Skocz do zawartości
IGNORED

co lepszego od Magnepan 1.7

zn21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem że "podobno" są mało wrażliwe, nie testowałem ich u siebie.

Nie znam kolumn o których piszesz (R90), więc się nie ustosunkuję. Dla mnie natomiast 3,6 był inne od reszty kolumn z jakimi się stykałem i nigdy nie słyszałem czegoś o czym mółbym powiedzieć że ma bardzo zbliżony charakter i może stanowić alternatywę. W pewnym okresie (przy niskim kursie dolara) można było dostać 3.6 za ok 15-16 kzł ( w salonie) to był wg mnie fantastyczny stosunek klasy dźwięku do ceny (1.6 wypadały odpowiedno taniej).

"U siebie, z samplera testowego Hi-Fi i Muzyka słyszę 35 Hz bez jakiegokolwiek osłabienia (choć to tylko na moje ucho). Niżej, przy 32 Hz już jest osłabienie. Ponieważ w danych technicznych jest 27 Hz (!) przy spadku 3 dB - podejrzewam, że granie niżej uniemożliwia pokój. Testując kiedyś jeden z naj modeli przy ok. 20 Hz co prawda tylko szyby w drzwiach drżały, ale już przy 25 Hz słychać było (i czuć) niepokojące "buczenie"..."

20 - 35 Hz w 20m2 ! - fizyka się kłania autorowi, nisko, bardzo nisko się kłania

ale, ... od czego jest wyobraźnia, nawet elektrostat/magnetostat pozwoli porównać do skrzynek

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

R90 - co to takiego?

Legendarne Infinity Renaissance 90

Swego czasu sam o nich myślałem ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

WOW!

Faktycznie, jeśli nówki MG 3.7 można było dostać za 15-16 kzł - to rewelka!

Mamelu >>>

Fizyka fizyką. Co najwyżej możesz posądzać redakcję HFiM o oszustwo, czy blamaż.

Nr 4 na samplerze wydanym przez nich jest oznaczony jako ton prosty 25 Hz. I ten ton już było co nieco słychać (choć bardziej czuć) na IRS Epsilon, w moim pokoiku. Szyby drżały. Natomiast z R90 słychać od 31 Hz (choć ten ton brzmi wyraźnie ciszej od następnego - 35 Hz). Ale już nr 7 - 35 Hz słyszę praktycznie bez różnicy względem 40 Hz, 44 itd.

Zdaje się, że fizyka nie pozwala na różne inne rzeczy. Np. "brzmieć" kablom... albo grać przyzwoicie kolumnom z 30 cm woferem w 12 metrach. A jednak!

Dla pewności - zrobię ten test kolejny raz, jak tylko odnajdę tą płytę. I zaproszę kilku znajomych. Będziesz miał więcej osób do wyśmiania:)

Jakieś kilkanaście lat temu miałem sposobność odsłuchu panelowych głośników (lecz nie pamiętam czy na 100% były to Magnepany) w Poznaniu, w salonie przy Głogowskiej. Dźwięk określiłbym jaką dość delikatny, wysublimowany oraz zwiewny, przestrzenny i szczegółowy. Robił wrażenie jakby grało ze ściany. Sądzę, że Infinity to coś pomiędzy klasycznymi skrzynkami, a MG (dzięki płaskim głośnikom elektromagnetycznym na średnicy i górze). Grają również "ścianą" wielkiego, czystego, przestrzennego i szczegółowego dźwięku o dużej rozpiętości w pionie. No, ale Ty wiesz lepiej...

Zn21 >>>

Popio mnie uprzedził:)

Nie rozumiem, co w nich legendarnego?

Grają przyzwoicie i już:)

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

z elektrostatami pt. Acoustat Spectra 11 mieszkałem około 10 lat, pięknie było, finezja z metrowego panela nie do pobicia, przez kilkunasto-centymetrowy emit też, za to fortepian jak stodoła, orkiestra bez mała nie mieściła się w pokoju (a było tego 50m), wspaniały, niestety kompletnie nierealny dźwięk, dla ludzi lubiących tzw. klimaty

o przepraszam z sucholcem Counterpointa można było nawet rocka zapuścić

R90 mam pod bokiem u kolegi, grają w ponad 20m i brakuje im co najmniej drugie tyle pomieszczenia bo w takim to dobrze robią ale do KD

odnośnie niskich częstot - przyjmij ćwierć długości fali (a to i tak o połowę za mało dla dobrego basu) i uświadom sobie, że jeśli pokój masz za krótki do jej długości to fala po prostu nie powstanie i zagra to jak pompa

