Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, bumbum napisał:

Sprzedawca będzie kontaktował się z dystrybutorem aby potwierdzić ze wzmacniacz wymaga zabezpieczenia o charakterystyce C.  Jesli tak to zmienię na C16, ale martwi mnie jeszcze to chwilowe buczenie podczas załączania, dosłownie 1-2 sekundy i później buczy lekko, słychac jak się jest przy samym wzmacniaczu tak z metra przy kompletnej ciszy i szumi z głosników średnio-wysokotonowych, ale dosłownie słychac też tylko z metra. Czy to normalne w tym modelu?

Bezpiecznik C16 załatwia wszelkie problemy. Faktycznie 1-2 sekundy po włączeniu buczy troszkę głośniej potem cisza. Mówię o końcówkach mocy akurat. Którego wejścia używasz w Atollu? Normalnego czy bypass input?

Jak dopiero z metra słychać to bym powiedział, że problemu nie ma…

4 minuty temu, gimza napisał:

Którego wejścia używasz w Atollu? Normalnego czy bypass input?

Normalne CD  A szumy w głośnikach? Też są słyszalne z metra prawie.

Edytowane przez bumbum

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Tak na poważnie. Trafo mi nie brumi, w głośnikach też cisza. Ale ja mam wpięty  filtr w sieć, który może robić dobrze sprzętowi. Na pewno słychać jego pozytywny wpływ na brzmienie. 

47 minut temu, bumbum napisał:

Normalne CD  A szumy w głośnikach? Też są słyszalne z metra prawie.

OK to spoko. Jakbyś używał BYPASS to może bardziej szumić, bo to omija sekcje przedwzmacniacza.

U mnie jak mam końcówki mocy to trzeba ucho przyłożyć, żeby coś było słychać.

Nie wiem co Tobie doradzić - z drugiej strony i tak tego przecież nie słychać jak muzyka gra.

3 minuty temu, gimza napisał:

trzeba ucho przyłożyć, żeby coś było słychać

Wiem ze tego nie słychać z miejsca odsłuchowego, ale sugeruję się tym ze w starym 30 letnim wzmacniaczu z najniższej półki jest kompletna cisza. Dlaczego więc kiedys potrafili zrobic tani budżetowy wzmacniacz bez szumów i nie buczacym transformatorem?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

2 godziny temu, bumbum napisał:

Wiem ze tego nie słychać z miejsca odsłuchowego, ale sugeruję się tym ze w starym 30 letnim wzmacniaczu z najniższej półki jest kompletna cisza. Dlaczego więc kiedys potrafili zrobic tani budżetowy wzmacniacz bez szumów i nie buczacym transformatorem?

No ja miałem 3 Atolle nigdy nic nie buczało, ale są ludzie którzy narzekają. Podejrzewam, że sekcja zasilająca Atolla jest jakaś wrażliwa na sieć/uziemienie diabli wiedzą co jeszcze.

Lampowce też mają kiepskie parametry, jakieś pogłosy szumy, a niektórzy twierdzą, że nic nie gra lepiej. U mnie integra (nie Atoll) lekko szumi na wejściu direct do końcówki mocy i w ogóle mi to nie przeszkadza, nie zamieniłbym jej na nic innego. Kiedyś miałem Audie Flight-ta z kolei szumiała na module DACowym.

Ale z drugiej strony jak wydałeś nie wiem 7-8 tysięcy i ma Ciebie to wkurzać to oddaj i kup coś innego. Możesz kombinować coś z jakimiś listwami/filtrami, ale nie wiem czy masz na to czas.

Pisałem do gwaranta Audioforte. otrzymałem odpowiedź ze oni zalecają stosowanie C16, ze względu na spore transformatory i pojemność kondensatorów. Buczenie delikatne to normalne zjawisko przy tak wielkich trafach będzie zawsze ciut mocniejsze od słabego wzmacniacza z jednym transformatorem.  A ten szum, czytałem w sumie że nie tylko u mnie IN200 szumi bardzo delikatnie. na pewno nie przeszkadza to w normalnym odsłuchu i sporo też może zależeć od skuteczności kolumn szczególnie jasno grających. Dzisiaj wymienie bezpiecznik i potestuje dłużej.

A czy ktoś mi powie dlaczego kabel zasilający od Atolla jest inaczej połączony niż wszystkie inne? Normalnie powinno byc podłączone jak na zdjęciu, a Atoll daje w przeplocie czyli schuko faza L z prawej a IEC Neutral N z lewej. Podłączając listwę Taga zapala się nawet dioda "niezgodność fazy"

big_TPC-SP-TPC-C-SHOP01.jpg

Heja wszystkim!

Mi am200se wywalał korki średnio co 5te włączenie. Kolega dorobił mi układ miękkiego startu i po temacie. 

Po odpaleniu słychać trafa przez kilka minut potem cisza. 

@Ministerolnictwa

Czy miałeś może  okazję porównać in400 do dzielonki z serii 200? 

