Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kupno listwy Gigawatt PF-2 ma sens

jerry30

Rekomendowane odpowiedzi

LC 2....ale się zastanów, czy na listewkę jest sens wydawać 4 kzł....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla porównania wypożycz Sonusolivę z zintegrowanym kablem i filtrem Schaffnera za 600 zł.....i opisz wrażenia na forum, bo mogą być ciekawe....

I zrób sobie ślepy test - niech ktoś inny podłączy listwę i ją zasłoni byś nie wiedział co gra, bo recenzyjki i świadomość różnicy w cenie mogą zaburzyć wynik porównania....nastawiony jesteś, że Gigawatt to hiper-super uzdatniacz, a to zwyczajna listewka...i nic poza tym....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Jeszcze jedno pytanie,z uwagi na fakt że będę mógł przetestować PF-2 tylko z jednym kablem (lc-1 mk2 lub lc-2 mk2)na którym z nich się skoncentrować?Jakie są między nimi różnice i czy warto dopłacić do LC-2.

Mając możliwość porównania LC-1 z LC-2 nie powinieneś mieć problemów z wybraniem kabla, który lepiej sprawdzi się w twoim systemie.

ps. Jeśli nie planujesz zakupu LC-2 to lepiej go nie wpinaj ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mając możliwość porównania LC-1 z LC-2 nie powinieneś mieć problemów z wybraniem kabla, który lepiej sprawdzi się w twoim systemie.

ps. Jeśli nie planujesz zakupu LC-2 to lepiej go nie wpinaj ;-)

Z dwojga złego LC-2 lepszy :-) Chociaż wystarczy porównać z Furutechem TP 60 E z kablem 762...ale róbta se co chceta :-)

Na marginesie dodam że mam możliwość kupienia używanej PF-2 z LC-2 mk2 za 2700zł,stan idealny z pełną dokumentacją.

Szału nima, jak na używkę cena wysoka ;) Widocznie ktoś się poznał na Gigawacie i wywala z systemu :-)

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Testowałem tego Gigawata dziś u kolegi (po dyskusji o listwach z rana). Przyniosłem mojego Belkina 49 zeta.

Sprzęt Arcam FMJ 37 i takież CD + Xavian Gran colona, kable

Tara Labs RSC Reference Generation 2+, Tara Labs RSC Vector.

Pomiędzy Belkinem a tym Giga nie było różnicy choć kolega twierdzi, że bas był na gigawacie bardziej dynamiczny. Ja tego nie słyszałem no ale to w końcu on wydał pieniądze za które miał pojechać na urlop do egiptu z żoną ;) Podróż nie wyszła z wiadomych powodów.....

Jego żona nie wie o zakupie gigawata.... ma obiecną Kenię w wakacje. Za to stwierdziła, że mój Belkin jest ładniejszy i bardziej praktyczny. Nawet uznała, że lepiej brzmi niż to czarne pudło (a co to nowego jest kochanie ?) kolegi. Stwierdziła to na podstawie krótkiego odsłuchu Lady Gagi i ulubionego utworu Bad Romance.

Pozdro.

Stwierdziła to na podstawie krótkiego odsłuchu Lady Gagi i ulubionego utworu Bad Romance.

Taki test nic nie daje...trzeba posłuchać dłużej na spokojnie, a nie przełączać na 5 minut jeden popowy utworek....wtedy wyjdzie na czym przyjemniej się słucha....tu chodzi o wszystko: scenę, powietrze, czarne tło, otwartość dźwięku, barwę...to nie jest tak hop siup....minuta i po wszystkim :-)

Jest u Jasika mozliwość zakupu kondycjonera z Kalifornii Audio Power Wedge Enhancer-juz z własnym kablem

zasilającym-jest to filtr pasywny z sześcioma gniazdami-taki posiadam już ho,ho,ho-tzn.bardzo długo.

