Skocz do zawartości
IGNORED

Który z tych 3 wzmacniaczy wybrać.

Figurant

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam możliwość zakupu jeden z tych 3 wzmacniaczy w podobnej cenie 400-500 PLN.

Pioneer A-616

Pioneer A-616 Mark II (pytanie czym różni się od powyższego)

Yamaha Ax 730

Wszystkie są sprawne.

Ja mam obecnie Pioneer A 443, wspólpracujący z MP3 z kompa oraz kolumnami Tonsil Bolero 200 i wydaje mi

się, że mu nieco brakje mocy. Słucham metalu, hard rocka.

Dzięki za sugestie.

Michał

Ja słuchałem kiedyś Yamahy, ale pamiętam, że dobrze spisywała się w lżejszych klimatach, gdzie dynamika nie jest aż tak duża (generalnie jazz). Także jeśli chodzi o Twoje preferencje muzyczne, to chyba w tej chwili Yamaha na koniec.

Pionieer może być ,pod warunkiem zmiany op-ampów w sekcji pre.Wywalając tandetny 4558 można znaleźć odpowiednie brzmienie wstawiając inny w jego miejsce.Podobnienie uszlachetnić można wejście phono

Wszystko tylko nie Pioneer :) no tak sam jestem posiadaczem Pioneera A-616 i co mogę powiedzieć gra on całkiem dobrze chodź nie mam pojęcia jak się sprawdzi w tym gatunku muzyki sam głównie słucham bardziej spokojnej w rodzaju Sade itp.

Powiem szczerze że dużo zależy w tym wzmacniaczu jakie podłączy się kolumny, pamiętam jak też się napaliłem na ten model i po tym jak go kupiłem i podłączyłem pod kolumny JBL TLX-45 byłem bardzo zawiedziony z jakości dźwięku, grało to fatalnie sam bass i nic więcej.

Za dwa dni trafiła mi się okazja kupić kolumny Tannoy M3, pomyślałem sobie czemu by się nimi nie zainteresować i nie wiele myśląc postanowiłem je przetestować z moim nowym wzmacniaczem zaraz po tym jak włączyłem wzmacniacz wiedziałem już że te kolumny grają genialnie z tym wzmacniaczem, dźwięk stał się naturalny oczywiście jak na ten przedział cenowy bo nie mówimy tu o wzmacniaczach klasy Sphinx itp. :)

Co do mocy to mogę ci zagwarantować że ten wzmacniacz ma wystarczająco mocy, potrafi bardzo głośno zagrać, ostatnio jak sprzedawałem kolumny Tonsil Altus 110 to koledze wystarczyło posłuchać muzyki na max 50% mocy tego wzmacniacza, tak więc na moc nie ma co narzekać.

Bardzo duży minus jak dla mnie to wielkość gdyż ten Pioneer jest bardzo duży, dlatego myślę jego wymienić na jakiegoś Arcama Alpha może 5?, szkoda że żadna osoba nie chce nić napisać w moim poście na temat czy warto zmienić tego Pioneera na Aracam Alpha 5 :).

Jak by kolega zdecydował się na tego Pioneera to możemy się dogadać.

Ps. warto zainwestować w jakiś normalny odtwarzacz cd, będzie duża poprawa dźwięku to pewne no i w płyty CD.

Pozdrawiam.

Kup ten który ci się podoba, jest solidnie wykonany, ma rozsądną cenę. Poprawnie zaprojektowany wzmacniacz ma minimalny wpływ na brzmienie zestawu grającego. Największy mają oczywiście kolumny głośnikowe.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Jeśli Yamaha, to nie ten model. Popatrz w stronę starszych, może AX-700. Ale nie wiem, czy do metalu to będzie najlepsze wyjście. Yamahy grają generalnie bardzo jasno.

Pioneera A-616 niedawno odsłuchiwałem u siebie i mogę tylko polecić. Nie wiem kto wymyślił, że jest ciemny i mułowaty. Gra raczej spokojnie, góra jest łagodna i gładka, ale szczegółów jest pod dostatkiem. Brzmi bardzo dynamicznie, bas jest niski i sprężysty, żaden tam misiek jak to wcześniej czytałem na forum. Do metalu będzie moim zdaniem bardzo dobry, wprowadzi trochę porządku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wszystko tylko nie Pioneer :) no tak sam jestem posiadaczem Pioneera A-616 i co mogę powiedzieć gra on całkiem dobrze chodź nie mam pojęcia jak się sprawdzi w tym gatunku muzyki sam głównie słucham bardziej spokojnej w rodzaju Sade itp.