58 minut temu, Kawas napisał:

Mi am200se wywalał korki średnio co 5te włączenie

Wymieniłem B16 na C16 i po problemie

W dniu 30.03.2023 o 13:39, dedal75 napisał:

Ja dałem C16 nic się nie dzieje .

Jest jedno ale ,przy starej instalacji ze zwykłymi korkami i nowej na wsiach, B16 też nic się nie działo .,🤷

In100 se , in200, Am200se

🤷

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A jak kształtowało sie brzmienie nowego IN200 , czy był słyszalny wpływ czasu, wygrzewanie? Mam takie wrazenie ze na początku grał ostro, teraz góra zrobiła się łagodna bardziej.

Niech się wypowiedzą Ci którzy mieli nowe.

Wiem jedno jak Atoll jest odpięty od sieci , musi pograć trochę pograć by było optymalnie .

12 godzin temu, Kawas napisał:

Czy miałeś może  okazję porównać in400 do dzielonki z serii 200? 

Miałem am200 z bdb według mnie pre Rotela RC 1090. Ten zestaw w porównaniu z in400 grał mniej rozdzielczo, z mniejszą mikrodynamiką i przestrzenią wgłąb. Szkoła grania jest ta sama, ten sam charakter przekazu, choć muszę przyznać, że 400 jest bardziej uniwersalny, można z nim przeżywać emocje w różnych rodzajach muzyki. 200ka pasowała mi do spokojnej muzyki, kameralnego jazzu na przykład. 400 jest jak kameleon, zagra dobrze wszytko z bardzo dobrym różnicowaniem nagrań.

Zaznaczam, nie słuchałem nigdy am200 + pr300, może ten zestaw zagrałby lepiej niż to co miałem u siebie?

W dniu 20.02.2023 o 13:30, Kw202 napisał:

Które według lepiej brzmią? 

Hej troche czasu minęło, sprzedalem castle, w tych kolumnach jest tak ze Castle maja to czego nie maja Ushery i odwrotnie. Usherom brakuje masy dzwieku, Castle lepiej radzily sobie z holografia nagrania, w Usherach ciezko tego oczekiwac, ale maja one bardziej naturalna barwe, i co ciekawe z Atoll czy in100 czy 200 signature dla mnie polaczenie slabe, dlatego graja narazie, z NAD3020. Wciaz mam in100 i in200, szukam innyh kolumn do tych wzmakow, hnmm

8 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Miałem am200 z bdb według mnie pre Rotela RC 1090. Ten zestaw w porównaniu z in400 grał mniej rozdzielczo, z mniejszą mikrodynamiką i przestrzenią wgłąb. Szkoła grania jest ta sama, ten sam charakter przekazu, choć muszę przyznać, że 400 jest bardziej uniwersalny, można z nim przeżywać emocje w różnych rodzajach muzyki. 200ka pasowała mi do spokojnej muzyki, kameralnego jazzu na przykład. 400 jest jak kameleon, zagra dobrze wszytko z bardzo dobrym różnicowaniem nagrań.

Zaznaczam, nie słuchałem nigdy am200 + pr300, może ten zestaw zagrałby lepiej niż to co miałem u siebie?

Dzięki za odpowiedź 😎

Dokładnie nad tym się zastanawiam czy nie spróbować pr300 - koszt sporo niższy w porównaniu do in400. 

Jakie głośniki napędzasz in400? 

11 godzin temu, Kawas napisał:

Jakie głośniki napędzasz in400?

Starutkie podstawkowce Snell JIII. Kolumny dedykowane do lampy bo wystarczy im kilka Wat do wysterowania, ale z in400 świetnie się zgrywają.

Przyuważyłem ze w moim IN200 burczy trafo. Pisałem nawet do dystrybutora, który odpisał ze to normalne jest. Trafo słychać w całym salonie i nawet podczas cichego słuchania. Wzmacniacz miałem podłaczony do gniazdka z pominięciem listwy Taga, tak żeby go nie wyłączać z sieci, no ale się nie dało bo burczenie irytowało bardzo. Przepiąłem wpierw do listwy do gniazda niefiltrowanego ale zmieniłem polaryzację. Minimalnie mniej burczało. Wpiąłem do gniazda filtrowanego i jeszcze mniej , ale z miejsca odsłuchowego jeszcze delikatnie słychać.  Wczoraj wieczorem jednak zapomniałem wyłączyć wzmacniacz i około 21-ej tak sobie uświadomiłem ze nic nie burczy. podszedłem dość blisko i cisza. Dopiero po przyłożeniu ucha coś tam delikatnie burczało, ale dosłownie ucho leżało prawie na wzmacniaczu. Włączyłem go jeszcze z trybu standby aby się upewnić i cisza. Rano dzisiaj odpalam i znów burczy. Wiem juz na pewno ze owe burczenie powoduje jakieś urządzenie które jest wyłączane wieczorem. Na pewno to nie jest falownik od fotowoltaiki bo go wyłączałem. Pozostaje coś z zewnątrz na co niestety nie mam wpływu. I teraz pytanie, skoro powodem jest siec elektryczna to czy zastosowanie DC Blockera wyeliminuje problem? Jest kilka do wyboru Tomanek, Toroidy, Pan Arek z allegro i olx lub wymiana listwy Taga na taką z DC blockerem