to takie samo gadanie jak o słuchaniu uszami efektywnych 15 kHz

te oba skraje odbiera się już ciałem nie uszami

z elektrostatami pt. Acoustat Spectra 11 mieszkałem około 10 lat, pięknie było, finezja z metrowego panela nie do pobicia, przez kilkunasto-centymetrowy emit też, za to fortepian jak stodoła, orkiestra bez mała nie mieściła się w pokoju (a było tego 50m), wspaniały, niestety kompletnie nierealny dźwięk, dla ludzi lubiących tzw. klimaty

o przepraszam z sucholcem Counterpointa można było nawet rocka zapuścić

R90 mam pod bokiem u kolegi, grają w ponad 20m i brakuje im co najmniej drugie tyle pomieszczenia bo w takim to dobrze robią ale do KD

odnośnie niskich częstot - przyjmij ćwierć długości fali (a to i tak o połowę za mało dla dobrego basu) i uświadom sobie, że jeśli pokój masz za krótki do jej długości to fala po prostu nie powstanie i zagra to jak pompa

to takie samo gadanie jak o słuchaniu uszami efektywnych 15 kHz

te oba skraje odbiera się już ciałem nie uszami

Pewno, że nierealny. Za to z monitorów jest realny?

A orkiestra z zasady nie mieści się w pokoju:)

Może to być i POMPA. Ale ją SŁYSZAŁEM:) Dla pewności - wkrótce potwierdzę.

Oczywiście, najniższe składowe bardziej czuć niż słychać. NIEPOKÓJ w powietrzu.

Widzisz. Różne są zapatrywania, gusta brzmieniowe.

Jeden powie, że kolumny X mają wspaniały, pełny bas, a drugi - że te same paczki prawie go nie mają (rzecz jasna w tym samym pomieszczeniu i zestawieniu). Pierwszy powie o innych - bas jak z KD, a drugi tymczasem - to BAS, co się zowie. Obaj mają rację!

Jakiś czas temu był u mnie Kolega. Ze zdziwieniem stwierdził, że dźwięk jest czysty, przejrzysty, a do tego wyważony. Pełny, ale nie przewalony basem (nagadano mu o Infinity). Innemu znowu - buczało na wyższym zakresie tego pasma (nie na samym dole). Który był obiektywny, bliżej prawdy?

Znajomy (ten od klasyki) użytkuje R90 w 18 metrach. Nigdy nie narzekał na zbyt wybujały dolny zakres pasma (słuchał kilka razy wraz z kumplem koneserem).

Innemu z kolei (inne pomieszczenie, inny czas, ale też 18m) było nieco za dużo niskich tonów, co nie dziwi, bo na co dzień słucha monitorów.

Osobiście, często słuchając w godzinach nocnych, ANI TROCHĘ nie czuję dyskomfortu. Myślę sobie. Jak można słuchać kolumn dysponujących słabszym (ogólnie) zakresem basowym? (a jest ich może 99%?). Przecież muszą brzmieć (grając cicho) jak "radyjko". Choć za dnia przyznaję, że przy rozkręceniu wzmacniacza, do granicy komfortu odsłuchu - przy niektórych nagraniach - ująłbym co nieco.

Wolę jak basu jest odrobinę za dużo, niż za mało. Próbowałem i słuchałem tu i ówdzie b.dobrych monitorów. Piknie grają, ale co nieco nudnawo. Niewiele się dzieje...

Zabrać bas (pełny i niski) muzyce - to tak jak zabrać nogi człowiekowi, jak fundamenty budynkowi. Cienko i krucho wtedy jest! Pewno, że w stsereo chodzi o to żeby ten pełny i niski bas nie brzmiał jak z marnego suba...

Rzecz jasna. WIEM, że dźwięk nie mieści się w moim metrażu. Nie może się rozwinąć, pokazać pełni swoich możliwości. Ale i tak jest całkiem przyzwoicie:)

Mam okazję słuchać o mało co referencyjnego BASU z "beczek" Nautilusów w dopracowanej akustyce i z odpowiednim towarzystwem (przyznaję, że o klasę lepszego, ale pocieszam się, że nie we wszystkich aspektach), który to zapewne określiłbyś też jako KD:)

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Panowie może zresetujcie te Wasze pokoje na jakiś już przyzwoitych w miarę prostych słuchawkach, np. BD880Pro, HD600 ? :)

