Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

myślisz, że takie odseparowanie trafa izolatorem zapobiegnie przedostawaniu się śmieci poprzez pojemność trafo-obudowa-elektronika?

Zabezpieczyć to z pewnością nie, ale zmniejszy. Odległośc i dielektryk robią dobrze.

• 4 tygodnie później...

Witam jestem właśnie 3 dzien po odpaleniu UGODY i mam małe pytanie, ugoda była odpalona bez ustawiania korekcji hawksforda i górne rejestry troszku sie zabrudziły i jest ich wg mnie za dużo (przy słuchaniu rocka/metalu). Czy nie ustawienie korekcji ma nato wpływ? ...również zamiast zalecanego Silver mica przy wejściu mam byle jaki ceramik reszta komponentów już zacna czy to też może być przyczyną?

Dziękuję i pozdrawiam

Korekcja wpływ ma, ale nie aż tak wyraźny w odsłuchu. Kondensator nie powinien mieć.

Myślę, że trzeba dac pograć jeszcze z tydzień - wygrzeje się.

Pytanie, co jest w reszcie toru i jakie kolumny. Może własnie tam jest przyczyna.

kolumny STX FX300

I tu może leżeć problem.

UGODA jest bardzo przejrzystym wzmacniaczem i ze słaba resztą może byc kiepsko.

Być może dlatego kilka osób sprzedaje te wzmacniacze " wchodząc " w ciepłą klasę A Passa .

Wzmacniacz siedział po prądem dobę, już góra nie jest jazgotliwa, co do kolumn, te kolumny są ciepłe a nie piskliwe bardziej grają średnicą miałem okazje słuchać troszq droższych modeli i stx je zjadł. Z ugody jestem BAAARDZO zadowolony, na koniec miesiąca porównam z Accu e450 którego trzeba odpalić :).

Pozdrawiam

Edytowane przez Yasioo

Witam wszystkich kupiłem preamp Mobieus do Ugody lecz gdy podłasniam charczy i dzwiek jest nie wyraźny na baardzo cichym graniu wydaje sie ok dopiero gdy dam troszeczkę głośniej to są te problemy, sprzedający mówił ze wszystko jest w jak największym porządku i ze gra jak należy to moja pierwsza przygoda z lampą wiec nie wiem co jest, macie jakieś pomysły w czym tkwi przyczyna dodam że lampy są dobrane.

Edytowane przez Yasioo

Przy okazji ...

Kilka dni temu ruszyłem ze swoją Ugodą.

Jako że wszystkie klocki mam Pioneera postanowiłem Ugodę zapakować w taką obudowę.

Wybór padł na A 656 Mark II do którego Ugoda wchodzi bez problemu i ma fajnie zamontowany potencjometr - ośka do połowy obudowy.

Nie obyło się bez przygód :)

Kupiłem ( i odesłałem sprzedawcą ) kilka takich wzmaków zanim trafiłem na prawdziwą igiełkę.

W tej chwili mam wszystkie gniazda ( wejściowe i wyjściowe ) wymienione na srebrzone CMC a dwie główne pary na gniazda niemagnetyczne.

Przełączanie wejść jest za pomocą przekaźników do AUDIO OMRON G6H-2-100 12V

Przekaźniki lutowane nóżkami wprost do pinów gniazd .

Przyklejone taśmą dwustronną 3M

Lutowane cyną Wonder Solder.

Sygnał srebrne druty Sonus Oliva

0,57 od wejść i 1,2mm do gniazd wyjściowych

Masy łączone na górze i połączone z obudową z boku .

Jedna część gniazd to wejścia ( 6 ) druga to wyjścia ( do decka czy nagrywarki )

Testowałem też kondy w sprzężeniu.

Nichocon FG - muli

Nichicom MUSE KZ - też zamula

Nichicon MUSE BP - w miarę przejrzysty ale podbity bas i sztuczna góra

Elna Silmic II - dużo lepiej od Nichiconów. Dość uniwersalny.

Black Gate STD - bez porównania najlepszy z nich wszystkich.

Będę też robił próby ze zworą.

Na wejściu

Nichicon MUSE BP - jak w sprzężeniu

Black Gate N - poza konkurencją.

Teraz mam Mundorfa Supreme - na weekend porównam obydwa

Edytowane przez muda44

Tu jest specyfikacja tego pre ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"SPECIFICATIONS

Voltage gain . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4.5

Maximum output swing . . . . . . . . . . . . 10Vac

Zout . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 300Ω

Hum+noise . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0.02mV

Bandwidth (+0, -1dB) . . . . . . 8Hz - 300KHz

Power consumption . . . . . . . . . . . . . . . 20w

Specyfikacja jest dobra. Ale w tym przypadku trzeba by podłączyć na wyjściu oscyloskop i popatrzeć, co się dzieje. Inaczej, to wróżenie z fusów. Coś jest nie tak na pewno.

Właśnie wiem kurde, dość zachwalany preamp swego czasu tutaj na AS, W dziale Lapma założyłem wątek i sprawdzam all jak piszą, lecz co do oscyloskopu to nie mam dostępu, Dla mnie konstrukcje lampowe to magia ;)

Cerafine w tor sygnałowy ?

Moim zdaniem to kiepskie rozwiązanie.

Spróbuj Silmic II

Wyczytałem gdzieś, że Cerafine pretendują w miejsce Black Gate -ów ( chociaż im nie dorównują ) a Silmic są za miękkie i mało dynamiczne ile w tym prawdy?

Wyczytałem gdzieś, że Cerafine pretendują w miejsce Black Gate -ów ( chociaż im nie dorównują ) a Silmic są za miękkie i mało dynamiczne ile w tym prawdy?

Cerafine do BG zwłaszcza N to daleko .

Są przejrzyste ale chropowate

Silmic II grają bardziej miękko.

Jak jest miejsce to można się skusić na białe polipropyleny Mundorfa.

Grają jak Silmic ale bardziej przejrzyście bez chropowatości Cerafine i sztuczności Muse BP .

To chyba najlepszy obecnie kond w tor sygnałowy w rozsądnej cenie.

Właśnie od dwóch dni męczę co wybrać na wejściu.

Czy Mundorfa Supreme 6,8uF czy Black Gate N 4,7uF

Jeden i drugi ma swoje wady i zalety.

Gdyby tak się udało zmiksować górę Na a resztę Supreme ...

Edytowane przez muda44

to może lepiej bez kondensatora jak układ na to pozwala i sprawne źródła sygnału. Można też wmontować dwa różne równolegle jak się zmieszczą .

Mi potrzebny jest 2200uF w sprzężenie.

Sorry Muda :) tak nie punktuje tego tematu ale skad szalny pomysł podpięcia masy na obudowę wzm :) zaraz przy gniazdach ( chyba ze tam własnie będziesz miał punkt wspólny masy)

Sorry Muda :) tak nie punktuje tego tematu ale skad szalny pomysł podpięcia masy na obudowę wzm :) zaraz przy gniazdach ( chyba ze tam własnie będziesz miał punkt wspólny masy)

Czekałem czy ktoś zwróci na to uwagę. Ugoda ma łączoną masę z obudową i na bank będzie pętla masy :). Nie chciałem się pierwszy odzywać bo było by że się czepiam... No ale tak to już mogę się odezwać :)

• Pokaż nowe odpowiedzi