkowników przez kilka dni są ukryte, moderatorzy mogą je zatwierdzać (uaktywniać) wcześniej lub pozostawić tak jak jest. I tak też robimy - jeśli świeżo zarejestrowany użytkownik wykazuje oznaki zdrowego rozsądku i umiejętności poprawnego formułowania myśli - zatwierdzamy je dużo wcześniej - a pozostałe pozostawiamy ukryte, pojawią się same po kilku dniach, zazwyczaj poza pierwszą stroną.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

- jeśli świeżo zarejestrowany użytkownik wykazuje oznaki zdrowego rozsądku i umiejętności poprawnego formułowania myśli - zatwierdzamy je dużo wcześniej .

A to ciekawe jak? Macie jakieś procedury naukowe? A jak tam z fachowością decydentów? Kursa jakieś byli?

• Użytkownicy+

Panowie, przecież takie przyklejone wątki są trzy! Codziennie kilka nowych tematów z zapytaniem o tani wzmacniacz, czy kolumny, wklejam do tych przyklejonych. Niestety, są tematy które nie pasują do tych trzech kategorii. Tu już jest problem, co się da wywalamy, reszta musi zostać.

Przypięty :

Niedrogie kolumny do...

Tani wzmacniacz do ... porady dla początkujących.

Moje pierwsze Hi-Fi

Założyłem nowy przyklejony temat w zakładce DIY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę, że to rozwiąże sprawę, ew. tam będziemy przenosić pytania o drobiazgi. Mam nadzieję, że sami zainteresowani w większości tam będą pisać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.