Skocz do zawartości
IGNORED

Niekomercyjne kino artystyczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie akurat Wenus nie przypadła do gustu.Manieryczny,statyczny i przegadany film.A Rzeź jak najbardziej.

Też bardzo lubię 'Rzeż', ale czy to jest lepszy film od 'Wenus w futrze'? Tego nie wiem, ale wiem, że jest inny, i jak najbardziej według moich smaków znakomity. Powiem więcej: tak mi się spodobał 'Venus in Fur', że obejrzałem go już trzy razy - codziennie raz!

Parker's Mood

U mnie dalszy ciąg kina skandynawskiego."Czy można zatrzymać ślub" szwedzki obraz z 2014r.Klasyczna jedność miejsca czasu i akcji.Dwoje przypadkowych ludzi jedzie w tym samym przedziale pociągu.jak się później okaże jadą na ten sam ślub.I oboje mają powody aby do niego nie dopuścić.Nawiązuje się między nimi nić porozumienia,która z czasem przekształca się w coś więcej.Znajdują lekarstwo na dotychczasowe niepowodzenia w miłości.Pomimo,że akcja rozgrywa się jedynie w przedziale kolejowym i mamy tylko dwoje bohaterów film nie nuży.A kończy się odważną i brawurową sceną erotyczną jak to u Skandynawów.

U mnie dalszy ciąg kina skandynawskiego."Czy można zatrzymać ślub" szwedzki obraz z 2014r.Klasyczna jedność miejsca czasu i akcji.Dwoje przypadkowych ludzi jedzie w tym samym przedziale pociągu.jak się później okaże jadą na ten sam ślub.I oboje mają powody aby do niego nie dopuścić.Nawiązuje się między nimi nić porozumienia,która z czasem przekształca się w coś więcej.Znajdują lekarstwo na dotychczasowe niepowodzenia w miłości.Pomimo,że akcja rozgrywa się jedynie w przedziale kolejowym i mamy tylko dwoje bohaterów film nie nuży.A kończy się odważną i brawurową sceną erotyczną jak to u Skandynawów.

Gdzie go można zobaczyć?

Powstanie Warszawskie - dokument, niby z "fabuła", ale tak naprawdę z pretensjonalnym, manierycznym komentarzem fikcyjnych operatorów. Bardzo to wszystko miałkie.

Duuuże rozczarowanie.

Ja inaczej odebrałem ten film.Te komentarze operatorów rzeczywiście trochę rażą ale dialogi odtworzone do znanych od lat zdjęć robią ogromne wrażenie.Jakby te kadry na nowo ożyły.

Tym razem u mnie film z Nowej Zelandii.Chyba pierwszy z tego kraju?"Co robimy w ukryciu" ( What We Do in the Shadows) z 2014r.To brawurowa komedia z życia wampirów.To groteska,czarny humor a właściwie komedia horror rozgrywająca się w środowisku wampirów w Wellington.To z jednej strony satyra na filmy grozy,filmy gotyckie a z drugiej na współczesną telewizję bo autorzy zastosowali oryginalną formę.Ten film ma formę reportażu telewizyjnego czy filmu dokumentalnego.

Ale przede wszystkim jest niesamowicie śmieszny,trochę w stylu niezapomnianych Monty Pythonów.

Jeśli ktoś jest ciekaw skąd się biorą wampiry,jak żyją,jak się bawią z kim walczą powinien ten film zobaczyć.

Timbuktu wreszcie zaliczone.Film rozgrywa się w tytułowym Timbuktu( w Mali), gdzie władzę opanowują dżihadyści.Wszystko jest zakazane.Nie wolno palić,słuchać muzyki,grać w piłkę nożną,przechadzać się po ulicy a nawet na niej stać.Porządku strzeże policja islamska uzbrojona w kałachy,jeżdżąca Toyotami.W tej ponurej rzeczywistości rozgrywa się równolegle kilka wątków.Pasterz bydła niechcący zabija rybaka w związku z tym musi stanąć przed islamską sprawiedliwością.Młodzi chłopcy grają w wyobrażoną piłkę( bez piłki) bo ta jest zakazana.Kochankowie zostają ukamienowani za cudzołóstwo,a muzycy wychłostani za granie muzyki.Strażnicy islamskiej moralności to oczywiście typowi hipokryci.Sami robią to czego zabraniają innym.Palą papierosy,nagminnie używają telefonów komórkowych,wykorzystują swoją uprzywilejowaną pozycję.Jednocześnie nie jest to tylko ponury dramat.Jest tam sporo poezji i delikatnego humoru.Charakterystyczny rys to ogólny brak porozumienia.Wszyscy rozmawiają różnymi językami i ciągle muszą korzystać z tłumaczy (dżihadyści mówią po arabsku).Zwraca również uwagę uroda malarska kadrów i piękno malijskich krajobrazów.Wybitny film!

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

Co robimy w ukryciu" ( What We Do in the Shadows) z 2014r.To brawurowa komedia z życia wampirów.

Zamysł świetny. Pokładałem w tym filmie wielkie nadzieje, ale wg mnie, brakło im "pary". Dotrwałem do jakiejś 40-tej minuty.