Co do jakości samego basu to polecam Ultrasone E9; Magneplany i R90 zabite na śmierć! Oczywiście można lepiej i perfekcyjniej dobić Magneplany słuchawkami elektrostatycznymi :) ulubionych modeli specjalnie nie podaję (nie wszystkie to takie orły-dużo dziadostwa), sama cena już wkurza no ale ten dźwięk! Dziwna sprawa to subiektywne ale mam wrażenie ze elektrostaty (słuchawki) po prostu realniej oddają muzykę, instrumenty i akustykę w porównaniu do Magneplanów mimo że te pierwsze jako słuchawki i będący z nimi "efekt słuchawkowy" wielu nie trawi.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rafaell - miałem (czego ja nie miałem :( ) elektrostaty AKG, chyba to 340 było i tak jak piszesz, był realizm

ale to był taki realizm jak osiąga się z dobrze zestawionej 300B

po sprzedaniu, założyłem je ponownie na uszy po 2-ch latach - kuźwa popsute, tak je odebrałem po przesiadce na Sennhaisera

czasem "pięknie" do innego "pięknie" nie da się porównać, nawet samemu

K340 to taki elektrostatyczno-dynamiczny erzatz dobrego dzwięku na poczatek drogi z muzyka klasyczna można adeptom smiało polecić.Dla odmiany ten Sennhaiser przy sredniej takiej sobie zrobił (to już historia) tylko jeden elektrostatyczny model wart grzechu i po pierwsze za mało a po drugie horedalnie drogo-jednym słowem luksus z lamusa.

A Bas jak to bas, nawet w duzym kościele siedząc za blisko kontrabasisty mozna go w ogóle nie usłyszeć, jednym słowem fizyka-strzałka fali lub romantycznie podchodzac sprawy ulotne;)

Tak ze zalezy co kto pali ;)

Cholera. Nawet nie wiedziałem że są słuchawki na przetwornikach elektrostatycznych:)

Najlepiej mieć topowe słuchawki, system na lampie i na tranzystorze. Do tego małe i wielkie skrzynie oraz ze trzy salony odsłuchowe. Jak nam się zachce:)

Inżynierze!

Ostatnie Twoje zdanie mówi za wszystko!

Pozdrawiam!

P.S.

A BAS z 801 jest na prawdę taki, że słuchając po nim wielu dużych kolumn wydaje się, że go mają zbyt "bladego" a do tego - o wiele za mało:)

zukzuk, no wiesz co?, tyle lat przygody audiofilskiej i nigdy o Stax'ach nie slyszales?;)

Jednak te Infinity przyslonily Ci swiat na dobre;)

Pozdrawiam.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A BAS z 801 jest na prawdę taki, że słuchając po nim wielu dużych kolumn wydaje się, że go mają zbyt "bladego" a do tego - o wiele za mało:)

BiW 801 - to był żywy, autentycznie żywy kontrabas w pokoju, niestety były to MK I i więcej powodów do zachwytów nie dawały

mamel tzn czemu B&W 801 nie dawały więcej powodów do zachwytów ?

podobno następne wersje 801 grały fajnie, w moich z obrazka pamietam, że na uwagę zasługiwał tylko bas

ale to było lata świetlne temu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BiW 801 - to był żywy, autentycznie żywy kontrabas w pokoju, niestety były to MK I i więcej powodów do zachwytów nie dawały

Nie wiem co to znaczy żywy kontrabas w pokoju ;)

Miałem okazję takie duże pudło słuchać w małym podręcznym może 18m2 dobrze wytłumionym pokoju nagraniowym a później odsłuchiwałem go w polu swobodnym na monitorach w dużej ponad 70m2 reżyserce i po prostu pierońskie rozczarowanie !!! Tak fajnie nie da rady nagrać i odtworzyć jak słyszymy dwu usznie :( W realu kontrabas był z tych prze potężnie brzmiących-rzadki instrument. Przeważnie muzycy tarabanią z sobą na koncerty małe przewoźne modele których wymiary jeszcze kochają linie lotnicze.

zukzuk, no wiesz co?, tyle lat przygody audiofilskiej i nigdy o Stax'ach nie slyszales?;)

Jednak te Infinity przyslonily Ci swiat na dobre;)

Pozdrawiam.

Słuchawek to słucham przy robieniu imprez dla 60-latków. Im tańsze, tym lepsze:) (mniejszy wkład w organizację!). Nie kręci mnie to... Słuchawki zanadto obciążają głowę i absorbują mózg:)

Oczywiście, że już na w miarę przyzwoitych "nausznikach" słychać, że kolumną tej jakości dźwięku nie dościgniesz (może tak, ale za jakie pieniądze?). Nie ma problemów z akustyką i najmniej kilkoma upierdliwymi rzeczami w typowym systemie stereo.

Nie uważacie Panowie, że zrobił się kolejny "zboczony" temat?

Oczywiście, że już na w miarę przyzwoitych "nausznikach" słychać, że kolumną tej jakości dźwięku nie dościgniesz (może tak, ale za jakie pieniądze?). Nie ma problemów z akustyką i najmniej kilkoma upierdliwymi rzeczami w typowym systemie stereo.

