Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry przedwzmacniacz lampowy

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

No i jak u Was, ktoś zrobił modyfikowanego Vellmana?

jest kolejna modyfikacja ale najpierw napiszcie jak Wam gra

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

własnie zrobiłem modyfikanego Vellemana,dzwięk w porównaniu z oryginałem:

-bardziej otwarty

-bardziej szczegółowy

-głebszy bas

-szybkość

-swietna stereofonia i przestrzenność

-zachowana piękna barwa

Lampy użyte Siemens E82CC

zadnych szumów,brumów ani przydzwięku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i jak u Was, ktoś zrobił modyfikowanego Vellmana?

jest kolejna modyfikacja ale najpierw napiszcie jak Wam gra

Zrobiłem na szybko ,aby porównać z kopią Klimo było tak sobie, następnie dodałem CCS dla triody w drugim stopniu ustawione na ok.6mA i tu już było zdecydowanie lepiej jednak obiektywnie trudno mi jednoznacznie określić ponieważ w Klimo siedziały porządne bańki ,a ECC82 to jakieś z szuflady :(

własnie zrobiłem modyfikanego Vellemana,dzwięk w porównaniu z oryginałem:

oryginał (np kit z avt) można przemilczeć

chodzi mi o Wasza rzetelna ocenę dźwięku aplikacji zmodyfikowanej, nie porównania

tu macie jeszcze jeden fajny preamp na ECC82

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu macie jeszcze jeden fajny preamp na ECC82

Ukryta Zawartość

Fajnie że złażenie wątku na temat przedwzmacniaczy się rozwiną, ja wykorzystałem w wszystkie wasze propozycje, efekty wątku widać na zdjęciach, następny krok to Velleman w wersji tranzystorka jeśli mogę,WIELKIE Dzięki dla Piotra 37 za perfekcyjne wykonanie. Tranzystorek nie mogę otworzyć tego linku weź coś popraw.

oryginał (np kit z avt) można przemilczeć

chodzi mi o Wasza rzetelna ocenę dźwięku aplikacji zmodyfikowanej, nie porównania

Jak wszystko dobrze pójdzie to porównam Vellemana w wersji poprawionej z klimo ale nie wiem czy to się uda szybko, ode mnie to nie zależy, oryginał mi się podobał, klimo jeszcze nie wygrzany, za parę dni dźwięk się odtworzy, ale słychać niesamowity potencjał, jest bardziej Rock,owy ale to specyfika lamp dynamicznych miniwatów Philipsa,łagodniej na Telefunkenach, bardzo słabo na Valvo.

Ukryta Zawartość

Fajnie że złażenie wątku na temat przedwzmacniaczy się rozwiną, ja wykorzystałem w wszystkie wasze propozycje, efekty wątku widać na zdjęciach, następny krok to Velleman w wersji tranzystorka jeśli mogę,WIELKIE Dzięki dla Piotra 37 za perfekcyjne wykonanie. Tranzystorek nie mogę otworzyć tego linku weź coś popraw.

Jak wszystko dobrze pójdzie to porównam Vellemana w wersji poprawionej z klimo ale nie wiem czy to się uda szybko, ode mnie to nie zależy, oryginał mi się podobał, klimo jeszcze nie wygrzany, za parę dni dźwięk się odtworzy, ale słychać niesamowity potencjał, jest bardziej Rock,owy ale to specyfika lamp dynamicznych miniwatów Philipsa,łagodniej na Telefunkenach, bardzo słabo na Valvo.

Czy jeszcze macie Panowie propozycje co do przedwzmacniaczy Hi-END mam klimo i w niedługo velleman,co jeszcze było by godne polecenia, jakieś foty i wrażenia brzmieniowe.

znalazlem taki schemat klimo - czy jest OK ?

Ukryta Zawartość

post-23966-0-04155200-1305444967_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to jest rozrysowany klon Klimo , jako C12 zastosuj polipropylen a nie elektrolit.Przy C9 dodaj 0,1-0,47uF np.WIMA ,układ stabilizacji żarzenia na LM7806 daje 6V , dlatego wypada dać zwykłą diodę krzemową pomiędzy masą a nóżką Adj. LM, uzyskasz wtedy 6,7V a i zasilacz lepiej się spisuje na pojedynczym MOSFECIE.

a co sadzicie o tym projekciku - Macintosch c22 ? - ktos go sluchał ? - na ebay-u mozna dostac gotowe plyteczki.

Ukryta Zawartość

post-26993-0-07110400-1305644468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękna Bestia, mi się podoba, cena 2500$ chyba zobowiązuje, słuchał go ktoś,amerykańce, które miałem świetnie grały ze wszystkim,sam poszukuje Counterpointa pięknie grał, ale był dobry klient i dobrze zapłacił. Ale mamy na tapecie pre. Maci-Tosia,...Piotr co o tym myślisz(obudowy się robią).

po miesiącu tylko trzy Vellemany diy ? cieniutko

sprawdźcie sobie jak Wam to odejdzie, mod poprawionego Vell.. zrobiony przez Włodzimierza - konstruktora Phastów - pierwszy w necie, za Jego zgodą

Ukryta Zawartość

post-10133-0-81508100-1305647370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co nam ma odejść memel co masz na myśli? I dwa Klomo...

a co sadzicie o tym projekciku - Macintosch c22 ? - ktos go sluchał ? - na ebay-u mozna dostac gotowe plyteczki.

Jakie są tam lampy oprócz phono, bo nie mogę się dopatrzeć?

