Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Jako inspiracja obudowy Ricka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Walidi, jeśli to twoje obudowy napisz proszę jakie wymiary mają.

Dzięki;)

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Dr.M

Walidi, jeśli to twoje obudowy napisz proszę jakie wymiary mają.

Dzięki;)

Moje egzemplarze.

Lecz te obudowy wykonuje Rick

Dzięki niemu mam już takie skrzynki do PRE, DACa i ugód,

W stojaku wyglądają bdobrze.

Pisz do Ricka

Termistor NTC 8 omów 4A rozwiązuje problem dobrze i tanio. U mnie startuje tak F5 z trafem 300VA i baterią kondensatorów 60 000uF. Wylutowałem go z uszkodzonego zasilacza ATX.

Ja wolę dawać softstart, mam przynajmniej pewność, że z biegiem czasu nie nadpalą się styki włącznika sieciowego a i kondensatory w zasilaczu dłużej będą sprawne, bo nie ma takiego piku prądowego przy ich ładowaniu po załączeniu wzmacniacza. A od jakości kondensatorów zasilających zależy również dźwięk.

mihau_r - 4 szt.

pjt - 2 szt

muszegozrobic - 5 szt.

sms - 2 szt.

pyza666 - 2 szt.

wuwu4 - 2 szt.

wazoo - 2 szt

Emil - 2 szt (o ile będzie zamówienie na części)

SebeQ - 2 szt (o ile będzie zamówienie na części)

audiophill666 - 2szt. (o ile pcb będzie złocone)

MariuszL - 4 szt.

notoryczny - 2 szt.

indyk9 -4szt. (o ile pcb bedzie złocone)

wawjack - 2 szt (o ile będzie zamówienie na części)

kilka katalogów producentów kondensatorów i niestety nie napawają mnie optymizmem.

Ogólnie WSZYSTKIE kondensatory o pojemności 10mF (10000uF) na napięcie 63V mają bardzo mały dopuszczalny prąd ciągły 100Hz (podczas jego ładowania i rozładowania).

Wynosi on od 2,5 do 3A (Jamicon - większość serii), od 2,5 do 3,8A (Nichicon - większość serii), od 2,5 do 3A (ELNA - większość serii).

Dobre wielkości posiada jedynie EVOX RIFA z serii PEH200 i PEH169 gdzie ten prąd wynosi 13-13,5A dla tej samej pojemności kondensatora.

TDK EPCOS w serii snap in dla elektrolita 6,8mF (max pojemność dla 63V) podaje wartość 2,8A a dla serii screw dla 10mF wartość 7,7A a dla 4,7mf na 63V(najmniejszy dla tego napięcia) 4,9A.

F&T dla serii LFB dla elektrolita 10mF na 63V podaje prąd 5,5A a dla 2,2mf na 63V 2,5A.

Reguła jest też taka, że im wyższe napięcie znamionowe kondensatora tym większa jego obciążalność prądowa i przykładowo zmieniając kondensator 40V na ten o napięciu 80V zwiększamy jego obciążalność o około połowę (dla tej samej pojemności).

Wiąże się to z gabarytami - kondensatory wielkości szklanki mają obciażalność znacznie większą od tych miniaturowych.

Liderem jak wspomniałem są duże jak szlkanka elektrolity EVOX RIFA gdzie wartości prądów dopuszczalnych dochodzą do 16A przy napięciu znamionowym 100V i pojemności 10mF.

Rozwiązaniem jest też tak jak to robił Żurek na elektrodzie - zastosowanie baterii równoległych kondensatorów o mniejszej pojemności np 2,2mF (2200uF) np 6szt na kanał na 1 stronę zasilania. Prąd tej wielkości kondensatora wynosi około 40-50% wartości prądu kondensatora 10mF (przy tym samym napięciu i tej samej serii). Jeśłi więc połączymy równolegle 5 szt to mamy już ponad 2 krotnie większy dopuszczalny prąd takiej baterii w porównaniu do pojedyńczego o wielkości 10mF.

PS. Żżarło mi początek posta a miało być tak: Przeglądałem kilka katalogów producentów kondensatorów......

