Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Test mojej sieciowki.Tekst wyslany na priv

To nie jest do końca test, tylko kilka spostrzeżeń.

Jedna uwaga, w starciu z Harmonixem należy wziąć pod uwagę, że jest Stasio naprawdę mocno zagrał. MM jest tym, co Reimyo może dostać najlepszego i sparing z nim jest trudny, a dość ostre słowa padły tylko dlatego, że tekst był prywatną wiadomością dla konstruktora i miały pokazać dość sporą różnicę. Tym bardziej szacun dla niego, że wkleił oryginalny tekst.

J.

W piątek słuchaliśmy jeszcze kawałek tego:

post-644-0-79650800-1481490979_thumb.jpg

Nawet porównaliśmy bezpośrednio wersję CD z wersją hd na odtwarzaczu.

Niestety w obu przypadkach nie wyszło to najlepiej. Nagrania, które zwracają na siebie uwagę różnymi efektami 3D nam zagrały płasko i nudnie, a 3D było raczej 2xD ;).

Słuchaliśmy kawałka „Too Much Rope", by wysłuchać, czy rzeczywiście facet rąbie drewno i kawałki spadają na śnieg i jak sobie sanie jadą dookoła. Niestety nam sanie ledwo wychodziły poza linię kolumn.

Edytowane przez jar1

faktycznie trochę wyszczuplają ....tylko u mnie jest tak gęste brzmienie że minimalny

lifting by nie zaszkodził....

nie zależy mi na obfitym a tym bardziej dopompowanym basie. (basu mam dużo) a francowe ''skracają bas''

...i to również może być na korzyść.... ostatni element w tej wyliczance..... ''doświetlają górę''

...hmm mogłoby się przydać....

...zaznaczam że jest to obliczanie na brudno... trza posłuchać...

A ja bym na Twoim miejscu spróbował jednak Stillpoints Ultra SS. Tyle, że spróbuj raz pod wzmakiem a raz pod CD. Ty już więcej barwy nie potrzebujesz:-)

Jeszcze raz chce podziekowac Jackowi za przeprowadzenie testu mojej sieciowki jak i spora prace nad napisaniem mikro recenzji.

Jak dla mnie test byl bardzo pouczajacy i pokazal czym pewne kabelki sa, a czym nie sa.

Moja sieciowka fizycznie, jest drastycznym szerokopasmowym filtrem, ktory tlumi kazde zaklocenia na nia wchodzace jak i wychodzace.Tlumiennosc tego filtru to okolo 100-110 dB w pasmie od 1MHz do 40 GHz. Mozna wiec powiedziec ze kazde zaklocenie szum itp...jest tlumiony i tu uwaga 100.000 do 300.000 razy!

Dostarczylem wiec w moim mniemaniu do urzadzen Jacka bardzo BARDZO! czysty prad, mozna to porownac do destylowanej wody.

Moim skromnym zdaniem, jesli sieciowka Harmonixa Million wnosi tak duze zmiany soniczne, musi to byc wiec wynikiem zmian sygnalu ktore dokonuje ten kabel. Domyslam sie tylko ze chodzi tu najprawdopodobniej o wprowadzanie przez ten kabel szumow waskopasmowych o ustalonych czestotliwosciach.Mozna porownac to do wprowadzania ditheru w przypadku konwerterow cyfrowo analogowych.

Moim zdaniem wiec, wiekszosc kabli to modyfikatory brzmienia a nie urzadzenia ktore maja zapewnic sygnalowi audio najwieksza wiernosc z oryginalem.

Nie jest to moja droga na dzwiek, ja wole sluchac natury. ;)

Pozdrawiam Stasiop

Tym razem zapomnialem jeszcze podziekowac Twonkowi bez ktorego dzialan i delikatnych naciskow na Umke, nie doszlo by do tego testu. Wielkie dzieki Twonk!

Gość

(Konto usunięte)

W piątek słuchaliśmy jeszcze kawałek tego:

post-644-0-79650800-1481490979_thumb.jpg

Nawet porównaliśmy bezpośrednio wersję CD z wersją hd na odtwarzaczu.

Niestety w obu przypadkach nie wyszło to najlepiej. Nagrania, które zwracają na siebie uwagę różnymi efektami 3D nam zagrały płasko i nudnie, a 3D było raczej 2xD ;).

Słuchaliśmy kawałka „Too Much Rope", by wysłuchać, czy rzeczywiście facet rąbie drewno i kawałki spadają na śnieg i jak sobie sanie jadą dookoła. Niestety nam sanie ledwo wychodziły poza linię kolumn.

A jaśniej...proszę :-)

Staszku...ta natura to mi już bokiem wychodzi...najbardziej naturalnie to zaczyna u mnie grać "obwodnica Trójmiasta"... :-(((

Edytowane przez Gość

Tlumiennosc tego filtru to okolo 100-110 dB w pasmie od 1MHz do 40 GHz. Mozna wiec powiedziec ze kazde zaklocenie szum itp...jest tlumiony i tu uwaga 100.000 do 300.000 razy!

Ja bym sie tak tymi wartościami nie podniecał, bo one nie mówiąc nic na temat wielkosci poziomu zakłóceń jakie mogą wchodzić do urządzenia. Filtr, rozpatrując zakresy duzych częstotliwości, ma działanie głownie miejscowe, w bliskiej odległości miejsca zaburzenia impedancji.

Obrazowo jego działania mozna to pokazac w ten sposób:

Bez filtra

post-644-0-73871100-1481538371_thumb.jpg

Z filtrem:

post-644-0-66434700-1481538417_thumb.jpg

Przy rozpatrywaniu zachowania się pola elektromagnetycznego w zakresie duzych częstotliwości przenoszenie wniosków lokalnych na działanie połączonych ze sobą wielu urządzeń obarczone jest dużym błędem i nietrafnością.

