Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch stereo z maskownicami czy bez?

awatar2000

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę być mądrzejszy od kury, eee, od producenta więc stosuję się do zalecenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słuchacie głośników z założoną maskownicą ze względu na dzieci, czy to jakieś przyzwyczajenie? Rozumiem ,że nasze hobby wymaga niekiedy poswięceć, ale zakrywanie głośników w pokoju gdzie biegają dzieci nie chroni ich przed uszkodzeniami, przecież dziecko może na kolumnę wpaść i przewrócić - tu skutki mogą być jeszcze gorsze???

dla dziecka oczywiście:)

...przecież na czas odsłuchu można te ulepszacze zdejmować?

Coś mi się wydaje, że Twórcy wątku nie chodziło o wpływ małych dzieci na JAKOŚĆ odbioru. A raczej o wpływ maskownic na powyższe...

Jak pisało kilku. Różnie to bywa. Generalnie, maskownica "wyłapuje" co nieco (tłumi) dźwięku. Chyba, że twórca zastosował na maskownice materiały rozpraszające, w wiadomym celu (może jakieś przykłady?).

I w zależności od sprzętu towarzyszącego, AKUSTYKI pomieszczenia oraz GUSTU, jedni piszą, że lepiej jest "z", a inni - bez maskownic.

Małe dzieci, jak widać, wprowadzają tylko zamieszanie (do odsłuchu oraz tematu).

Bynajmniej, nie dla ZABAWY są kolumny, które mają fabrycznie maskownice montowane na stałe (i które nie "matowieją" brzmienia, jak piszą niektórzy).

Albo też - maskownice, ich konstrukcje, są zrobione z np. 10 mm sklejki, z wyciętymi otworami tylko w obrębie promieniowania przetworników.

To WSZYSTKO generalnie ma na celu uzyskanie OPTYMALNEGO brzmienia, jakie założył konstruktor. Oczywiście - oprócz ochrony przed kurzem, a może i przed dziećmi, czy kotami? Ale sądzę, że o tych "utrudnieniach" projektanci raczej nie myślą:)

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Nie chcę być mądrzejszy od kury, eee, od producenta więc stosuję się do zalecenia:

Ukryta Zawartość

Jak bym chciał wierzyć we wszystko co mówią i piszą producenci to na rynku mielibyśmy same wysokoskuteczne głośniki, a tak nie jest, choć nie przeczę, ze akurat Paradigm gra lepiej z maskownicami... w duzo starszych modelach były

chyba przytwierdzone na stałe.

Ukryta Zawartość

?

Jak bym chciał wierzyć we wszystko co mówią i piszą producenci to na rynku mielibyśmy same wysokoskuteczne głośniki, a tak nie jest, choć nie przeczę, ze akurat Paradigm gra lepiej z maskownicami... w duzo starszych modelach były

chyba przytwierdzone na stałe.

Ja też nie wierzę we wszystko, szczególnie, że robiłem porównania i brzmi to dla mnie tak samo z maskownicą jak i bez (pewnie zależy ten efekt od całego systemu i w dużej mierze od akustyki pomieszczenia no i od moich niedoskonałych uszu ;-) ale skoro tak, to maskownice zostają na swoim miejscu bez dorabiania terori o lepszym brzmieniu bez nich.

Ja też nie wierzę we wszystko, szczególnie, że robiłem porównania i brzmi to dla mnie tak samo z maskownicą jak i bez (pewnie zależy ten efekt od całego systemu i w dużej mierze od akustyki pomieszczenia no i od moich niedoskonałych uszu ;-) ale skoro tak, to maskownice zostają na swoim miejscu bez dorabiania terori o lepszym brzmieniu bez nich.

To nie teoria, znacznie więcej kolumn głośnikowych lepiej gra bez maskownicy.. i to jest fakt.

..a dla mnie to możecie słuchać nawet nie wyjęte z kartonu!

?

Niektóre kolumny były z założenia projektowane do pracy z maskownicami, więc mają prawo grać lepiej.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Niektóre kolumny były z założenia projektowane do pracy z maskownicami, więc mają prawo grać lepiej.

Dokładnie:)

Możesz klepać i klepać, lecz niektórzy w kółko swoje...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja to w ogóle, nie rozumiem po sensu zadawania takiego pytania, czy jakość odsłuchu w tym przypadku będzie uzależniona od odpowiedzi w tym temacie. To tak jak by zapytać czy lepiej smakuje herbata z cukrem czy bez. Zastanawiam się w tym momencie tylko czy autor tematu osiągnął szczyt lenistwa czy głupoty, a może i jedno i drugie.