Nie mogę ponownie wyedytować posta dodając wartości prądów dla elektrolitów 2,2mF 63V dla Jamicona, TDK, Nichicona.

Wstawiam więc poniżej:

Nichicon: 2,2mF - 63V - prądy w granicach 2,2A w serii FW, około 2-2,5A w innych seriach a dla 10mF to jest max 4,5A.

Jamicon: 2,2mF - 63V - prądy w granicach 2,0A w serii KG, około 2-2,5A w innych seriach a dla 10mF to jest max 4,4A.

Edytowane przez muszegozrobic

mihau_r - 4 szt.

pjt - 2 szt

muszegozrobic - 5 szt.

sms - 2 szt.

pyza666 - 2 szt.

wuwu4 - 2 szt.

wazoo - 2 szt

MariuszL - 4 szt.

notoryczny - 2 szt.

jac7sa7 - 2 szt.

Panowie, że tak się podpytam. Kto z was ma jakiś foliowy kondensator na wejściu?

Obecnie mam Nichicon Muse BP, tak standardowo że tak powiem. No i zastanawiam się czy nie wymienić na coś lepszego.

Wiąże się to z gabarytami - kondensatory wielkości szklanki mają obciażalność znacznie większą od tych miniaturowych.

A które z wymienionych zmieszczą się na płytce?

ps. Dzięki za ciekawy wpis.

Panowie, że tak się podpytam. Kto z was ma jakiś foliowy kondensator na wejściu?

Obecnie mam Nichicon Muse BP, tak standardowo że tak powiem. No i zastanawiam się czy nie wymienić na coś lepszego.

W swoim wzmaku po Muse bp cwiczyłem Wime 4.7uF mks4, nie polecam, choć często widać je w DIY, natomiast Silmic ll został już na dobre.Jak nie ma miejsca na wielkie kondy Mkp to warto Silmic'a przećwiczyć.

haj-fajowo jest;)

mihau_r - 4 szt.

pjt - 2 szt

muszegozrobic - 5 szt.

sms - 2 szt.

pyza666 - 2 szt.

wuwu4 - 2 szt.

wazoo - 2 szt

MariuszL - 4 szt.

notoryczny - 2 szt.

jac7sa7 - 2 szt.

buzer - 2 szt.

Gość

(Konto usunięte)

Panowie przewaliłem w ugodzie troche kondów na wejściu jak i w sprzężeniu w Ugodzie i sugestia Jar1 żeby na wejście dać Auricapa się sprawdza jak najbardziej. Jar1 dzieki za tą sugestię, myśle że poszukiwania kondów zakończone. :)

pozdrawiam "ugodowców" i trzyma kciuki za Wasze prace nad tym naprawdę zacnym wzmakiem.

Panowie przewaliłem w ugodzie troche kondów na wejściu jak i w sprzężeniu w Ugodzie i sugestia Jar1 żeby na wejście dać Auricapa się sprawdza jak najbardziej. Jar1 dzieki za tą sugestię, myśle że poszukiwania kondów zakończone. :)

pozdrawiam "ugodowców" i trzyma kciuki za Wasze prace nad tym naprawdę zacnym wzmakiem.

Cześć

Jeśli można, to gdzie kupiłeś te kondensatory AuriCap?

Pozdrawiam R ))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Udało mi się na allegro dorwać ale są tu w dobrej cenie:

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź, czyli trzeba czyhać na Allegro ;-) bo ten link to do sklepu poza Polską ( a tam nie wiem jak sie kupuje- płaci)

R ))

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

na wejsciu ugody są filtry górno i dolno przepustowe , na ile ich kolejność jest ważna ? , jeżeli najpierw możnaby zastosować obcięcie z dołu , wówczas kondensator MKP mógłby byc montowany między gniazdem rca a wejściem do wznacniacza ( robiłby poprostu jako przewód połączeniowy )

tylko tak widzę możliwości upchnięcia go (poza PCB)

Móc może. Ale najlepiej wlutuj piny z podstawki precyzyjnej w miejsce kondensatora, wstaw elektrolit, posłuchaj. Potem wstaw MKP, znów posłuchaj. I gwarantuję Ci, że jeżeli słoń nie nadepnął ci na ucho to powrotu do elektrolita na wejściu nie będzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi