Skocz do zawartości
IGNORED

Emotiva XDA-1 wyladowala

TomekMad

Rekomendowane odpowiedzi

50zł/h :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

123... test

Amplitunery? :)

Przecież ich powaliło już dokładnie, czego tu słuchać?

Wolałbym 50 zł przepić - to dużo sensowniejsze.

Kurna, fantaści. ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

PŁATNE ODSŁUCHY??? Od kilku dobrych lat nie mieszkam w PL, więc to dla mnie nowość. TY MÓWISZ POWAŻNIE???

Ludzie! Bałwanów którzy prowadzą biznes(!?) w taki sposób omijajcie szerokim łukiem!

W normalnym kraju nic podobnego nie ma prawa mieć miejsca!

U Clooneya w Dublinie, choćbym tylko zaszedł z ciekawości, jestem wręcz GWAŁCONY przez obsługę, żebym usiadł i posłuchał nowych (oczywiście REWELACYJNYCH ;) ) klocków! Nie ma zmiłuj! O nic nie trzeba prosić, oni SAMI wręcz zmuszają do testów!

A jak już poprosisz o inne CD czy wzmak do systemu, to facet dostaje takiego banana na twarzy, że szok, bo to znak, że połykasz haczyk.

Ta firma jest 40 lat na rynku. Ile lat przetrwa sklep, który za wypróbowanie sprzętu każe sobie płacić?

Przypomnialo mi sie, jak pare lat temu bylem w Polsce na wakacjach i kupowalem we Wroclawiu w "powaznym" audiofilskim

sklepie - Piano Crafta. Bardzo sie zdziwilem, kiedy po uzgodnieniu ceny i zamknieciu transakcji, pan sprzedawca

zapakowal do pudelka sprzet z wystawy i z usmiechem na twarzy wreczyl mi "nowiutka" Yamahe. Oczywiscie negocjacje dotyczyly nowego Piano Crafta, a nie "floor model", ktory np. w USA jest sprzedawany z upustem prawie 50%.

Drugi przypadek to kupno odtwarzacza DVD. Co innego kupilem, a co innego mi zapakowano do pudelka. To juz w ogole

byl jakis koszmar. Dzien pozniej poszedlem do sklepu, zeby rozwiazac nieporozumienie i prosze sobie wyobrazic, ze ten

sam pan sprzedawca poinformowal mnie, ze na fakturze czy jakims innym papierze wszystko sie zgadza i odtwarzacza DVD

mi nie wymieni, chociaz zaplacilem za drozszy model, a dostalem tanszy. Oczywiscie temperatura mi skoczyla do gory

momentalnie, ale ze spokojem zapytalem pana, czy wedlug niego takie postepowanie jest uczciwe i z kim przeprowadzalem

transakcje - z rachunkiem, ktory trzymam w reku, czy z nim. Pan ze stoickim spokojem odpowiedzial mi, ze faktura to

faktura i nic w tej kwestii juz nie moze zrobic, chociaz wydalem w tym sklepie duzo pieniedzy, bo kupilem tam jeszcze

szereg innych rzeczy.

Jak widac.... , co kraj to obyczaj i trzeba sie dostosowac. Niestety ja sie juz odzwyczailem od takiej partyzantki :)

Parker's Mood

Szok, ale to działa w obie strony...

Mój kolega w IRL kupował czytnik ebooków Sony. Sprzedawca był tak miły (albo zdezorientowany, albo zakochany) że z zaplecza przyniósł paczkę z droższym czytnikiem. Kolega dopiero w domu się zorientował...

Ja z kolei kupowałem Asusa Lamborghini VX6 w sklepie internetowym ale punkt odbioru był w Dublinie.

Były tylko czarne w ofercie, ja wolałem białego ale trudno. W punkcie odbioru nie otwierałem paczki. Po co? Przecież to profesjonaliści...

Oczywiście przysłali mi biały! :) Nie reklamowałem...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 1 miesiąc później...

Amplitunery? :)

Przecież ich powaliło już dokładnie, czego tu słuchać?

Wolałbym 50 zł przepić - to dużo sensowniejsze.

Kurna, fantaści. ;)

Można na to spojrzeć z innej strony. Polska to ubożejący kraj biednych ludzi. Niedługo telewizor i radio znów tylko u sołtysa będą. Ale każdy chce zobaczyć/posłuchać coś osobliwego. To tak jak kiedyś ludzie walili do cyrku, by zobaczyć babę z wąsami. Jak nie każdego stać było na babę z wąsami, tak nie każdego stać na Arcama czy MA, a żeby posłuchać kusi. To i jakoś te 50PLN wyskrobie, flaszki sobie odmawiając, i posłucha. Będzie później wszystkim opowiadał jak to Arcama słucha, może recenzję napisze, i miru u gawiedzi mu od tego przybędzie.