Gość

(Konto usunięte)

Ja to w ogóle, nie rozumiem po sensu zadawania takiego pytania, czy jakość odsłuchu w tym przypadku będzie uzależniona od odpowiedzi w tym temacie. To tak jak by zapytać czy lepiej smakuje herbata z cukrem czy bez. Zastanawiam się w tym momencie tylko czy autor tematu osiągnął szczyt lenistwa czy głupoty, a może i jedno i drugie.

Wreszcie ktoś to napisał! :)

Nie było to zbytnio mnie oswiecające ,bo powinienes mieć powiedzmy busa,silnego pomocnika i dwa komplety kolumn i przewieżć je do Kisiela,

-jedne kolumny niech będą o wysokiej skuteczności...dajmy na to Altec Lansing Voice of Theatre

-drugie kolumny ze zdejmowanymi maskownicami o niskiej skuteczności tzn 86 db dajmy na to......zreszta wybierz sobie sam.

Po takiej wizycie byś po prostu nie miał takich lukrowo-cukrowych wpisow-choć tłusty czwartek blisko))pozdr.

Czytanie ze zrozumieniem.

Pozdrawiam

To i ja się wypowiem, jeśli mogę. To pytanie nie jest tak całkiem bez sensu. Nie przyszło mi do głowy, że to może mieć jakiś wpływ na jakość dźwięku. Na pewno spróbuję.

W moich monitorach Focala maskownica jest zrobiona z siatki metalowej i to dość grubej. Oczywiście może twórcy mieli taki zamiar i tak ma być, ale spróbować warto. W końcu każdy z nas goni swojego króliczka.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

a ja zdecydowanie bez maskownic...chociaż jak u przedmówców różnica jest!w moich jbl es30 to maskownice są zrobione chyba z 'koca'!!bo tłumią jak fiks!ale przy ostrym rocku czasem je zakładam

Oczywiście, że da się słuchać z i bez.

Natomiast zastanawia mnie dorabianie filozofii. Że oto konstruktor uwzględnia tłumienie maskownic, że …

Niby jak?

Zwrotnicami? Doborem elementów z dokładnością 10% albo i gorzej ;).

Przetwornik jak przetwornik; ma napędzać powietrze. Jak je trzymamy za szmatą to równie dobrze można postawić je za kotarą, może za drzwiami albo za ścianą…

Jak maskownica zakrywa przetworniki to trzeba je zerwać a nie wmawiać sobie, że tak gra lepiej bo konstruktor to przewidział ;D.

Jak dostajecie wzmacniacz z kablem to czemu zaraz kupujecie inne kable i porównujecie? Co, tu konstruktor nie przewidział?

Audiofilia to brak kompromisów. Zerwać te szmaty z zespołów głośnikowych!

;))

Oczywiście, że da się słuchać z i bez.

Natomiast zastanawia mnie dorabianie filozofii. Że oto konstruktor uwzględnia tłumienie maskownic, że …

Niby jak?

Zwrotnicami? Doborem elementów z dokładnością 10% albo i gorzej ;).

Przetwornik jak przetwornik; ma napędzać powietrze. Jak je trzymamy za szmatą to równie dobrze można postawić je za kotarą, może za drzwiami albo za ścianą…

Jak maskownica zakrywa przetworniki to trzeba je zerwać a nie wmawiać sobie, że tak gra lepiej bo konstruktor to przewidział ;D.

Jak dostajecie wzmacniacz z kablem to czemu zaraz kupujecie inne kable i porównujecie? Co, tu konstruktor nie przewidział?

Audiofilia to brak kompromisów. Zerwać te szmaty z zespołów głośnikowych!

;))

Mimo szacunku stwierdzam, że chyba COŚ Ci zaszkodziło!

W jaki sposób zerwać, jeśli maskownice są przykręcone wieloma śrubami od wewnątrz obudowy kolumny? Dodatkowo przyklejone do frontu tak skutecznie, że paluchy zedrzesz, ale bez godzinnej męki nie oderwiesz!

Po jaką cholerę zamiast szmaty, jako maskownice dano deskę z wyfrezowanymi otworami na przetworniki, a dopiero na to materiał? Ekstrawagancja? Bynajmniej. Przecież ta sklejka (no - dwie) ani nie podnosi ceny, ani nie dodaje wartości artystycznej kolumnom kosztującym jedyne 77 kzł (w 1995 roku).

Sądzisz, że konstruktorzy w tym wypadku zrobili audiofilom na złość?

Do tego , w niektórych kolumnach, gdzie można "normalnie" zdjąć maskownice, zalecają/zapewniają w instrukcjach obsługi, że tak (z maskownicą) jest lepiej.

Dlaczego mieliby sobie (i nam) "strzelać w stopę"? Tym bardziej, że rzeczone bez maskownic prezentują się znacznie bardziej okazale i dużo piękniej! Przynajmniej tak oceniam...