Gdy są mistrzostwa świata lub Europy w piłce nożnej wówczas to podłączam go pod telewizor i jest naprawdę

bajka-mam teraz dekoder HD,więc gdy przekaz nie był jeszcze HD-UŻYCIE skutkowało tym jakbyśmy mieli właśnie

przekaz HD.Natomiast w przekazie audio charakteryzuje się neutralnością,oraz uspokojeniem kazdego pasma-

po prostu może sie podobać-cena z kablem w kpl. u Jasika ok.jesli dobrze pamiętam 4500.Więc konkurencja dla

gigawatta jest.Może być tak i tak jest że w każdym systemie każdy kondycjoner wnosi,ba powiem,że niektóry

również może zabierać!!!.....co innego,więc niech kazdy stosuje wedle swego uważania,by być zadowolonym.

pozdr.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Taki test nic nie daje...trzeba posłuchać dłużej na spokojnie, a nie przełączać na 5 minut jeden popowy utworek....wtedy wyjdzie na czym przyjemniej się słucha....tu chodzi o wszystko: scenę, powietrze, czarne tło, otwartość dźwięku, barwę...to nie jest tak hop siup....minuta i po wszystkim :-)

Zyziu, przecież ten rzekomy test, opisany przez kolegę sympatycznego, to klasyczna ściema.

Jest u Jasika mozliwość zakupu kondycjonera z Kalifornii Audio Power Wedge Enhancer-juz z własnym kablem

zasilającym-jest to filtr pasywny z sześcioma gniazdami-taki posiadam już ho,ho,ho-tzn.bardzo długo.

Gdy są mistrzostwa świata lub Europy w piłce nożnej wówczas to podłączam go pod telewizor i jest naprawdę

bajka-mam teraz dekoder HD,więc gdy przekaz nie był jeszcze HD-UŻYCIE skutkowało tym jakbyśmy mieli właśnie

przekaz HD

Ale bajki pociskasz. Postaw dwa takie same modele TV obok siebie ... jeden podłączony do tego Twojego cudownego ustrojstwa i źródła SD a drugie na zwykłych kablach/listwach ale z źródłem HD.

... to prosty test i szybko Cię wyleczy.

Testowałem tego Gigawata dziś u kolegi (po dyskusji o listwach z rana). Przyniosłem mojego Belkina 49 zeta.

Sprzęt Arcam FMJ 37 i takież CD + Xavian Gran colona, kable

Tara Labs RSC Reference Generation 2+, Tara Labs RSC Vector.

Pomiędzy Belkinem a tym Giga nie było różnicy choć kolega twierdzi, że bas był na gigawacie bardziej dynamiczny. Ja tego nie słyszałem no ale to w końcu on wydał pieniądze za które miał pojechać na urlop do egiptu z żoną ;) Podróż nie wyszła z wiadomych powodów.....

Jego żona nie wie o zakupie gigawata.... ma obiecną Kenię w wakacje. Za to stwierdziła, że mój Belkin jest ładniejszy i bardziej praktyczny. Nawet uznała, że lepiej brzmi niż to czarne pudło (a co to nowego jest kochanie ?) kolegi. Stwierdziła to na podstawie krótkiego odsłuchu Lady Gagi i ulubionego utworu Bad Romance.

Pozdro.

Morał z tego taki, że masz najgorszy słuch z całej trójki! :) Twój kolega twierdzi, że bas jest lepszy, jego żona z kolei uważa, że Belkin zagrał lepiej i to na Lady Gadze (a to nie lada wyczyn) a Ty nie usłyszałeś żadnych różnic? :)

Sugeruję udać się do lekarza, tego od uszu :)))

stary audiofil -za bardzo w tym sie nie poruszam ale majac juz telewizor SDTV twój tv był w stanie wykorzystac lepszy sygnał z zagranicznej transmisji cyfrowej ktora odbierała nasza stacja tv i zamieniała w analog PAL i dac wiecej lini w poziomie na / w telewizorze SDTV chyba 480/ a zwykłe miały do 300 i to jest bardziej przekonywujace niz kondycjoner, dodatkowo transmisje sportowe puszczano i chyba puszczaja sygnał bez przeplotu dla wiekszej płynnosci obrazu

oczyszczania obrazu typu lepsze czern ,barwa i co tam jeszcze to lipa w porownaniu z tym co robi sam telewizor z sygnałem