7 godzin temu, bumbum napisał:

I teraz pytanie, skoro powodem jest siec elektryczna to czy zastosowanie DC Blockera wyeliminuje problem? Jest kilka do wyboru Tomanek, Toroidy, Pan Arek z allegro i olx lub wymiana listwy Taga na taką z DC blockerem

Nie, nic nie da.

A do tego jak DC blocker będzie oparty o kaskadowe układy kondensatorów,  to może jeszcze mulić brzmienie.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

38 minut temu, Patryk89_896 napisał:

Witam. Myślę nad zakupem in300 , jego też trapią takie bolączki jak in200? Mam na myśli buczenie , szumy, wywalanie bezpieczników 

Miałem go przez tydzień, nic mi nie brzęczało.

Bezpieczn8ki mogą lecieć jak będziesz wyłączać głównym wył.kołyskowym z tyłu wzmacniacza.

W trybie standby nic nie będzie wywalać. 

Bezpiecznik C16 w skrzynce zamiast szybkiego B16 załatwia sprawę.

12 godzin temu, Patryk89_896 napisał:

Witam. Myślę nad zakupem in300 , jego też trapią takie bolączki jak in200? Mam na myśli buczenie , szumy, wywalanie bezpieczników 

ja w swoim IN200 zmieniłem B16 na C16 bo wywalało co 2-3 raz. Teraz spokój. Mój nie buczy od godziny 18-tej do rana, więc nie muszę wyłączać z tyłu wzmacniacza. Buczenie w dzień trochę zminimalizowałem DC blockerem. Wzmacniacze Atolla są dość wrażliwe na zakłócenia z sieci np. od pobliskich instalacji fotowoltaicznych. Gdy za oknem robi się ciemno to wzmacniacz cichy jak makiem zasiał.

15 minut temu, bumbum napisał:

ja w swoim IN200 zmieniłem B16 na C16 bo wywalało co 2-3 raz. Teraz spokój. Mój nie buczy od godziny 18-tej do rana, więc nie muszę wyłączać z tyłu wzmacniacza. Buczenie w dzień trochę zminimalizowałem DC blockerem. Wzmacniacze Atolla są dość wrażliwe na zakłócenia z sieci np. od pobliskich instalacji fotowoltaicznych. Gdy za oknem robi się ciemno to wzmacniacz cichy jak makiem zasiał.

Z in300 jest to samo pewnie?

On 4/11/2023 at 9:30 AM, bumbum said:

C16 zamiast B16 moze powodowac wywalanie bezpiecznika przed nim i wtedy trzeba kontaktowac sie z administracja budynku. Tak bylo u mnie z Atolllem In200 Signature i C16. 

Ogolnie dla mnie to nieco problematyczny wzmacniacz. Nie powinienem sie nawet zastanawiac jak rozwiazywac te wszystkie drobne problemy.

8 godzin temu, Jimi79 napisał:

C16 zamiast B16 moze powodowac wywalanie bezpiecznika przed nim

Nie jesli zachowana jest selektywność, czyli ten przed nim powinien być 1.6 razy mocniejszy. Do tego ten przed musi byc o charakterystyce C i nie ma mowy by wywalał. Jesli jest inny, to juz problem administracji budynku, 

2 godziny temu, bumbum napisał:

Nie jesli zachowana jest selektywność, czyli ten przed nim powinien być 1.6 razy mocniejszy.

Czyli tak zwane stopniowanie bezpiecznika, główny zawsze powinen być zwłoczny i amperażem zgodnym z obciążalnością danego mieszkania/instalacji, jest to zazwyczaj o 1,6x. Podniesienie jego wartości o każdy stopień w górę, trzeba zgłaszać do energetyki i jest to odpłatne. 

11 godzin temu, Jimi79 napisał:

C16 zamiast B16 moze powodowac wywalanie bezpiecznika przed nim i wtedy trzeba kontaktowac sie z administracja budynku. Tak bylo u mnie z Atolllem In200 Signature i C16. 

Trochę słabe rozwiązanie, bo na moje powineneś mieć dostęp do bezpiecznika głównego obwodu swojej instalacji w mieszkaniu. Żebyś to Ty każdej chwili mógł go wymienić w innym przypadku administrator powinen być do Twojej dyspozycji 24h/7 dni w tygodniu.

Jednak co by nie mówić, to każda inna firma sobie z tym radzi a Atoll nie... żeby chociaż to granie było jakieś wyjątkowe i jedyne. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.