Może też niebawem będą obwoźne wystawy zwykłego na Zachodzie sprzętu audio, żeby za opłatą ludziska popatrzyli chwilkę przez szybę, pocmokali z uznaniem na dizajn. I rozeszli się do domów, by oczekiwać na niedzielę, kiedy to zbiorą się znów po mszy u sołtysa radia posłuchać.

Można na to spojrzeć z innej strony. Polska to ubożejący kraj biednych ludzi. Niedługo telewizor i radio znów tylko u sołtysa będą. Ale każdy chce zobaczyć/posłuchać coś osobliwego. To tak jak kiedyś ludzie walili do cyrku, by zobaczyć babę z wąsami. Jak nie każdego stać było na babę z wąsami, tak nie każdego stać na Arcama czy MA, a żeby posłuchać kusi. To i jakoś te 50PLN wyskrobie, flaszki sobie odmawiając, i posłucha. Będzie później wszystkim opowiadał jak to Arcama słucha, może recenzję napisze, i miru u gawiedzi mu od tego przybędzie.

Może też niebawem będą obwoźne wystawy zwykłego na Zachodzie sprzętu audio, żeby za opłatą ludziska popatrzyli chwilkę przez szybę, pocmokali z uznaniem na dizajn. I rozeszli się do domów, by oczekiwać na niedzielę, kiedy to zbiorą się znów po mszy u sołtysa radia posłuchać.

Ale pier... Wybacz stary, ale takie bajanie zwyczajnie się już przejadło. Taaak, czarne chmury nad Rzeczypospolitą, a Ty Panie Wołodyjowski, na koń nie siadasz, szabli nie chwytasz... Człowieku, to nie problem ubożenia, tylko pazerności i trochę rozpaczy. Ludzie coraz mniej kupują audio a już na pewno w salonach. Trochę się sprzedawcom nie dziwię. Ile razy na tym forum padło sformułowanie typu: „kupię na allegro, ale gdzie mogę to posłuchać w salonie?”. Teraz ludzie nie tyle ubożeją, co 5000 zł wolą utopić raczej w lcd. Sam byłem niedawno w popegeerowskiej rodzinie, ktora ledwo zipie a na ścianie 42 cali LG.

Ale pier... Wybacz stary, ale takie bajanie zwyczajnie się już przejadło. Taaak, czarne chmury nad Rzeczypospolitą, a Ty Panie Wołodyjowski, na koń nie siadasz, szabli nie chwytasz... Człowieku, to nie problem ubożenia, tylko pazerności i trochę rozpaczy. Ludzie coraz mniej kupują audio a już na pewno w salonach. Trochę się sprzedawcom nie dziwię. Ile razy na tym forum padło sformułowanie typu: „kupię na allegro, ale gdzie mogę to posłuchać w salonie?”. Teraz ludzie nie tyle ubożeją, co 5000 zł wolą utopić raczej w lcd. Sam byłem niedawno w popegeerowskiej rodzinie, ktora ledwo zipie a na ścianie 42 cali LG.

RP nie jest bliska memu sercu, tym bardziej czarne chmury nad nią mnie nie stresują. A Wołodyjowski to dla mnie pacan. Jakoś tych plazm nie widzę, chyba że w sklepach. Skoro tyle kasy ludzie mają to dlaczego audio nie kupują i sklepy muszą sobie odbijać na odsłuchu. I skąd ta rozpacz?

RP nie jest bliska memu sercu, tym bardziej czarne chmury nad nią mnie nie stresują. A Wołodyjowski to dla mnie pacan. Jakoś tych plazm nie widzę, chyba że w sklepach. Skoro tyle kasy ludzie mają to dlaczego audio nie kupują i sklepy muszą sobie odbijać na odsłuchu. I skąd ta rozpacz?

Zwyczajnie, plasmy (no powiedzmy LCD) lokują się wyżej w hierarchii marzeń Kowalskiego i Nowaka. Zaraz za samochodem. Audio niestety zajmuje miejsce gdzieś między wczasami w Egipcie a nową lodówką. No i jest jeszcze WAF (Wife Acceptance Factor) który wyraźnie preferuje meble kuchenne przed audiofilskimi. Owszem jest trudno, ale daleko do apokalipsy.

mam juz nowy panel. teraz jest to juz dokladnie to co bylo mi potrzebne:)

Napisz coś o dźwięku. Z czym porównywałeś? W jakim systemie? Jestem zainteresowany, bo cena jak na wyposażenie i budowę obłędna. Chcę się przesiąść na pliki i to wydaje się dobrym rozwiązaniem tymczasowym.

• 2 lata później...

Fajne wątki , wszędzie w sklepach oszukują ..za granicą też ...nieuważnych turystów na Kanarach np / strefa bezcłowa , oglądają jeden model , dostają tańszy w opakowaniu /......ale w końcu ....JAK GRA TEN DAC ? ...czy można z niego sterować końcówkę ? ..jakie ciekawostki z obsługi i użytkowania ? /// Pozdro

• 2 lata później...