Pewno, że nie wszyscy twórcy kolumn (raczej tylko nieliczni) zwracają uwagę na powyższy fakt. Bowiem tak czy siak - wszystko jest kwestią GUSTU. Brzmienie też. Dlatego dziś wzmacniacze mocy, CD playery i większość urządzeń nie ma kabli na stałe. Można dobrać jaki się chce. Oczywiście, niejako przy okazji, często (choć nie zawsze) jest to kolejne wyłudzanie pieniędzy.

Pozdr.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Do tego , w niektórych kolumnach, gdzie można "normalnie" zdjąć maskownice, zalecają/zapewniają w instrukcjach obsługi, że tak (z maskownicą) jest lepiej.

Albo i nie zapewniają ;-)

Ja jednak myślę, że uzbrojeni w odrobinę chęci, możemy sami doświadczalnie stwierdzić, czy odsłuch nam się bardziej podoba z maskownicami lub bez czy może nie słyszymy żadnej różnicy, a o pozostawieniu ich bądź wymontowaniu decydują względy praktyczne, bądź estetyczne.

Nie kumam w ogóle o czym cała dyskusja, wszystko możemy sprawdzić sami przy zerowych nakładach finansowych. Ja rozumiem, że ja nie muszę czytać tego tematu, ale zauważam z przykrością pewną tendencję w postępie rozwoju tego forum, że coraz bardziej (na razie to wyjątki...) zaczyna przypominać jakiś kącik porad ala bravo czy coś takiego. Oczywiście gdy coś może być kosztowne, trudne do przeprowadzenia samodzielnie, albo niewiadome to pytamy na forum, lecz gdy odpowiedź na pytanie zadane w temacie można uzyskać poprzez zdjęcie maskownic i wychwycenie różnic w odsłuchu to ręce opadają.

Niekorzy staraja sie na sile narzucic swoje teorie z autopsji badz to zaslyszane i wydziwiaja zamiast zwyczajnie zrozumiec, ze producenci wybranych kolumnach:

- zalecja zdjecie maskownic

- przy innych modelach z kolei wrecz przeciwnie sugerujac, ze nie powinno sie ich zdejmowac

- oraz jest jeszcze pewnie i trzecia grupa kolumn, gdzie w instrukcji producent sie nie wypowiada badz jest to dla samych kolumn obojetne

Kazdy wiec przypadek moze byc inny i nie znajdziemy tu zlotej recepty w stylu: TAK ZAWSZE NALEZY JE ZDJAC BO WTEDY ZAGRAJA WAM LEPIEJ

Mozna co najwyzej pominac zupelnie te sugestie producentow i dla dociekliwych zrobic sobie sonde w stylu 'jak wam graja w domu lepiej' i raczej nic wiecej

W większości przypadków wydaje się, że maskownica wprowadza pewne tłumienie. Jeżeli przykrywa głośnik wysokotonowy to najlepiej jej nie używać bo jej wpływ jest najbardziej słyszalny. W pozostałych przypadkach to raczej element dekoracyjny.

Popatrzcie na budowę tych kolumn i maskownic.Jak myślicie,maskownice mają być założone czy raczej zdjęte?

Ukryta Zawartość

post-17887-019196000 1298478179_thumb.jpg

post-17887-085301400 1298478187_thumb.jpg

post-17887-086607500 1298478195_thumb.jpg

post-17887-034780500 1298478206_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Intuicja ale może zabrałby głos jakiś Konstruktor kolumn ?

Maskownice w modelach kolumnach, w ktorych to producenci zalecaja ich zakladanie maja zazwyczaj o wiele bardziej zlozona i wyrafinowana budowe tychze.

i jeszcze przyklad takich, ktorych zalecaja nie zdejmowac

Ukryta Zawartość

post-32005-010983800 1298484406_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popatrzcie na budowę tych kolumn i maskownic.Jak myślicie,maskownice mają być założone czy raczej zdjęte?

Maskownice ze zdjec zbudowane sa z listewek, ktore to beda odbijac fale glosnikow od srednicy pasma. Natomiast material, ktorym pokryta jest maskownica, stlumi wysokie czestotliwosci. W rezultacie bedzie mniej wysokich oraz zaklocone zostana zjawiska przestrzenne.

Niemniej widac ze producent dolozyl staran, aby maskownica nie miala wielkiego wplywu na dzwiek. Jednak dwie poprzeczne listewki beda odbijac fale.

Maskownice ze zdjec zbudowane sa z listewek, ktore to beda odbijac fale glosnikow od srednicy pasma. Natomiast material, ktorym pokryta jest maskownica, stlumi wysokie czestotliwosci. W rezultacie bedzie mniej wysokich oraz zaklocone zostana zjawiska przestrzenne.

To teoretyczne dywagacje?

A te poniżej "co robią"? (zdjęcie od wewnątrz)

Również rujnują przestrzeń?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.