Wracając do kina skandynawskiego - czy widziałeś "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął" ?

pozdrawiam

Wojciech

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Z wielkim opóźnieniem i z braku lepszych pomysłów na upał, wybrałem się na Złotą Damę. Film, jak najbardziej komercyjny, jednak z racji poruszanej problematyki może być uznany za "kino artystyczne". Film generalnie rzecz biorąc wpisuje się w ramy współczesnego, do bólu poprawnie politycznego, amerykańskiego kina spiskowo-historyczno-prawniczego. Aktorstwo co najwyżej poprawne, dialogi wymuszone i momentami drętwe, a sam film - dość miałko i "po łebkach" trakujący temat. Jest jednak element, który pozwala nam przyjrzeć się fimowi nieco uważniej - właśnie ów element artystyczny - Klimt i - po części - Schoenberg. Oraz piękny Wiedeń. Warto dla tych właśnie wrażeń ten film zobaczyć, właśnie w kinie, na dużym ekranie.

I tylko smutna refleksja na koniec mi przyszła do głowy - ile tysięcy dzieł, zrabowanych w Polsce, nie doczekało się nawet wzmianki historycznej - a było wywiezionych do spółki przez Stalina i Hitlera - ale to temat na zupełnie inną opowieść.

Cóż nam przeszkadzało robić o tym filmy?

prozachodnia, polityczna poprawność

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Niemcy to jeszcze nie jest cały Zachód.

ale najbardziej wpływowy na Polskę

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Cóż nam przeszkadzało robić o tym filmy?

system

Przy okazji: muzyka Schoenberga jest naprawdę piękna; szkoda, że tak mało było jej w filmie...

Piszę o filmie,który nie bardzo pasuje do tego wątku ale wart jest wspomnienia ze względu na odtwórcę głównej roli.Mam na myśli dawno nieoglądanego Ala Pacino i obraz "Idol".Film nie bardzo pasuje bo jest to taka sentymentalna,hoollywoodzka komedia z elementami melodramatu.Dobrze się ogląda,jest zabawnie ale przewidywalnie.Natomiast Pacino jest niesamowity!Po prostu nie można od niego oderwać oczu.Tylko on trzyma ten film i jego partnerka A.Benning.

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

Pacino jest niesamowity

Zawsze był i jest pomimo wieku magnetyzujący. Mnie najbardziej hipnotyzował w rolach "Adwokad diabła" i "Życia Carlita" (ten miałem w wersji oryginalnej na VHS)

Ktoś życzliwy przypomniałby tytuł filmu tu polecanego? Hinduski , o starszym gościu, co przypadkowo dostaje posiłki nie dla niego przeznaczone....

Sądziłem , że sam sobie poradzę i znajdę tu ten tytuł, nie udało się, więc opowiem więcej fabuły.

Starszy facio tuż przed emeryturą otrzymuje przypadkowo posiłki od nieznanej kobiety, która okazuje się piękną istotą zdradzaną przez głupiego męża. Ona jest młoda, on stary, i tak dalej.Tytuł?????

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Smak curry / The Lunchbox.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A u mnie francusko-włoski obraz z 2014r. "Dziewczynka z kotem".Opowieść o życiu 9 latki o imieniu Aria pochodzącej z rodziny artystycznej( ojciec narcystyczny aktor i matka pianistka nimfomanka-Ch.Geinsburg!).Jak nie trudno się domyślić dziewczynka nie ma lekko.Małżeństwo rodziców jest w stanie rozpadu a oboje prowadzą ze sobą wyniszczającą wojnę.Liczne rodzeństwo ( od różnych rodziców) również jest skłócone i rywalizuje o względy rodziców.Aria nie znajduje w rodzinie żadnego wsparcia.Wręcz przeciwnie,po rozejściu się rodziców tuła się od jednego do drugiego.W szkole również nie znajduje zrozumienia wśród rówieśników.Jedynym jej przyjacielem jest kot o imieniu Dac.Film na szczęście nie jest ponurą opowieścią o ciężkim dzieciństwie i niezrozumieniu przez świat dorosłych.Jest tam sporo humoru i ciekawych obserwacji obyczajowych( elementy autobiograficzne reżyserki).Film rozgrywa się w 1984r. i ma to odzwierciedlenie w sposobie filmowania i muzyce.Rewelacyjna jest odtwórczyni głównej roli.

Dzisiaj niestety porażka.Ostatni Ozon i "Nowa dziewczyna" z 2014r.Film zdecydowanie nieudany,manieryczny,sztuczny.Claire i Laura dwie nierozłączne przyjaciółki z dzieciństwa.Z czasem obie wychodzą za mąż i Laura rodzi dziecko.Wkrótce umiera pozostawiając młodego męża z niemowlęciem.Na łożu śmierci prosi przyjaciółkę aby ta zaopiekowała się jej rodziną .Claire bywa coraz częściej w domu młodego wdowca odkrywając jego tajemnicę.Otóż okazuje się,że ma on skłonność dp przebierania się w kobiece ciuszki,czuje się kobietą.Przebywają ze sobą coraz częściej,chodzą do marketów( wdowiec w przebraniu kobiety),fascynują się sobą.Claire widzi w przebierańcu zmarłą Laurę a jej związek z przyjaciółką nabiera znamion związku lesbijskiego.Ma być perwersyjnie,zaskakująco,przewrotnie i zabawnie a jest sztucznie i pretensjonalnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi