Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

a jak porównasz to co zaoferowały integry 370 i 470 w porównaniu z tym wczorajszym dźwiękiem?

Nie wiem, którą słyszałem, bo na którejś nie byłem. Trudno powiedzieć.

Teraz to było tez niezbyt miarodajnie, bo nie było bezpośredniego porównania, tylko jak na chwilę odpięliśmy pre accu, to dla mnie była już tak duża ulga, że bardzo mi się podobało. :)

Dlatego zawsze takie odsłuchy nie można traktować zbyt mocno obiektwnie, bo zależą w dużej mierze od konkretnego przypadku.

a jak porównasz to co zaoferowały integry 370 i 470 w porównaniu z tym wczorajszym dźwiękiem?

Trzeba by porównać bezpośrednio, ale wydaje mi się, że końcówka oferuje tę samą - nową - szkołę dźwięku. A że nie robi się końcówek po to, żeby grały gorzej niż integry, więc pewnie w takim sparringu te ostatnie dostałyby łomot. ;-)

U mnie te dzwonki jednak tak nie wala, chociaz slychac je wyraznie, nawiazuje do Jordi Savalla.

U mnie też nie aż tak. ;-) Ale odpal dołączone DVD i zobacz te dzwonki. Jest ich kilkanaście, od małych do całkiem wielkich. ;-)

Dla mnie rewelacyjnie w KAiM zagrało kilka razy połączenie Ugody z Clockworkami. Ale ja jestem ,,tranzystorowiec" więc z natury lubię dobre wysterowanie basu jakie zapewnia Ugoda.

Clockworki są doskonałymi kolumnami. Są na tyle "słodkie i barwne" same z siebie, że pasują do większości tranzystorów. Elica za to wyraźnie preferuje lampę IMO.

Clockworki są doskonałymi kolumnami. Są na tyle "słodkie i barwne" same z siebie, że pasują do większości tranzystorów.

No to teraz nie wiem jak twój opis kolumn odczytać poprawnie.

Clockworki są albo

a) "doskonale"

lub

b)"słodkie i barwne"

bo jedno zdecydowanie wyklucza drugie.

Ja się bez problemu zgadzam z drugą opcją. To świetne

kolumny do przyjemnego grania preferowanych przez właściciela rodzajów muzyki.

Gość

(Konto usunięte)

W moim wydaniu Savalla dzwonki wyraźnie są zlokalizowane z prawej strony przed wokalem...głośność obu mniej więcej taka sama...odległość...wokal słyszę ponad metr od dzwonków...tam już kotłownia; -)

>elektroboy

Nie ma kolumn doskonałych. Są zawsze efektem kompromisów i odzwierciedleniem upodobań konstruktora. Ale biorąc pod uwagę, że ja słucham głównie muzyki dawnej, a EMiL - najcięższego rocka, to i tak Clockworki są całkiem uniwersalne... ;-)

>elektroboy

Nie ma kolumn doskonałych. Są zawsze efektem kompromisów i odzwierciedleniem upodobań konstruktora. Ale biorąc pod uwagę, że ja słucham głównie muzyki dawnej, a EMiL - najcięższego rocka, to i tak Clockworki są całkiem uniwersalne... ;-)

No, ale akurat to co lubi Ondrej najlepiej na nich nie wychodzi :)

Edytowane przez jar1
Gość

(Konto usunięte)

A z DVD wynika, że powinny być umiejscowione po prawej stronie, ale za wokalami.

Daj namiar na to wydanie z DVD...muszę koniecznie sprawdzić...

Pozdrawiam :-)

Edytowane przez Gość

>elektroboy

I właśnie dokładnie to chciałem swoim wpisem podkreślić.

Clockwork-i może nie są idealne dla mojej muzyki, preferuję o wieke większą szybkość, rozdzielczość, skuteczność oraz kontrole/liniowość dolnego-gôrnego basu.

Napewno też nie są doskonałymi kolumnami, bo takich, jak sam piszesz, po prostu nie ma.

Są to jednak fantastyczne, przepiekne, starannie wykonane i bardzo dobrze grające kolumny z których możesz być wyjątkowo dumny.

Zawsze jestem pod wrażeniem pięknego, koherentnego, głodkiego zszycia średnicy z górą.

Produkując je seryjnie, trudno było by znaleść konkurencje w cenowej relacji do 40-50kzł.

Jestem bardzo ciekaw Twoich nowych, dużych zabawek :)

Edytowane przez elektroboy

>ziko369

Chodzi o to nagranie (z 2013 roku) i wydanie: https://www.jpc.de/jpcng/classic/detail/-/art/llibre-vermell-de-montserrat/hnum/5667806

Poprzednio nagrał "Czerwoną księgę" w 1978 roku, zresztą prawie w identycznej manierze, mocno krytykowanej przez fachowców od muzyki dawnej (niepotrzebna wielogłosowość, część instrumentów znana dopiero w późniejszych czasach, sporo instrumentów orientalnych, niepotrzebny bęben itp.). Może i mają rację, ale co tam - mnie "wyrywa łeb". ;-)

Wracajac do dzwonkow, to z tego co widze sa umiejscowione troche, tylko troche, po prawej, instrument idzie z dzwonkami do tylu, jakby do srodka, i tez tak wybrzmiewa, troche z prawej, troche do srodka, i co najwazniejsze, jest umiejscowoiony z tylu. Dzwonki brzmia raz wyzej , raz nizej, mocniej, slabiej. Brodacz wali w gorne i w dolne dzwony.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość

(Konto usunięte)

Twonk... tak trzymaj :-)

<br />Może i mają rację, ale co tam - mnie "wyrywa łeb". ;-) <br />

Pięknie...jutro kupię i posłucham :-)

Edytowane przez Gość

>Szymon1

Jakoś pod koniec grudnia chciałeś, żebym Ci pokazał zwrotnice do Clockworków. One, ze względu na konstrukcję, są szalenie trudne do sfotografowania, więc odmówiłem, ale wczoraj postanowiłem zmienić terminale (na wprawdzie standardowe, ale jednak WBT-y) w dwukrotnie tańszych kolumnach Elica. Przy okazji musiałem je rozkręcić, więc przy okazji trzasnąłem fotki zwrotnicy - a właściwie zwrotnic, bo są rozdzielone - tweeter i mid mają swoją w osobnej, górnej komorze, a woofer w dolnej (też trójkątnej i też zamkniętej). Widać pewne kompromisy, bo w końcu to kolumny na stosunkowo niedrogich przetwornikach - np. jedna z siedmiu cewek jest rdzeniowa, a jeden z siedmiu kondensatorów bipolarny (ze względu na pojemność 270 uF) - ale wstydzić się też chyba nie ma czego? ;-) Rezystory to w większości bezindukcyjne Superess, a w "kluczowych" miejscach dałem kondensatory ClarityCap ESA. Zmontowane punkt-w-punkt na 10-mm sklejce i okablowane srebrzoną linką miedzianą w teflonie.

post-827-0-59448200-1485338883_thumb.jpg

post-827-0-71789600-1485338886_thumb.jpg

Edytowane przez twonk

Niestety, to był przewód wojskowy "do transmisji na duże odległości" ze starych zapasów Andrzeja, ojca-założyciela KAiM (który bawił się wiele lat temu w produkcję kabli audio pod marką Sapr). Zapasy mu się już praktycznie skończyły, więc też szukam zamiennika. Ostatnio używałem Chorda Rumour 4, który ma podobną konstrukcję (chociaż srebrzenie jest wyraźnie cieńsze), tylko jeszcze dodatkowo polietylenową otulinę na wierzchu. Możesz spróbować.

Edytowane przez twonk

e zwrotnice to jak komputer wygladają :D

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Wszystko powinno być tak proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze. ;-) W zwrotnicach zastosowano stosunkowo łagodne filtry, uzupełnione o pułapki na rezonanse własne metalowych membran. Dzięki temu kolumny nie "krzyczą". ;-)

Tak wyglądają porządne zwrotnice 3way, owszem ta cewka rdzeniowa troche nie przystaje do poziomu myśli misiomora i ucha twonka, ale miało być kompromisowo więc w RLC woofera jest rdzeniowa... w clockworkach jest juz tak jak być powinno;) dobór elementów i ich jakości również jest nieprzypadkowy. Bez epatowania markami w miejscach gdzie nie ma to znaczenia.

Zwróćcie też uwagę jak mało producentów stosuje w szeregu z głośnikiem średniotonowym kondensator tej jakości co clarity cap ESA.

Niech wszyscy zobaczą gdzie znajdują się te słynne dzwonki. Zaczynają się ,,odzywać" około 2 minuty i 15 sekundy.

https://www.youtube.com/watch?v=TuSmv1DcZHw

Edytowane przez moreno1973

Tak jak mówiłem:) Savall jakoś u mnie za bardzo do środka. Generalnie z video wynika, że wszystko powinno być rozłożone bardziej na prawo i lewo

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Na jutro mam coś takiego.

Tylko uważaj na palce bo te radiatory mogą zadziałać jak gilotyna;-)

Ten kabel zasilający Transparenta miałem okazję testować u siebie. Ciekaw jestem jak zaprezentuje się w KAiMie. Czy wnioski będą podobne.

Legendarna kosc 1541A plus cdm1, MBL padnie:)

Tylko uważaj na palce bo te radiatory mogą zadziałać jak gilotyna;-)

Ten kabel zasilający Transparenta miałem okazję testować u siebie. Ciekaw jestem jak zaprezentuje się w KAiMie. Czy wnioski będą podobne.

Jaka sygnatura tego kabla?

Edytowane przez bubusia

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.