Nie uważacie Panowie, że zrobił się kolejny "zboczony" temat?

No nie znów jakieś herezje :) fakt proste równie grające całym pasmem słuchawki to może na palcach jednej reki policzyć i tu jest analogia do ludzi którzy maja idealną akustykę w pokoju odsłuchowym-tych tez jest tylko kilku na forum :)

Reszta przerzuca klocki,kolumny,etc. bo podobno taniej ;)

Magnepany są z praktycznego punktu widzenia o tyle dobre że duża powierzchnia promieniowania nie powoduje w naszych kiepsko zaadaptowanych pomieszczeniach soczewkowania różnych częstotliwości-ściany robią się "łaskawsze" i dźwięk odbity niejako "udaje" że został rozproszony na ścianach.

• 4 tygodnie później...

Właśnie nabyłem co prawda model 1.6 ale jestem bardzo zadowolony.Przez prawie rok grałem na Audio Physicach Tempo VI i muszę przyznać że w mioch warunkach akustycznych(które są trudne,pokój słabo wytłumiony) Magnepany rozjechały Tempo jak walec drogowy.

wczoraj słuchałem Magnepany 1.7 i jest odrobine więcj góry niż 1.6 ale basu więcej nie było. Te głośniki wymagają wspomagania głośnikiem basowym jak np. Marin Logan. Średnica była piekna bo delikatna i gęsta a jako, że obecnie przy spadku dolara kosztują ok. 9kzł są przed stożki i kopułki nie do pobicia. Bas dostawię pasywny bo audiomatusy pięknie ten zakres akcentują. Jeszcze posłucham Mangery bo jest na to duża szansa i pewnie na M1.7 się zakończy.

Jednak nie posłuchałeś rad:(

Za 5 kzł miałbyś kolumny WYŚMIENITE do klasyki i to bez suba!

Ew. nadwyżkę mógłbyś przeznaczyć na prąd i waty:)

Pozdr.

To pytanie retoryczne?

Lecz leciwe jeszcze nie są:)

Sluchalem Magnepan 1.6 i moim skromnym zdaniem Response 3.5 zdecydowanie lepiej graja.

I nie mam tutaj na mysli jedynie basu. A jezeli ktos chce sie uprzec i siedziec tylko w sweetspot to Martin Logan uwazam, ze sa jeszcze lepsza opcja, zwlaszcza jezeli chodzi o generowanie przestrzeni w glab.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Pamiętam jak sporo lat temu słuchałem Proac 3,5 w salonie w Poznaniu. GRAŁY! Nie kosztowały 20 i kilka tysięcy zł? Co prawda byłem wtedy na początku mojej przygody. Ale dźwięk wydał mi się przeczysty, perlisty i żwawy! Godne polecenia!

A i Renaissance tworzą trochę nietypowy obraz stereofoniczny. Grają właśnie "do tyłu":)

NIe wiem ile kosztowaly w Polsce ale w Norwegii kosztowaly 65k nok czyli okolo 32.5 tys zl.

20 - 35 Hz w 20m2 ! - fizyka się kłania autorowi, nisko, bardzo nisko się kłania

uświadom sobie, że jeśli pokój masz za krótki do jej długości to fala po prostu nie powstanie i zagra to jak pompa...

Nie wiem co bierzesz, ale musi być mocne skoro powoduje takie efekty.

Fale dźwiękowe (jako rodzaj fal ciśnienia) rozchodzą się trzech wymiarach, są zmienne w czasie i są słyszalne przez ludzi bez względu na objętość w której powstają. Te zaburzenia gęstości i ciśnienia są przez nasze ucho odbierane jako dźwięk i dzięki temu możemy rozkoszować się słuchaniem 50Hz (czy nawet sporo niżej) ze słuchawek, w których wg Twoich założeń nie powinno powstać nic poniżej około 6kHz! bo komora słuchawek ma max 5cm w jednym wymiarze. A może fale dźwiękowe o częstotliwości poniżej 100Hz to fale specjalne, podlegające innym zasadom kłaniającej się fizyki?

Przy przeciętnej wysokości pomieszczeń odsłuchowych około 2,5 metra i powierzchni około 20 metrów największe zakłócenia ciśnienia występują dla fal tych najbardziej poszukiwanych przez nas a więc poniżej 50Hz i oznacza to, że w pewnych miejscach, niektóre częstotliwości będziemy słyszeć ze znacznym osłabieniem. Wystarczy jednak zmienić miejsce odsłuchu (lub sprzęt, który będzie miał inną charakterystykę) i 20 Hz nie będzie problemem w 20 metrach kwadratowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.