oczywiscie HD to przeskok nieporównywalny z niczym ale nawet w tym sygnale kombinuja z "i" i "p" co potrafi dodatkowo zdecydowanie poprawic obraz zwłaszcza w ruchu

syfy z sieci na ekranie jesli są to widac gołym okiem jako latajace rozne męty jak rowniez zapiete gdzies w systemie urzadzenie na innej fazie

moze ktos to skomentuje kto sie na tym zna

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Morał z tego taki, że masz najgorszy słuch z całej trójki! :) Twój kolega twierdzi, że bas jest lepszy, jego żona z kolei uważa, że Belkin zagrał lepiej i to na Lady Gadze (a to nie lada wyczyn) a Ty nie usłyszałeś żadnych różnic? :)

Sugeruję udać się do lekarza, tego od uszu :)))

Hehe tak też można to rozumieć :)

przekaz HD.

A czemu podłączałeś pod TV tylko na mistrzostwa ?

Na co dzień tak bajkowo było bez filtra czy nic nie dawał na plus?

stary audiofil -za bardzo w tym sie nie poruszam ale majac juz telewizor SDTV twój tv był w stanie wykorzystac lepszy sygnał z zagranicznej transmisji cyfrowej ktora odbierała nasza stacja tv i zamieniała w analog PAL i dac wiecej lini w poziomie na / w telewizorze SDTV chyba 480/ a zwykłe miały do 300

TV SD PAL to 576 linii w pionie ... natomiast w poziomie, przy cyfrze w PAL więcej niż 720 pikseli nie ma ... czyli SD PAL to max 720x576 (czyli jak łatwo zauważyć 5:4) i rozciąganie do proporcji 4:3 lub 16:9.

Co do "dodawania linii" - bajka ... nie licząc transmisji materiałów (np. seriale) z US(i)A gdzie mają (a może raczej mieli, bo teraz to pewnie HD jest u nich standardem) NTSC (720x480) ... czyli u nas skalowali/skalują popularne seriale (... Bundy? Alf?) do 720x576.

A czemu podłączałeś pod TV tylko na mistrzostwa ?

Na co dzień tak bajkowo było bez filtra czy nic nie dawał na plus?

Po prostu mistrzostwa oglądam od dechy do dechy-a na codzień telewizję włączona bardzo sporadycznie-to tyle.

Aha jeszcze jedną chwilę-

napisz coś mądrego KYLE!!

slyszalem dzialanie kompletu listwa i kable furutecha wyrazne u siebie i nie wiedzialem ile to kosztuje, jak sie dowiedzialem to ochota na zakup minela, mozna troche lepiej te pieniadze wydac chociaz furutech co tu duzo gadac przynajmniej dziala...niemniej jak mam 5-6 tysiaczy wyrzucic na takie podstawowe kable i listwe to przychodza mi do glowy jakies lampy co jeszcze nie wyprobowalem czy miodne kondensatory vcap jakies trafka srebrne czy amorficzne nieziemskie [cos naprawde high tech]...mysle o zasilajacych , ale za 50-60 pln za metr gora...jak najwyzszej klasy , ale kupowane hurtem u producenta na tajwanie czy gdziestam, a nie u ktoregostam posrednika uzbrojone w za***iste otuliny i inny tego typu 'wklad' wiedzy technicznej oraz 10x wyzsza cene....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość rochu

(Konto usunięte)

slyszalem dzialanie kompletu listwa i kable furutecha wyrazne u siebie i nie wiedzialem ile to kosztuje, jak sie dowiedzialem to ochota na zakup minela, mozna troche lepiej te pieniadze wydac chociaz furutech co tu duzo gadac przynajmniej dziala...niemniej jak mam 5-6 tysiaczy wyrzucic na takie podstawowe kable i listwe to przychodza mi do glowy jakies lampy co jeszcze nie wyprobowalem czy miodne kondensatory vcap jakies trafka srebrne czy amorficzne nieziemskie [cos naprawde high tech]...mysle o zasilajacych , ale za 50-60 pln za metr gora...jak najwyzszej klasy , ale kupowane hurtem u producenta na tajwanie czy gdziestam, a nie u ktoregostam posrednika uzbrojone w za***iste otuliny i inny tego typu 'wklad' wiedzy technicznej oraz 10x wyzsza cene....

