Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Świetnie, że odświeżyliście ten wątek. Wzmacniacz jest naprawde godny polecenia...

Na początku grałem na samych końcówkach ale po wpięciu pre JC-2 (klona Marka Levinsona) wzmak pokazał swój potencjał.

Polecam dobrać dobry przedzwmacniacz do ugody.

Naprawde warto.

Panowie może właściciele ugod pochwaliliby się jakich kondów używają na We? Sam osobiście używam małowygodnych (duże gabaryty) ruskich olejaków zbocznikowanych teflonami.

Miałem BGN, ROE bipolar, ELNA bipolar i olejaki z teflonami dały najpełniejszy dźwięk. Nie próbowałem MKP, a wiem ze kilka osób używa, jeśli tak, to może podzielą się na jakich grają, chodzi o konkretne typy.

pozdrawiam wszystkich zainteresowanych wzmakiem :)

i jeszcze raz ukłon szacunku dla Jar1 za projekt

MKP na wejści dla mnie najlepsze. Jadę na Auricapach.

Nie jestem fanem ruskich olejaków, krzykliwe i suche.

Pozostałe kondy nie mają takiego znaczenia.

Edytowane przez jar1
Gość

(Konto usunięte)

Muda44 :)

Zawsze wzruszają mnie tacy ludzie :) z konkretnymi wskazówkami... typu poczytaj wątek już było...

Zadałem konkretne pytanie w konkretnym czasie. Tzn parę lat po tym jak powstał wzmak. Nic nie stoi w miejscu, wszystko sie zmienia, pojawiają się nowe doświadczenia, odkrycia. Rozumiesz ludzie się rozwijają... idą do przodu :) a takie wskazówki wiesz co ;)

pozdrawiam i nie bierz tego do siebie personalnie ;)

Muda44 :)

Zawsze wzruszają mnie tacy ludzie :) z konkretnymi wskazówkami... typu poczytaj wątek już było...

Zadałem konkretne pytanie w konkretnym czasie. Tzn parę lat po tym jak powstał wzmak. Nic nie stoi w miejscu, wszystko sie zmienia, pojawiają się nowe doświadczenia, odkrycia. Rozumiesz ludzie się rozwijają... idą do przodu :) a takie wskazówki wiesz co ;)

pozdrawiam i nie bierz tego do siebie personalnie ;)

Pomijając lenistwo i niepotrzebne wpisy...

W całym wątku jest masa cennych wskazówek które nawet możesz nie wiedzieć że Ciebie dotyczą a które warto przeczytać i przeanalizować.

Były też typy i zalecana wartość pojemnosci.

Jeżeli piszesz o czytaniu ze zrozumieniem to na temat wartości pojemności tego kondensatora zostało już wszystko wyjaśnione w tym wątku.

Skąd wiesz czy wszystko?

Skąd wiesz czy wszystko?

A masz coś więcej do dodania ?

O ile dobrze pamiętam Jar1 wyjaśnił dlaczego akurat taka a nie inna pojemność.

Edytowane przez muda44

ja mam zwore :)

zabezpieczenie dziala bardzo dobrze. tylko jest trzask w glosnikach gdy stale zobaczy na wejsciu. tak srednio chyba do 5V

najlepiej jednak gra gdy na wejsciu ma okolice 0.01V (lepiej nie przekraczac)

Panowie, jak to jest z tym radiatorem? Widziałem że niektórzy przymocowują tranzystory do blachy odbudowy bez żadnych radiatorów. Nie grzeje się za mocno?

Z tego widziałem to większośc kolegów ma trafa 2 x 310W, czy ktoś może mi podać ile średnicy i ile wysokości ma takie trafo?

Trafber: D=134mm H=65mm waga=3,8 kg

---

Witajcie szanowne grono.

Jestem tutaj nowy.

Chciałbym się spytać, czy jest możliwość dołączenia do grona budowniczych UGODY.

Szukam PCB tej końcówki (bez elementów). Spóźniłem się o pół roku do listy zakupowej niestety klapa. Czy będzie tworzona nowa lista? Docelowo planuję kilka koncówek na własny użytek głównie jak wiadomo - dwa kanały ale też do kina domowego.

Czy ktoś z was podnosił napięcie zasilające z typowych 35V na 45 a nawet ponad 50V tak, jak to robiła pewna osoba na Elektrodzie? Dodatkowo stopień napięciowy był zasilany nieco wyższym napięciem jak stopień wyjściowy (prądowy)

Pozdrawiam serdecznie i proszę o odp

Radek

Witaj.

Ja używam Ugody z podniesionym napięciem do ok. 50V na stopień końcowy.

Stopnie napięciowe są zasilane napięciem stabilizowanym na poziomie 42V.

Kolega Żurek robił pomiary Ugody przy zasilaniu VAS napięciem wyższym niż nap. stopnia końcowego i stwierdził że w zasadzie nic to nie daje bo następuje kompensacja tego napięcia (prawdopodobnie tak działa korekcja Hawskforda)

Pisałem już wiele razy, ale napiszę raz jeszcze. Wzmacniacz był projektowany na określoną moc i wynikające z tego potrzebne napięcia. Służy do słuchania muzyki w mieszkaniu i osobiście uważam, że wieksze moce są w tym przypadku niepotrzebne. Zwiększanie mocy (a za tym napięć zasilających) niesie za sobą kolejne konsekwencje i wymaga przemyślenia całości. Choćby zasilania i odprowadzania ciepła. Jeśli miałoby się używać go z mocami rzędu 200 W i więcej, to rozwiązanie obecne zasilania jest nieodpowiednie - mogą się spalić diody prostownicze.

Jesli chodzi o płytki, w przypadku większej ilości chetnych, mogę się zająć kolejną transzą. Wiadomo, że im większa ilość tym cena może być mniejsza.

Edytowane przez jar1
  • Pokaż nowe odpowiedzi