Powiem szczerze że dużo zależy w tym wzmacniaczu jakie podłączy się kolumny, pamiętam jak też się napaliłem na ten model i po tym jak go kupiłem i podłączyłem pod kolumny JBL TLX-45 byłem bardzo zawiedziony z jakości dźwięku, grało to fatalnie sam bass i nic więcej.

Za dwa dni trafiła mi się okazja kupić kolumny Tannoy M3, pomyślałem sobie czemu by się nimi nie zainteresować i nie wiele myśląc postanowiłem je przetestować z moim nowym wzmacniaczem zaraz po tym jak włączyłem wzmacniacz wiedziałem już że te kolumny grają genialnie z tym wzmacniaczem, dźwięk stał się naturalny oczywiście jak na ten przedział cenowy bo nie mówimy tu o wzmacniaczach klasy Sphinx itp. :)

Co do mocy to mogę ci zagwarantować że ten wzmacniacz ma wystarczająco mocy, potrafi bardzo głośno zagrać, ostatnio jak sprzedawałem kolumny Tonsil Altus 110 to koledze wystarczyło posłuchać muzyki na max 50% mocy tego wzmacniacza, tak więc na moc nie ma co narzekać.

Bardzo duży minus jak dla mnie to wielkość gdyż ten Pioneer jest bardzo duży, dlatego myślę jego wymienić na jakiegoś Arcama Alpha może 5?, szkoda że żadna osoba nie chce nić napisać w moim poście na temat czy warto zmienić tego Pioneera na Aracam Alpha 5 :).

Jak by kolega zdecydował się na tego Pioneera to możemy się dogadać.

Ps. warto zainwestować w jakiś normalny odtwarzacz cd, będzie duża poprawa dźwięku to pewne no i w płyty CD.

Pozdrawiam.

Co to jest bass?;-) Pioneer A 616 na połowę mocy i Altusy - ludzie litości!!!

Kup raczej jakiegoś Rotela, nie sugeruj się małą mocą, one są bardzo wydajne prądowo, poza tym grają bardzo dynamicznie - w sam raz do rocka. Mam ponad 20-letniego RA-840BX2 i jestem zadowolony :)

<><

Co to jest bass?;-)

Bass inaczej niskie tony :).

Pioneer A 616 na połowę mocy i Altusy - ludzie litości!!!

I co w tym takiego dziwnego?. Podałem dla przykładu że ten wzmacniacz jest na tyle mocny że może nawet spokojnie napędzić kolumny Altus 110, ale co do jakości tych kolumn to się nie będę wypowiadał bo wiadomo że serial Altus to najgorsze nie porozumienie firmy Tonsil.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bass inaczej niskie tony :).

I co w tym takiego dziwnego?. Podałem dla przykładu że ten wzmacniacz jest na tyle mocny że może nawet spokojnie napędzić kolumny Altus 110, ale co do jakości tych kolumn to się nie będę wypowiadał bo wiadomo że serial Altus to najgorsze nie porozumienie firmy Tonsil.

Bas a nie bass;-) Ten wzmacniacz generalnie można kręcić naokoło. Tylko co z tego?

W języku polskim piszemy BAS - przez jedno "S". "Bass" przez dwa "s" to pisownia angielska.

Niekoniecznie..Pisownia polska, sensu stricte to "tony niskie":)

Bas a nie bass;-) Ten wzmacniacz generalnie można kręcić naokoło. Tylko co z tego?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wg. słownika języka polskiego określenie "bas" obejmuje najniższy rejestr w instrumentach muzycznych zatem dokładnie ten który odtwarzają nasze wzmacniacze. Polecam lekturę.

Wg. słownika języka polskiego określenie "bas" obejmuje najniższy rejestr w instrumentach muzycznych zatem dokładnie ten który odtwarzają nasze wzmacniacze. Polecam lekturę.

Nazwa "Bas" w/g najwyraźniej innych słowników jest częściej odnoszona do najniższych rejestrów ludzkiego głosu.

Wersja bardziej potoczna: z "Bass", po polskiemu wyszło "Bas".

Oczywiście formy są poprawne, jednak jak wspomniałem "sensu stricte" po polsku: Tony Niskie (będzie się to odnosiło do audio).

Mam bolero 200 i słuchałem ich na rotelu ra313 , zdecydowanie mało mocy choć przy cichym słuchaniu tak koło 8-9 dawał radę , inny rodzaj muzyki bo spokojnie ale można było cały dzien go nie wyłączać teraz kupiłem nowego ca 640 a v2 i jest zdecydowana poprawa dynamiki , detaliczność dzwięku oraz zdecydowanie lepsza kontrola basu , co ciekawe to żródło stanowi dvd manta a rotel nie pokazywał tyle co CA jest dużo bardziej detalicznie . Wiem że cena jest ponad to co piszesz ale są SH na alledrogo .pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.