Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie doświadczenia z diodami w zasilaczu mur 860 , planuję dać BYW 29-200 co o tym sądzicie mam akurat takie,nigdy ich ze sobą zamiennie nie porównywałem korzystałem z obydwu ale zawsze w różnych urządzeniach

W zupełności wystarczą, nie ma co żonglować diodami bo dźwięku to nie zmieni. Trzeba pamiętać o napięciu i prądzie żeby się nie grzały za mocno.

Pomierzyłem tranzystory zakupione z allegro, pomiar bety miernikiem -4 pary -2sc4793- 185,183,174,179. 2sa1837-126,122,126,126. spora różnica trzeba chyba szukać gdzie indziej

Mam trafa w wersji audio z Trafber. Podczas pracy ze wzmacniaczem bez sygnału zauważyłem ze transformator buczy (niezbyt głośno) cyklicznie z przerwami o tej samej długości. Na przykład, włączam wzmaka - transformator buczy najgłośniej (ładowanie kondensatorów), po ustaleniu punktu pracy co kilka sekund buczy, kilka sekund cisza i tak w kółko... Doładowywanie kondensatorów raczej można wykluczyć bo to przecież dzieje się na bieżąco. Bez obciążenia jest praktycznie cisza.

Czy ktoś zauważył taką prawidłowość?

---

Podejrzenie padło (jak się okazało słusznie) na filtr sieciowy w złączu IEC. Po włączeniu bezpośrednio w sieć nie ma już buczenia. Jaja...

---

Ja mam u siebie podobną sytuację - niezależnie od obciążenia transformatory buczą np 2 sekundy, potem 2 sekundy ciszy i znowu 2 sekundy buczą - i tak w kółko. Nie dzieje się to cały czas - w czasie gdy piszę ten post, transformatory są ciche, a wczoraj o tej samej porze buczały. Transformatory podpięte bez filtru sieciowego. Wzmacniacz 2xLM3886. Podejrzewam, że winne są jakieś zakłócenia z sieci elektrycznej.

Gość

(Konto usunięte)

Panowie :) nie wiem jak u Was ale u mnie z filtrem ugoda traciła dynamikę i dźwięk się robił taki bez wykopu,

nie było to bardzo duża różnica ale zauważalna, dlatego teraz gra u mnie bez filtra.

Co do traf nie zauważyłem takiego zjawiska. Trafa mam z toroidów (2x310VA wersja audio), ciche jak makiem zasiał.

Panowie mam ostatnie pytanie, naprawde ostatnie w imieniu kolegi ;-) czy ugoda zagra z trafem 2x28V 500VA ? Prosze o odpowiedz

widzicie jakies przeciwskazania bo ja nie ?

Edytowane przez PJT

Zagra :)

O, mamy nowego moderatora. :)

Ja też się pochwalę. Sprzedałem znajomemu polutowane płytki, a odkupiłem kompletne monobloki. Gra jak chyba każda Ugoda - wybornie!

Aktualnie pędzę ją z Buffalo DAC bez żadnego preampa - regulacja cyfrowa w Sabre jest wyśmienita.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie, mam prośbę. Nie zasypujcie mnie na PW swoimi pytaniami, bo ja nie mam tyle czasu i motywacji, by się tym w kółko zajmować.

Zadawajcie pytania w watku, jest sporo ludzi z już z doświadczeniami i też mogą się dzielić własnymi.

Też czasem mogę tu coś z własnych doświadczeń przekazać. Ale nie jestem w stanie tego robić z każdym chętnym indywidualnie. Sorry.

Ok, w takim razie wklejam pytania w wątku (na część znalazłem już odpowiedź, ale przebrnięcie przez 98stron + KAIM zajmuje trochę czasu...)

1) Rozumiem że nie montujemy C23, C19 oraz R67 oraz R68, ale co się zmieni jeżeli zamontuję te elementy?

3) Czy mógł byś potwierdzić że w zamian za 2SC4793 i 2SA1837 można użyć 2sa1930 i 2sc5171??

4) Czy do wstępnego odpalenia ugody można użyć trafo 2x18V? Mam takie akurat od Pass F5, a nie chciał bym pakować kasy w nowe trafa zanim nie stwierdzę czy polutowanym przeze mnie płytkom nic nie dolega....

5) Widzę że jesteś z wawy, czy w razie problemów była by możliwość skorzystać z twojej pomocy przy odpalaniu układu? Nie mam niestety oscyloskopu więc będę miał problemy z regulacją korekcji Hawskforda...

6) Rozumiem że jako C21 i C20 masz u siebie zamontowaną pojemność 6800uf, kupić takie same czy lepiej poszukać 10000uf

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Muzg- na zdjęciu z monoblakami Ugód widzę, że gniazdo sieciowe jest bez jakiejkolwiek izolacji (o ile dobrze widzę, bo zdjęcie jest mało dokładne). Takie podłączenie przewodów jest niezwykle ryzykowne i grozi z oczywistych powodów nawet śmiercią. Zdecydowanie zalecam izolację tego gniazda, tym bardziej, że najprawdopodobniej sieć nie ma uziemienia, a więc wyłączników różnicowoprądowych (wnioskuję po niepodłączeniu uziemienia transformatorów).

Ok, w takim razie wklejam pytania w wątku (na część znalazłem już odpowiedź, ale przebrnięcie przez 98stron + KAIM zajmuje trochę czasu...)

1) Rozumiem że nie montujemy C23, C19 oraz R67 oraz R68, ale co się zmieni jeżeli zamontuję te elementy?

3) Czy mógł byś potwierdzić że w zamian za 2SC4793 i 2SA1837 można użyć 2sa1930 i 2sc5171??

4) Czy do wstępnego odpalenia ugody można użyć trafo 2x18V? Mam takie akurat od Pass F5, a nie chciał bym pakować kasy w nowe trafa zanim nie stwierdzę czy polutowanym przeze mnie płytkom nic nie dolega....

5) Widzę że jesteś z wawy, czy w razie problemów była by możliwość skorzystać z twojej pomocy przy odpalaniu układu? Nie mam niestety oscyloskopu więc będę miał problemy z regulacją korekcji Hawskforda...

6) Rozumiem że jako C21 i C20 masz u siebie zamontowaną pojemność 6800uf, kupić takie same czy lepiej poszukać 10000uf

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Ad.1 Nie montujemy. Ten ukłąd RC był przewidziany do ewentualnego tłumienia niepożadanych oscylacji z mostka prostowniczego. Bez doboru właściwych elementów nie ma sensu go aplikować. Poszukaj w necie pod hasłem "snuber".

Przykładowo:

Ukryta Zawartość

Ad. 3. Nie wiem, nie próbowałem.

Ad.4. Wydaje mi się, że można spóbować.

Ad.5. Tak jestem z wawy :)

Są opisy, jak sobie poradzić z ustawieniem korekcji bez oscyloskopu.

Ad. 6. To zależy od osobistego wyboru. Sa dwie szkoły, jedni uważają, ze im więcej tym lepiej a inni, ze tyle ile wystarczy i nie więcej. Ważniejsza jest jakośc tych kondensatorów.

Ukryta Zawartość

PJT a mógł byś zdradzić gdzie chcesz je zaaplikować? Jeżeli do Ugody, i wiesz/masz potwierdzone że tam pasują to daj znać. Jeżeli ktoś potwierdzi że do ugody 2sa1930 i 2sc5171 się nie nadają to Ci odsprzedam, ale najpierw muszę mieć rzetelną informację na ten temat gdyż muszę mieć coś do swojej Ugody...

• Pokaż nowe odpowiedzi