Kupiłem i na starcie jestem bardzo zadowolony.Idealny DAC do modyfikacji. Jak na razie zrobiłem desymetryzację z xlr do rca na transformatorach i jest znacznie lepiej.Jakieś pomocne rady?

Acccuphase 

Dużo kondensatorów w torze audio, kiedyś myśląc podobnie jak Ty, że to dobry materiał do modyfikacji wcisnąłem w tą emotivę prawie drugie tyle w przeróbkę / części i trudno jednoznacznie powiedzieć że było lepiej. Po prostu ten układ jak na swoją konstrukcje gra optymalnie (co wcale nie znaczy że gra dobrze). Jeżeli potrzebujesz lepszego brzmienia to od razu sprzedaj póki nie rozgrzebane i nabądź innego DAC-a, Np. lampucera za 3 stówki zmyje mu głowę bez żadnego tuningu więc sam sobie odpowiedz czy warto w to brnąć...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Oj z lampucerą bym się nie do końca zgodził.Miałem ją długi czas, mocno zmodyfikowałem, ostatecznie zbudowałem od podstaw dac na CS4397(rozdzielone masy analog i digital,każda linia zasilania osobny stabilizator i trafo).Ostatecznie jakby czegoś brakowało.W emotive mam to czego szukałem w lampucerze czyli pełnego dzwięku,Bas jest bardzo dobrej jakości i jest go odpowiednio dużo,reszcie pasma też niczego nie brakuje.Lampucera i dac mojej konstrukcji grały zawsze odrobinę za jasno jakby miały za mało fundamentu.Za to ich duży puls (a minus emotive,obecnie właśnie z tym walczę) to rozdzielczość.W lampucerze można było wsłuchiwać się w szczegóły zdecydowanie głębiej w scenie,tak samo kulminacje i duże zagęszczenie instrumentów wypadało zdecydowanie lepiej.

Wiem że emotiva to raczej fajny wygląd i sporo wodotrysków a nie elektronika z wysokiej półki ale moim zdaniem jest warta zainteresowania.Zwłaszcza że proste modyfikacje które do tej pory zrobiłem przyniosły wyraźną poprawę.Podoba mi się też spora ilość wolnego miejsca w obudowie(duży minus to wysokość zwłaszcza jeżeli chodzi o radiatory i duże elektrolity max to 32mm)

Co do tej pory zmieniłem.

Wszystkie kondensatory w sekcji cyfrowej sanyo os-con,kilka dodatkowych bo niektóre linie zasilania były bez elektrolitów,2 sztuki wymienione na wartości z noty AD1955.Efekty w dźwięku raczej brak.

Inaczej(moim zdaniem lepiej) użyłem stabilizatorów do sekcji cyfrowej.W dźwięku nie usłyszałem większej zmiany.

Zasilanie części analogowej AD1955.Dodałem dyskretny stabilizator typu shunt bardzo blisko kości wraz z oddzielnym zasilaczem.Kondensator za stabilizatorem po kilku próbach wybrałem 0,47uf BG NX.Poprawa bardzo wyraźna.Rozdzielczość ,szczegóły,powietrze,bas szybki,mocny,twardy jednym słowem super.

Desymertyzacja z wyjść XLR do rca.Wyjścia rca z emotivy grają dość słabo. Z xlr jest zdecydowanie lepiej.Na transformatorach 2xLUNDAHL LL 1570 na puls :Scena,lokalizacja,powietrze,detale,ogólnie dźwięk bardziej wyrównany,stabilny i poukładany.Na minus odrobinę mniej basu choć stał się on lepszej jakości,bardziej różnorodny ,szczegółowy.

Po tych modyfikacjach jestem znacznie bardziej zadowolony z dźwięku niż z modyfikowanej lampucery.A koszt to jak do tej pory minimalny.Praktycznie wszystkie części miałem z poprzednich projektów.

Mam jeszcze zamiar zrobić.

Nowe zasilanie symetryczne części analogowej ,bedzie to Salas.Wymiana kondensatorów na lepsze i mniejszej pojemności(w zasilaniu).

Na dniach posłucham jak to zagra i wtedy pomyślę nad ostatnim wąskim gardłem ,które dusi tego daca.Czyli układ konwersji I/V i jego zasilanie.

Pozdrawiam.

Acccuphase 

• 5 miesięcy później...

Emotiva XDA-1 zmodyfikowana prawie ostatecznie( w wolnym czasie myślę jeszcze o dodaniu DC blockera i wymiany kwarcu na TCXO).Wszystkie funkcje,wyjścia i wejścia działają.

DAC gra rewelacyjnie ,olbrzymia głęboka scena,mnóstwo detali,świetna równowaga tonalna i przede wszystkim(największa wada nie zmodyfikowanej emotive określająca dobitnie jej dość niską klasę)brak wycofań,brak rozmycia sceny i zamazania szczegółów.

NA XLR przestrzeń i rozdzielczość lepsze niż na RCA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.