Obawiam się, że na zasilanie, na kable, na walkę z wibracjami, na adaptację akustyczną i inne rzeczy nie będące właściwym sprzętem audio należy wydać co najmniej tyle samo ile wydało się na tenże sprzęt.

<Obawiam się, że na zasilanie, na kable, na walkę z wibracjami, na adaptację akustyczną i inne rzeczy nie będące właściwym sprzętem audio należy wydać co najmniej tyle samo ile wydało się na tenże sprzęt. >

stad budowanie pod audio od poczatku z dobrym projektem

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 2 tygodnie później...

Witam,od wczoraj testuję PF-2 z kablem LC-2 MK2 i stwierdzam że pozytywny wpływ na dźwięk tej listwy jest u mnie bezdyskusyjny.Poprawiło się wszystko od basu po przestrzeń,ale największą poprawę słyszę na wokalach które stały się bardzo namacalne.Listwa jest nowa, po wygrzaniu podzielę się ostatecznymi spostrzeżeniami.

Witam,

Podzielam powyższą opinię :)

Posiadam Listwę PF-2 z kablem LC1 mkII,

Powiem tak. Nie wyobrażam sobie teraz słuchania muzyki bez tego typu listwy. Wzmacniacz czy odtwarzacz zawsze można wymienić na lepszy, a listwy (jeśli jej nie ma) nie zastąpi nic. No chyba, że kondycjoner itd, ale to oczywiste.

pozdrawiam.

Wracając jeszcze do kwestii poprawy jakości obrazu z TV podłączonego do listwy. Ostatnio w prasie coraz częściej pojawiają się informacje, że listwy poprawiają poziom czerni a nawet rozdzielczość obrazu, tak, że obraz SD wygląda jak HD. Do rewelacji prasowych podchodzę z dystansem, natomiast są już podobne opinie użytkowników.

Nie ukrywam, że perspektywa oglądania programów SD w jakości HD czy też kolekcji DVD w jakości Blu-ray jest niezwykle kusząca i warta dla mnie wydania 2500zł.

Jedyne co budzi moje wątpliwości to fakt, że przepuszczając obraz SD przez najnowsze procesory skalujące i czyszczące obraz na moim przyzwoitym 58 calowym TV nigdy nie widzę jakiejś znaczącej różnicy – DVD wygląda jak DVD, SD jak SD, HD jak HD. Nie wspomnę nawet o identycznym poziomie czerni.

Ale być może listwa potrafi więcej.

Kwestia poprawy jakości obrazu jest o tyle łatwa do sprawdzenia, że o ile w przypadku wrażeń odsłuchowym można o nich wyłącznie opowiedzieć, o tyle w przypadku obrazu można te wyniki zaprezentować w postaci zdjęcia ekranu.

Mam więc prośbę do użytkowników listwy PF2 o zrobienie zdjęć fragmentu ekranu (30 x 20 cm) najlepiej np. fragmentu trybuny piłkarskiej lub np. napisów końcowych w następujących ujeciach:

- obraz SD bez listwy

- obraz SD z listwą

- obraz HD bez listwy.

Na podstawie tych zdjęć bez trudu przekonam się, czy – pytanie jak w tytule wątku.

Moderację bardzo proszę o nieusuwanie tego wpisu, gdyż wydaje mi się, że piszę w temacie a moja prośba może rozwiać szereg wątpliwości.

Pracuję w sklepie ze sprzętem A/V, długo by opowiadać o różnych pomysłach niektórych klientów. Przychodzą mi teraz na myśl dwie sytuacje. Któregoś razu podczas odsłuchu jeden z klientów odwrócił się tyłem do kolumn, których słuchał i zasłonił sobie uszy tak, że z dłoni utworzył muszle, które odbijały dźwięk i w ten sposób muzyka (tyłem) dochodziła do jego narządu słuchu :))) Jesteście w stanie sobie to wyobrazić? Miałem też osobę, która słuchając muzyki dzwoniła do (znajomego?) i przystawiała tel.do kolumny, aby ten mógł zrobić rozeznanie przez telefon komórkowy :)))

Mczaj już widzę jak użytkownicy PF-2 biorą do ręki aparaty fotograficzne i trzaskają zdjęcia kończącego się serialu "na dobre i na złe" :))) Aaa zasugeruj jakim aparatem mają je robić? Czy to ma być lustrzanka, czy wystarczy ten w telefonie VGA i z jakich odległości mają fotografować swój telewizor?