A jaśniej...proszę :-)

W kawałku "Too much rope" (zaraz po rąbaniu drzewa) nagrane są sanie. Powinna być słyszalna zmiana ich lokalizacji względem słuchacza. U mnie zaczyna sie to gdzieś z lewej strony - tył , przechodzi poza kolumnami i kończy się z prawej strony-tył. Sanie lokalizuje się w dość znacznej odległosci od słuchacza.

Edytowane przez jar1

Jedno jest pewne, te wewnętrzne filtry zdecydowanie inaczej wpływały na otwartość dźwięku u mnie z uziemionym zasilaniem, niż w klubie z bolcem zera tylko zwartym do minusa. Jak to działa, nie wiem, ale słyszałem wyraźną poprawę.

Edytowane przez umka

Jedno jest pewne, te wewnętrzne filtry zdecydowanie mniej wpływały na otwartość dźwięku u mnie z uziemionym zasilaniem, niż w klubie tylko zwartym do minusa. Jak to działa, nie wiem, ale słyszałem wyraźną poprawę.

Przede wszystkim, masz u siebie zupełnie inne warunki jak samego zasilania tak i pól elektromagnetycznych w okolicy.

Sprawy uziemnienia i podłaczania nie są wcale takie banalne i zależą tez od posobu budowy danych urządzeń i ich połączeń miedzy sobą. Najczęściej skazani jesteśmy, niestety na ocenę "na słuch", które też bywa często ułomna ;).

Edytowane przez jar1

W kawałku "Too much rope" (zaraz po rąbaniu drzewa) nagrane są sanie. Powinna być słyszalna zmiana ich lokalizacji względem słuchacza. U mnie zaczyna sie to gdzieś z lewej strony - tył , przechodzi poza kolumnami i kończy się z prawej strony-tył. Sanie lokalizuje się w dość znacznej odległosci od słuchacza.

Im bardziej "po skosie", tym lepiej. U mnie też tak jest - ale nie wtedy, kiedy w pomieszczeniu siedzi 10 chłopa. ;-)

Takie tlumienie jest na wtyczce ktora wchodzi do urzadzenia.

Bo zostalo to oczywiscie wziete pod uwage.

Dostarczony byl na 100% ultra czysty prad.

Moj kabel jest potrojnie ekranowany grafitem plecionka miedzi i niklu oraz siatka miedziana.Szczelnosc jest prawie 100%.Wtyczkami tylko wywala troche bo jest plastik, ale w innych sieciowkach tez jest.

W klubie dzialalo tylko 30% filtracji.Wiec tu Umka moze miec racje.

Jedno jest pewne, te wewnętrzne filtry zdecydowanie inaczej wpływały na otwartość dźwięku u mnie z uziemionym zasilaniem, niż w klubie z bolcem zera tylko zwartym do minusa. Jak to działa, nie wiem, ale słyszałem wyraźną poprawę.

To akurat nie dziwi, bo nie miałeś go przedtem podłączonego do bolca w gniazdku. ;)

Takie tlumienie jest na wtyczce ktora wchodzi do urzadzenia.

Bo zostalo to oczywiscie wziete pod uwage.

Dostarczony byl na 100% ultra czysty prad.

Nie.

U mnie też tak jest - ale nie wtedy, kiedy w pomieszczeniu siedzi 10 chłopa. ;-)

Niemożliwe, nawet filtry Stasiop'a działają jedynie na 30% :)

Jar1 wypadaloby wypowiedziec sie pelna wypowiedzia jesli piszesz ze nie mam racji.

Podpowiem Ci tylko ze we wtyczce sa pomontowane tez filtry jak i pomierzylem to przestukujac generatorem jak i analizatorem widma.No ale jesli sie myle to poucz mnie...prosze.

Gość

(Konto usunięte)

W kawałku "Too much rope" (zaraz po rąbaniu drzewa) nagrane są sanie. Powinna być słyszalna zmiana ich lokalizacji względem słuchacza. U mnie zaczyna sie to gdzieś z lewej strony - tył , przechodzi poza kolumnami i kończy się z prawej strony-tył.  Sanie lokalizuje się w dość znacznej odległosci od słuchacza.

Jarku...zjawisko znam...pytam co spowodowało jego brak?

Jarku...zjawisko znam...pytam co spowodowało jego brak?

Trudno mi powiedzieć w tym konkretnym przypadku. Nie było czasu na "dochodzenie".

Powodów może byc sporo. Od akustyki, poprzez kolumny, elektronikę czy nawet niewygrzania zestawu.

To co, kontynuujemy zbiorową kurację doznań sonicznych? ;-)

Z fitki wynika, że mamy towaru na jeszcze trzy spotkania. ;-)

Bardzo chętnie. Wszelkie akcesoria są mile widziane i do tego nie obciążają stawów a przed świętami trzeba się oszczędzać:-)

• Redaktorzy

To co, kontynuujemy zbiorową kurację doznań sonicznych? ;-)

Z fitki wynika, że mamy towaru na jeszcze trzy spotkania. ;-)

Na dwa, bo chromowane i matowe nóżki to ten sam model, ale jakby co to potem podrzucę Jackowi takie cuda:

post-2651-0-45234400-1481669046_thumb.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nie no, teraz odsprzęgamy. ;-) Raczej mile widziane szelki. ;-)

Ok., żartowałem. A co powiecie na start w inną galaktykę?

czyzby jakies stymulanty:)?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.