Co nam ma odejść memel co masz na myśli? I dwa Klomo...

Jakie są tam lampy oprócz phono, bo nie mogę się dopatrzeć?

A już mam ecc83

analogmetric.com

tu macie kilka kitów preampów lampowych

Firma solidna a płytki pierwsza liga ,elementy w kitach tez dobrej jakości

Miałem kiedyś przedwzmacniacz lampowy Copland CTA 301 mk2 ,i żałuje że go sprzedałem-to był rewelacyjny preamp na 6922/ECC88.Nie mowiąc już o jakości wykonania.

Klimo sie chowa przy nim, a Copland kosztował o wiele mniej.

Bardzo trudno go zdobyć z drugiej ręki a co dopiero schemat...

analogmetric.com

tu macie kilka kitów preampów lampowych

Firma solidna a płytki pierwsza liga ,elementy w kitach tez dobrej jakości

Miałem kiedyś przedwzmacniacz lampowy Copland CTA 301 mk2 ,i żałuje że go sprzedałem-to był rewelacyjny preamp na 6922/ECC88.Nie mowiąc już o jakości wykonania.

Klimo sie chowa przy nim, a Copland kosztował o wiele mniej.

Bardzo trudno go zdobyć z drugiej ręki a co dopiero schemat...

Już jestem blisko no i cóż że ze Szwecji przywiozę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie ?

Ukryta Zawartość

M

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

M

Ja go kupiłem:) może jutro dojedzie. Zapewne napewno dobry,znajomy z forum chwali sobie wzmak. Tylko ciekaw jestem charakteru brzmienia czy mi to podpasuje w systemie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

M

Pytanie powinno być zadane w wątku "tani", a nie "dobry" przedwzmacniacz lampowy. Chylę czoło dla wykonania, użytych kompnentów, obudowy i ceny - to chyba jest sprzedawane w kosztach elementów, robocizny konstruktor już nie liczy (?). Niestety nie da się podskoczyć wyżej ogona. Niska cena to prawdopodobnie (jeśli jest inaczej, niech mnie ktoś poprawi) brak transformatora -zasilanie 12V/1,5A - zapewne z zasilacza impulsowego. W środku jakaś przetwornica DC-DC (?), bo na 12V anodowego to raczej się nie pogra... Przepraszam, te kompromisy w zasilaniu nie da się nie usłyszeć... Coś, za coś...

Ukryta Zawartość

Nikt mi obudowy nie zrobi w tej cenie,... chyba wykonawcy się nie powiodło i cena zwrotu elementów, i tak przesada. Ale od takich rzeczy wychodzą unikaty. A może się trafiło, no i te lampy, każdy rzemieślnik przedstawia swój kunszt, a tu niema mowy.

Ja go kupiłem:) może jutro dojedzie. Zapewne napewno dobry,znajomy z forum chwali sobie wzmak. Tylko ciekaw jestem charakteru brzmienia czy mi to podpasuje w systemie

Zasilanie mocno kontrowersyjne, ale cena rzeczywiście jak za koszt części, chyba rekompensuje ryzyko. Czekamy więc na pierwszą recenzję tego pre ;)

Niestety w dzisiejszym dniu nie dojdzie paczka. Madly zasilanie jest zewnętrzne i nie ma go na foto ale też sie o to martwie. Może by to można zrobic inaczej za dopłatą . Nie znam sie,tyle co wiem że żarzenie ma mieć swój prąd i reszta też inny prąd.

Sprawdziłem gościa, jakieś tam wzmacniacze klepie,ale ten pre. to nie wiem co to jest. Trzeba było dołożyć parę zł.i wziąć coś od forumowych chłopaków tak jak ja, i jestem zadowolony.

Było fajne pre na allegro za 700zł niejaki kobal?? nie wiem. A forumowi to wiem że są zdolni:) tylko nie jestem zorientowany z kim miałbym o tym gadać. Póki co za resztki pieniędzy będe robić horna z laminatu niebawem i odgrody dokończe.Pare złotych trzeba... Dobre pre będzie zwieńczeniem tego wszystkiego

Już rozumiem. W środku ma być przetwornica zwiekszająca prąd dla żarzenia.No tak.

Może by można było wziąść dobre trafo z toroidów gdzie są dwa napięcia w tym jedno dla żarzenia? i zwyczajnie tam dopasować? Koszt nie wielki i byłoby nowe zasilanie a w sam układ przedwzmacniacza może nie trzeba ingerować bo ten Pan to dobry fachowiec.Chyba że kondensatory i rezystory poeksperymentować z droższymi odpowiednikami Mils SCR itp.?

Już rozumiem. W środku ma być przetwornica zwiekszająca prąd dla żarzenia.No tak.

Może by można było wziąść dobre trafo z toroidów gdzie są dwa napięcia w tym jedno dla żarzenia? i zwyczajnie tam dopasować? Koszt nie wielki i byłoby nowe zasilanie a w sam układ przedwzmacniacza może nie trzeba ingerować bo ten Pan to dobry fachowiec.Chyba że kondensatory i rezystory poeksperymentować z droższymi odpowiednikami Mils SCR itp.?

Zasilacz to jeden z fundamentów dobrego preampa/wzmacniacza ,jeżeli zamierzasz robić modyfikacje tudzież zmieniać komponenty na lepsze kupno gotowego mija się z celem.

Warto odrazu składać z pożądnym zasilaczem oraz z elementami najlepszymi na jakie Cię stać, a zabawę uskuteczniać lampami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.