No i najważniejsze, aby zdążyli zrobić napisy końcowe kończącego się filmu zadzwoń do telewizji i poproś aby puścili je trzy razy skoro chciałeś SD bez listwy, SD z listwą i HD bez niej. Tylko nie wiem co w przypadku trybuny piłkarskiej? Meczu chyba nie powtórzą? :))))))))))))

Podziwiam pomysłowość!!! ;)

Witam,co do poprawy obrazu to powiem tak,podpiąłem Sharpa 52 LE700 full led(telewizor bardzo przyzwoity)i minimalną poprawę zauważyłem ale moim zdaniem jest to poprawa marginalna a o obrazie SD który po wpięciu listwy wygląda jak HD to zapomnij.

Mczaj już widzę jak użytkownicy PF-2 biorą do ręki aparaty fotograficzne i trzaskają zdjęcia kończącego się serialu "na dobre i na złe" :))) Aaa zasugeruj jakim aparatem mają je robić? Czy to ma być lustrzanka, czy wystarczy ten w telefonie VGA i z jakich odległości mają fotografować swój telewizor?

No i najważniejsze, aby zdążyli zrobić napisy końcowe kończącego się filmu zadzwoń do telewizji i poproś aby puścili je trzy razy skoro chciałeś SD bez listwy, SD z listwą i HD bez niej. Tylko nie wiem co w przypadku trybuny piłkarskiej? Meczu chyba nie powtórzą? :))))))))))))

Jest coś takiego jak płyta DVD, jest taki przycisk jak pauza.

W ostateczności można zrobić zdjęcie dwóm różnym fragmentom meczu – jak obraz zmieni się z SD w HD i tak będzie widać różnicę od razu.

Można zrobić zdjęcie samemu logu stacji z bliska, które tkwi niezmiennie w tym samym miejscu – na nim bardzo wyraźnie widać różnicę SD vs HD.

Możliwości są, na zagranicznych forach użytkownicy robią zdjęcia, wkleją i widać różnice, więc o co chodzi?

Czy może być lepsza reklama dla listwy jak zdjęcie „przed” i „po” ? Czemu nikt tego nie stosuje?

Naprawdę zaintrygowało mnie, w jaki sposób listwa zamienia obraz SD w HD, skoro nie potrafią tego wyrafinowane procesory video. Pytanie czy mp3 potrafi na tej samej zasadzie zmienić w Hi-res?

mczaj, myślę, że stary audiofil pisząc SD -> HD podkolorował efekt, który jak wiadomo nie jest możliwy. Z doświadczenia wiem, że może poprawić się kontrast, nasycenie barw. I właśnie z powodu lepszego kontrastu mamy też wrażenie poprawy czerni. Tyle ode mnie.

mczaj, myślę, że stary audiofil pisząc SD -> HD podkolorował efekt, który jak wiadomo nie jest możliwy. Z doświadczenia wiem, że może poprawić się kontrast, nasycenie barw. I właśnie z powodu lepszego kontrastu mamy też wrażenie poprawy czerni. Tyle ode mnie.

Tak samą minimalną poprawę uzyskasz w wyrazistości obrazu przecierając wszystkie styki McKenickiem...prawda w tej całej zabawie jest brutalna...rozłączenie i ponowne włączenie może dać subiektywną poprawę obrazu...ja też ją zuważyłem po podłączeniu TV do listy Sonusoliva, ale czy to tylko zasługa listwy...tego nie byłbym taki pewien....

Panowie, Panie zaczynamy audiofilskie granie! ;)

Dzisiaj rozpoczynam test nowej listwy gigawatt PF-2.

Kable towarzyszące to Cardas Quadlink i Gigawatt LC-2mkII.

Szczegóły za ok. 2-3 tygodnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.